Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Leodikya Antik Kenti / Leodikya Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir?

Leodikya Antik Kenti / Leodikya Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir?

Tekstil ürünleri ve horozu ile ön plana çıkan Denizli, Ege ve Akdeniz bölgelerinin geçit noktasıdır. Özel konumundan dolayı hem doğal güzelliklerini gezebileceğiniz hem de geçmişin izlerini keşfedebileceğiniz Denizli, tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapma fırsatı bulmuştur. Denizli gezi rehberi için geçmişin en güzel tanıklıklarından biride Leodikya Antik Kenti‘dir.

Leodikya Antik Kenti

Denizli’ye 6 kilometre uzaklıkta Lykos ırmağının kenarında bulunan ve Seleukos Kralı II. Antiokhos tarafından karısı Laodike adına kurulmuş olan Leodikya Antik Kenti’ni, Denizli gezi rehberi kapsamında son bir yılda iki kez ziyaret etme şansı buldum. Genelde Denizli denince akla ilk gelen şey Pamukkale gezi rehberi olsa da, Leodikya Antik kenti Denizli gezi rehberi planınız içerisinde mutlaka olmalı. Halen içeresinde kazı ve restorasyon çalışmaları devam eden bu antik kent zamanında Batı Anadolu’nun en büyük ticari ve finans merkeziymiş. Erken Bizans dönemindeyse metropollük seviyesindeyken dini bir merkez haline gelmiştir. Her yanı nekropol alanlarıyla çevrili ve içerisindeki çalışmalar bittiğinde ülkemizdeki en büyük antik kent olacağı söylenen Leodikya antik kentinde birçok eser bulunuyor. 5 agorası, 2 tiyatrosu, 4 hamam kompleksi, 2 anıtsal giriş kapısı, anıtsal caddeleri, Latrina’sı, kiliseleri, Peristlli evleri ve aynı zamanda Anadolu’nun en büyük stadyumu yer alıyor.

Kutsal Hac Merkezi olma gibi bir dinsel özelliğe sahip olan Leodikya Kilisesi Hıristiyanlık için önemli bir din merkezidir. İncil’de adı geçen bu kutsal yer Hristiyanlık dünyasının en eski ve en önemli yapılarından birisidir. Leodikya antik kentinde dönemine göre bizlere şehircilik anlayışı hakkında bilgi veren Roma dönemi mimarisi tarzında yapılan kanalizasyon ve su şebekeleri bulunuyor. Zamanında tekstil ve ticaret sayesinde halkına büyük bir zenginlik yaşatan kentte sütunlu caddelerde yürümekse çok keyifliydi. Aynı zamanda kentteki Suriye caddesini, kiliseyi ve antik tiyatrolarını ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Büyük depremlerin yok ettiği şehir her yıl yapılan kazılarla hala aynı ihtişamıyla gün yüzüne çıkıyor. Büyük ve geniş bir alana kurulan kentte aynı zamanda dünyanın ilk su kanunları yazılmış. Tüm değerleriyle önemli bir noktada olan şehir Unesco Dünya Mirası listesinde yer almaktadır.

  • Leodikya Antik Kenti müzekart ile ücretsiz bir şekilde veya 10 tl ücret ödeyecek ortalama 1-2 saatte gezilebilir.
  • Leodikya Antik Kenti için Denizli’ye gittiğinizde aklınıza Denizli’de ne yenir? sorusu geliyorsa, Çaput Aşı, Süller Pidesi ve Patlıcan Kapama’yı mutlaka deneyin.

Leodikya Antik Kenti ulaşım

Leodikya Antik Kenti, Denizli’ye bağlı Eskihisar, Goncalı, Bozburun köyleri sınırları içerisinde yer almaktadır. Antik kente Denizli merkez terminalden kalkan Pamukkale ve Korucuk toplu taşıma araçlarıyla yaklaşık 20 dakikalık bir yolculukla ulaşabilirsiniz. Ancak toplu taşıma ile yolculuk etmeyi sevmiyorsanız, Yolcu360 üzerinden Denizli araç kiralama fırsatlarını yakalayabilirsiniz.

Eğer Denizli’ye havayolunu tercih ederek ulaşım sağladıysanız, Leodikya Antik Kenti ve Denizli’yi keyifli ve rahat bir şekilde keşfetmek için Denizli Çardak Havalimanı araç kiralama seçeneklerine göz atabilirsiniz.

Denizli’ye gelmişken mutlaka uğramanız gereken yerler

Yorum ekle