Yolcu360 Blog
cittaslow-1
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Cittaslow Nedir? Türkiye’nin En Sakin Şehirleri

Cittaslow Nedir? Türkiye’nin En Sakin Şehirleri

Cittaslow şehirlerini daha önce duydunuz mu? Acaba sizin yaşadığınız şehir de cittaslow olma özelliğine sahip mi? Gelin huzurun ve doğanın eşsiz uyumu olan Cittaslow Türkiye şehirlerini birlikte keşfedelim.

Cittaslow Nedir? 

1999 yılında İtalya’da başlayan Cittaslow hareketi kısa zamanda tüm dünyaya yayıldı. Peki cittaslow nedir? İtalyanca şehir anlamına gelen “citta” kelimesi ile İngilizce yavaş anlamına gelen “slow” kelimesinin birleşiminden oluşan cittaslow, “sakin şehir” anlamına geliyor. 

Cittaslow’un temel amacı hayatın yoğun koşuşturmacasında şehirlerin kimliklerini koruyabilmelerini sağlamak. Şöyle ki küreselleşen dünya artık hepimizi tüketim toplumu haline getirdi. Kendi özümüzü, iç dünyamızı ve kadim değerlerimizi yavaş yavaş unutur olduk. İşte bu sebeple Cittaslow hareketi her şehrin, her bölgenin kendine özgü dokusunu, geleneklerini, doğal güzelliklerini korumak amacıyla başlatılan bir hareket. 

Bizi biz yapan değerlerden yola çıkan bu hareket yerel yaşam kalitesini yükseltmek için çalışıyor. Tarihi ve doğal güzelliklerimizi korumak, bu bölgelerdeki altyapı problemlerine çözüm üretmek için projeler geliştiriyor. Geri dönüşüm ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını ön planda tutan Cittaslow, modern yüzyılın örnek sakin şehirlerini yaratıyor. 

İzmir Kamp Alanları: İzmir’de Az Bilinen Harika Kamp Alanları yazımız için tıklayın.

 

Cittaslow Şehir Olmak İçin Neler Gerekiyor?

Elbette el değmemiş her bölge sakin şehir unvanını alamıyor. Cittaslow kuruluşunun oluşturduğu kriterleri yerine getirmek gerekiyor. Bu kriterlerin en başında nüfus geliyor. Bir şehrin “cittaslow” sayılabilmesi için her şeyden önce nüfusunun 50.000’den az olması gerekiyor. Diğer kriterleri birlikte inceleyelim. 

  • Çevre politikaları
  • Altyapı politikaları
  • Kentsel kalite için teknolojiler ve tesisler
  • Yerel üretimi korumak
  • Tarım, turizm, esnaf ve sanatkarlara dair politikalar
  • Misafirperverlik, farkındalık ve eğitim için planlar
  • Slow Food faaliyetlerine ve projelerine destek 
  • Sosyal uyum

Cittaslow Türkiye 5 Şehir

Cittaslow Türkiye listesine neredeyse her yıl yeni bir şehir ekleniyor. Artan nüfusa, katlanan şehirleşme oranına rağmen hala huzurlu ve dingin kalmayı başarmış sakin şehirlerimiz var.

Özellikle bu şehirler gürültüden sıkılmış, iş hayatının yorgunluğunu atmak isteyenlerin en güzel kaçamak rotaları. Hafta sonu tatilinize alternatif  Cittaslow Türkiye’den 5 şehri sizin için araştırdık.

  • İlk Cittaslow: Seferihisar

cittaslow-seferihisar.jpg

Sakin Şehir hareketine katılan ilk şehir unvanına sahip Seferihisar, görenleri kendine hayran bırakıyor. Mandalina bahçeleri, zeytinlikleri ve organik tarımı ile ön plana çıkar bu küçük yerleşim yeri sizi huzura davet ediyor. 

Upuzun sahil şeridi, gün batımına kadar içinizi ısıtan güneşiyle mükemmel bir tatil lokasyonu. Cittaslow hareketinin önem verdiği yenilenebilir enerji kaynaklarının bolca kullanıldığı Seferihisar’da jeotermal enerji kaynakları da geniş yer kaplıyor. 

Aromatik bitkilerden, el yapımı ürünlere pek çok doğal ürünün satışı organik pazarlarda yapılıyor. Bunun yanı sıra Teos Antik Kenti, Sığacık Kalesi gibi tarihi güzellikleri de siz değerli misafirlerini bekliyor. 

  • Ege ve Akdeniz’in Kavuşması: Köyceğiz

cittaslow-koycegiz.jpg

Köyceğiz, Ege’nin serin suları ile Akdeniz turkuazının birleştiği noktada yer alıyor. Uçsuz bucaksız narenciye bahçeleri, yemyeşil doğası ile huzurun adresi. Muğla’ya bağlı olan Köyceğiz birbirinden farklı ve dingin sayısız koy ile misafirlerini ağırlamaktan büyük keyif alıyor. Dalyan, Sarıgerme, İztuzu gibi dünyaca ünlü plajlara da yakın. 

M.Ö. 6. YY’da inşa edilen Kaunos Kaya Mezarları ile görkemli bir silüet kazanıyor. Köyceğiz, İyonyalılardan Romalılara günümüze kadar gelmeyi başarmış eserleri ile tarihe ışık tutuyor. 

  • Medeniyet Güneşi: Halfeti

cittaslow-halfeti.jpg

Şanlıurfa’nın bir ilçesi olan Halfeti pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. 2000 yılında inşa edilen Birecik Barajı sebebiyle bir kısmı sular altında kalan Halfeti adeta gizli bir cennettir. Özellikle batık şehir görünüşü ile turistlerin çekim noktası haline gelmiştir.

Fırat Nehri üzerinde tekne turu ile Halfeti sakin şehri keşfedebilirsiniz. Aziz Nerses Kilisesi, Barşavma Manastırı tur sırasında görebileceğiniz bazı tarihi noktalar. Bunun yanı sıra su kuyuları, su sarnıçları da tekne turunda karşınıza çıkacak.

Bölgeye ait endemik bitki türleri de doğa severleri bekliyor. Son yıllarda oldukça ünlenen siyah gül, Halfeti’yi tanıtan bir marka haline geldi. Fıstıktan, kuru kayısıya; nar ekşisinden, bamya kurutmasına pek çok ev yapımı doğal ürünü Cittaslow Halfeti’de bulma şansına sahipsiniz. 

  • Anadolu’ya Giriş: Ahlat

Anadolu’ya giriş kapısı olarak adlandırılan Ahlat, Bitlis’e ait bir ilçedir. Van Gölü kenarına kurulan ilçenin tarihi yüzyıllar öncesine kadar uzanır. Türklerin Anadolu’ya akınları sırasında geçiş noktalarından olan Ahlat’ta Selçuklulara ait mimari eserlerle karşılaşmanız mümkün. UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde yer alan ve Türk İslam mezarlarının en büyüğü olma özelliğine sahip Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı tarihin kapılarını aralıyor. 210 dönümlük alana yayılan bu anıt mezarlar özellikle geceleri ay ışığında bir başka göz kamaştırıyor. 

Bunun yanı sıra Ahlat, Türkiye Cittaslow şehirleri listesinde en son eklenen sakin şehir olma özelliğine de sahip.

  • Doğanın Kalbinde: Şavşat

cittaslow-savsat.jpg

Karadeniz doğası ile büyüleyen, yeşilliği ile sarıp sarmalayan bir bölge. Şavşat, Artvin’e bağlı Cittaslow Türkiye şehirleri arasında. El değmemiş doğası, gürül gürül akan dereleriyle peri masalını andıran Şavşat, görenleri kendine aşık ediyor. 

Tarihin doğa ile enfes uyumu ve geleneksel mimarinin Karadeniz coğrafyasıyla kaynaşması sizi bambaşka diyarlara alıp götürecek. İster Borçka Karagöl Tabiat Parkı’nın ormanlarında kendinize huzurlu bir rota çizebilir, ister Karadeniz’in lezzetlerinin tadını çıkarabilirsiniz. Karagöl’de akşam üzeri kayık ile gezintiye çıkabilir, kusursuz manzarada ruhunuzu dinlendirebilirsiniz.

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı vade farksız 3 taksitle kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle