Yolcu360 Blog
yakit-tuketimi
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Yakıt Tüketimi Nasıl Hesaplanır? Yakıt Tüketimi Hesaplayıcı

Yakıt Tüketimi Nasıl Hesaplanır? Yakıt Tüketimi Hesaplayıcı

Elektrikli ve hibrit teknolojinin gelişmesi ile araç tercihleri değişiyor gibi görünse de günümüzde dizel ve benzinli arabalar hala en çok kullanılıyor. Bu nedenle araç sahipleri için yakıt tüketimi önemli. Sürüş maliyetini doğrudan etkileyen bu tüketim, araba seçiminde ve aracın performans değerlendirme kriterleri açısından da öncelikli olabilmektedir. Peki, yakıt tasarrufu nasıl sağlanabilir? 

Yakıt tüketimini minimize etmek mümkün. Bunun için dikkat edilebilecekler var. Mesela araca çok yük koymamak, camlar açık hız yapmamak, aşırı hız yapmamak, sürekli dur-kalk şeklinde kullanım kaçınmak. Bunun yanında pek çok sürücü kilometre başına ne kadar yakıt tükettiğini de bilmek ister. Peki, yakıt tüketimi nasıl hesaplanabilir ve tasarruf yapmak mümkün mü? 

Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!

Yakıt Tüketimi Nedir?

yakit-tuketimi-1.jpg

Bir aracın ne kadar yakıt tükettiği belirli göstergelere göre hesaplandığında o aracın yakıt tüketimi ortaya çıkar. 100 km boyunca tüketilen yakıtın litre cinsinden ifade edilmesi ile karşılık bulduğunu söyleyebiliriz. Bilinen en geleneksel yöntem ise matematik işleme dayanarak kilometre hesabının yapılmasıdır. Bunu da yazımızın devamında detaylandırabiliriz. Bununla birlikte yakıt fiyatlarının değişkenliği göz önünde bulundurulduğunda bazen sağlıklı sonuç alınmayabilir ya da tekrar tekrar hesaplama yapmak gerekebilir. 

Yakıt tüketimini etkileyen faktörler özellikle yeni araç almayı düşünenler için önemli bir konudur. Araç modeli ve kullanılan yakıt modeline uygun standartlarda aracın yakıt tüketiminin olması önemlidir. Aracın teknik özellikleri, sürüş tekniği, aracın markası, modeli ve yaşı yakıt tüketimini etkileyen faktörler arasında gösterilebilir. Bununla birlikte dizel ve benzinli araçlarda da yakıt tüketimi farklı görünmektedir. Yakıttaki kalitenin de rolünün yakıt tüketimi performansı üzerindeki etkisi de dikkate alınmaya değer bir unsurdur.

Yakıt Tüketimi Hesaplamanın Önemi 

yakit-tuketimi-2.jpg

Yakıt tüketimi hesaplamasının ekonomik olarak önemi çok büyüktür. Bunu yanı sıra yakıt tüketimi arabanın da performansı hakkında kullanıcısına fikir verir. Örnek vermek gerekirse yakıt tüketimi hesaplamasının yapılması ve yakıt tüketimi takibi yapılması aracın iç aksamlarında oluşan bir arızanın sinyalini verebilir. Bu açıdan bakıldığında yakıt tüketimi hesaplaması hem bütçe için hem de aracın durumu için oldukça önemli bir konudur. 

Yakıt Tüketimi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Bugün bazı araçların yol bilgisayarına yakıt tüketimi hesaplamasının entegre edildiğini görebilirsiniz. Bununla birlikte zaman kaybı gibi görünse de klasik yöntemle hesaplama yapmak için not alan sürücüler de bulunmaktadır. Öncelikle yakıt tüketimi hesaplanırken üç tüketim şekli dikkate alınır:

  • Şehir için tüketim
  • Şehir dışı tüketim 
  • Ortalama yakıt

Ortalama yakıt tüketimi artan sürücüler bunun nedenini merak edebilir. Bu açıdan araçların bakımının yapılması önemlidir. Otomatik şanzımanlı araçların yakıt tüketimi biraz daha fazla olabilir. Bununla birlikte sürüş tarzı, sürat ve yük bindirme yakıt tüketimini etkiler. 

Peki en basit haliyle yakıt tüketimi hesaplaması nasıl yapılır? Depo boşken full benzin doldurduktan sonra öncelikle kilometre sıfırlanır. Çeyrek ve yarım depo çizgisini referans alarak bir hesaplama yapabilirsiniz. Yakıt tüketimi hesaplamak için aracın yakıt kapasitesini bilmek de çok önemlidir. Örnek vermek gerekirse aracınızın deposu 60 litre ise ve siz çeyrek depo ile 200 km gidebilirseniz 100 km için 7,5 litre benzin kullandığınız anlamına gelir. Bunu kilometreye bölerek kuruş hesabı ile de belirtmek mümkündür. Ancak her seferinde hesaplamak zaman alan bir işlem gibi görünebilir. Birçok internet sitesinde de yakıt kullanım bilgilerini ekleyerek otomatik hesaplama da yapılabilir. Siz de hesaplama araçları kullanarak yakıt tüketiminizi kolayca hesaplayabilirsiniz. 

Yakıt Tüketimi Hesaplayıcı

Aşağıdaki yakıt tüketimi hesaplayıcısı ile birkaç basit adımda aracınızın ortalama/tahmini yakıt tüketimini hesaplayabilirsiniz.

Yakıt Tüketiminde Ekonomi İçin İpuçları

Yakıt tüketimi hesaplaması yapan kullanıcılar için merak edilen bir konu da yakıt tüketiminde tasarruf sağlamak mümkün mü sorusudur.  Tüketimi etkileyen faktörler göz önünde bulundurulduğunda bazı ipuçlarına dikkat etmek yakıt tüketiminde tasarruf yapabilmenizi sağlayabilir. Faydası olup olmadığını da yakıt tüketimini takip ederek anlayabilirsiniz. İşte yakıt tüketimi tasarrufunuza katı sağlayabilecek ipuçlarını sıralıyoruz:

yakit-tuketimi-.jpg

  • Arabanın hafif olması yakıt ihtiyacını azaltır. Arabaya fazla yük bindirmek, özellikle yokuşta kullanmak yakıt tüketimini arttırır. Jantlar ve lastikler, egzoz sistemlerinin bu açıdan hafif olması önemlidir. 
  • Klima yakıt tüketimini etkileyen faktörlerden biridir. Bu nedenle klima açıkken pencere cam açılmamasına dikkat edilmelidir. Bununla birlikte arabanın iç sıcaklığı yüksek tutulduğunda hava akımını engelleyen ekipmanlar sürüş esnasında daha çok enerjiye ihtiyaç duyar. Böylelikle yakıt tüketimi artar. 
  • Sürüş tarzına gelindiğinde ile ilgili ani fren yapmak yine yakıt tüketimini etkiler. Sabit hızda kullanmaya, sık vites ve hız değiştirmeye dikkat edebilirsiniz. Bununla birlikte yüksek viteste araç kullanımının da yakıt tasarrufu için önemli olduğu vurgulanmaktadır.
  • Şehir içi yakıt tüketiminin her zaman daha fazla olduğunu duyabilirsiniz. Bu nedenle şehir içi kullanımlarda ani durarak ve ani kalkışlardan sakınmak faydalı olabilir. 
  • Yakıt tüketiminde tasarruf sağlamak için en etkili yollardan biri de aracın periyodik bakımlarının zamanında yapılmasıdır. Hava filtresinin zamanında değişimi, buji ve platin ayarları, paslanan akü bağlantılarının kontrol edilmesi, fren sistemi yakıt tüketimini etkiler. Bu nedenle aracınız bakımını ön planda tutmanız önerilir.

Yakıt Tasarrufu Nasıl Yapılır? Yakıt Tüketimini Azaltacak Çok Etkili 5 İpucu

Yakıt tüketimi hesaplaması ile sürekli olarak tüketim ortalamanızı kontrol edebilirsiniz. Ayrıca bazı ipuçlarını takip ederek yakıt tüketim ortalamasını düşürebilirsiniz. 

 

Yorum ekle