Araçlarda elektrikle ilgili kısımlar nelerdir, sorusunun yanıtı çok önemli. Pek çok araç sahibi, aracındaki elektrik ile çalışan kısımları bilmiyor. Arabada elektrikle çalışan parçalar, bunlara elektrik gitmediğinde çalışmıyor. Arızanın nedenini uzaklarda aramak yerine elektrikle ilgili kısımlara bakmak, hem masrafları azaltabilir hem de zaman kazandırabilir. Peki, araçlarda elektrik aksamı hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz? Araçlarda elektrikle ilgili parçalar nelerdir?
En Sık Arızalanan Araç Parçaları Hangileri? yazımız için tıklayın.
Araçlarda Elektrik Aksamı
Araçlarda farklı parçalar farklı işlevlerle ve farklı sistemlere bağlı olarak çalışır. Ancak tüm bu parçalar ve bağlı oldukları sistemler bir bütüne hizmet eder: aracın çalışmasına. Elbette günümüzde aracın çalışması da tek başına yeterli bir skor değil. Verimli çalışma isteniyor. Verimli çalışma ise mümkün olan en az yakıtı tüketirken mümkün olan en yüksek hızlanmaya ulaşmak ve tüm bunları yaparken de sarsıntısız, konforlu bir seyahat sunmak demek. İşte bu verimli çalışma sürecine katkısı olan sistemlerden biri de araçtaki elektrik sistemi.
Motorlu araçlarda elektrikli ilgili parçaların temelinde akümülatör denilen enerji kaynağı vardır. Ancak aracı ilk çalıştırdığınız andan itibaren pek parçanın çalışması için elektrik enerjisi gereklidir. Bunları detaylı olarak ele alalım.
Motorlu araçlarda yer alan elektrik sistemini meydana getiren parçaları ya da üniteleri aşağıdaki gibi listeleyebiliriz:
- Batarya
- Başlangıç motoru
- Alternatör
- Kablolar
- Konektörler
- Sigortalar
Bu parçaları tek tek inceleyelim.
-
Araçlarda Elektrik Aksamı: Akü
Akü ya da tam adı ile akümülatör, bir araçtaki elektrikle ilgili ana kısımdır. Akü bozuksa, akü bitikse araç da çalışmaz, elektrikle çalışan parçalar da çalışmaz. Bu, çok basit ve çok temel bir kuraldır. Akü, sadece motorlu araçlarda değil pek çok makinede bulunan ve elektrik depolayarak gerektiğinde sisteme sağıtan bir mekanik parçadır. Akü, motorlu araçlarda kontağı çevirdiğiniz anda ilk çalışma için gereken enerjiyi de üretmekle sorumludur. Ama camların tek tuşla açılıp kapanması, klimanın çalışması, dijital gösterge ekranın çalışması gibi pek çok şey de aküye bağlıdır. Çünkü hepsi için elektrik gerekir.
-
Marş Motoru
Otomobilin elektrik sistemi denilince ilk akla gelenlerden biri de tabi ki marş motoru oluyor. Motoru, bir elektrik motorudur. Sistemi; elektrik motoru, elektromıknatıs ve serbest tekerlek parçalarından oluşur.
-
Araçlarda Elektrik Aksamı: Alternatör
Kullandığınız aracın elektrikle ilgili parçalarından biri de alternatördür. Peki, alternatör nedir? Mekanik alternatif akımı elektrik enerjisine çeviren bir yapıdır.
-
Kablolar
Elektrik sistemi, bir iletim esası ile çalışır. İletim işlemi ise kablolar ve kabloların bağlantısı için gerekli olan konektörler ile sağlanır. Kablolar araçta geniş bir alan kaplar. Mavi, kırmızı, siyah, beyaz renklerdedirler ve her rengin bir anlamı vardır.
-
Konektörler
Kabloların bağlantısı ve güvenli elektrik sistemi için gereklidirler.
-
Sigortalar
Bilindiği üzere araçlarda sigorta sistemi, sigorta kutusuna bağlıdır.Sigorta kutusu, ise klima, aydınlatma, korna, alarm gibi sistemlerin yani bütün elektronik aksamların çalışmasını ve kontrolünü sağlar.
Aracınızdaki elektrikli ilgili kısımları bilmeniz önemlidir. Böylece aracınızı daha iyi tanıyabilir, olası sorunları gidermek üzere daha doğru bir yol izleyebilirsiniz. Bu durumu, mideniz ağrıdığında dahiliye yerine doğrudan gastroenterologa görünmeye ve zaman kazanmaya benzetebiliriz. Aynı zamanda oto elektrik teknisyenleri ile çözüm üreterek zaman kazanabilir ve farklı yerlerde çözüm ararken para kaybetmemiş olursunuz. Araçlarla ilgili masraflardan uzak kalmak üzere de araç kiralama seçeneklerini tercih edebilirsiniz.
Kiralık Araç mı Arıyorsunuz?
Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı vade farksız 3 taksitle kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.
Yorum ekle