İstanbul’un en eski kapalı çarşılarından biri olan Mısır Çarşısı, oryantalist havası ile birçok yerli ve yabancı turistin ilgisini çekiyor. Öyle ki İstanbul’da gezilecek yerler denince listenin en başlarında Mısır Çarşısı da yer alıyor. İstanbul’un tarihi yarımadasındabulunan Mısır Çarşısı’nı daha önce hiç gezme fırsatınız olmadıysa araç kiralama seçeneklerinden faydalanarak 17. yüzyıldan bu yana varlığını devam ettiren bu yapıyı görmeye ne dersiniz? Mısır Çarşısı gezisi / Mısır Çarşısı tarihi hakkında seyahat yazısı sizler için Yolcu360 ekibi tarafından hazırlandı.
Mısır Çarşısı Nerede?
İstanbul’un Eminönü semtinde yer alan Mısır Çarşısı, Yeni Cami’nin arka tarafında yer alıyor. Çarşının hemen bitişiğinde ise Çiçek Pazarı bulunuyor. Açılış saati 8:00, kapanış saati ise 19:30 olan çarşı hem tarihi geçmişi hem de değişik atmosferi ile sizi başka bir yerde gibi hissettiriyor.
Mısır Çarşısı adres: Adres: Rüstem Paşa, Erzak Ambarı Sok. No:92, 34116 Fatih
İstanbul araç kiralama fırsatları için tıklayınız.
Mısır Çarşısı Tarihi
1664 yılından beri halka hizmet veren Mısır Çarşısı’nın tarihi sandığımızdan da daha eski. Bizans İmparatorluğu zamanında Makron Envolos isimli çarşı, Mısır Çarşısı’nın yerinde bulunuyormuş. O dönem Venedik ve Cenevizliler, Makron Envolos Çarşısı içerisinde ticari faaliyetlerini yürütüyorlarmış. İstanbul, Osmanlı Devleti’nin hakimiyeti altına girince buraya Yeni Cami inşa ettirilmiş. Camiye gelir kaynağı olsun diye de Mısır Çarşısı’nın yapılmasına karar verilmiş. İnşaat 1597 yılında başlamış olup, 1664 yılında tamamlanmış. Çarşının mimarları ise Mustafa Ağa ve Davut Ağa.
Bir dönem medrese olarak da kullanılan çarşı, 18. yüzyılda Mısır adını almış. Buraya Mısır Çarşısı denmesinin sebebi ise satılan baharatların Mısır’dan getirtilmesiymiş. O dönemde birçok dükkanın bulunduğu çarşının içerisinde halk aradığı dükkanı rahat bulsun diye dükkanların üzerinde semboller bulunurmuş. Getirilen baharatlar ise toprak çömlek gibi kaplarda saklanırmış. Günümüzde ise çarşı içerisinde çoğunlukla kuyumcular, baharatçılar ve aktarcılar yer alıyor. Bunlaırn yanı sıra çarşıda kurutulmuş meyveler, pestil, el yapımı eşyalar ve tekstil ürünleri de bulabilirsiniz.
Mısır Çarşısı mimarisine bakıldığında L şeklinde inşa edildiği görülüyor ve aslında iki çarşının birleşimden oluşuyor. 6 adet kapısı bulunan yapının içinde ise toplam 106 dükkan bulunuyor. Osmanlı mimarisinin geleneksel izlerini bu yapı üzerinde net bir şekilde görebiliyorsunuz.
İstanbul’da Gezilecek Yerler
- Kuzguncuk
Birçok dizinin ve filmin çekildği eski ve küçük evleri ile bizi kendine hayran bırakıyor. Kuzguncuk için en güzel hatırlatma ”Ekmek Teknesi” dizisi desek, bence çocukluğunuzu ya da gençliğinizi direk anımsarsınız. Kuzguncuk mekan rehberi yazımıza göz atarak, güzel bir Kuzguncuk turu yapabilirsiniz.
- Yerebatan Sarnıcı
M.S. 532 yılında Bizans İmparatoru 1. Justinianus tarafından inşa ettirilen ve günümüze kadar ulaşan Yerebatan Sarnıcı, 336 tane sütunla destekleniyor. 336 sütun ise 12’li sıralar halinde dizilmiş. Sarnıcın en ilginç yanları ise Medusa başları ve Ağlayan sütun. Rivayete göre, sütunun üzerindeki damlalar sarnıcın inşası sırasında ölen köleleri yansıtıyormuş.
- Dolmabahçe Sarayı
1843-1856 yıllarında Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılan saray, Barok üslubu ile tasarlanmış. Osmanlı Hanedanlığı’nın geleneksel yaşamının dışına çıkmasını ve halka daha yakın olmasını temsil eden saray, tarihi açıdan bir dönüm noktası diyebiliriz. Halifeliğin kaldırılmasına kadar 6 padişahın yaşadığı Dolmabahçe Sarayı, 1984 yılından beri müze olarak hizmet veriyor.
İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!
İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!
Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!
Yorum ekle