Kaplıcası olan şehirlerimiz listesiyle karşınızdayız.
Türkiye’nin termal şehirleri, sadece şifa arayanlara değil, alternatif tatil türleri denemek isteyenlere de hitap ediyor. Özellikle doğa ile iç içe termal merkezleri huzur verici adreslerden biri olarak öne çıkıyor. Siz de bu sefer tercihinizi termal tatilden yana kullanabilirsiniz. Böylece konforlu bir deneyim yaşayabilirsiniz.
Güne sabah yürüyüşü ile başlayabilirsiniz. Ayrıca hafif bir kahvaltıdan 1 saat sonra ve gece yatmadan önce termal suyla dolu küvete girebilirsiniz. Böylece hem güne rahatlamış bir şekilde başlar hem de gece banyo rahatlığı ile uykuya dalabilirsiniz. Dilerseniz gelin kaplıcalarıyla ünlü şehirleri ve en iyi termal merkezlerine birlikte bakalım. Hayatınıza tazeleyici bir mola vereceğiniz yeri siz seçin. İşte Türkiye’nin termal haritası.Ankara Kaplıcaları: Kaplıcası Olan Şehirlerimiz
Ankara’nın şehir yaşamından ve stresten uzaklaşmak isteyenler için iki alternatif var. Öncelikle adını sıkça duyduğunuzu tahmin ettiğimiz Kızılcahamam’dan bahsedeceğiz. Kızılcahamam’da Romalılara ait olan hamam kalıntıları var. Bu nedenle ilçenin tarihinin Romalılara uzandığı tahmin ediliyor. 1934 yılında Atatürk, Kızılcahamam’ı ziyareti sonrası burasının geliştirilmesini istiyor. Günümüzde ise Kızılcahamam Türkiye’nin en iyi termal merkezlerinden birisi.
Kızılcahamam’da konaklama imkanı sunan birçok termal merkez var. Burada kalırken ilçe çevresindeki yürüyüş rotalarını denemenizi ve Soğuksu Milli Parkı’nda keyifli bir mola vermenizi öneririz.
Kızılcahamam’a Nasıl Gidilir?
Kızılcahamam Ankara merkeze 81 km mesafede. Ankara’dan Kızılcahamam’a otobüsle gidebilirsiniz. Ancak yorulmadan keyifli bir tatil yapmak için haftalık araç kiralama seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. Mesela Yolcu360 mobil uygulamasında 1 dakikadan kısa sürede dilediğiniz aracı rezerve edebilirsiniz.
Kızılcahamam’ı zaten gördüyseniz bu sefer Haymana ilçesini ziyaret edebilirsiniz. Haymana da Ankara’nın tarihi ilçelerinden birisi. Buradaki kalıntılar ise ilçenin ve kaplıca kullanımının Etiler’e uzandığına işaret ediyor.
Haymana kaplıcaları suyu ise uluslararası tescile sahip. İlçede farklı bütçelere hitap eden birçok termal otel bulunuyor. Haymana’ya gitmişken Taş Bina, Papazın Evi, Kutluhan Camii gibi tarihi yapıları da görmenizi öneririz.
Haymana’ya Nasıl Gidilir?
Ankara ile Haymana arası 81 km. Ankara’dan araçla gitmek için Ankara-Niğde otoyolunu takip edebilirsiniz. Ankara dışından gelecekseniz yüksek hızlı tren ya da İzmir Mavi Tren’i tercih edebilirsiniz.
Yalova Termal Kaplıcaları: Kaplıcası Olan Şehirlerimiz
İstanbul’a yakın kaplıca arıyorsanız Yalova Termal Kaplıcaları tam size göre. Yalova’da keyifli bir haftasonu tatili yapabilir ve yol yorgunluğu yaşamadan haftaya başlayabilirsiniz. Yalova Termal Kaplıcaları’daki ilk hamam Bizans İmparatorluğu döneminde yapılmış. Atatürk 1929 yılında Yalova Termal’i ziyaret etmiş ve buranın bir sağlık merkezi haline gelmesi için tüm desteği vermiş. Atatürk’ün ¨Burası geleceğin su şehri olacaktır¨ diye tanımladığı Yalova, bugün Türkiye’nin en bilinen termal merkezlerinden biri.
Yalova Termal Kaplıcaları’nda otelde konaklayabileceğiniz gibi günübirlik de kaplıcalardan faydalanabilirsiniz. Termal merkez içerisinde ortanca çiçekleri ile bezeli uzun bir yürüyüş yolu ve restoran da var.
Yalova Termale Nasıl Gidilir?
Yalova Termal ile Yalova arası 10 km. İstanbul Pendik’ten Yalova’ya her gün, saat başı arabalı feribot var.
Afyonkarahisar Sandıklı Kaplıcaları: Kaplıcası Olan Şehirlerimiz
Afyonkarahisar Sandıklı Kaplıcaları tarihi Frigyalılara uzanan, günümüzün popüler termal merkezlerinden. Ayrıca Afyonkarahisar Sandıklı Kaplıcaları’nda villa ve apart konaklama seçenekleri var. Termal merkezden günlük olarak da faydalanabilirsiniz. Kaplıca havuzu ve küvetinin yanı sıra çamur banyosu yapabilirsiniz. Buraya gelmişken neler yapabileceğinizi öğrenmek için de Afyon Gezi Rehberi yazımızı okuyabilirsiniz.
Sandıklı’ya Nasıl Gidilir?
Sandıklı Afyonkarahisar merkeze 61 km mesafede. Afyon Denizli hattını takip ederek Sandıklı’ya ulaşabilirsiniz.
Bursa Kaplıcaları: Kaplıcası Olan Şehirlerimiz
Bursa şehrindeki tarihi mekanlar gibi kaplıca sayısı da oldukça fazla. Çünkü Bursa’da Roma, Bizans ve Osmanlı dönemine ait kaplıcalar ve hamamlar var. Bu tarihi şehri gezerken kaplıcaları da birer durak olarak gezinize ekleyebilirsiniz. Bursa’daki termal otellerde konaklayıp küvete girebileceğiniz gibi tarihi kaplıcaları da tercih edebilirsiniz. Bursa’daki tarihi termal merkezler ise şunlar:
- Çekirge semtindeki Büyük Kaplıca
- İnegöl ilçesindeki Oylat Kaplıcası
- Bademlibahçe semtindeki Kaynarca Kaplıcası
- Atatürk köşkünün yakınında bulunan ve Atatürk’ün talimatıyla yapılan Çelik Palas
- Çekirge semtinde bulunan Kükürtlü Kaplıcası
- Karamustafa Paşa Kaplıcası
- Hüsnü Güzel Kaplıcası
Bursa’ya Nasıl Gidilir?
Bursa’ya hava yolu ile gidebilirsiniz. Ayrıca Bursa İstanbul arası arabalı feribot kullanıldığı zaman yaklaşık 100 km’ye düşüyor. Bursa içinde de rahatça gezmek için buraya araçla yolculuk yapmanızı öneririz.
Türkiye’deki Diğer Termal Merkezler
Türkiye jeotermal kuşak üzerinde bulunduğu için termal su bakımından oldukça zengin bir coğrafya.
- İstanbul’da Tuzla
- Balıkesir Gönen
- Bolu Karacasu
- Kütahya
- İzmir
- Denizli
- Bolu
- Eskişehir
Kaplıcaların Faydaları Nelerdir?
Türkiye’nin en iyi termal merkezleri arasından seçiminizi yaptıysanız şimdi sıra bu tatilin şifalı yanını keşfetmekte. Yüzyıllardır bir şifa kaynağı olarak değerlendirilen kaplıcaların sağlığa yararları şunlardır:
- Termal sularda kükürt, sodyum bikarbonat, kalsiyum, demir gibi sağlığa yararlı birçok mineral var. Vücut, kaplıca suyu içerisinde bulunan ve sağlığa yararlı bu mineralleri emebilir.
- Termal sular içerisinde silika adı verilen bir mineral görebiliyoruz. Silika, cildi yumuşatıcı ve rahatlatıcı bir etkiye sahiptir.
- Kaplıca sularının içerdiği mineraller kasların gevşemesine ve stresin azalmasını destekler.
Ancak özel bir sağlık durumunuz varsa kaplıca suyuna girmeden önce doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin. Şimdiden iyi tatiller dileriz.
Add comment