Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Yokuş inerken vitesi boşa almak yakıt tasarrufu sağlar mı?

Yokuş inerken vitesi boşa almak yakıt tasarrufu sağlar mı?

Yakıt tasarrufu tüm sürücülerin ortak kaygısı olarak hep gündemde olan bir konu. Yükselen yakıt fiyatları ve yanlış araç kullanımının fazla yakıt tüketimine yol açtığı göz önünde bulundurulunca, sürücüler yakıt tasarrufu sağlayacak püf noktalarının peşine düşmekte. Bu püf noktalarından biri de yokuş aşağı inerken vitesi boşa almak olarak kulaktan kulağa yayılmıştır. Peki bu bir şehir efsanesi mi yoksa gerçeklik payı var mı?

Boş viteste araç kullanmak güvenli mi?

Öncelikle sürüş emniyeti açısından kesinlikle boş viteste araç kullanmanızı tavsiye etmiyoruz. Boş viteste giden bir aracın tepkime hızı, viteste giden bir araçtan çok farklıdır. Özellikle fren algılaması boş vitesle seyir halindeyken 1-2 saniye gecikir, bu da beklenmedik kazalara sebebiyet verebilir.

Boş vites boş bir hayal mi?

Yakıt tüketimi açısından ise boş vitesle yokuş inmek tasarruftan çok zarara yol açmakta. Araçlar vitese alındıklarında yakıt deposundan yakıt alımını durdurur. Fakat boş vitesteyken aracın benzin deposundan yakıt alımına bir engel yoktur ve motora yakıt akmaya devam eder.

Peki ne zaman vites boşa alınır?

Durmaya yakın veya bir trafik ışığında beklerken vites boşa alınarak beklenebilir. Ya da uzun süreli bekleme hallerinde sürücü kendisini dinlendirmek için el frenini çekerek vitesi boşa alabilir. Fakat bu eylemlerin hiçbiri yine yakıt tasarrufu sağlamaz.

Yakıt tasarrufu için doğru vites kullanımı nasıl sağlanır?

Yakıt tasarrufunu vitesi doğru kullanarak sağlama konusunda kararlıysanız bu konuda en güvenilir yöntem aracı doğru devirde, doğru vitesle kullanmaktır. Yani düşük vitesle yüksek hızlara çıkmaktan, düşük hızlarda yüksek vitese geçmekten sakının. Günümüzde pek çok modern araçta sürücüyü bu konuda vitesi ne zaman yükseltmesi gerektiğine yönelik uyarılar bulunmakta. Siz siz olun, vitesi boşa alarak yakıt tasarrufu sağlamaya kalkışmayın. Sürüş emniyeti önceliğiniz olsun, hele ki işe yaramayan yöntemler için hayatınızı riske atmayın.

 

 

1 yorum

  • Otomatik vitesli olmayan araçlarda boşa almanın yakıt tasarrufu sağladığını HİÇ KİMSE İNKAR EDEMEZ. Ancak bu durumda sık sık fren yapma zorunluluğu olduğundan balatalar daha fazla aşınır ve ısınır, fren mesafesi uzar. Boşa almak özellikle yazın motoru soğutur. Bu da önemli bir avantaj. Şehirlerarası yokuşlarda yol kalabalık değilse boşa almanın hiç bir zararı yoktur. Araç yakalayınca hızına uygun vitese takarsan hiç sorun yoktur.