Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > El Freni Nedir ve Nasıl Kullanılır? | El Freni Hakkında Her Şey

El Freni Nedir ve Nasıl Kullanılır? | El Freni Hakkında Her Şey

El freni nedir? El freni ne işe yarar? El freni çekilince nasıl drift yapılıyor? El freni olmayan araba var mı…Konumuz, el freni. 

El freni her araçta bulunan bir parça. Aracın hayati parçalarından biri. Fiziksel olarak el freninin önemi büyük. Bu temel parça, aracı tutmaya yarıyor. Bilindiği üzere güvenlik için araçtan inerken el freni çekilir. Peki, aracı tutması için çok güvenilen el freni nasıl çalışıyor?

El Freni Nasıl Çalışır?

El frenini güvenilir kılan temel şey, onun tamamen mekanik olmasıdır. Bu mekanik yapı bir kol ile işler. Bildiğiniz üzere el freni bir kol şeklinde. Kol bir tele bağlı ve kolu çektiğinizde teli de çekiyorsunuz. Tel ise disk frenli araçlarda arka disklerdeki kaliperleri – kampana disk varsa kampana disklerini çekerek frenleme sağlıyor. Kaliper veya kampana sıkıştırma esasına göre çalışıyor. 


El Freni Üstündeki Buton Ne İşe Yarıyor?

İçerideki dişli mekanizması her bir adımda kayar. Kolu bıraksanız bile dişli kaymaz. Bunu sağlayan da öndeki butondur. Dolayısıyla butona basmadan el freni kolunu çekemezsiniz. 

Yokuş inerken vitesi boşa almak yakıt tasarrufu sağlar mı?

Elektronik EL Freni Nasıl Çalışır?

Elektronik el frenleri de var. Yani manuel kol yapısından farklı olarak bunlarda elektrik motorları ile diki sıkıştırıyor. Elektronik el freni çekildiğinde ince bir vızıltı sesi geliyor. Bunun nedeni elektrik motorlarının arka planda çalışmasıdır. 


Gelecekte Araçlarda El Freni Olmayacak!

Yeni otomobillerin çoğunda otomatik viteste aracı P konumuna getirdiğinizde zaten el freni de devreye giriyor. Benzer şekilde de D’ye aldığınzıda yine otomatik olarak el frenini bırakıyor. Yani ayrıca el freni işlemi gerekmiyor. Yakında muhtemelen pek çok arabada el freni olmayacak. 

El Frenini İndirmeyi Unutanlar

El Freni / Acil Durum Freni

Hidrolik frenlerde bir sorun varsa yani frenleriniz tutmuyorsa doğrudan el frenini çekerek de aracı durdurmak mümkün. Ancak bu sadece acil durumlarda yapılabilir. Çünkü trafikte seyir halindeyken bunu yaparsanız araç, kayar. Bu da çok tehlikeli olur. Ancak frenlerin tutmaması da çok tehlikeli olduğu için mümkünse sağa çekip güvenli ve boş bir yerde el frenini çekerek durmayı denemek mantıklı olabilir. 

Drift Yapmak ve El Freni

El freni çekik araba kullanmak veya drift yapmak konusu da çok merak ediliyor. Burada hızla giderken el frenini çekerek aracı kaydırarak drift yapılır. El freninin bu şekilde kullanımı ile arka tekerlerin kayması ve aracın arkasının çekiş gücünü kaybetmesi ile yapılan bu spor müthiş bir tutukuya da dönüşebiliyor. El frenini çektiğinizde oluşan kayma, kinetik ve statik sürtünme kanunları devreye giriyor. 

2020 | Drift ve Spin Cezası Ücretleri Ne Kadar?

Yorum ekle