Kızılcahamam, tertemiz havası ve şehir gürültüsünden uzak olması ile sakin bir tatil geçirmek isteyen herkes için ideal bir seçim. Termal suları ile bugüne kadar pek çok Ankaralı ve yerli-yabancı ziyaretçilere şifa dağıtan Kızılcahamam, tarih ve doğanın birleştiği oldukça etkileyici bir yerleşim yeridir. Hititlerden Lidyalılara kadar Anadolu tarihinde önemli yere sahip yerleşim yerlerine ve tarihi yapılara da ev sahipliği yapan Kızılcahamam’da gezilecek yerler de çok çeşitli. Burada, özellikle köyler, manastırlar, camiler, doğal oluşumlar ve türbeler oldukça etkileyici bir şekilde gezimizde karşımıza çıkıyor.
İçindekiler
- 1 Kızılcahamam Nerede?
- 2 Soğuksu Milli Parkı
- 3 Abacı Peri Bacaları
- 4 Aluçdağı Tabiat Parkı
- 5 Alicin Manastırı
- 6 Mahkeme Ağacin
- 7 Pazar Köyü
- 8 Kızılcahamam Kaplıcaları
- 9 Çamlıdere Jeoparkı
- 10 Ağsar Kalesi
- 11 Başköy Kalesi
- 12 Kırmızı Ebe ve Oruç Gazi Türbeleri
- 13 Eğitimci Nuray Yeşil Müzesi
- 14 Acısu Deresi Maden Suyu Travertenleri
Kızılcahamam Nerede?
Anadolu ve Karadeniz arasında bir geçiş noktasındaki Ankara’nın Kızılcahamam ilçesi, başta şifalı suları ve çam ormanları olmak üzere; tarihi, doğal, kültürel ve turistik cazibe merkezleri ile şehrin görülmeye değer ilçelerinden biri.
Kızılcahamam’da Görülmesi Gereken Yerler
-
Soğuksu Milli Parkı
Mis gibi çam kokuları eşliğinde keyifli bir gün geçirmek isterseniz Soğuksu Milli Parkı’nı listenize mutlaka ekleyin. Ankara’ya 80 kilometre mesafede yer alan milli park uzun yürüyüş parkurları sayesinde trekking ile birlikte kuş gözlemciliği, dağcılık, kampçılık gibi aktivitelere de oldukça elverişli. Pek çok bitki türünün yanı sıra yaban hayatına da ev sahipliği yapan Soğuksu Milli Parkı’na giriş ücreti kişi başı 10 TL, araç ile giriş 30 TL.
-
Abacı Peri Bacaları
Ankara’nın Kapadokya’sı olarak bilinen Abacı Peri Bacaları Kızılcahamam’a gelmişken uğramanız gereken bir diğer gezi noktası. Doğal güzellikleriyle hayranlık veren peri bacalarının oluşumu 18 milyon yıl öncesine kadar uzanıyor. Volkan tüflerinin rüzgar, yağmur gibi dış etkenlerle aşınması sonucu oluşan Abacı Peri Bacaları yerel halk arasında “Gelin Kayaları” olarak da adlandırılıyor. Etrafını çevreleyen ağaçlarla birlikte muhteşem görüntüler sunan Abacı Peri Bacaları’nda seyir terası ve kamelyaların yer aldığı rekreasyon alanı da mevcut. Abacı Peri Bacaları Kızılcahamam’ın Başören mahallesinde bulunuyor.
-
Aluçdağı Tabiat Parkı
Kızılcahamam’ın Soğuksu Milli Parkı ile birlikte yeşile doyacağınız bir diğer noktası Aluçdağı Tabiat Parkı. Kızılcahamam’a 35 kilometre mesafede yer alan tabiat parkı şehir gürültüsünden tamamen uzaklaşıp doğa ile baş başa vakit geçirmek isteyenler için ideal. Dilerseniz yanınıza getireceğiniz yiyecek ve içeceklerle piknik yapabilir, doğanın kalbinde konaklamak isterseniz çadır kiralayabilirsiniz. Aluçdağı Tabiat Parkı giriş ücreti kişi başı 8 TL, otomobille giriş ise 24 TL.
Ankara araç kiralama seçenekleri için tıklayınız.
-
Alicin Manastırı
Muhtemelen daha önce adını duymadığınız saklı bir güzelliğe geldi sıra. Görünüşü ile adeta Sümela Manastırı’nı anımsatan Alicin Manastırı Kızılcahamam gezilecek yerler arasında. 70 metre yükseklikteki bir vadinin yamacında yer alan Alicin Manastırı’nın Sümela’dan çok daha eski olduğu düşünülüyor. Her ne kadar manastır olarak bilinse de yapılan araştırmalar sonucu dini etkinlik izine rastlanmamış olup güvenlik amacı ile Roma döneminde inşa edildiği varsayılıyor. Alicin Kanyonu’nun nefes kesen doğasında gizlenmiş manastıra ulaşmak için Kızılcahamam’ın Çeltikçi istikametine doğru tabelaları takip etmeniz yeterli.
-
Mahkeme Ağacin
Kızılcahamam binlerce yıl öncesine dayanan tarihi yapılarıyla gezginlere keşif dolu deneyimler sunuyor. Hala gizemini koruyan binlerce yıllık yeraltı şehri Mahkeme Ağacin de onlardan biri. Roma İmparatorluğu’ndan saklanmak için Hristiyanlar tarafından inşa edildiği düşünülen yeraltı şehrinin geçmişi iki bin yıl öncesine uzanıyor. Mağara ve kilise gibi çok sayıda kültürel jeositin bulunduğu Mahkeme Ağacin köyü Kızılcahamam’a 18 kilometre uzaklıkta.
Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama seçenekleri için tıklayınız.
-
Pazar Köyü
Pazar Köyü, Kızılcahamam’a bağlı bir köydür ve ilçe merkezine yaklaşık 25 km uzaklıkta yer almaktadır. Köye ulaşım, Ankara- Bolu Yolu üzerinden sağlanmakta.
Pazar Köyü, ilçede doğa ile baş başa olmak ve ormanlık araziler içerisinde, bol oksijenli bir atmosferde keyifli bir gezi rotası olarak ziyaret edilebilir. Etkileyici bir mimariye, tarihe ve doğaya sahip olan köy, Kızılcahamam’a gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekmekte.
Roma Dönemi’nde aktif olarak kullanılan Pazar Köyü, günümüze kadar ulaşmayı başaran çeşitli tarihi ve ibadet yapılarına sahiptir. Geleneksel Ankara köylerine göre daha gelişmiş bir yapıya sahip olan Pazar Köyü’nün, tarihte önemli bir merkez olarak kullanıldığı gezinizde kendisini hissettiriyor.
Tarihi evler, ibadethaneler, yapılar, cami ve çeşmelere ev sahipliği yapan Pazar Köyü’ne gidildiğinde, 1800’lü yıllarda inşa edilen Halil Ağa Cami mutlaka ziyaret edin.
-
Kızılcahamam Kaplıcaları
Termal ve şifalı suları ile Ankara’nın öne çıkan ilçesi Kızılcahamam, çeşitli hastalıklara tedavi bulmak isteyenler tarafından da sıklıkla ziyaret edilmektedir.
Yeraltı suları bakımından oldukça zengin olan Kızılcahamam, yılın hemen her zamanı birçok kişiyi kaplıcalarında ağırlıyor. Bu termal suların bazı rahatsızlıklara şifa olduğu biliniyor. Tedavi amaçlı da kullanıldığı için sağlık turizmi anlamında da ilgi görüyor Kızılcahamam kaplıcaları.
Kızılcahamam’da termal sulardan faydalanabileceğiniz oteller ve günübirlik kullanabileceğiniz tesisler yer alıyor. Termal tesislere gelen ılıca sularının sıcaklığı 47 °C’yi buluyor. Bu suların özellikle karaciğer, mide ve safra kesesi rahatsızlıklarına iyi geldiği biliniyor. Şifalı termal sularıyla pek çok hastalığa iyi gelen Kızılcahamam kaplıcaları, banyo kürleri ve içme suyu olarak ikiye ayrılan hizmetleri ile şifa dağıtıyor.
Adı, Osmanlı Dönemi ve Cumhuriyetin ilk kuruluş yıllarında da geçen Kızılcahamam Kaplıcaları, 1930’lu yıllarda Atatürk tarafından da ziyaret edilmiştir.
-
Çamlıdere Jeoparkı
Kızılcahamam’da Akçay mevkiinde yer alan Çamlıdere Jeoparkı, ilçe merkezinde yer aldığından araba ve yürüyerek ulaşım oldukça kolaydır. Çamlıdere Jeoparkı, 2010 yılından bu yana ilçede ziyaretçilerini ağırlamakta. Bölgenin doğal, kültürel ve tarihi mirasını sergileyen bu parkta hem Ankara hem de Anadolu’nun geçmişine dair bilgi sahibi olmak için ziyaret edilebilir. Jeolojik oluşumları ile oldukça ilgi çekici olan Çamlıdere Jeoparkı, sahip olduğu doğal güzellikleri ile de görülmeye değer.
Müze içerisinde; Anadolu’nun oluşum tarihi, Kızılcahamam ve çevresinin jeolojik oluşum filmleri, buradaki ağaçların fosilleşme hikayesi ve interaktif oyun ekranı gibi alanlar da mevcut. Çamlıdere Jeoparkı, haftanın her günü ziyarete açık. Girişler ise ücretsiz.
-
Ağsar Kalesi
Halk arasında Gavur Kalesi olarak da adlandırılan yapı, ulaşımın oldukça zor olduğu bir tepede. Vadi tabanından 300 metre yükseklikte bulunan kale, yaklaşık 300 metre uzunluğunda.
İlk çağlarda inşa edildiği düşünülen kale, çevreye hakim konumu ile ideal bir gözlem noktası oluşturuyor. Osmanlı İmparatorluğu döneminde karakol olarak kullanıldığı da düşünülen kale, yalnızca profesyonel tırmanışçılar tarafından ziyaret edilebilmekte. Oldukça yüksek bir konumda bulunan ve yamacın kenarında yer alan kale, tarihi ve konumu sebebiyle Kızılcahamam’da gezilecek yerler arasına girmiş.
-
Başköy Kalesi
Kızılcahamam’a yaklaşık 35 kilometre uzaklıkta olan kalenin çevresi ormanlar ile kaplı. Volkanik kayalardan oyularak inşa edilen kalenin Roma döneminden kaldığı düşünülmekte. Beş kat olarak inşa edilen kalenin Osmanlı İmparatorluğu döneminde üs olarak kullanılmış. Akşam üstü yapılacak ziyaretlerde muhteşem bir gün batımı manzarası yakalamanız da mümkün.
-
Kırmızı Ebe ve Oruç Gazi Türbeleri
Taşlıca Köyü’nde yer alan türbeler, Kırmızı Ebe ve oğlu Oruç Gazi’ye aittir. Horasan Erenlerinden olan ve Anadolu’nun Türk-İslam ülkesi haline gelmesinde büyük emekleri olan Kırmızı Ebe ve Oruç Gazi, Türk ordularından daha önce buraya yerleşmişler.
Rivayete göre Selçuklu Devleti Hükümdarı Alaaddin Keykubat, Başköy Kalesi’ni fethetmek için çıktığı seferde Taşlıca Köyü’ne uğrar. Kırmızı Ebe ve oğlu Oruç Gazi, Türk askerlerini karşılar ve ayran ikram etmek isterler. Kırmızı Ebe hazırladığı taze ayranı, yakınındaki taş oluğa döker. Askerlerin mataralarını doldurmalarına rağmen oluktaki ayran hiç azalmaz. Yaşanan olay Sultan’ın kulağına gider ve bölgedeki topraklar, Kırmızı Ebe’nin oğlu Oruç Gazi’ye bağışlanır.
Kırmızı Ebe ve Oruç Gazi türbeleri 2001 yılında restore edilmiş bir şekilde misafirlerini ağarlıyor.
-
Eğitimci Nuray Yeşil Müzesi
Yerel tarih kokan Eğitimci Nuray Yeşil Müzesi’ni ziyaret etmeden ayrılmayın ilçeden.
Gelenekleriyle Kızılcahamam temalı güzel bir müze Eğitimci Nuray Yeşil Müzesi. Müzede unutulmaya yüz tutan meslekleri canlandırmışlar. Müzeyi ücretsiz şekilde gezebilirsiniz.
-
Acısu Deresi Maden Suyu Travertenleri
Acısu deresi, ilçe merkezinin yaklaşık 4 km. kuzeydoğusundadır. Burada ilginç şekilde dere içinde birçok noktadan doğal maden suyu çıkışları mevcuttur. Suların çıkış sıcaklıkları 31-34 º arasındadır.
Yorum ekle