Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Dünya Gezi Rehberi > Avrupa’nın Bisiklet Dostu Şehirleri | Bisikletin En Yaygın Kullanıldığı Şehirler

Avrupa’nın Bisiklet Dostu Şehirleri | Bisikletin En Yaygın Kullanıldığı Şehirler

Birçok Avrupa şehri kentsel yaşanabilirliği artırma planlamaları yaparken bisikleti günlük ulaşıma dahil edebilmek için altyapılarını güçlendiriyor. Karbon ayak izini de önemli ölçüde azaltan bisiklet kullanımının en yaygın olduğu şehirlere birlikte göz atmak ister misiniz?

Avrupa’nın Bisiklet Dostu Şehirleri

  • Kopenhag

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’ta neredeyse insan nüfusundan fazla bisiklet var. Şehir sakinlerinin %62’ye yakını her gün işe veya okula bisikletle gidiyor, yolların büyük bir bölümü bisiklet kullanımına elverişli şekilde yenileniyor. 2025 yılında “dünyanın en iyi bisiklet şehri” olma hedefi için çalışmalarını hızlandıran Kopenhaglı yöneticiler bu sayede karbon ayak izini de azaltmayı hedefliyor. Her gün bir milyon kilometreyi aşkın pedal çevrilen şehirde siz de bisiklet kiralayabilir, bu muhteşem Nordik şehrini bir de iki teker üzerinde keşfedebilirsiniz.

  • Amsterdam

Şehir içi ulaşımda bisikletin en fazla kullanıldığı yerlerden biri de Hollanda’nın başkenti Amsterdam. Öyle ki şehre adım atar atmaz yoğun bisiklet trafiği sizi şaşırtabilir. Amsterdam’ın nüfusu 800 bin civarındayken bisiklet sayısı neredeyse bir milyonu aşıyor. 500 kilometreye varan bisiklet yolunun bulunduğu şehir 2022’ye kadar mevcut bisiklet altyapısını geliştirecek planları devreye sokmaya başladı. Amsterdam seyahatinizde siz de şehir sakinlerine ayak uydurup bisikletle tura çıkmak isterseniz günlük 8-10 civarında ücret ödeyerek bisiklet kiralayabilirsiniz. Vondelpark ve Amsterdamse Bos keyifli bir sürüşle ulaşabileceğiniz en güzel ve sakin rotalar arasında.

Dünyanın En Ünlü 5 Kanyonu yazısı için tıklayınız.

Bisikletin En Yaygın Kullanıldığı Şehirler

  • Utrecht

2020 yılında yapılan “Dünyanın En Bisiklet Dostu Şehirleri” araştırmasında zirveyi kimseye kaptırmayan Utrecht geniş bisiklet altyapısı ile bu alanda model şehir konumunda. Tüm yolculukların %33’ten fazlasının bisikletle yapıldığı Utrecht şehri 12.500 bisiklet kapasiteli dünyanın en büyük bisiklet parkına da ev sahipliği yapıyor. Hollanda’nın üniversite şehri olması nedeniyle genç nüfusun hayli fazla olduğu Utrecht 2030 yılına kadar bisiklet trafiğini ikiye katlamayı planlıyor.

  • Antwerp

Geçtiğimiz birkaç yıl içerisinde tüm şehri bisiklet kullanımı için uygun hale getirecek çalışmalara imza atan Antwerp hedeflerine ulaşmaya başladı bile. Bisiklet dostu kentler sıralamasında üçüncü sıraya yükselen Belçika şehri caddelerin büyük bir kısmında hız sınırını 30 kilometreye düşürdü. Bisiklet park alanlarını genişleterek daha fazla bisiklet yolu inşa edilen Antwerp’te bu sayede bisiklet kullanıcı sayısı epey arttı. Antwerp’te Velo sisteminden rahatlıkla bisikletinizi kiralayabilir, şehrin faklı bölgelerini keşfetme fırsatı bulabilirsiniz.

  • Strasbourg

Fransa’nın önde gelen bisiklet şehri olarak nam salan Strasbourg sakinlerinin %16’sı işe veya okula bisikletle gidiyor. Bisiklet dostu şehirler sıralamasında beşinci sırada yer alan Strasbourg’un hemen her yerinde bisiklet kiralama noktaları bulunuyor. Velhop ismi verilen kiralama sisteminden 7/24 bisiklet kiralayabilmek mümkün. Dilerseniz rehberi bisiklet turlarına katılarak şehrin farklı bölgelerini tanıma fırsatı bulabilir, eğlenceli bir gün geçirebilirsiniz.

Dünyanın En Güzel Gölleri yazısı için tıklayınız.

 

 

Yorum ekle