Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Dünya Gezi Rehberi > Dünyanın En Sakin Şehirleri | Dünyanın Cittaslow Şehirleri

Dünyanın En Sakin Şehirleri | Dünyanın Cittaslow Şehirleri

Hava kirliliği, trafik, sağlıksız yiyecekler ve aşırı tüketim modern yaşamın ayrılmaz bir parçası haline gelmiş durumda. Özellikle büyük şehirlerde giderek artan bu duruma karşı harekete geçme amacıyla 1999 yılında İtalya’da başlayan “cittaslow” yavaş şehir hareketi günümüzde 30 ülkeye ulaştı. 72 farklı kritere göre değerlendirilen kentlerin ortak noktası geleneksel yaşam ve üretim biçimlerinin korunması, temiz ve sağlıklı gıdaya kolayca ulaşılabilmesi, hayatın sakin akışında devam ediyor olması. Ülkemizde bu kriterleri karşılayan 18 kent var: Çanakkale/Gökçeada, Muğla/Akyaka, Artvin/Şavşat, Sakarya/Taraklı, Ankara/Güdül öne çıkan sakin şehirlerimizden birkaçı. Dünyada ise 264 şehir listede yer alıyor. Gelin, dünyada bu akıma uyan kentlere birlikte göz atalım!

Dünyanın En Sakin Şehirleri

  • Kristinestad, Finlandiya

Sadece 6500 kişinin yaşadığı Kristinestad Finlandiya’nın ahşap evleriyle ünlü bir kasabası. Botniya Körfezi kıyısındaki Kristinestad 1649 yılından bu yana gemi ve tekne yapımı konusunda gelenekselleşmiş bir üne sahip. Finlandiya’nın ilk sakin şehri olan Kristinestad İskandinavya’nın en iyi korunmuş ahşap evleri ile ziyaretçilerini büyülemeyi başarıyor. Bisiklet kiralayarak çevreyi kolayca keşfedebileceğiniz bu şirin kasabada Fin mutfağının en lezzetli yemekleri sizleri bekliyor.

  • Clonakilty, İrlanda

İrlanda’nın Cork şehrine bağlı Clonakilty sakin şehirler listemizde ikinci sırada. 2017 yılında Avrupa’nın en iyi şehri seçilen Clonakilty son yıllarda turistlerin ilgisini çeken yerlerden biri olmayı başardı. Birbirinden güzel plajlarıyla adından söz ettiren kasaba günlük ada gezileri yapmak isteyenler için de eşsiz bir yer. Araba ile muhteşem kır manzaralarının keyfini çıkararak ortalama bir saatlik yolculuk ile ulaşabileceğiniz Bere Adası, Cape Clear Adası, Garnish Adası ve Whiddy Adası’nı listenize mutlaka ekleyin.

Dublin gezilecek yerler yazısı için tıklayınız.

  • Silly, Belçika

Brüksel, Brugge, Anvers, Gent gibi popüler Belçika şehirlerini gezdiyseniz sizlere alternatif bir önerim var: Silly. Tarihi kiliseleri, görkemli çiftlik evleri, yemyeşil doğası ile öne çıkan kasabada bisikletli günlük turlara katılarak “slow food” gıda üreticilerini ziyaret edebilir, yerel ürünlerle hazırlanan yemekleri tatma fırsatı bulabilirsiniz.

Cittaslow nedir yazısı için tıklayınız.

Dünyanın Cittaslow Şehirleri

  • Greve in Chianti, İtalya

İtalya’da yavaş şehirlerin sayısı bir hayli fazla. Toskana’da yer alan Greve in Chianti de onlardan biri. Floransa’ya yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki kasabanın tarihi dokusuna eşlik eden üzüm bağları adeta kartpostallık görüntüler sunuyor. Greve kasabası aynı zamanda gastronomi tutkunlarının da sıklıkla ziyaret ettiği bir yer çünkü burada tadına bakacağınız her şey geleneksel üretim yöntemlerine sadık kalınarak sofranıza geliyor. Peynir çeşitleri, şarküteri ürünleri, makarnalar ve tabii ki lezzetli şarap için yolunuzu mutlaka Greve kasabasına düşürün.

İtalya turu için öneriler yazısına tıklayınız.

  • Svendborg, Danimarka

Danimarka’nın güneyinde küçük bir kasaba olan Svendborg’un tadını çıkarmak için en az 2 günlük bir gezi planı yapmalısınız. Yakın zamanda Danimarka’nın en iyi alışveriş kenti seçilen Svendborg gezinize Havnepladsen’den başlayabilir, liman önünden Sankt Peder Straede’ye yürüyerek birbirinden güzel mağazaları ve kafeleri keşfedebilirsiniz. Bisiklete binmeyi seviyorsanız beş kilometrelik pedal yolculuğu sonrası Thuro Adası’na gidebilir, balıkçı kasabasında nefis fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz. Dilerseniz bir gününüzü ayırarak feribot ile Skaro ve Drejo Adaları’nı da gezi listenize ekleyebilirsiniz.

Kopenhag gezilecek yerler yazısı için tıklayınız.

Yorum ekle