Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Bursa Gezi Rehberi: Görmeniz Gereken 10 Yer

Bursa Gezi Rehberi: Görmeniz Gereken 10 Yer

Bursa gezi rehberiyle karşınızdayız! Bursa ve Bursa tarihi hakkında kısa bilgiler ve Bursa’da görmeniz gerekenler yerler listesi yazımızda!

Bursa görselleri

Yaklaşık 3 milyon kişilik nüfusuyla Türkiye’nin en kalabalık dördüncü kenti olan Bursa, 2016 Dünya Yaşanabilir Şehirler Sıralaması’nda dünyada 28. sırada yer alıyor. Osmanlı Devleti’nin ilk başkenti olması özelliği ile de tarihi ve kültürel mirası çok zengin.  Bu da onu turizm açısından canlı kılıyor. Elbette İstanbul’a yakın bir gezi noktası olması, İstanbul’da Ege’ye iniş yolu üzerinde olması da önemini arttırmış. Tüm bu popülaritenin yanında Bursa, Türkiye’nin en önemli sanayi kentlerinden biri. 

Bursa Hakkında Bilgiler

Bursa’da insana dair ilk izler, 7000 yıl öncesine ait. Bu arkeolojik kalıntıların yanında M.Ö. 4000 civarından gelen kalıntılar dahi olsa da, asıl yerleşim izlerine M.Ö. 700 dolaylarında rastlıyoruz. Homeros’un Mysia adıyla bahsettiği bu yerin, günümüzde Misebolu ya da Mise köyleri oldukları sanılıyor. 

Aradaki yüzlerce yıl boyunca pek çok halk tarafından bu yörede ikamet edilmiş olsa da, günümüzdeki önemine sahip olmasında Osmanlı Devleti’nin onu başkent olarak belirlemesi ve uzun yıllar boyu kullanması en etkili olan öğe.1307 yılında Osman Bey tarafından kuşatılan Bursa, ancak 1326 yılında Orhan Bey tarafından ele geçirilmiş. Bir dönem pek çok yönetim organı Edirne’ye taşınmış olsa da devlet yönetim organları için kilit önemini, Fatih Sultan Mehmet’in 1453’te İstanbul’u fethedişi ile son bulmuş.

Bursa’da Görmeniz Gereken 10 Yer

Bursa gezilesi şehirlerden biri. Gerçekten de kentte keşfedilecek çoks ayıda tarihi yapı, doğal güzellik ve köklü restoran var. Bursa’da görülmesi gereken ilk on yeri sizin için listeledik. 

  • Bursa Ulu Camii

bursa-gezilecek-yerler

20 tane görkemli kubbesiyle Bursa Ulu Camii, Bursa denilince ilk akla gelen simge yapılardan biri. Camii, Osmangazi ilçesi Ulucami Caddesi’nde şehrin en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olan Hanlar Bölgesi’nde yer alıyor. 1440 yılında inşaa edilen ve gösterişli yapısıyla yerli ve yabancı turistleri büyüleyen Bursa Ulu Camii, 1855 yılında yaşanan depremden sonra yenilendi. Camii ayrıca Osmanlı çok ayaklı cami mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul ediliyor.

Niğbolu Zaferi sonrası Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılan Bursa Ulu Camii, 20 kubbeye, 16 köşeli şadırvana, 3.165 m2 büyüklükteki bir iç alana sahip. Bu alanı süsleyen çinileri, minyatürleri ve ahşap oymalarıyla görülmeye değer bir güzellik sunuyor. Osmanlı hat sanatı örneklerini fazlasıyla bulabileceğiniz, Kündekari tekniği ile yapılan çiniler yapıyı Türkiye’nin en güzel camilerinden biri yapıyor.

  • Koza Han

bursa-gezilecek-yerler-

1491 yılında, 2. Beyazıt döneminde yaptırılan Koza Han iki katlı kesme mimarisiyle en güzel Osmanlı dönemi eserlerinden biri. Han adını yüzlerce yıl boyunca burada ipek böceği kozası satışının yapılmasından almış. Bursa Ulu Camii ve Orhan Gazi Camii arasında yürüyerek kolayca ulaşabileceğiniz bir konumdaki Koza Han, Bursa şehir gezilerinde mutlaka gezilmesi gereken bir yer.

Bursa’nın en önemli alışveriş noktalarından biri olan Koza Han 45 dükkânı ile hala en değerli alışveriş yerlerinden biri. İpek eşarplar, şallar ve elbiseler satan bu dükkanlar birçok turistin ilgisini çekiyor.  Koza Han’ın çınar ağaçlarıyla çevrili dikdörtgen avlusunda yer alan çay bahçelerinde alışveriş sonrası çay molası verebilir, muhteşem mimarinin tadını çıkarabilirsiniz. Taç kapısının da görülmeye değer güzellikte olduğu Koza Han’a hem ipek ürünler alma hem de asırlık çınar ağaçlarının altında yorgunluk atmak için ziyaret edebilirsiniz.

  • Osman Gazi Türbesi

bursa-gezilecek-yerler-1

Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin türbesi, ilk Osmanlı padişahı türbesi olması dolayısıyla ayrı bir öneme sahip. 1324 Bursa kuşatması sırasında Osman Gazi vasiyeti üzerinde inşa edilmiş türbe oldukça sade yapılmış. Sadece ortasında sedef süslemeli ahşap sanduka yer alıyor. Osmangazi semtinde oğlu Orhan Gazi’nin türbesi ile karşılıklı duran türbe, Bursa’nın tarihi gezi noktalarından biri olan Tophane Meydanı’nda. Dini bayramlar başta olmak üzere yılın her dönemi ziyaret edilen Osman Gazi Türbesi Bursa’da görülmesi gereken yerlerinde başında geliyor.

  • Bursa Atatürk Evi Müzesi

bursa-gezilecek-yerler2

Atatürk’ün Bursa’da kaldığı yer olmasıyla ünlü olan Bursa Atatürk Müzesi 1973 yılında Cumhuriyet’in 50. yılında müzeye dönüştürülerek ziyarete açıldı. Çekirge Caddesi üstünde çam ağaçları arasında 19. yüzyıl sonlarında inşa edilmiş tarihi köşk, İki katlı ve ahşap mimarili. Köşkün 1. katında 19. yüzyıl mobilyaları ve antikalarla süslü dinlenme odası, ikinci katında ise çalışma odaları ve yatak odaları yer alıyor.

Köşkün içinde Atatürk’ün Bursa gezisinde çekilen fotoğrafları, kişisel eşyaları var. Ahşap oyması çarpıcı tavan süslemeleri ve orijinal dönem mobilyalarıyla Bursa’da sivil mimari örneklerinden en önemlisi olarak ziyaret edilmeye değer. Merkezi bir konumdan olmasından dolayı kolayca ulaşabileceğiniz müzeyi yaz döneminde saat 10:00 ile 17:00, kış döneminde ise 08:00 ile 17:00 saatleri arasında pazartesi, cumartesi ve pazar günleri hariç her gün ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

  • Yeşil Camii ve Yeşil Türbe

bursa-gezilecek-yerler-3

Osmanlı erken dönem mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul edilen Yeşil Camii ve Yeşil Türbe Bursa’nın en çok ziyaret edilen camilerinden diğer bir tanesi. 1419 yılında Çelebi Sultan Mehmet döneminde inşa edilen Yeşil Camii Bursa’nın Yeşil Camii semtinde yer alıyor. 1419 yılında Çelebi Sultan Mehmet döneminde inşa edilen camii Türkiye’deki ender ters t planlı camilerden biri. Huzurlu iç ortamı ile ziyaretçilerini büyüleyen bir atmosfere sahip caminin kubbeleri bir zamanlar çinilerle süslüymüş. Camii özellikle dini bayramlarda ve kutsal günlerde tamamen doluyor. Türkiye’nin en güzel camilerinden biri kabul edilen Yeşil Camii ve Yeşil Türbe’yi Bursa ziyaretinizde gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz.

  • Muradiye Külliyesi

bursa-gezilecek-yerler-4

1425 ile 1426 yılları arasında inşa edilen Muradiye Külliyesi yine erken dönem Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biri. Bursa’nın en önemli tarihi değerlerinden biri olan yapının içerisinde cami, medrese, imarethane, hamam ve türbeler mevcut. Kulliye Osmangazi ilçesi 2. Murat Caddesi üzerinde yer alıyor. Toplu taşıma araçları ya da yürüyerek de kolaylıkla ulaşılabilen Muradiye Külliyesi klasik kubbe mimarisiyle yapılmış. Bu mimari yapı Osmanlı ve Selçuklu mimarisinin bir birleşimini yansıttığı için de özellikle mimari meraklılarını cezbediyor.

  • Uzun Çarşı

bursa-gezilecek-yerler-5.jpg

Bursa’nın en eski çarşısı olma özelliğini taşıyan Uzun Çarşı, 15. yüzyılın ilk yarısından beri şehrin en önemli alışveriş yerlerinden biri. Osmangazi Nalbantoğlu Mahallesi’nde yer alan çarşı Evliya Çelebi’nin kitaplarında abartılarak 100.000’den fazla dükkâna sahip olduğu yazılmış. 1340 yılında Orhan Gazi döneminde açılan çarşı, Koza Han’ın kuzey tarafında şehir merkezine kısa bir yürüyüş mesafesinde.

1340 yılında Orhan Gazi döneminde açılan Uzun Çarşı günümüzde 80 dükkân ile hizmet veriyor. Çarşıda, Bursa’nın ünlü kestane şekerlerini bulabileceğiniz şekerlemeciler, bakırcılar, tekstilciler, bıçakçılar ve ipek ürünleri satan küçük dükkanlar var. Ayrıca yöresel el sanatı ürünleri satan mağazalardan alışveriş yapabilir, Bursa’nın en sevilen lezzetlerini tadabileceğiniz restoranlarda yemek yiyebilirsiniz.  Çarşısın otantik kafesinde de alışverişten sonra kahvenizi içerek yorgunluk atabilirsiniz.

  • Murad Hüdavendigar Camii

bursa-gezilecek-yerler-6

Çekirge’de merkezi bir konumdaki Murad Hüdavendigar Camii 14. yüzyıl Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biri. 1385 yılından günümüze kadar sağlam kalmayı başarmış camii Bursa Ovası’nın manzaralarına hâkim bir konuma inşa edilmiş. 2 katlı 18 odalı cami ve medresenin taş ile örülen kalın duvarları ünlü Rum mimarlar tarafından tasarlanmış. Caminin içi ise Osmanlı motifleri ve etkileyici çiniler ile yapılmış. Çekirge Mahallesi, 1. Murat Caddesi üzerinde yer alan bu tarihi camiye dolmuşlar veya otobüslerle rahatlıkla 5-10 dakika içerisinde ulaşabilirsiniz.

  • Bursa Kapalı Çarşı

bursa-gezilecek-yerler-7

Yüzlerce yıllık tarihi dokusunu günümüze kadar koruyarak gelmiş Bursa Kapalı Çarşı 130 dükkanla yüzlerce ürünü yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunuyor. Kuyumcu dükkanlarının ağırlıkta olduğu dükkanların yanı sıra tekstil ürünleri, altın ve gümüş mücevherler, antikalar ve el yapımı sanat eserleri gibi yüzlerce ürünü inceleyebilirsiniz.

Kapalı Çarşı, Ulu Camii’nin yakınındaki güzel konumuyla yerli ve yabancı turistlerin ilk uğradığı yerlerden. Geleneksel Osmanlı ve Bursa yemeklerini tadabileceğiniz restoranların olduğu Bursa Kapalı Çarşı hem tarihi atmosferi hem de zengin alışveriş olanaklarıyla Bursa’da mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri.

  • Kale Sokak

bursa-gezilecek-yerler-8

Osmanlı Sokağı olarak da bilinen Kale Sokak, nostaljik evleri ve tarihi yapısıyla Bursa’nın popüler olan yerlerinden. Bursa’nın Sur İçi bölgesindeki en güzel fotoğraf çekim noktalarından biri olan Kale Sokakta Şehadet Camisi’nden Saltanat Kapıya kadar uzanan yolda tarihi ve huzurlu bir yolculuk yapabilirsiniz. Aynı zamanda koruma alanı içinde olan bu doğal müzeyi Bursa ziyaretinizde mutlaka gelmelisiniz. 

 

2 yorum

  • Bursa yeşili, doğası ve tarihi ile gezilecek bir İlimiz. Bursa’nın Mudanya ilçesine bağlı bir beldesi olan Trilye, özellikle hafta sonu kaçamakları için mükemmel bir destinasyon. Trilye’de gezilecek yerler, tarihi ve eski yapılar yanında muhteşem bir deniz ile eşsiz bir doğadan oluşuyor.