Afyon gezisi planlıyorsanız sizin için notlar aldık. Afyon’a tatile çıkacaklar ya da iş veya akraba ziyareti için Afyon’a gidecekler için keyifli bir Afyon gezisi rehberi yaptık. Afyon’da ne yenir, Afyon’da gezilecek görülecek yerler ve daha fazlası için devamını okuyun!
Afyon Gezi Rehberi
Eskiden adı Karahisar-ı Sahib olan, şimdiki Afyon adını ise bölgedeki yoğun haşhaş üretiminden dolayı edinen bu kent, Türkiye’nin Ege Bölgesi’nde bulunan ve yaklaşık olarak 714 bin kişidir. Şehrin ismi 2005 yılında Afyonkarahisar olarak değiştirilmiştir. Karahisar ismi, kentin ortasında bulunan volkanik yükseltiyi ve üzerindeki kaleyi nitelemektedir.
Afyon Hakkında Bilgiler
Afyon’un tarihçesi M.Ö. 3000’e dek gider. M.Ö. 2000’li yılların ortalarında Hattilerin hakimiyetinden Hitit hakimiyetine geçen bölge, daha da sonra Frigya hakimiyetinde iken “Akronium” olarak adlandırılmıştır. Daha sonra, bölge M.Ö. 6. yüzyılda Perslerin hükmü altına geçmiş, sonrasında da M.Ö. 333’te, İssos Savaşı’nın neticesi olarak İskender’in Anadolu’dan Persleri çıkarmasıyla, Büyük İskender’in yönetimi altına girmiştir. Daha sonraları Roma, Doğu Roma, Selçuklular, Osmanlılar ve Türkiye Cumhuriyeti olmak üzre günümüze kadar gelmiştir. Yerleşke, Osmanlı Devleti zamanında Karahisar-ı Devle olarak da anılırdı.
Afyon’da Gezilecek Yerler
Afyon, kenti ziyarete gelenlere tarihsel açıdan dolukça çeşitli bir yelpaze sunmakta. Kentte bulunan Atatürk Evi ya da diğer adıyla Büyük Taarruz Karargahı bunların başında gelmekte. Günümüzde ziyarete açılan kısımları dışında emniyet müdürlüğü olarak kullanılan bu yer, Mustafa Kemal Atatürk’ün 1920-1922 arasında, Kurtuluş Savaşı boyunca askeri çalışmalarını yürüttüğü yerdir. Dolayısıyla tarihimizde ciddi bir önem arz etmektedir.
Daha sonra, kente ismini de veren Afyon Kalesi’nin gezilmesi gerektiğini söyleyebiliriz. Bu kale, 226 metrelik doğal bir yükseltinin tepesinde bulunmakta olup, tarihi M.Ö. 1350’li yıllara, Hitit dönemlerine değin varmaktadır.
Bunların yanı sıra, şehrin merkezinde Akarçay nehrinin üzerinde bulunan, üzerinde yazılı bulunan kitabede belirtildiği üzre Oğuz Oğlu Sabıküddin Ebül Vefa İlyas Bey tarafından, 1209’dan önce yaptırılan Altıgöz Köprüsü de görmeye değer olabilir.
Son olarak, 1933’te açılan 44.383 adet tarihi, arkeolojik, sanatsal objenin sergilendiği Afyonkarahisar Müzesi’ni gezmenizi tavsiye edebiliriz. Müze, Pazartesi günleri ziyarete kapalı olsa da, diğer günler 8.30-12.00 ile 13.00-17.00 tarihleri arasında ziyaret edilebilir.
Afyon’da Ne Yenir?
Afyon mutfağının en ünlü lezzetleri, sucuk, kaymak ve lokumdur. Afyonkarahisar’a yolunuz düşmüsse Afyon’dan bunları tatmadan ayrılmamanızı tavsiye ederiz.
Afyon’un Nesi Meşhur?
Öncelikle Afyon, ismini de aldığı haşhaş üretimiyle hatırı sayılır bir üne sahip. Bunun yanı sıra, yine kente ismini veren, şehrin ortasındaki volkanik yükselti de şehirle özdeşleşmiş denebilir. Ek olarak, Afyon, diğer pek çok Anadolu kenti gibi binlerce yıl öncesine uzanan bir tarihe sahiptir. Ayrıca, Afyon mutfağının kendine has bazı öğeleri olduğunu da hatırlatalım.
Afyon ve Ulaşım
Afyon, coğrafi konumu dolayısıyla karayolu ile ulaşım açısından çok rahat bir noktada bulunuyor olsa da, maalesef ne demiryolu ne de havayolu tercih etmek isteyenleri tatmin edebiliyor. Eğer Afyon’a havayolu ile gitmek isterseniz, bunu ancak Kütahya Zafer Havalimanı’na gidip sonrasında karayolu ile devam ederek yapabilirsiniz.
Afyon Araç Kiralama Seçenekleri
Afyon’dan araç kiralamak için yolcu360.com modülünü kullanabilirsiniz. yolcu360.com ile Afyon’daki rent a car ofislerinin araç müsaitliklerini görüntüleyebilir, hızlı ve kolay bir biçimde karar verebilirsiniz. Sistem, anlık olarak Afyon’daki oto kiralama ofislerinin online rezervasyon sistemine erişim sağlar. Böylece size fiyatları, ait oldukları rent a car şirketi, aracın detaylı özellikleriyle birlikte bir liste sunulur. Listeyi bir kaç dakikada inceleyerek Afyon en ucuz kiralık araba seçeneğini bulabilirsiniz.
Yorum ekle