Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Dünya Gezi Rehberi > Balkan Ülkeleri / Balkanlar Gezi Tavsiyeleri

Balkan Ülkeleri / Balkanlar Gezi Tavsiyeleri

Her yıl binlerce yabancı turisti ağırlayan Balkan ülkeleri için bu yıl yola çıkmaya ne dersiniz? Bu yıl sizin yılınız olsun ve kendinize değişik bir tatil ısmarlayın. Bütün bir yıl çok çalışıyoruz, çok yoruluyoruz, azıcık da kafa dinleyelim. Gezelim, görelim ve keşfedelim. Dünya’ya bir daha mı geleceğiz diyerek Balkanlar‘a doğru yola çıkın.

Balkan turu

Balkan ülkeleri yazımı belirtmeliyim ki bölgede edindiğim izlenimlerden yola koyularak hazırladım. İlk defa yurt dışına çıkmak ya da kısa süreli bir gezinti yapmak istediğinizde bir çok vizesiz ülke arasında bazen seçim yapmakta zorlanabilirsiniz. Oysa vizesiz  gidebileceğiniz yüzlerce ülke seçeneğiniz var. Bu yazımda sizlere kısa süreli bir gezi için Balkanlar’da gezilecek en güzel yerler konusuna değineceğim. Vizesiz balkan ülkeleri arasında yeşiller içinde doğası ve tarihi ile beni büyüleyen Bosna Hersek, Adriyatik’in harika ülkesi Karadağ, Nikola Tesla’nın ilginç ve güzel ülkesi Sırbistan, Avrupa’nın yeni gözde başkentlerinden Üsküp’e sahip Makedonya ve geçmişten izlerini günümüze kadar yaşatan Arnavutluk. Balkanlar turu için bu güzel ülkeleri görmek çok keyifli olacaktır.

  • Bosna Hersek

Gezdiğim onlarca ülkelerin içinde hemen hemen ilk gezdiğim ülkelerden Bosna Hersek, üzerine bir çok ülke gezmeme rağmen İtalya ile birlikte en etkilendiğim ülke oldu. Kültürümüzün yaşatılmaya çalışıldığı, yıllar önce yaşadığı acıların izlerini ziyaretçilerine gösteren Bosna güzel insanlar ülkesi. Bosna ziyaretinizde görmeniz gereken önemli şehirleri başkent Saraybosna, köprüsü ile hatırlayacağımız Mostar ve Tarihi şehir Travnik öncelikle görülebilecek en güzel şehirleridir. Başkent Saraybosna’ın kalbi sayılan Başçarşı bölgesi, Vrle Bosna, Sebil, Tünel ev, Milli Kütüphane, Ali Paşa cami, Moric han, İnat Kuca başkentin görülebilecek en güzel alanların başında gelmektedir.

Mostar şehrinde ise Mostar köprüsü ve muhteşem rengi ile berrak Neretva nehri saatlerce güzelliğine doyamayacağınız yerler. Köprü etrafındaki eski şehir yerleşiminde ki tüm alanları keyifle gezebilirsiniz. Tarihi şehir Travnik yeşillikler ve nehir kenarında Bosna’nın sakin ve güzel şehridir. Travnik kalesi, Süleymaniye cami, Travnik saat kulesi, mavi su ve Elçi İbrahim Paşa medresesi görülebilecek başlıca yerleridir. Bosna benim kalbimin attığı yerdir. Mükemmel insanları, harika kültürü, müthiş doğası ile beni büyüledi kısa zamanda.

Bosna’ya geldiğiniz de deneyimleyeceğiniz harika lezzetleri olduğunu unutmayın derim. Muhteşem lezzetiyle Cevap diğer adıyla köfte, Boşnak böreği Pita ve Bosna Kavası ülkeden yemeden dönmemelisiniz diyeceğim lezzetleridir. Bu yüzden Balkanlarda görülecek 5 ülke listemin zirvesinde yer almayı hakediyor.

Balkan gezisi

  • Karadağ

Adriyatik kıyısının güzel ülkelerinden Karadağ tarihi yapıları ile beni etkileyen ülkelerden biri oldu. Tipik bir Akdeniz ülkesi gibi sıcak ve keyifli şehirlere sahip. Fiyord manzarasına doyacağınız bir ortaçağ şehri Kotor, sahilin keyifli tarihi şehri Budva, başkent Podgorica ve Budva’ya 5 kilometre uzaklıktaki Sveti Stefan adası ülkenin görülebilecek en keyifli yerleri. Kotor’un en güzel yeri şüphesiz ki Old Town bölgesinden çıkılabilen yaklaşık 30 dakika süren ve nefis manzarası ile insanı büyüleyen Kotor kalesidir. Old Town yani eski şehir bölgesinde ise Ortaçağ döneminden kalma taş sokaklarda dolaşmak ise hayli keyifli.

Bir günde gezebileceğiniz şirin bir yer. Budva ise çevresi büyük yıldızlı oteller olmasına rağmen Adriyatik kıyısındaki eski şehri ise küçük ve dolaşmaktan büyük keyif alacağınız yerdir. Küçük bir kale içine kurulu eski şehiri bir iki saatte gezebilirsiniz. Budva’ya 5 kilometre uzaklığındaki Sveti Stefan adası ise görülmesi manzarası ile insanı büyüleyen bir yer. Burası artık özel bir mülk olduğu için restoran ve hotel rezervasyonu ile girebileceğiniz bu şirin adayı görmenizi öneririm. Başkent Podgorica ise Osmanlı’nın bir çok eserini taşıyan tipik bir Balkan şehri. Hırvatistan ile beraber bence Balkan ülkeleri arasında en güzeli. Bu güzel Balkan ülkeleri listesinde Karadağ zirvede olanlardan.

Balkan gezilecek yerler

  • Sırbistan

Balkan ülkeleri arasında Nikola Tesla’nın güzel ülkesi Sırbistan, doğası tarihi mekanları ile keyifle gezebileceğiniz bir ülke. Başkent Belgrad ve Novi Sad ülkenin gezilebilecek öncelikle iki güzel şehri bence. Belgrad büyük metropol bir başkent. Şehrin kalbi ise Kalemegdan bölgesi. Kalemeydan’dan ise Tuna ve Sava nehirlerini saatlerce seyredebileceğiniz güzellikte. Knez Mihailova caddesi ise bizim İstiklal caddesi gibi keyiflice dolaşabileceğiniz Belgrad’ın en kalabalık caddesidir. Kalemegdanın içerisinde ise Damat Ali Paşa’nın mezarını ziyaret edebilirsiniz. Şehrin diğer büyük sembolü ise Balkanların en büyük Ortodokslara ait en büyük ibadethane olan Aziz Sava Katedralidir.

Şehirde görmeden dönme diyeceğim yerlerden biri de Nikola Tesla müzesidir. İçeride elektrik ve icatları ile ilgili yapılan sunum ise harika. Sırbistan diğer ülkelere geçiş açısından kapı beşiği gibidir, buradan bir çok Avrupa ülkesi ve şehrine her gün düzenli otobüs bulabilirsiniz. Balkan ülkeleri arasında doğal güzelliği, uygun fiyatları geniş coğrafyası ile keyifli bir ülkedir Sırbistan. Novi Sad ise Sırbistan’da Belgrad’dan sonra gezebileceğiniz en keyifli şehridir. Bu güzel ülke Balkanlarda görülecek 5 ülke listemin en değerlilerinden olmayı hak kazandı.

Arabayla balkan turu rotası
  • Makedonya

Makedonya, Balkan ülkeleri arasında olmazsa olmazım. Benimde ilk yurtdışı deneyimimi ve sonrasında bir çok defa gittiğim bir ülke oldu. Ülkenin en güzel şehirleri her gün gelişen Üsküp, muhteşem gölü ile Ohrid’dir. Başkent Üsküp çok keyifli ve güzel bir şehir. Bir çok kez geldiğim bu güzel şehir ise her gelişimde eklenen yeni yapılarla beni şaşırtan bir yer oldu. İnanıyorum ki birkaç sene içinde Avrupa’nın en güzel başkentlerinden biri olacaktır. Şehri ortadan bölen Vardar nehri üzerindeki taş köprü gezilecek yerlerin başındadır. Osmanlı döneminden kalan Taşköprü ise sağlı ve sollu iki farklı şehrin ortasında kalmış güzel bir yapı. Bir tarafında yeni yapılan şehri seyrederken diğer tarafta ise eski dönemde Müslümanların yaşamış ve Osmanlı mimarisinin hala korunmaya çalışıldığı Eski Türk Çarşısı görülmeye değer. Şehrin tepesinde gözüken haç ise Vodno’dur.

Buraya teleferik ile çıkıp şehri kuşbakışı seyredebilirsiniz. Sizlere en önemli önerim ise başkent Üsküp’e yaklaşık 9 kilometre uzaklığındaki Kanyon Matka ise mutlaka görülmesi gereken nefis bir yerdir. Burada muhteşem bir doğa içinde huzurla saatlerce vakit geçirebilirsiniz. Ohrid ise harika göl manzarası etrafına kurulmuş mimarisiyle ziyaret etmenizi önereceğim güzel bir şehir. Başkent Üsküp’den devamlı otobüs seferleri bulabilirsiniz. Makedonya gittikçe gelişme gösteren güzel bir ülke. Özellikle Üsküp her gün yenilenen yapısı ve Balkan ülkeleri arasında tam bir heykeller şehri olması ile bence bir kaç yıl içinde Avrupa’nın en güzel başkentlerinden biri olmaya aday.

Balkan ülkeleri

Arnavutluk

Yunanistan ile Karadağ arasında, Balkan ülkeleri içerisinde kalan ve Adriyatik’e kıyısı olan güzel bir ülke Arnavutluk. Büyük dağları olan Arnavutluk’un trekking ve dağcılık ise kesinlikle çok elverişli bir ülke. Arnavutluk ziyaretimde birkaç şehrini görmeme rağmen beni etkileyen Berat ve Gjirokaster şehirleri oldu. Berat ise görünümüyle çokça Safranbolu ve azcıkta Şirince’yi anımsatmaktadır. Ortasından nehir geçen bu güzel şehir için “ Bin Pencereli Şehir “ adı da verilmekte. Arnavut kaldırımları, beyaz evleri ve taş sokakları ile keyiflice gezebileceğiniz bence Arnavutluk’un en güzel iki şehrinden biri diyebilirim. Şehre geldiğinizde Osmanlı dönemi gözlerinizin önünden geçeceğini düşünüyorum. Gjirokaster şehri ise ülkenin güneyinde benim beğendiğim bir diğer güzel şehir oldu. Balkanlarda görülecek 5 ülke listeme girmeyi sadeliği ile hak kazandı.

Balkan ülkeleri arasında Arnavutluk, evlerinin çatılarının bölgede kesme taşlarla yapılı olması benim ilk dikkatimi çeken detay oldu. Burasının da bazı ev konaklarının ve eski çarşısının Osmanlı mimarisinde yapılmış olması beni mutlu etti. Şehrin görülmesi gereken en güzel yerlerin başında ise kalesi gelmektedir. Yürüyerek 15 dakikada adımlayacağınız kalede müze de bulunmaktadır. Sonrasında salın kendinizi şehrin tarih kokan sokaklarına. Başkent Tiran ve sınır şehri olan İşkodra’da saatler geçirsemde Berat ve Gjirokaster’in yerini tutmadı diyebilirim.

Balkanlar ulaşım

Balkanlar’da gezilecek yerler listesi tamamlandıktan sonra İstanbul‘a gelecek olan seyahat severler, İstanbul Havalimanı araç kiralama olanaklarından yararlanarak seyahatlerine kolayca devam edebilirler.

Balkanlar turu gezilecek yerler tatiliniz bittikten sonra Ankara‘ya havayolu ile gidecek olanlar, Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama olanaklarını inceleyerek gezileri için konforlu bir ulaşım seçeneği tercih edebilirler.

Balkan şehirleri haritası için yolculuğunu bitirip Balkan ülkeleri arasından herhangi birinden İzmir’e dönecek olan gezginler, İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama seçeneklerine bakabilirler.

Yorum ekle