Yolcu360 Blog
Mısır Çarşısı Alışveriş, İstanbul'un Tarihi Hanları
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > İstanbul’un Tarihi Hanları: Geçmişten Günümüze

İstanbul’un Tarihi Hanları: Geçmişten Günümüze

İstanbul’un tarihi hanları, dokusuyla, kokusuyla ve yaşanmışlıklarıyla ziyaretçilerine bambaşka bir dünyanın kapısını açıyor. Zaman içinde kimisi asıl işlevini kaybeden İstanbul’daki hanlar her yıl on binlerce yerli ve yabancı turisti konuk ediyor…

İstanbul deyince ilk akla gelenlerden biri de elbette ki tarihi hanlar olmaya devam ediyor. Bir zamanlar kervanlara ev sahipliği yapan hanlar bugün rengarenk dükkanları ile ziyaretçilerini ağırlıyor. Özellikle Eminönü’ndeki tarihi hanlar hem alışveriş yapmak hem de tarihi havayı teneffüs etmek isteyenlerin tercihi oluyor…

Eminönü Tarihi Hanlar, İstanbul, akşam cami manzarası

Eminönü Hanlar Bölgesi Neresi?

Eminönü Hanlar Bölgesi, günümüzde Fatih Belediyesi sınırları içerisinde yer alıyor ve Unkapanı, Beyazıt (Kapalıçarşı) ve Eminönü semtlerini kapsıyor. 1. Derece Koruma Bölgesi içinde olan bölgede birçok tescilli yapı bulunması nedeniyle Tarihi Yarımada olarak adlandırılıyor.

istanbul tarihi hanlar, eminönü hanlar bölgesi nerede

Eminönü’ndeki Tarihi Hanlar Hangileri?

Eminönü’ndeki tarihi hanlar deyince ilk akla geleni hiç düşünmeden elbette Mısır Çarşısı diyebiliriz. Ardından da Kapalı Çarşı… Ancak İstanbul’daki tarihi hanlar bunlarla sınırlı kalmıyor. Adı üzerinde “Eminönü Hanlar Bölgesi” tarihe tanıklık etmesinin yanı sıra, gelecek için bugün tarih yazmaya devam ediyor. İşte, İstanbul’un tarihi hanlarından bazıları…

istanbul tarihi hanlar, kapalıçarşı alışveriş

İstanbul’un Tarihi Hanları: Kapalı Çarşı

Yaklaşık 31 bin metrekarelik bir alana yayılan Kapalı Çarşı, dünyanın en büyük tarihi çarşısı olma özelliğini elinde tutuyor. Nuruosmaniye ve Beyazıt Camii ile Mahmutpaşa Çarşısı arasındaki çarşının üzerinde kurşun kaplı ve pencereli yüzlerce kubbe var. 

Kapalı Çarşı’nın Eski Bedesten unvanlı ilk yapısı, Bizans çağından kalmaymış. Bugün mücevher ve değerli eşyaların satıldığı bölüm Fatih Sultan Mehmet döneminde inşa edilmiş. Çarşının asıl büyük hali ise Kanuni Sultan Süleyman döneminde yapılmış. Tarihi boyunca 7 büyük yangın ve depremlerle hasar alan Kapalı Çarlı her defasına onarılarak işler hale getirilirken, bugünkü haline ulaşması 250 yıl sürdü.

Mısır Çarşısı

Eminönü Hanlar Bölgesi’nin simgesi olan Mısır Çarşısı, Tarihi Baharat Yolu’nun İstanbul durağı olarak biliniyor. 6 tane kapısı ve 86 tane dükkanı bulunan çarşı, dönemin padişahı 4. Mehmet’in annesi Hatice Turhan Sultan tarafından Yeni Cami’ye gelir kapısı olması amacıyla vakıf olarak yaptırılmış. Yapımına Mimar Kasım Ağa’nın başladığı yapı, 1660 yılında Mimar Mustafa Ağa tarafından tamamlanmış. 

istanbul tarihi hanlar: tahtakale nerede

İstanbul’un Tarihi Hanları: Tahtakale

Mısır Çarşısı’nın güneybatısında konumlanan Tahtakale, yapıldığı dönemde önemli bir ticaret merkeziymiş. Bugün de hâlâ aynı canlılık ve hareketliliğini sürdürüyor. 

valide han, istanbul tarihi hanlar

Valide Han

Çakmakçılar Yokuşu ile Fırıncılar Yokuşu arasındaki Valide Han’ın inşaat tarihi, 16. yüzyıl. Asıl adı Kösem Sultan Hanı olan yapının adı zaman içinde Valide Han olmuş. Diğer hanlara oranla basık bir girişe sahip olan hanın ilk yapıldığında 366 odası olduğu söylense de şu an kaç odanın kullanıldığı bilinmiyor. 

istanbul tarihi hanlar, kuru kahveci han

İstanbul’un Tarihi Hanları: Kuru Kahveci Han

Kuru Kahveci Han, Tahmis Caddesi ile Çiçek Pazarı Sokağı arasında Aynı zamanda Mısır Çarşı’sının da az ilerisinde yer alıyor. Hana yaklaştığınızı ise etrafı saran kahve kokularından anlıyorsunuz. Han kapısının üzerindeki mermerde ‘Kourou Kahvedji Han’ yazısı ve 1912 tarihi göze çarpıyor. 

istanbul tarihi hanlar, giritli mustafa paşa han

Giritli Mustafa Paşa Han

Eminönü Hanlar Bölgesi’nde Osmanlı ve Avrupa etkisini taşıyan Giritli Mustafa Paşa Han, fabrikasyona karşı hayatta kalmaya çalışan perde terzilerine ev sahipliği yapıyor. Mercan Mahallesi’nde, Fincancılar Sokak ile Çakmakçılar Yokuşu’nun kesiştiği noktada yer alan han, el dikimi perdelerle birlikte yavaş yavaş tarihe karışıyor. 

istanbul tarihi hanlar, büyük yeni han

İstanbul’un Tarihi Hanları: Büyük Yeni Han

Büyük Yeni Han halâ kullanılmaya ve İstanbul’un değişmeyen yüzü olmaya devam ediyor. Han, İstanbul Suriçi’nde Mahmutpaşa Çakmakçılar Yokuşu, Sandalyeciler ve Çarkçılar sokakları arasında. Hanın kitabesi ne yazık ki yaşadığı yıpranmalara nedeniyle günümüze kadar gelmemiş. Fakat tarihi kaynaklar hanın inşasını 1764 yılına temellendiriyor. Padişah 3. Mustafa tarafından ve mimar Mehmet Tahir Ağa’ya yaptırılan Büyük Yeni Han’ın mimari planına baktığımızda yamuk bir dikdörtgen görüyoruz.   

istanbul tarihi hanlar, balkapanı

Balkapanı Hanı

Balkapanı Hanı, Osmanlı dönemi çarşıları arasında yer alıyor. Ayrıca dönemin deniz gümrüğüne yakın bir konuma sahipmiş. Han, aktif olarak kullanıldığı dönemde, gümrükten gelen balın istiflendiği ve halka dağıtıldığı bir ticaret merkeziymiş. Zira adını da bu işlevinden almış. Hanın ismindeki “bal” kelimesinin kaynağı, gümrükten gelen ballar. “Kapan” kelimesi ise o dönemde “kantar” anlamında kullanılıyormuş. Eğer biraz dikkat edilirse İstanbul’da iki tane daha kapan var. Biri Yağkapanı, diğeri ise Unkapanı… 

istanbul tarihi hanlar, çemberlitaş vezir hanı

İstanbul’un Tarihi Hanları: Vezir Han

Vezir Han’ı Osmanlı’nın ünlü vezir-i azamı Köprülü Mehmet Paşa yaptırmış. Han ismini de buradan alıyor. Bu görkemli ve büyük han 1894-1895 yıllarında restorasyona uğramış. Sadrazam Fazıl Ahmet Paşa, restorasyonu mümkün kılan isim. O nedenle de günümüze kadar sağlam bir şekilde kalmış. İki katlı ve ortası avlulu bu iki katlı yapıda tuğla ve taş kullanıldığını görüyoruz. 

Sahaflar Çarşısı

Sahaflar Çarşısı, Günümüze kadar gelebilmeyi başarmış İstanbul’un en eski kitap çarşısı. Ayrıca İstanbul’un hanları arasında Osmanlı döneminden kalma çarşılar arasında oldukça popüler. Kapalı Çarşı’nın Fesçiler Kapısı ile Beyazıt Cami arasındaki Sahaflar Çarşısı, antika kitapları arayanların uğrak yeri. Çarşının ortasına karşımıza çıkan büst ise Osmanlı’ya matbaayı getiren ilk kişi İbrahim Müteferrika’ya ait.

yolcu360 blog arama banner

İstanbul Seyahatinizde Yolcu360 Yanınızda!

Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede kiralık araç rezerve etmenin keyfini çıkarın. Üstelik 7/24 ödüllü Misafir Merkezi desteğiyle!

En iyi araç kiralama fiyatları için ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle