Yolcu360 Blog
en-buyuk-avm-5
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Yaşam > Türkiye’nin En Büyük 11 AVM’si

Türkiye’nin En Büyük 11 AVM’si

En büyük AVM hangisi peki, İstanbul’un en büyük alışveriş merkezleri hangileri…Alışveriş yapmayı sevenler ya da AVM’lerde vakit geçirmekten hoşlananlar için keyifli bir araştırma yaptık. Türkiye’nin en büyük AVM’leri hangileri? Araç kiralama yapılarak rahatlıkla gezilecek birbirinden büyük 11 AVM listesi….

Alışveriş merkezleri hayatı kolaylaştırmak adına birçok hizmeti bir arada sunan yapılar olarak karşımıza çıkıyor. İhtiyaç duyulan birçok objenin farklı başlıklar altında bulunabileceği bu yapılar yaygınlaşarak artmaya da devam ediyor. Büyük şehirlerden küçük yerleşimlere kadar hemen her yerde karşımıza çıkan alışveriş merkezlerinin yapısal özellikleri de günden güne gelişerek değişiyor. Özellikle mimari farklılıklar ve eklenen değişik ihtiyaçlara yönelik bölümlerle alışveriş merkezleri zaman geçtikçe de farklı bir görünüm kazanıyor.

Alışveriş Merkezleri / AVM’ler

Alışveriş merkezi birçok farklı kategoriden ürün ve hizmetlerin sunulduğu çoklu yapılar olarak tanımlansada, günümüzde bundan çok daha fazlasını karşılıyor. İnsanların zaman geçirmek için, ihtiyaç gidermek için veya yeni deneyimler edinmek için tercih ettiği bu yapılar zaman içinde farklılaşarak gelişiyor. Özellikle alışveriş merkezlerinin gelişen zaman ihtiyaçlarına cevap vermek için kapladığı alanların da büyümesi gerekiyor. Böyle olunca da büyük alanlara yayılmış yaşam alanlarıyla alışveriş merkezleri karşımıza çıkıyor. Bu büyümenin Türkiye’deki yansıması olarak en büyük alışveriş merkezlerini inceledik. İşte Türkiye’nin en büyük 10 alışveriş merkezi.

Türkiye’nin En Büyük 11 Avm’si

81 illi Türkiye’de yaklaşık olarak 350 alışveriş merkezi bulunmakta. Bu alışveriş merkezlerinin ortalama olarak 100 tanesi İstanbul’da iken, 35 tanesi Ankara’da, 19 tanesi ise İzmir’de. Peki, Türkiye’nin en büyük AVM’si hangisi ya da en büyük AVM’ler hangileri…

Forum İstanbul

Forum İstanbulForum İstanbul 495 bin metrekarelik inşaat alanı ile Türkiye’nin en büyük  alışveriş merkezi olan Forum İstanbul, Avrupa’nın da en büyüklerinden biri. Bu dev alışveriş merkezinin 176.245 metrekarelik kiralama alanı bulunmakta olup, bünyesinde 286 marka barındırıyor. Bu alışveriş merkezi İstanbul’da, Bayrampaşa ilçesinde bulunmaktadır ve ulaşım açısından çok uygun bir konumda. Üstelik, havalimanına da yalnızca 25 dakikalık bir mesafede. Forum İstanbul, Sealife Akvaryum ve Jurassic Land gibi eğlence noktaları ile de biliniyor. İstanbul araç kiralama yaparak dilediğiniz semtten buraya kolaylıkla ulaşabilirsiniz. 

Marmara Forum

"<yoastmark

Marmara forum, İstanbul Bakırköy’de inşa edilmiş olan bu alışveriş merkezi 135.000 metrekarelik kiralanabilir sahası ve bünyesinde barındırdığı yaklaşık 300 marka ile Türkiye’nin en büyük alışveriş merkezlerinden biri konumunda. Bu AVM, yiyecek – içecek sektöründen 60 markayla oluşturduğu yemek katı ve 16 salonlu Cinemaximum hizmeti ile bu iki alanda da Türkiye’nin en geniş alışveriş merkezi. Ayrıca, konum olarak da E5’in en işlek noktalarından birine pek yakın olduğundan, burası ayrıca çok popüler bir yaşam alanı. Özellikle de kışın.

İstanbul Cevahir Alışveriş Merkezi

İstanbul Cevahir Alışveriş Merkezi

İstanbul’da, Şişli-Mecidiyeköy gibi oldukça merkezi bir noktada bulunan Cevahir Alışveriş Merkezi 15 Ekim 2005’te, Avrupa’nın ve dünyanın en büyük alışveriş merkezlerinden biri olarak kapılarını ziyaretçilere açmıştır. 6 katlı, 2500 araç kapasiteli otoparklı bu alışveriş merkezinde 230 adet mağaza bulunmaktadır. İstanbul Cevahir Alışveriş Merkezi’nde bir tiyatro salonu ve çocuklar için ayrıca bir salon da dahil olmak üzere 12 sinema salonu, bir bovling salonu 48 adet de restoran var.

Ankamall

İlk kez 27 Ağustos 1999’da Ankara Migros Alışveriş Merkezi ismiyle açılmış olup, daha sonra, 12 Mayıs 2006 yılında, bir takım büyütme çalışmalarının ardından, “Türkiye’nin Alışveriş Merkezi” motto ve sloganı ile  Ankamall olarak ismi de değiştirilmiş. Alışveriş merkezi 120.000 metrekarelik kiralanabilir alana, yaklaşık 330 adet mağazaya ve 6.000 araçlık kapasiteli oldukça büyük bir otoparka sahip. Ankamall 568 yatak kapasiteli, 5 yıldızlı bir hoteli de bünyesinde barındırıyor.

Torium Alışveriş Merkezi

E5 otoyolu üzerinde, Avcılar-Beylikdüzü arasında bir konumda bulunmakta olan Torium İstanbul’un dördüncü, Türkiye’nin ise beşinci en büyük alışveriş merkezi. 256 bin metrekarelik inşaat sahasına sahip olan bu dev alışveriş merkezinin kiralanabilir alanı yaklaşık olarak 90.000 metrekaredir. Torium, Türkiye’de ilk ve tek olan 4.500 metrekarelik kar merkezi Snowpark’ı, 3.500 metrekarelik kapalı lunapark Starpark’ı, 1 bovling salonu ve şimdilik 9 salonlu olan fakat yakın zamanda büyütülerek 11 salona sahip olması planlanan sineması ile dikkat çekici. Torium Alışveriş Merkezi’nin toplam kiralanabilir alanının 30%’luk bir kısmı eğlence konseptli hizmete ayrılmış.

 

Mall of İstanbul

en-buyuk-avmİstanbul Başakşehir’deki Mall of İstanbul oldukça büyük bir alışveriş merkezi. 350 den fazla mağaza ve binlerce marka ile Mall of İstanbul her gün yoğun ziyaretçi akınına uğruyor. Böyle büyük bir yapının mimari özellikleri de güncel ve ferah bir deneyim sağlıyor. Mall of İstanbul alışveriş merkezi olan binası ve diğer binalarıyla birlikte İstanbul’un yedi tepesini yansıtan bir mimari çalışmayla da görenlere görsel bir güzellik sağlıyor. Bu özelliğiyle de diğer yapılardan farklılaşan bir mimariyle özelliğini koruyor.

Mall of İstanbul ziyaretçilerine alışveriş dışında sosyalleşmek ve eğlenmek için de birçok seçenekle geliyor. Böylece hem ihtiyaçları almak hem de kaliteli zaman geçirmek için Mall of İstanbul bünyesinde her zevke hitap eden seçenekleri bulmak mümkün.

Emaar Square

en-buyuk-avm-1.jpgİstanbul Libadiye’deki Emaar Square, içerdiği mağazalarla ilgi odağı bir alışveriş merkezi. 138.425 metrekarelik bir alanda kurulu olan alışveriş merkezi, yabancı markaların ürünlerini incelemek için çok sayıda alternatife sahip. Ayrıca Emaar Square içinde keyifle vakit geçirmek için trend dekorasyona sahip oturma alanları var. Çok sayıda kafe ve restoran da keyifli buluşmalar ve dinlenmek için ideal. Türkiye’nin en büyük alışveriş merkezlerinden biri olan Libadiye Emaar Square’da dinlenmek, alışveriş yapmak ya da gardırobunuzu veya evinizi dekore etmek için ilham almak üzere vakit geçirebilirsiniz. 

Galleria 2

en-buyuk-avm-3.jpgAlışveriş merkezi deyince İstanbul’un devasa AVM’leri gelir akıllara. Gerçekten de neredeyse her semtte bir AVM olması, bu şehrin ne kadar da büyük olduğunu hatırlatır gibi. Ataköy’deki Galleria AVM de iki bölümden oluşuyor. Galeria 2 de bu dev kompleksin ikinci kısmı. Sıradan AVM mimarisinden biraz farklı olan bu yapı içinde farklı bir alışveriş merkezi gezisi deneyimleyebilirsiniz. 

İstinye Park

en-buyuk-avm-6İstinye Park, Türkiye’nin ilk büyük AVM komplekslerinden biridir. AVM kültürünün yerleşmesinde de büyük bir etkisi olmuştur. Birden fazla mağazanın ve birden fazla ihtiyacın tek yerden karşılanması ilkesinden doğan AVM’lerin öncülerinden sayılır. Bugün butik AVM konseptine sahip olan yapı, alışveriş konusunda niş ve lüks marka seçenekleri sunuyor. İstinye Park içinde çok sayıda keyifli restoran ve kafe de var. 

MarmaraPark

en-buyuk-avm-4İstanbul’un AVM’leri meşhurdur, desek yanlış olmaz. Yaşadığımız yüzyılda gerçekten de Ortadoğu ve Avrupa’nın en büyük alışveriş merkezleri İstanbul’da yer alıyor. Üstelik bu dev alışveriş merkezleri, bir ya da iki tane ile sınırlı değiller. Megakent, çok sayıda büyük alışveriş merkezine ev sahipliği ediyor. Bunlardan biri de MarmaraPark alışveriş merkezi. Beylikdüzü çevresindeki en büyük alışveriş merkezi olan MarmaraPark, aradığınız tüm markaları bir arada bulabileceğiniz hızlı ve keyifli bir alışveriş deneyimi sunuyor.

Forum Bornova

en-buyuk-avm-5Forum Bornova, Türkiye’nin en büyük değil ama büyük AVM’ler listesinde yer alan bir yapı kompleksi. Forum Bornova’yı farklı kılan ise burada mağazaların açık alanda ve cadde ya da sokak örüntüsü oluşturacak şekilde sıralanmış olması. yani çok katlı bina şeklinde değil de açık alandaki sokaklardan oluşan bir alanda gezinme fırsatı sunuyor. Üstelik planını tamamen Efes Antik Kenti mimarisinden almış. Bu nedenle Forum Bornova’nın simgesi de Efes Antik Kentinin simgesi gibi arı. Forum Bornova Alışveriş Merkezi, İzmir Bornova’da Ege Üniveristesine ait olan 200.000 metrekare alanda konumlanıyor. 

Türkiye’nin en büyük AVM’leri arasında İstanbul, İzmir  ve Ankara’daki bu yapıları inceledik. İçerisinde bulunan sayısız avantajlar ile herkesin kendi ihtiyacına yönelik zaman geçirmesi mümkün oluyor. Böylece sadece alışveriş yapmak için değil sosyalleşmek ve eğlenmek için de bu merkezleri seçmek son zamanlarda oldukça yaygınlaşan tercihlerden biri oluyor. Yapıların büyük olması tüm deneyimleri ok daha ferah bir şekilde gerçekleştirmeye olanak sağlıyor.

 

1 yorum

  • İstanbuldakilerin hemen hepsini bilen birisi olarak düşündüğüm de Mall Of İstanbul’un hepsinden daha büyük olduğunu söyleyebilirim.