Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Kültür Sanat > Adana Film Festivali / Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali

Adana Film Festivali / Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali

Türkiye’nin en sıcak illerinden biri olan Adana, Akdeniz bölgesinde yer alır. Mersin, Osmaniye, Kayseri, Niğde ve Hatay illerine yakın olan Adana, tarihi yerler ve doğal güzellikler açısından da oldukça zengin. Şehir tarihi yerleri, doğal güzellikleri ve mutfağının yanı sıra Adana Film Festivali / Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali ile de adından sıkça söz ettirir. Adana Film Festivali rehberiniz sizler için Yolcu360 ekibi tarafından hazırlandı.

26. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali

Bu yıl 26.sı düzenlenen Adana Altın Koza Film Festivali’nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması kategorisinde jüri karşısına çıkmaya hak kazanan filmler belli oldu.

  • Barış Atay-Aden
  • Burak Çevik-Aidiyet
  • Semih Kaplanoğlu-Bağlılık-Aslı
  • Serhat Karaaslan-Görülmüştür
  • Nihat Durak- Kapı,
  • Eylem Kaftan-Kovan
  • Pelin Esmer-Kraliçe Lear
  • Ali Aydın- Kronoloji
  •  Kıvanç Sezer-Küçük Şeyler
  •  Cenk Ertürk-Nuh Tepesi
  •  Köken Ergün-Şehitler 
  • Cihan Sağlam-Uzun Zaman Önce 

Dünya Sineması Seçkisi kısmı için Acı ve Zafer / Pain & Glory gibi 25 adet film gösterilecek.

Altın Koza Yaşam Boyu Onur Ödülleri, Zuhal Olcay ve Zülfü Livaneli‘ye verilecek. Yaşam Boyu Başarı Ödülü ise Çin sinemasının ünlü yönetmeni Xie Fei ile buluşacak. Bu yıla özgü olarak festivalde Kadın Gözüyle Afganistan bölümü de yer alacak. Bu bölüm içerisinde Havva-Meryem-Ayşe, Yetimhane ve Yarım Bıraktıklarımız gösterilecek.

Adana Film Festivali hikayesi

Adana’da Ziya Darendeli adındaki sinema düşkünü bir lise öğretmeninin Adana’da yaşayan insanlara sinemayı sevdirmek için Sinema Kulübü’nü kurar. Ziya Darendeli, Adana’da bir film şenliği düzenlenmesi gerektiğini düşünür ve bu düşüncesini gerçekleştirmek için harekete geçer. Ziya Darendeli, Güney Sanayi’nin ortaklarından olan Şenel Türker ile fikrini paylaşır ve Şenel hanımdan büyük bir destek alır. Şenel Türker ve Ziya Darendeli ilk olarak Adana Belediyesi’nin kapısını çalıp, kurum desteği alırlar. Ardından İstanbul’da aktif olan Türk Film Arşivi’nin desteği ile festivali birlikte organize etme kararı alırlar. Bu gelişmelerin akabininde bir yönetim kurulu kurulur.

Altın Koza film festivali

Altın koza film festivali ismi nerden gelmekte? Günümüzde festivalin simgesi olan pamuğun kozası, bir zamanlar Adana için geçim kaynağı niteliğindeydi. Koza o kadar önemlidir ki Adana Film Şenliği‘de Altın Koza olarak anılmıştır.

  • Birinci Altın Koza Film Şenliği

15-22 Mayıs 1969 yılında 1. Altın Koza Film Şenliği gerçekleştirilmiş. Şenliğe dokuz film başvuruda bulunur. Bu filmler arasında Orhan Elmas’ın Ezo Gelin, Atıf Yılmaz’ın Köroğlu ve Menekşe Gözler , Lütfi Akad’ın Kader Böyle İstedi, Orhan Aksoy’un Kadın Asla Unutmaz ve Kederli Günlerim, Metin Erksan’ın Kuyu, Yılmaz Duru’nun Mekansız Kurtlar ve Yılmaz Güney’in Seyyit Han filmleri yer almakta. İlk kez gerçekleştirilen sinema şenliğinde ilk üçe giren ve Altın Koza heykelciği kazananlar:

8 oy ile en iyi film seçilen Metin Erksan’ın Kuyu filmi

6 oy ile ikinci film seçilen Orhan Elmas’ın Ezo Gelin filmi

8 oy ile üçüncü en iyi film Yılmaz Güney’in Seyyit Han filmi

Uluslararası Adana Film Festivali

2015 yılında Adana Büyükşehir Belediye başkanı tarafından 23. Uluslararası Altın Koza Film Festivali‘nin isminin Uluslararası Adana Film Festivali olarak değiştirileceğini söyler. Belediye başkanı, bunun nedeni olarak ise festivalin değişen isminin Adana için daha iyi bir şekilde mesaj vereceğini ve bu isimle anılmasının kente daha yararlı olacağını düşünmesi olduğunu belirtir.

Ancak festival bu yıl yeniden Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali adıyla düzenlenecek. Bu haberi ise sevilen ve değerli oyuncu Menderes Samancılar, isim değişikliğinin belediye meclisi tarafından onaylandığını ve Altın Koza ibaresinin festivalin adına yeniden eklendiğini sosyal medya üzerinden duyurdu.

26.Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali

26. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, 23-29 Eylül 2019 tarihleri arasında yapılacak. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde bu yıl Ulusal Uzun Metraj Film YarışmasıUlusal Öğrenci Filmleri YarışmasıUluslararası Kısa Film Yarışması ve Adana Kısa Film Yarışması yer alacak. Film Festivali kapsamında dünya sinemasından örnekler, atölyeler, sergiler, özel gösterim bölümleri ve söyleşiler düzenlenecek.  Adana Film Festivali’nin düzenlendiği yer Adana/Seyhan. Adana Havalimanı araç kiralama olanaklarını inceleyerek, festivale gidecek olanlar rahat ve kolay ulaşım sağlayabilirler. Festival kategorisi ise Turizm Kültür Sanat.

27.Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali

Altın Koza Film Festivali basın açıklamasına göre, ”Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından 14 – 20 Eylül 2020 tarihleri arasında düzenlenen 27. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, çevrimiçi ve fiziki ortamda gerçekleştirilen gösterimlerle başladı! Jüri başkanlığı Füsun Demirel tarafından yürütülen, jürisi Feza Çaldıran, Damla Sönmez, Seren Yüce, Can Atilla, Ayfer Tunç ve Sevin Okyay’dan oluşan Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda 10 filmin yarıştığı festivalde; jürisi Banu Bozdemir, Baran Şükrü Babacan ve Can Evrenol’dan oluşan Ulusal Öğrenci Kısa Film Yarışması’nda toplam 4 kategoride 22 kısa film yarışıyor. 27. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali Yaşam Boyu Onur Ödülleri usta oyuncular Nur Sürer ve Rutkay Aziz’e; Orhan Kemal Emek Ödülü ise Orhan Oğuz’a takdim edilecek.

 27. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, 14 Eylül Pazartesi günü üç film gösterimiyle başladı. Festival kapsamında gösterilen filmler, çevrimiçi ortamda Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, Başka Sinema Ayvalık Film Festivali ve İstanbul Film Festivali’nin iş birliğiyle filmonline.iksv.org platformunda izlenebiliyor. Bilet satışlarının her gün 10.30 – 22.30 saatleri arasında yapıldığı filmlerin her biri, toplamda 30 saat gösterimde kalıyor ve 30 saatin ardından otomatik olarak gösterime kapanıyor.”

Altın Koza Film Festivali

”Fiziki ortamdaki film gösterimlerinin sosyal mesafe kurallarına uygun ve sınırlı sayıda izleyici kapasitesi ile Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Binası’nda yapılacağı festivalde, tüm filmlerin gösterimleri ücretsiz olarak gerçekleşiyor. Sinemaseverlerden, gösterim öncesi rezervasyon yapılmadığından, salonlara seanslardan yarım saat önce gitmeleri rica edilmekte. Sosyal mesafe kurallarına uygun, belirli sayıda seyirciyle gerçekleşecek seanslara salon kapasitesi dolduğu anda içeri hiçbir koşulda seyirci alınmamakta.

14 – 20 Eylül 2020 tarihleri arasında düzenlenen 27. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması kategorisinde; Anıl Gelberi’nin yönettiği “Plaza”, Barış Hancıoğulları’nın yönettiği “Yeniden Leyla”, Ercan Kesal’ın yönettiği “Nasipse Adayız”, Fatih Özcan’ın yönettiği “Mavzer”, Faysal Soysal’ın yönettiği “Ceviz Ağacı”, Gökçin Dokumacı’nın yönettiği “Kuyudaki Taş”, Hacı Orman’ın yönettiği “Körleşme”, Leyla Yılmaz’ın yönettiği “Bilmemek”, Onur Ünlü’nün yönettiği “Topal Şükran’ın Maceraları” ve Umut Evirgen’in yönettiği “Ben Bir Denizim” olmak üzere 10 film yarışıyor.

Festivalin toplam 4 kategoriden oluşan, Ulusal Öğrenci Kısa Film Yarışması’nda, “Belgesel” kategorisinde 6; “Canlandırma” kategorisinde 4; “Deneysel” kategorisinde 5 ve “Kurmaca” kategorisinde 7 olmak üzere toplam 22 kısa film yer alıyor.

sinema, tiyatro ve dizi oyuncusu Nur Sürer ve usta oyuncu, tiyatrocu, yönetmen ve sanat yönetmeni Rutkay Aziz’e; Orhan Kemal Emek Ödülü ise yapımcı, yönetmen ve görüntü yönetmeni Orhan Oğuz’a takdim edilecek. Üç usta isim ödülleri, festivalin son günü gerçekleşecek Altın Koza Ödül Töreni’nde alacak.”

Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali Ulusal Yarışma Seçkisi Filmlerinin Gösterileceği Tarihler

Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali Ulusal Yarışma seçkisi filmlerinin gösterileceği tarihleri ve gösterime açılıp sistemden kaldırılacağı saatleri aşağıdaki listede görebilirsiniz:

  • Plaza / Anıl Gelberi
    14 Eylül Pazartesi 21.00 – 16 Eylül Çarşamba sabah 03.01
  • Ceviz Ağacı / Faysal Soysal
    14 Eylül Pazartesi 21.00 – 16 Eylül Çarşamba sabah 03.01
  • Körleşme / Hacı Orman
    15 Eylül Salı 21.00 – 17 Eylül Perşembe sabah 03.01
  • Bilmemek / Leyla Yılmaz
    16 Eylül Çarşamba 21.00 – 18 Eylül Cuma sabah 03.01
  • Nasipse Adayız / Ercan Kesal
    17 Eylül Perşembe 21.00 – 19 Eylül Cumartesi sabah 03.01
  • Kuyudaki Taş / Gökçin Dokumacı
    18 Eylül Cuma 21.00 – 20 Eylül Pazar sabah 03.01
  • Ben Bir Denizim / Umut Evirgen
    19 Eylül Cumartesi 21.00 – 21 Eylül Pazartesi sabah 03.01
  • Yeniden Leyla / Barış Hancıoğulları
    20 Eylül Pazar 21.00 – 22 Eylül Salı sabah 03.01
27. Altın Koza Film Festivali Ödülleri Sahiplerini Buldu!

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması:

  • En İyi Film: Nasipse Adayız – Ercan Kesal
  • En İyi Yönetmen: Bilmemek – Leyla Yılmaz
  • En İyi Senaryo: Nasipse Adayız – Ercan Kesal
  • En İyi Erkek Oyuncu: Onur Berk Arslanoğlu – Plaza ve Serdar Orçin – Ceviz Ağacı
  • En İyi Kadın Oyuncu: Senan Kara – Bilmemek
  • En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Ozan Çelik – Mavzer
  • En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Seda Türkmen – Mavzer ve Selin Yenici – Nasipse Adayız
  • Umut Veren Genç Erkek Oyuncu Ödülü: Emir Özden – Bilmemek ve Ahmet Melih Yılmaz – Yeniden Leyla
  • Umut Veren Genç Kadın Oyuncu Ödülü: Sitare Akbaş – Ben Bir Denizim ve Deniz Altan – Plaza
  • SİYAD “Cüneyt Cebenoyan” En İyi Film Ödülü: Bilmemek – Leyla Yılmaz
  • FİLM-YÖN En İyi Yönetmen Ödülü: Ercan Kesal – Nasipse Adayız
  • Yılmaz Güney Özel Ödülü: Bilmemek – Leyla Yılmaz
  • En İyi Müzik Ödülü: Payam Azadi – Ceviz Ağacı
  • En İyi Kurgu: Ali Aga – Nasipse Adayız
  • En İyi Görüntü Yönetmeni: Orçun Özkılınç – Mavzer

Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması

  • En İyi Belgesel Film: Seval – Ahmet Keçili (Çukurova Üniversitesi)
  • En İyi Deneysel Film: 61 Sokak No 4 – Çağıl Saydam (İzmir Ekonomi Üniversitesi)
  • En İyi Kurmaca Film: Vaveyla – Birhat Temel (Çukurova Üniversitesi)
  • En İyi Canlandırma Film Ödülü: Circle – Melisa Hoş (Dokuz Eylül Üniversitesi)
Adana gezilecek yerler

Adana turu yapmak isteyen seyahat severler için önerdiğimiz birkaç rota:

  • Adana Taş Köprü

Adana tarihi yerler arasında gezilmesi gereken başka bir yapı ise Taş köprü. Adana tarihi yerler arasındaki  köprü 4. yüzyılda yapılmış.

  • Anavarza Kalesi ve Antik Kenti

Anavarza Kalesi

Milattan önce yapılması dışında pek bir bilgiye sahip olamadığımız bu tarihi yer hakkında Likaonia, İsauria ve Kilikya gibi bölgeler için gelişmiş şehir merkezi niteliğinde olduğunu bilmekteyiz. Adana Ceyhan araç kiralama veya Adana Kozan araç kiralama hizmetlerinden faydalanarak Ceyhan ve Kozan kesişiminde bulunan Antik Kent’e ve kaleye kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

  • Aladağ Küp Şelalesi

Burada yeşilliğin size verdiği huzur dolu anın tadını çıkarmamak imkansız. Adana Aladağ araç kiralama olanaklarını araştırıp, konforlu bir şekilde şelaleye ulaşabilir.

  • Varda Köprüsü

Hacıkırı köyü içerisinde bulunan ve 1912 yılında yaptırılan Varda Köprüsü, James Bond film serisinde de kullanılmıştı. 99 metre yüksekliği ve 200 metre uzunluğu ile Toros dağları’nın eşsiz manzarasını ayağınıza getiriyor.

Adana turu için öneriler

Yorum ekle