Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Muradiye: Bursa’nın Tarih Kokan Semti / Bursa’da Gezilecek Tarihi Yerler

Muradiye: Bursa’nın Tarih Kokan Semti / Bursa’da Gezilecek Tarihi Yerler

Köklü tarihi ve birbirinden değerli mimari yapılarıyla dikkat çeken Bursa’da gezilecek yerler bir hayli fazla. Bursa gezi rehberi içinde birbirinden güzel alanlar yer alıyor. Sadece şehir merkezi ile değil ilçelerinde de birçok değer barındıran Bursa’da nereye gidilir? ve tarih kokan Muradiye nerededir?

Osmanlı Devleti’nin ilk başkenti Bursa barındırdığı zengin tarihi geçmişi ile mutlaka görülmesi gereken şehirlerimizin başında geliyor. Geçmişte pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Bursa Osmanlı İmparatorluğu döneminde sayısız eserle süslenmiş. O döneme ait izleri günümüzde keşfetmek isterseniz uğramanız gereken en özel semtlerden biri Muradiye. Bursa şehir merkezine yaklaşık 9 km uzaklıkta olan Muradiye’de Bursa araç kiralama seçeneklerini kullanarak 15 dakikada ulaşabilirsiniz. Mudanya’ dan gelecekleri ise Bursa Mudanya araç kiralama ile yarım saatlik bir yolculuk bekliyor. Uzun bir Bursa tatili planlıyorsanız da Bursa aylık araç kiralama seçeneklerine mutlaka bakın. Gelin hep birlikte Bursa’nın en eski semtlerinden biri olan Muradiye’de keyifli bir yolculuğa çıkalım.

Tarih İzinde: Muradiye

Bursa’nın Osmangazi ilçesine bağlı Muradiye Mahallesi tarih tutkunları için ayrı bir öneme sahip. Çünkü Osmanlı hanedanlığına ait en büyük türbe topluluğu burada yer alıyor. Sultan II. Murad’ın 1425 yılında yaptırdığı Muradiye Külliyesi içerisinde yer alan 12 türbe, cami, medrese ve hamam ile görülmeye değer bir yapı. Üstelik Muradiye Külliyesi 2014 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası listesi’ ne girmeyi başarmış. Külliye’nin bahçesi oldukça huzurlu, yemyeşil ağaçlarla kaplı bahçede Osmanlı dönemine ait mezar taşları<nı da görme şansı bulabilirsiniz.

Bulunduğu semte ismini veren Muradiye Külliyesi’ni gezmeye Muradiye Camii’ nden başlayabilirsiniz. Osmanlı Dönemi zarif işçiliğinin en güzel örneklerinden biri olan Muradiye Camii Bursa’da yapılan son sultan camisi olması bakımından ayrı bir öneme sahip.  Fırsatınız varsa çinilerle süslü caminin içerisini de görmenizi tavsiye ederim.

1. Murad ile birlikte aralarında Kanuni Sultan Süleyman’ın oğlu Şehzade Mustafa, Şehzade Ahmet, Cem Sultan, Hüma Hatun gibi Osmanlı Hanedanlığı’ndan 40 kişinin defnedildiği Muradiye Türbeleri külliyenin önemli parçalarından biri. Bursa’nın türbeler şehri olarak anılmasındaki en önemli paya Muradiye Türbeleri arasında Cem Sultan ve Şehzade Mahmut Türbeleri çini işlemeleri ile adeta göz dolduruyor.

Türbelerin hemen yanında yer alan Muradiye Medresesi günümüzde Kuran ve El Yazmaları Müzesi olarak hizmet veriyor. Girişin ücretsiz olduğu müzede farklı yüzyıllara ait Kuran-ı Kerim ve El yazması eserleri inceleyebilirsiniz.

Burası Bursa’da Osmanlı ruhunu yansıtan semtlerden biri demiştim. Bunun en güzel örneklerinden biri de 17. yüzyıldan günümüze gelen Osmanlı Evi Müzesi. İki katlı ahşap ev Osmanlı dönemi yaşamını gözler önüne seriyor. Burayı da ücretsiz gezebileceğinizi hatırlatmak isterim.

Siz de Bursa gezinizi daha keyifli kılmak ve zaman yolculuğuna çıkmak isterseniz bu semti listenize mutlaka ekleyin. Şimdiden keyifli gezmeler!

Bursa Kent Müzesi gezisi için tıklayınız.

Yorum ekle