Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Dünya Gezi Rehberi > Kızıl Meydan Nerede? | Kızıl Meydan Gezilecek Yerler

Kızıl Meydan Nerede? | Kızıl Meydan Gezilecek Yerler

Moskova denince akla ilk gelen yer hiç şüphesiz Kızıl Meydan. Burası günümüzde şehrin en popüler gezi durağı olsa da yüzyıllar boyunca pek çok tarihi olaya tanıklık etmiş. Kızıl Meydan’a girer girmez kendinizi adeta masal kitabının bir kahramanı gibi hissetmeniz olası, çünkü meydandaki heybetli yapılar rengarenk! Sadece Moskova’nın değil Rusya’nın da sembolü olan Kızıl Meydan’ı birlikte keşfetmeye ne dersiniz?

Kızıl Meydan’ın Tarihi

Kremlin’in inşa edildiği 1490’lı yıllara kadar uzanan tarihi ile Kızıl Meydan aslında dünyanın her yerinden tüccarların buluştuğu bir ticaret noktasıydı.  Aynı zamanda mitingler, geçit törenleri, dini törenler hatta idam gösterilerine sahne olan Kızıl Meydan tarihte farklı isimlerle anılmış. “Kızıl” ile birlikte o yıllarda (17. yy) “güzel” anlamına da geldiği için meydana Krasnaya ismi verilmiş. Kızıl Meydan Rusça “Krasnaya Ploşçad” olarak geçiyor. Kremlin ile birlikte Kızıl Meydan 1930 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alıyor.

Puşkin müzesi gezisi için tıklayınız.

Kızıl Meydan Gezilecek Yerler

Kızıl Meydan’a geldiğinizde Moskova’nın en ünlü yapılarını bir arada görme fırsatı buluyorsunuz. Rengarenk soğan kubbeleriyle şehrin sembollerinden biri olan Aziz Vasil Katedrali Korkunç İvan’ın Kazan’ı fethetmesi onuruna 16. yüzyılda yapılmış. Moskova gezilecek yerler listesinde de ilk sırada yer alan Aziz Vasil Katedrali’nin sekiz farklı kubbesinden her biri ayrı bir zaferi temsil ediyor.

Kızıl Meydan’ın dikkat çeken yapılarından bir diğeri ise Devlet Tarih Müzesi. 1872 yılından bu yana sanatseverleri ağırlayan müzede Rus tarihine ilişkin milyonlarca eser sergileniyor. Rus kültürüne dair bilgi edinmek isterseniz Devlet Tarih Müzesini listenize mutlaka ekleyin.

Sovyetler Birliği’nin kurucusu Vladimir Lenin’in mozolesi Kızıl Meydan’da ziyaret edebileceğiniz bir diğer nokta. Lenin’in ölümünden sonra mumyalanan naaşı cam bir lahit içerisinde haftanın belli günleri belirli saatler arasında ücretsiz olarak görülebiliyor. 15. yüzyılda inşa edilen Kremlin Sarayı Kızıl Meydan’ın en görkemli yapısı elbette. Geçmişte Rus çarlarının ikametgahı olan saray günümüzde Rus hükümeti tarafından kullanılıyor. İçerisinde dört adet kilise bulunan sarayda Korkunç İvan’ın Büyük Çan Kulesi de yer alıyor. Alışveriş tutkunuysanız Kızıl Meydan’ın gösterişli alışveriş merkezi GUM sizleri bekliyor. Dünyaca ünlü markaları bir arada bulabileceğiniz GUM 1893 yılında inşa edilmiş. Cam tavanları ile dikkat çeken alışveriş merkezinde giyimden kozmetik ürünlere kadar aradığınız pek çok şeyi bulmanız mümkün.

Novodeviçi mezarlığı yazısı için tıklayınız.

Kızıl Meydan’a Nasıl Gidilir?

Dünyanın en büyük meydanlarından biri olan Kızıl Meydan’a 1 numaralı kırmızı metro hattını kullanarak ulaşabilirsiniz. İnmeniz gereken durağın ismi “Okhotny Ryad.”

Moskova turu yazısı için tıklayınız.

Yorum ekle