Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > El Frenini İndirmeyi Unutanlar

El Frenini İndirmeyi Unutanlar

El Frenini İndirmeyi Unutanlar için yazdık: El frenini indirmeyi unutunca ne olur? El freni çekik giderseniz arabaya zarar verir misiniz? Araç kiralama yapıldığında el freninde sorun varsa ne yapılır? 

El Frenini İndirmeyi Unutanlar

El frenini indirmek de unutulur mu demeyin! İnsanız hepimiz ve dalgınlıkla el frenini indirmeyi unutup yola çıkmak da ihtimallerimiz arasında. Peki el frenini indirmeyi unutursak neler oluyor, biliyor musunuz? Sonuçları, uyarıları neler, hiç fikriniz var mı?

El Frenini İndirmeyi Unutmak Büyük Sorunlar Çıkarır mı?

Bu soruya verilecek cevap son derece basit ve bir o kadar da net; Evet, çıkarıyor. Arabanıza ciddi hasarlar verebilen bu unutkanlık sonucunda parçalardan çoğunu değiştirmek ve yenilemek zorunda kalabilirsiniz. Bu noktada insanın aklına “Unutsam bile hemen farkederim” fikri düşüyor elbette ama el freni çekili halde kilometrelerce yol kateden hatta arabadan gelen kötü kokuyu, dışarıdan geliyordur diye düşünerek aldırış etmeyenlerin sayısı da çok!

El Frenini İndirmeden Kaç KM Gidersek Sorun Başlar?

Önemli sorulardan biri de bu oluyor genelde. 300-500 m’lik mesafeler elbette araca büyük zararlar vermez ama bu hiç zarar vermeyeceği anlamına da gelmiyor. Araçların tamamında el freni uyarı ışığı bulunuyor artık. Ama uyarıyı da fark etmediyseniz diye özellikle yeni nesil araçlarda 10 km’den sonra başlayan sesli uyarı sistemleri de mevcut. Şu durumda ortalamanın 1 – 10 km arası olduğunu belirtelim. Aracın marka modeli ile yolun durumu gibi etkenlere bağlı olarak 1 ile 10 km arasında problem yaşamaya başlıyorsunuz.

El Frenini İndirmeden Yola Çıkmanın Zararları Nelerdir?

Zararların aracın ve aksamın ömrünü kısaltmak ile alakalı olduğunu belirtelim. Eğer el frenini indirmeden yola çıktıysanız, öncelikle el freninin ömrünün kısalacağını bilmelisiniz. Kampanalar ısınacağı için balata ömrü kısalır, aracınız daha fazla yakıt tüketir, motor aşırı zorlanır, lastikler aşınır ve katettiğiniz mesafenin uzamasına bağlı olarak yangın riski ortaya çıkar. Yani aracınıza zarar vermenin yanında hayatınız için de ciddi bir risk oluşturuyor. Bu nedenle de mümkün olduğunca dikkat edilmesi gerekenlerden biri durumunda el freninin indirilmesi.

El Freninin İndirilmediği Nasıl Anlaşılır?

Az önce de belirttiğimiz gibi, gösterge panelinde el freni için zaten bir uyarı ışığı bulunuyor. Aracınız yeni nesil araçlardan ise 10 km’den itibaren sesli uyarı alıyor olduğunuzu da belirtmiştik. Bunların yanında aracınız ilerlemekte zorlanır, bir süre sonra yanık balata kokusu almaya başlarsınız. Aşınan balataların sesi gelir. Kullanım mesafesi uzadıkça balatalardan duman çıkar. Tüm bunların arasında neredeyse dayanılmaz bir koku da geliyor. Balataların ısınarak aşınmasından dolayı oluşan kokuyu aldığınızda dışarıdan gelen bir kokudur deyip geçmemenizi öneriyoruz. Zira bunun bir adım ötesi de araçta yangın sorunu oluyor.

 

Yorum ekle