Iğdır, Aras Nehri’nin dizinin dibine oturmuş, sessizce bekliyor. Sizleri doğanın kalbine, sıcacık güneşe doğru çağırıyor.
Iğdır Gezilecek Yerler
Iğdır, bereketli topraklarıyla tarih boyunca birçok medeniyete kucak açmış. Eşsiz manzaralara, doğaüstü eserlere ev sahipliği yapıyor. Size: “Keşke daha önce gelseymişiz.” dedirtecek, o muhteşem yerlere göz atalım.
1 – Gökkuşağı Tepeleri
Gökkuşağı, yağmur sonrası doyamadığımız renk cümbüşüdür. Bizlerin sarısıyla, yeşiliyle başını döndürür. Masallardan gelmiş gibi büyüleyicidir. Iğdır’da yer alan gökkuşağı tepeleri de tıpkı böyledir. Toprağında bulunan çeşitli mineraller sayesinde rengarenk olur. Siz de gözleriniz şenlensin istiyorsanız; bu masal diyarına uğramalısınız.
2 – İrem Bağları
İrem kelime anlamı olarak “cennet bahçesi” anlamına gelir. İşte burası da adeta cennet kadar güzeldir. Sonbaharda sarı yapraklar kaplar her yeri. Bu aylarda biraz hüzünlüdür. Ama bahar geldi mi canlanır İrem Bağları. Kuşların şarkısına eşlik eder doğa. Ağaçlar kahkahayla dans eder. Rivayete göre Nuh’un gemisini bu cennet bahçesinden geçerken görenler olmuş. Bolluğunu, bereketini saçarak gözden kaybolmuş. Yaşarken cenneti görme fırsatınız var. Bizce kaçırmayın deriz.
3 – Ejder Kervansarayı
Selçuklu Dönemi’ne ait eski bir kervansaraydır. Tarihi İpek Yolu güzergahı üzerinde karşınıza çıkar. Bir zamanlar, Çin ipeklilerini Anadolu’ya getiren tüccarların dinlenme noktasıymış. Taştan yapılmış kervansaray görenleri büyülüyor. Giriş kapısının heybetiyle sizi kendine çekiyor. İçeri girdiğinizde kendinizi 13.YY yaşıyor gibi hissedeceksiniz. Ejder Kervansarayı’nda, geçmişte yolculuk yapmaya ne dersiniz?
4 – Tuzluca Tuz Mağaraları
Türkiye’nin uzun yıllar tuz ihtiyacını karşılayacak kapasiteye sahiptir. Dışarıdan büyüklüğü pek belli olmuyor. Fakat mağaranın içi oldukça geniş. Şu filmlerdeki gizemli mağaralara benziyor. Sanki duvardan Casper çıkacakmış gibi. Şaka yapıyoruz tabi ki. Ama olsun Casper sevimli bir hayalettir. Gezinize eşlik edebilir 😀
Ayrıca Tuzluca Tuz Mağaraları, sağlık turizmi açısından da ilgi görüyor. Astım hastaları tarafından tercih ediliyor. Tuzun yapısındaki mineraller sayesinde, rahat nefes alabiliyorlar.
5 – Balık Gölü
Sadece doğayla baş başa kalacağınız, bir haftasonu geçirmeye ne dersiniz? Evet dediğinizi duyar gibiyiz. O halde kapın çadırınızı yola çıkıyoruz! Türkiye’nin 2.241 rakımlı en yüksek gölüne götürüyoruz. Yemyeşil iki vadi arasında akan, gölün maviliğine çağırıyoruz. Iğdır’ın revaçta olan Balık Gölü, yerli yabancı turistler tarafından ziyaretçi akınına uğruyor.
6 – Karakale Harabesi
Urartular döneminden kalan kalenin koruma amaçlı kullanıldığı düşünülüyor. Bulunan kalıntılar ışığında, surların arkasında bir yerleşim yerinin olduğu tahmin ediliyor. Aynı zamanda, ticaret merkezi faaliyeti de görmüştür. Yapılan çalışmalar bize yeni bilgiler sunuyor. Karakale Harabesi, tarihin ilk fuar yeri olarak da kullanılmıştır.
7 – Meteor Çukuru
Bilim-kurgu filmlerinde bahsedilir. “Dünyaya bir meteor düşecek.” denir. İzlerken bile insanı ürpertir. İşte o meteor, Iğdır’a düşmüş! Şaka değil; 1892 yılında Korhan Yaylası’na düşmüş. 60 metre derinliğinde koca bir çukur meydana getirmiş. Dünyanın en büyük ikinci göktaşı krateri olarak kabul ediliyor. Bu doğaüstü olayı bizzat yerinde görmelisiniz.
8 – Koç Başlı Mezar Taşları
Tarihi, Orta Asya geleneklerine kadar dayanan bir mirastır. Eski Türklerin inancına göre gençlerin ve kahramanların mezarları koş başı şeklinde yapılırmış. Mezar taşları Karakoyunlu Açık Hava Müzesi’nde sergileniyor. Çağlar öncesinden gelen taş işçiliğine hayran kalacaksınız.
9 – Şehit Türkler Anıtı ve Müzesi
I.Dünya Savaşı sırasında Ermeniler tarafından öldürülen Türkler anısına yapılmıştır. Dış görünüşü, beş kılıcın birleşiminden oluşuyor. Aynı zamanda Türkiye’nin en yüksek anıtı olma özelliği taşıyor. İçerisinde bir müze bulunuyor. Ermenilerin Türklere yaptığı zulmü anlatan çeşitli belgeler mevcuttur.
10 – Ahura Harabeleri
Iğdır’ın Aralık ilçesine, 18 km uzaklıkta yer alıyor. Dışarıdan bakınca terk edilmiş bir şehir gibi görünüyor. Aslında bir zamanlar burada yaşayanlar varmış. Artaksiyalı Krallığı’ndan kalma bir yerleşim yeriymiş. M.Ö. 2.YY’a ait Ahura Harabeleri’nde, birçok tarihi eser kalıntısına rastlanmıştır. Büyüleyici atmosfere tanıklık etmek için uğramalısınız.
11 – Ağrı Dağı Milli Parkı
Ağrı Dağı’nın büyük bir bölümünün Iğdır’dan göründüğünü biliyor muydunuz? Özellikle bahar aylarında benzersiz bir manzarası oluyor. Kır çiçeklerinin kokusu, kuşların cıvıltısı eşliğinde Ağrı Dağı’nı izleyebilirsiniz. Size bir tavsiye verelim. En iyisi küçük bir piknik sepeti hazırlayın. Sandviçlerinizi, içeceklerinizi de alın. Çünkü bu manzara iştahınızı açıyor 😀
12 – Iğdır Kalesi
Kalenin kim tarafından yapıldığı bilinmiyor. Ancak Büyük Selçuklu Sultanı Melikşah tarafından fethedildiği biliniyor. Bu da bize kalenin 1064 yılından da öncesine dayandığını gösteriyor. 1664 yılına gelindiğinde ise yedi gün yedi gece süren korkunç bir deprem yaşanmış. Kale hatta bütün şehir yıkılmış. Günümüze kadar, eski gücünde olmasa da bir kısmı ayakta kalmayı başarmıştır. Bize sorarsanız Iğdır Kalesi’nin tarihe nasıl meydan okuduğunu görmelisiniz.
13 – Köroğlu Kalesi
Anadolu ozanı kahraman Köroğlu’nu hepimiz biliriz. Adına hitaben birçok efsane var. Bunlardan biri de ığdır’da geçer. Rivayete göre Köroğlu, atını bu uçsuz bucaksız ovada durdurmuş. Şöyle bir çevresine bakınmış ve bir süre burada barınmaya karar vermiş. Nice halk anlatısına konu olmuş Köroğlu’nun keşfedip, beğendiği bu yeri siz de görmek istemez misiniz?
14 – Hacı İbrahim Gödek Kümbeti
Hacı İbrahim Gödek Kümbeti, Iğdır’ın Aralık ilçesinde. Ağrı Dağı’na karşı inşa edilmiş kümbetin oldukça gizemli bir duruşu var. Akkoyunlu Uzun Hasan’ın torunlarından olan Gödek sülalesinden, Hacı İbrahim anısına yapılmış.Kümbetin içerisinde tarihi mezarlara rastlanılmış. Uzun yıllar soğuğa aldırmayan kümbet, sessizce ziyaretçilerini bekliyor.
15 – Aliköçek Çayı Köprüsü
Halk arasında “Elli Küçe Köprüsü” olarak adlandırılıyor. 12 metre uzunluğunda ve 3 metre yüksekliğe sahiptir. Köprüyü değerli kılan özelliği ise eski kervan yolu üzerinde olmasıdır. Yapılan araştırmalara göre Ortaçağ’dan günümüze gelebilen tek köprü olabileceği yönündedir. Simsiyah taşlarla bezeli Aliköçek Çayı Köprüsü’nden geçmelisiniz.
Iğdır Nerede?
Iğdır bildiğiniz gibi ülkemizin en doğusundadır. Güneyde Ağrı, kuzeyde ise Kars ile komşudur.
Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.
Iğdır Havalimanı
Uzun ismi, Iğdır Şehit Bülent Aydın Havalimanı.Türkiye’nin en doğusundaki havalimanıdır. Iğdır’ın merkeze uzaklığı 16 km’dir.
Iğdır Otelleri
Seyahatinizin birkaç gün sürebileceğini düşünüyoruz. Bu yüzden konaklayabileceğiniz otellerin listesini ekliyoruz.
- Hotel Dedemin 1
- Hotel Dedemin 2
- Grand Derya Otel
- Hotel Azer
Iğdır’da Yapılacak Şeyler
Iğdır gezinizi dolu dolu geçirmek istiyorsanız, sizin için seçtiğimiz etkinliklere kulak vermelisiniz.
1 – Uçsuz bucaksız yeşilliklere sahip olunur da yayla festivali olmaz mı hiç?
Elbette olur. Bu yüzden bahar ayları gelince “Iğdır Ağrı Dağı Korhan Yaylası Şenlikleri” düzenleniyor. Her yıl mayıs ayında gerçekleşen bu festivali kesinlikle deneyimlemelisiniz.
2 – Iğdır Kayısı Festivali
Iğdır’ın verimli topraklarında birçok sebze ve ayrıca meyve yetişir. Ama tadına doyum olmaz kayısısının yeri bambaşkadır. İster reçeli, ister marmelatı olsun, kayısının her hali sevilir. Kayısının aklınızı başınızdan alan kokusunu takip etmelisiniz. Sizi “Iğdır Kayısı Festivali”ne götürecektir.
3 – Iğdır Nevruz Bayramı
Baharın en çok yakıştığı şehirlerden biri elbette Iğdır’dır. Kırlarda açan çiçeklerle doğa canlanmaya başlar. Kuşlar sizi baharın gelişini kutlamaya çağırır. “Iğdır Nevruz Bayramı”nda her yıl etkinliklere katılabiliyorsunuz. Baharı bu sene Iğdır’da karşılamaya ne dersiniz?
4 – Iğdır Tuzluca
İsmini, burada bulunan kaya tuzundan almaktadır. Tuz mağaraları koca bir alana yayılıyor. Günümüzde tuz mağaraları, astım tedavisi için kullanılıyor. İspanyol elçi R.Gonzalez de Seyahatnamesi’nde buradan bahsediyor. İnsanların kilometrelerce öteden şifa amaçlı geldiğini anlatıyor. Ayrıca Iğdır Tuzluca, verimli topraklara sahiptir. Aklınıza gelen her türlü sebze-meyve burada yetişme imkanı buluyor.
5 – Yeşil Iğdır
Doğu Anadolu şehirlerini soğuk ve karlı olarak tanırız. Ama Iğdır, ikliminin yumuşaklığı ile onlardan ayrılıyor. Ağrı Dağı, onun koruyucusudur. Dondurucu soğukların geçmesine izin vermez. Bu sayede kuytuda kalan Iğdır mikroklima alanı oluşturmuştur. Böylece yemyeşil ovalara, rengarenk çiçeklere sahip olmuştur. Hatta Iğdır o kadar sıcaktır ki pamuk bile yetişir. Iğdır’a bu yüzden “Doğu’nun Çukurovası” denir.
Iğdır Hakkında Bilgiler
Iğdır Nüfusu
Şehrin nüfusu yapılan son sayımlara göre 1.872 artmıştır. Buna göre 2021 yılında nüfus 201.314’dir. Nüfusun %51,19 erkek, %48,81 kadındır.
Iğdır Üniversitesi
Iğdır Üniversitesi, önceki yıllarda Iğdır Meslek Yüksekokulu olarak eğitim-öğretim vermekteydi. 1995 yılından bu yana Kafkas Üniversitesi’ne bağlıydı. 2008 yılında ayrılarak, Iğdır Üniversitesi adı ile bağımsız bir üniversite oldu.
Iğdır güne en erken başlayan şehirdir. Siz de günü ilk selamlayanlardan olmak ister misiniz? Öyleyse tatil rotanızda Iğdır’a yer vermelisiniz.
Şimdiden “Günaydın!” sizlere 😀
Yorum ekle