Yolcu360 Blog
selanik gezilecek yerler
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Dünya Gezi Rehberi > Selanik Gezilecek Yerler: En İyi 20 Yer

Selanik Gezilecek Yerler: En İyi 20 Yer

Selanik gezilecek yerler listemizle karşınızdayız.

Selanik gezinizde size yardımcı olmamızı istediğinizi duyduk. İhtiyacınız olan her şeyi sizler için araştırdık. Eğlenceli mekanlardan, yemeklere; otellerden ve ayrıca müzelere… Tüm merak ettiklerinizi sizlerle paylaşıyoruz.

Selanik gezilecek yerler, asistotales meydanında genç kadın gezgin

Selanik Gezilecek Yerler: En İyi 20 Rota!

Balkan şehirlerinin en büyüleyicisi Selanik’i doyasıya gezmek mi istiyorsunuz? Öyleyse sıkı durun! Mutlaka uğramanız gereken yerleri sizin için listeledik.

selanik gezilecek yerler, atatürk müze evi

1 – Pembe Boyalı: Atatürk Evi

Bazen bulunduğumuz yerler bizi çok etkiler. Ayrıca büyülenmiş gibi hissederiz. Gözlerimizi kapatırız ve kendimizi bir rüyanın içinde buluruz. Atatürk Evi de böyle bir yerdir.

Gözlerinizi kapatırsınız. Kendinizi, ülkemizin kahramanı Mustafa Kemal’in çocukluk anılarında bulursunuz. Bahçedeki nar ağacının altında kahkahalarla koşuşu canlanıverir. Böylece bir kaç dakikalığına da olsun geçmişe gidersiniz.

Günümüzde bu ev, müze konumunda. Atatürk ve annesinin balmumu heykelinden, ayrıca kullandığı eşyalara kadar pek çok eseri görebilirsiniz. Bunun yanı sıra bizce fazla söze gerek yok. Büyüleyici atmosferi yaşamak istiyorsanız buraya uğramalısınız.

aristotales meydanı, selanik gezilecek yerler

2 – Felsefi Yaklaşım: Aristotales Meydanı

“Cahil insan konuşur, bilge insan ise sorgular ve düşünür.” der Aristo. Felsefeyi akla ve ayrıca bilime dayandırır. Mantıkla ilerler. Bu meydan adını, akılcı felsefe adamı Aristo’dan almıştır. Ayrıca şehrin en bilindik buluşma noktasıdır. Bunun yan ısıra zaman zaman kültürel etkinlikleri burada görürsünüz. Siz de Aristo gibi düşüncelere dalmak isterseniz, buraya uğramalısınız. Bir kahve alıp deniz manzarası eşliğinde kafanızı dinleyebilirsiniz.

 george zongolopoulos, selanik gezilecek yerler

Selanik Gezilecek Yerler: 3 – Zongolopoulos Şemsiyeleri: Selanik Şemsiyeleri

Selanik’in İzmir’e en çok benzeyen yeridir. Buradayken kendinizi Kordon’da yürüyüşe çıkmış gibi hissedeceksiniz. Heykeltıraş George Zongolopoulos tarafından tasarlanmıştır. Takipçilerinizi şaşırtmak mı istiyorsunuz? O halde size bir önerimiz var. Şemsiye heykellerinin önünde fotoğraf paylaşmalısınız. Bakalım, burayı kaç takipçiniz tahmin edebilecek.

selanik arkeoloji müzesi

4 – Şehrin Tarihi: Selanik Arkeoloji Müzesi

Selanik’in tarihi ve kültürü hakkında bilgi edinmek mi istiyorsunuz? O zaman Selanik’in Arkeoloji Müzesi’ne gelmeniz yeterli. Burası kulağınıza geçmişten ipuçları fısıldayacaktır. Osmanlı’dan, Makedonya’dan haberler getirecektir. Hatta daha da geçmişe Roma dönemine gidecektir. Kimbilir, belki karşınıza bir gladyatörle çıkagelir 😀

selanik gezilecek yerler, beyaz kule

5 – Şehrin Sembolü: Beyaz Kule

Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde, bu kulenin Mimar Sinan tarafından yapıldığını yazar. Osmanlı’da “Aslan Kulesi”, “Yeniçeri Kulesi” gibi isimlerle de anılır. Denizin kıyısına inşa edilmiştir. Açıkçası kulenin yerini kıskandık diyebiliriz. Güneşin doğuşunu karşılayan ilk odur. Cıvıl cıvıl doğaya tanıklık eden Beyaz Kule’dir.

selanik gezilecek yerler, roıma forumu

Selanik Gezilecek Yerler: 6 – Gladyatör Sahnesi: Roma Forumu

Selanik’te olup da Roma mimarisi eseri görmemek imkansız. Roma Forumu da onlardan biridir. Yapılan kazı çalışmaları buranın tarihi hakkında bizlere fikir veriyor. Yüzyıllar öncesinden kalan antik yerleşke görenleri büyülüyor. Manastır, hamam, alışveriş dükkanlarından oluşan küçük bir şehir gibidir. Aynı zamanda küçük bir tiyatroda yer alıyor. Şu meşhur gladyatör savaşlarının Roma Forumu’nda yapıldığını anlıyoruz.

7 – Benzer İşler: Ayasofya Kilisesi

Aklınıza İstanbul’daki Ayasofya Cami’nin geldiğini biliyoruz. Evet, Ayasofya Cami örnek alınarak yapılmış bir eserdir. Yapımına 3.YY’da başlanan Ayasofya Kilisesi, 10.YY’da estetik bir görünüm kazanmış. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan kilise, günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Bakalım burayı görünce siz ne düşüneceksiniz? Gerçekten de Ayasofya Cami’ne benziyor muymuş?

8 – Işıl Işıl: Ladadika

Limanda yer alan harika manzaraya sahip bir bölgedir. Önceleri Ladadika’da deniz ticaret yapılırmış. Değeri pek fazla bilinmiyormuş. Gittikçe köhneleşmiş. Fakat zamanla yenilenmiş ve şehrin en gözde mekanı haline gelmiş. Selanik turunun ardından dinlenmek için bir tavsiye verelim. Gece hayatının çoşkuyla yaşandığı Ladadika’ya uğramadan dönmemelisiniz.

tsimiski caddesi, selanik

Selanik Gezilecek Yerler: 9 – Modanın Kalbi: Tsimiski Caddesi

Modanın kalbinin attığı yer Tsimiski Caddesi’dir. Işıl ışıl elbiselerin olduğu rengarenk bir dünya gibidir. Eminiz, kadın tatilcilerimiz buraya aşık olacaklardır. Kendilerini sonsuz bir kıyafet cennetinde hissedeceklerdir. Alışveriş sırasında mola vermek isteyenlere birçok alternatif de sunuyor. Arkadaşınızla kafede oturup soluklanabilirsiniz. Ya da koşuşturma sizi acıktırdıysa, yemek yiyebilirsiniz. Ama Türkiye’ye eliniz boş dönerseniz pişman olabilirsiniz.

10 – Şehrin Sahibi: Ano Poli

Tarih filmlerinde bolca gördüğümüz kaleler vardır. İhtişamlı, görkemli ve bir o kadar da etkileyicidir. İçerisinde ahşaptan yapılma evlerinin olduğu sokakları vardır. İşte Ano Poli’ye gelince kendinizi tarih filminde zannedebilirsiniz. İhtişamı ve gücü hissetmek istiyorsanız şehre şöyle bir tepeden bakmalısınız. Birkaç dakikalığına da olsa, kendinizi hükümdar gibi hissedeceğinize eminiz.

vlatadon manastırı, selanik gezilecek yerler

11 – Bizans’tan Günümüze: Vlatadon Manastırı

Bizans’tan günümüze gelebilmiş nadide bir eserdir. Taştan yapılmış manastırın dışı kadar içi de ilgi çekicidir. İçerisindeki duvar resimleri ve freskolar, ince işçiliğin ürünüdür. Bu narin çizimlerin, günümüze kadar ulaşmış olması oldukça değerlidir. Bizans dönemi mimarisinin izlerini yansıtan, olağanüstü bir manastırdır.

Selanik Gezilecek Yerler: 12 – İmparator İçin: Galerius Kemeri(Kamara)

Romanın dört büyük liderinden biri olan Sezar Galerius’u onurlandırmak için yaptırılmıştır. Fakat bir kısmı yıllar içinde yıkılmıştır. Kalan kısmının üzerinde birtakım kabartmalar görebilirsiniz. Bu kabartmalar İmparator Galerius’un Persler’e karşı kazandığı zaferleri betimler. Aralarında bir uyum vardır. Adeta hikaye anlatır gibi yapılmıştır.

modiano semt pazarı, selanik

13 – Renkli Tezgahlar: Modiano Pazarı

Bildiğiniz tüm semt pazarlarını unutun! Kalabalık ve dağınık bir düzen yok burada. Modiano Pazarı’nda her şey taze ve rengarenk. Manav tezgahlarının sizi neşeyle çağırdığını duyacaksınız. Yunan esintilerinin hakim olduğu pazarda, ihtiyacınız olan her şeyi bulacağınıza eminiz. Modiano’ya büyük bir pazar torbasıyla gitmenizi öneririz.

14 – İmparator: Büyük İskender Heykeli

Hepimiz Makedonya kralı Büyük İskender’i biliriz. Güçlü ordusuyla Asya’ya kadar tüm devletleri dize getirişini duymuşuzdur. Bu heykel, tarihe altın harflerle kazınan Büyük iskender’in anısına yapılmıştır. Tıpkı krallığı gibi görkemli bir şekilde atıyla tasvir edilmiştir. Selanik’in en etkileyici heykelidir.

Selanik Gezilecek Yerler: 15 – Davetkar: Kapani Çarşısı

Burası Selanik sofralarını temsil eden renkli bir çarşı. Sebzeden, meyveye; etten, baharata ne ararsanız var. Hatta hediyelik eşya dükkanları bile var. Fiyatları da bütçenize uygun. Burası bize, İstanbul Mısır Çarşısı’nı hatırlatıyor. Şarabın yanına aradığınız o nefis peyniri, Kapani Çarşısı’nda bulacağınıza eminiz. Birçok çeşit baharatın enfes kokusu sizi ele geçirecektir. Dikkatli olun ve akşama balık tezgahından taze bir balık almayı da unutmayın. Selanik gezinizde mutlaka birkaç saatinizi bu çarşıya ayırmalısınız.

selanik gezilecek yerler, türk beyi hamamı

16 – Yüzyıllık Geleneğimiz: Türk Bey Hamamı

Hamam kültürü uzun yıllardan beri gelenek haline gelmiştir. Selanik’teki en büyük hamam Osmanlılardan kalma Bey Hamamı’dır. 1444 yılında II. Murat’ın isteği üzerine yapılmıştır. “Cennet Hamamları” olarak da adlandırılır. Kadın ve erkek olmak üzere iki bölümden oluşmuştur. Duvarlardaki resim ve kabartmalar Osmanlı’dan izler taşır.

Selanik Gezilecek Yerler: 17 – Selanik’in Koruyucusu: Aziz Dimitri Kilisesi

Bir zamanlar Dimitri adında bir subay yaşarmış. Hristiyanlığı savunuyormuş. Fakat bu yüzden hapse girmiş. Onu bir hamama kapatmışlar. Senelerce esir kalmış. Ama inancından vazgeçmemiş. En sonunda da canından olmuş. O günden sonra halk tarafından “Selanik’in koruyucusu” unvanını almış. Onu, Aziz Dimitri olarak yad etmişler. Hatta öldürüldüğü yere bir bazilika yapmışlar. Daha sonra bazilika, Aziz Dimitri Kilisesi’ne  dönüştürülmüş. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yerini almış.

18 – Yılın Müzesi: Bizans Kültürü Müzesi

Müze 11 sergi salonundan oluşuyor. Bizans döneminden heykeller, takılar ve yazmaları burada görebilirsiniz. Uzun yıllar boyunca Selanik, Osmanlı egemenliği altındaydı. Bu yüzden Osmanlı’dan kalan eserler de Bizans Kültürü Müzesi’nde. 2005’te Avrupa Konseyi tarafından “Yılın Müzesi Ödülü”ne layık görülmüştür.

19 – Modern Mimari: OTE Kulesi

Şehrin merkezinde yer alan 76 metre uzunluğunda bir kuledir. OTE Kulesi’ni ilginç kılan bilgiyi sizlerle paylaşalım. Yunanistan’ın ilk siyah-beyaz yayını buradan yapılmıştır. Günümüzde telekomünikasyon kulesi olarak kullanılıyor. Tasarımıyla dikkat çeken OTE Kulesi’ni, yakından görmenizi tavsiye ediyoruz.

Selanik Gezilecek Yerler: 20 – Roma’dan Miras: Sultan Hortaç Cami (Rotunda)

Eski bir Roma yapısı olan Rotunda, tarihsel süreçte birçok amaca hizmet etmiş. Osmanlı zamanında minare eklenerek camiye dönüştürülmüş. O günden beri Sultan Horaç Cami olarak adlandırılıyor. Hatta Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde bu camiyi anlatmıştı. “En ruhaniyetli mübarek cami.” olarak bahsetmiş. Ayrıca Rotunda, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alıyor.

Selanik Otelleri

Selanik, konaklama hizmetleri açısından gelişmiştir. Çünkü şehrin merkezinde dolaşırken birçok otele rastlayacaksınız. Fakat işinizi kolaylaştırmak istedik. Böylece Selanik otellerinin en konforlu olanlarını sizler için listeledik.

  1. Noa Premium Stay
  2. Onoma Hotel Thessaloniki
  3. Hotel Daios Luxury Living
  4. Hotel Electra Palace Thessaloniki
  5. Andromeda Hotel
  6. Hotel Makedonia Palace
  7. Ad Imperial Palace Hotel Thessaloniki

Selanik Nerede: Selanik Haritası

Selanik, yüzyıllar boyu Osmanlı Devleti’nin hakimiyetindeydi. Günümüzde ise Yunanistan sınırları içerisinde yer alıyor. Selanik’e Yunanistan vizesi aldıktan sonra araçla gidebilirsiniz.

yolcu360 blog arama banner

Hem yurt içi hem de yurt dışı daha rahat ve konforlu yolculuklarınız için Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 aracılığıyla aracınızı seçebilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

İstanbul-Selanik Arası Kaç Km?

İstanbul, Balkanlara yakınlığı ile geçiş güzergahında yer alıyor. Bu yüzden kendi aracınız ile seyahati tercih edebilirsiniz. İstanbul-Selanik arası 6 sa. 55 dk. Yaklaşık 596 km’ye karşılık geliyor.

Selanik Havalimanı

Uzun ismi, Selanik Thessaloniki Makedonia Havalimanı. Sivil uçakların yanı sıra askeri amaçla da kullanılıyor. Selanik merkezi ile havalimanı arası yaklaşık 15 km’dir.

Selanik Göçmenleri

Anadolu coğrafyasını bir mozaiğe benzetebiliriz. Her milletten, her ırktan insanın kucaklaştığı buluşma noktasıdır. Savaş, doğal afet gibi çeşitli sebeplerle insanların sığınağı olmuştur. Selanik göçmenleri de uzun yıllar önce ülkemize göç etmiş vatandaşlarımızdır. Kültürlerimizin bütünleştiği, kalplerimizin birleştiği Balkan kardeşlerimizdir.

selanik gevreği

Selanik’te Ne Yenir?

Ege mutfağının bereketini Selanik’te görmek mümkündür. Zeytinyağlılar, mezeler, deniz mahsülü ve daha neler neler. Yabancılık çekmeyeceğiniz birçok lezzetle Selanik, sizleri ağırlamaya hazır. Zengin sofra kültürüyle midenizi şenlendirecek. Fakat “yemeden dönmemelisiniz” dediğimiz listemizi mutlaka tatmalısınız.

Selanik Gevreği

Selanik’te her köşe başında fırın var desek abartmayız. Çeşit çeşit ekmekleri, tatlıları, çörekleriyle damak çatlatıyor. Ama içlerinden biri var ki, adından sıkça söz ettiriyor. Selanik gevreği, bademli ve kuru üzümlü hamurdan elde ediliyor. İtalya’da “biscotti” adıyla bilinen, bir çeşit kurabiye diyebiliriz. Çaya batırıp yemenin tadı bambaşkadır. Lezzeti ağzınızda dağılıyor. Hadi, fırından kapıp gelin Selanik gevreğini. Çayınız bizden 😀

  • Dumanı üstünde: Selanik böreği
  • Tereyağı ve ceviz ikilisinden: Barbuşka tatlısı
  • Bol muhallebili: Trigona
  • Kıtır kıtır bademiyle: Selanik gevreği
  • Selanik’in vazgeçilmez içeceği: Frappe
  • Ege’nin gevreği: Koulouri
  • Selanik usulü döner: Gyros
  • Balkan esintisi: Peynir tatlısı

atatürk silueti

Atatürk ve Selanik

Atatürk, askeri bir dehaydı. Öncü fikirleri ve ayrıca başarıları onu dünya lideri haline getirdi.

Atatürk’ün düşüncelerinin şekillenmesinde yaşadığı şehirlerin de etkisi vardır. Bu şehirlerden biri Selanik’tir. Atatürk, Selanik’te yaşadığı yıllar boyunca tarihe tanıklık etmiştir. Özellikle Osmanlı’nın içinde bulunduğu müşkül zamanlar, onu derinden sarsmıştır. Ülkeyi kurtarmanın tek çare olduğuna Selanik’te karar vermiştir. Bu yüzden Atatürk ve Selanik arasında güçlü bir bağ vardır.

Atatürk’ün arabaları konulu içeriğimizden devam etmeye ne dersiniz?

Selanik Askeri Rüştiyesi

Hepimiz, ilkokulda “Mustafa Kemal” isminin hikayesini işitmişizdir. Onun zekasından ve başarısından etkilenen matematik öğretmeni varmış. Öğretmeninin adı Mustafa’ymış. Fakat çoğu zaman isimleri karışıyormuş. Öğretmeni bu karmaşıklığa engel olmak istemiş. “Senin adın bundan sonra Mustafa Kemal.” demiş. Bu duruma çok sevinmiş küçük Mustafa. O zamanlar bilmiyordu. Ama ilerde tüm dünya onu Mustafa Kemal olarak tanıyacaktı. İşte bu güzel anının yaşandığı yer Selanik Askeri Rüştiyesi’ymiş.

Selanik Türküsü

Ne zaman dinlesek hüzünleniriz. Çünkü kavuşamayan iki aşığın hikayesini anlatır. Çalışmak için Selanik’e gelen Mehmet, kumaşçının yanında işe başlar. Kumaşçının kızı Fitnat’a görür görmez aşık olur. Fitnat da ona çok aşıktır. Evlenmeye karar verirler. Düğün günleri bile bellidir. Ama hesaba katmadıkları bir şey olur. Fitnat koleraya yakalanır. Bunun yanı sıra hastaneye kaldırılır. Hem ağlar hem türküyü söylemeye başlar:

“Çalın davulları çaydan aşağıya

Mezarımı kazın bre dostlar belden aşağıya.”

Maalesef kızın hastalığına çare gelmez. Fitnat, düğüne üç gün kala hayatını kaybeder. Sevdiği adam da türküye devam eder:

“Gelin kıza kına yakılır.

Aman ölüm zalim ölüm, üç gün ara ver.” 

Böylesine güçlü bir aşkın bitmediğine eminiz. Bizce, onlar kalpleriyle birbirlerini sevmeye devam ediyorlar.

Selanik’e dair birkaç ipucunu sizlerle paylaştık. Bu kadarı bile oldukça heyecan verici öyle değil mi? Tatil planlarınıza Selanik’e aldıysanız memnun kalacağınıza eminiz.

Sizlere şimdiden kalés diakopés (iyi tatiller) 😀

Selanik Çevresinde Gezilecek Yerler

Yorum ekle