İçindekiler
Eminönü Meydanı
Eminönü vapur iskelesinde ya da Eminönü tramvay durağında indiniz. Sırtınızı denize verip karşıya baktığınızda kalabalık bir meydan göreceksiniz.
İşte burası Eminönü’ne giriş noktanız. Eminönü meydan neredeyse günün her saatinde iğne atsan yere düşmeyecek bir yer. Yani İstanbul’un özeti gibi. Meydanda sakladıysanız şimdi sıradaki durak hemen yanı başınızda: Mısır Çarşısı.
Mısır Çarşısı
Mısır Çarşısı, ihtiyaçlarınızı karşılayacağınız bir yerden çok daha ötesi. Renkli baharatlar, cam avizeler, lokumlar ve otantik kıyafetlerle Mısır Çarşısı gezenlere göz ziyafeti yaşatıyor.
Elbette Mısır Çarşısı bunlarla da sınırlı değil. Baharatların arasında ilerlerken birden kendinizi cezbedici bir kahve kokusuna doğru ilerlerken bulabilirsiniz.
Tam elinizi ponponlu terliklere uzatmışken birbirinden güzel mücevherler ve takılar görebilirsiniz. En iyisi Eminönü meydandan Mısır Çarşısı’na doğru ilk adımı atın ve keşfe başlayın.
Ancak kaybolmamanız için şunu hatırlatalım. Mısır Çarşısının 4 büyük, 2 küçük, toplamda 6 kapısı var. L planlı çarşısı gezerken girdiğiniz kapıya dikkat etmenizi öneririz.
1660 yılında inşa edilen İstanbul’un bu meşhur tarihi çarşısı haftanın tüm günleri açık. Ancak Mısır Çarşısı, dini bayramlar ve Cumhuriyet Bayramı’nda kapalı.
Mısır Çarşısı’nı gezdiyseniz şimdi sıra Eminönü Yeni Camii’de.
Yeni Camii
Eminönü Sultanahmet gezilecek yerler listemize devam ediyoruz.
İstanbul Eminönü tarihi yerler listesinin başında yer alan Yeni Camii’ye girmeden önce kısa bir gezintiye çıkalım.
Mısır Çarşısı’ndan çıktığınızda yüzünüzü Yeni Camii’ye verince sağınızda sıra sıra çiçekçiler göreceksiniz. Burası Eminönü çiçek pazarı.
Eminönü çiçek pazarında küçük küçük birçok çiçekçi dükkanı bulabilirsiniz. Mevsimine göre balkonunuza çiçek ya da bahçenize sebze fidesi alabilirsiniz. Sadece rengarenk çiçekler arasında dolaşmak için bile buraya uğrayabilirsiniz.
Şimdi sıra Eminönü gezilecek yerler duraklarının en önemlilerinden birinde: Yeni Camii. Yeni Camii, 24 kubbeyle çevrilen büyük bir avluya sahip. Avlu ortasında da estetik bir şadırvan var.
Yeni Camii’nin diğer adı ise Valide Sultan Camii. Caminin içi ise beyaz, mavi ve yeşil İznik çinileri ile bezeli. Çinileri ile göz kamaştıran bir diğer cami ise Rüstem Paşa Camisi.
Rüstem Paşa Camii
İstanbul Eminönü Sirkeci gezilecek yerler listemizin bu sırasında Rüstem Paşa Camii var.
Eminönü’nde mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisi Rüstem Paşa Camii. Bu tarihi yapı, ismini Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı mihrimah Sultan’ın eşi Sadrazam Rüstem Paşa’dan alıyor.
Rüstem Paşa Camii, Tahtakale’deki dükkanlar arasında kalıyor. Bu nedenle Yeni Camii kadar göz önünde değil. Aslında Mimar Sinan’ın eşsiz eserlerinden birisi.
Eminönü Rüstem Paşa Camii’nin en önemli özelliği ise neredeyse içinin tamamının çini ile kaplı olması. Muhteşem çini süslemelerde 45 farklı karanfil ve 66 çeşit lale motifi bulunuyor.
Burada Eminönü’nün hareketli ortamından kendinizi bir nebze olsun geri çekebilirsiniz. Dinlendikten sonra ise kendinizi Eminönü’nün en hareketli sokaklarında alışverişe çıkmaya hazır olun.
Türkiye İş Bankası Müzesi – İstanbul Postanesi
Eminönü’nün ikonik binalarından olan Türkiye İş Bankası Müzesi aslında İstanbul Postanesi olarak inşa edilmiş.
1892 yılında inşa edilen bina 1928-2004 yılları arasında Türkiye İş Bankası şubesi olarak hizmet vermeye başlamış. Günümüzde ise müze olarak ziyarete açık.
Müzenin bodrum ve birinci katlarında kalıcı süreli sergiler yer alıyor. Aynı zamanda müzede öğrencilere yönelik atölyeler ile karşılaşabilirsiniz.
PTT Müzesi
Burası Büyük Postane olarak da bilinen ve bu unvanı hak eden tarihi bir yapı. Çünkü Eminönü PTT Müzesi Türkiye’nin en büyük postanesi olma özelliğini taşıyor.
Aslında sadece büyüklüğü değil mimarisi ile de göz dolduruyor. Eminönü’nde gezerken burayı gezmeye vakit bulamasanız bile önünde geçip bu eşsiz yapıyı görmenizi öneririz.
1905 yılında yapımı tamamlanan Büyük Postane’nin ilk ismi Posta ve Telgraf Nezareti Binası imiş. Dört katlı bu yapı bir süre için de İstanbul Radyo Evi imiş aynı zamanda.
Günümüzde ise Türkiye’nin telekomünikasyon tarihine burada tanık olabiliyorsunuz. Aynı zamanda İstanbul Avrupa yakası PTT Başmüdürlüğü.
Müze sadece hafta içi 09.00 – 17.00 saatleri arası ziyarete açık. İçeriye adım atarak eski İstanbul atmosferini tadacağınız bu yer, Yeni Camii’nin arka tarafında yer alıyor.
Eminönü Alışveriş Rehberi
Eminönü alışveriş sevenler için mükemmel bir yer. Her türlü eşyayı Eminönü’nün meşhur caddelerinde bulabilirsiniz.
Örneğin Eminönü Hasırcılar Caddesinde bakır malzemeler, ambalajcılar, pastacılık malzemeleri, oyuncak ve daha birçok türde eşya bulabilirsiniz.
Kutucular caddesinde ise çeşit çeşit sepet bulabilirsiniz. Tabii bir de Eminönü’nün ünlü hanları var. En ünlülerinden biri ise Zaza Han.
Kuaför malzemeleri ve kozmetik eşya arıyorsanız Zaza Han size göre. Bebeğinize özel eşyalar arıyorsanız da Havuzlu Han’a girmenizi öneririz.
Elbette Eminönü günlük alışverişin yanı sıra toptan ürün satın alanların da ana adresi. Bu nedenle Eminönü’nün caddeleri ve ara sokakları günün her saati tıklım tıklım.
Eminönü’ne Yakın Gezilecek Yerler
Eminönü gezilecek yerler önerilerimiz aslında Sirkeci ve Eminönü ile sınırlı değil. Buraya kadar anlattığımız adresleri gezidiyseniz şimdi şu adreslerde:
- Tramvay hattını takip ederek Gülhane Parkı’na doğru yürüyüşe çıkın.
- Gülhane Parkı’nda yürüyün ve Sarayburnu sahile tepeden bakın.
- Gülhane Parkı’nda yer alan Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müzesi’ni gezin.
- İstanbul Arkeoloji Müzesi’ni gezin.
- Çinili Köşkü görün.
Buradan sonrası ise zengin bir suriçi gezisi. İstanbul’a birkaç gün daha ayırıp bu hat üzerindeki tüm tarihi noktaları görmenizi tavsiye ederiz.
Eminönü Araç Kiralamalarınızda Yolcu360 Yanınızda!
Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz.
Yorum ekle