Yolcu360 Blog
drift-spin-atma-cezasi

Drift ve Spin Atma Cezası 2024

Drift ve spin atma cezası 2024 itibari ile güncellenen trafik cezaları kapsamında yer almaktadır. Güncellenen ve yeni eklenen zamlar ile birlikte 2024 drift ve spin cezasını araştırdık.

Drift ve Spin cezası ne kadar

Drift ve Spin Atmak Nedir?

Sürücünün hem kendi hayatını hem de karşı tarafın hayatını tehlikeye attığı kontrolsüz araç kullanımlarıdır. Spin ister kontrollü ister kontrolsüz olarak aracın arka kısmını değişik yönlere savurma durumuna verilen isimdir. Drift ise aracın viraj dönme sırasında meydana gelen merkezkaç kuvvetine direnmeyip arka kısmının kopma duruşuna verilen isimdir.

Drift ve Spin Atma Cezası Ne Kadar 2024?

Trafik kuralları hem kendimizi hem de sevdiklerimizi korumak için var. Bu sebeple hayatımızı hiçe saymamalı ve trafik kurallarına harfiyen uymalıyız. İşte drift ve spin atmak da trafik de yapılmaması gereken hatalardan biridir. Yasalar ile belirtilen bu trafik ihlalinin ilgili maddesi şu şekildedir: “Herhangi bir zorunluluk olmaksızın, karayollarında dönüş kuralları dışında bilerek ve isteyerek aracın el freninin çekilmesi suretiyle veya başka yöntemlerle aracın ani olarak yönünün değiştirilmesi veya kendi etrafında döndürülmesi yasaktır.” 67/1-d bendinde geçen drift atma cezası yasalar çerçevesi ile güvence altına alınmıştır. 

2024 yılında önemli ölçüde artan trafik cezaları arasında, drift yapan sürücülere uygulanan para cezasının miktarı dikkat çekiyor. Drift yapmanın cezası, bu yıl için 32.234 TL olarak belirlendi. Bu artışın artan trafik kazalarının önüne geçmek, sürücülerin trafik kurallarına maksimum düzeyde uymalarını sağlamak için bir yaptırım olarak görülmektedir.

Drift Atan Sürücülerin Ehliyeti / Sürücü Belgesi Geri Alınıyor Mu?

Evet, drift atan sürücülerin ehliyeti sürücü belgesi 60 gün süreli geri alınmakta. Dolayısıyla 60 gün içerisinde trafiğe çıkamamaktadır. Ayrıca Drift atma cezası kesilen sürücünün cezasının kesildiği tarihten geriye doğru 5 yıl içinde ikinci kez aynı cezayı alması durumunda ise sürücü belgesi iptal olmaktadır.

Spin ve Drift Cezası Plakaya Yazılıyor Mu?

Drift cezası plakaya işlenmeyip, ihlali yapan ilgili kişinin sürücü belgesine işlenmektedir. 

Otomotiv Dünyası ile İlgili Her Konuda Yolcu360 Yanınızda!

Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz.

Yorum ekle