Yakıt tasarrufu sağlamak için pek çok farklı yol var. Sürüş alışkanlıklarınızı değiştirmek ya da araç bakımınızı zamanında yaptırmak gibi küçük ama önemli detaylar, yakıt tasarrufu yapmanıza yardımcı olur. Günümüzde artan yakıt fiyatları, yanlış araç kullanımı ile birleşince araç sahipleri, “Yakıt tasarrufu nasıl yapılır?” sorunun cevabını aramaya başladı. İşte yakıt tasarrufu yapmanıza yardımcı olacak ipuçları!
İçindekiler
- 1 Yakıt Tasarrufu Nedir?
- 2 Yakıt Tasarrufu İçin Ne Yapmalı?
- 2.1 Aracınızın Bakımını Aksatmayın
- 2.2 Aracınızı En Yüksek Viteste Kullanmaya Özen Gösterin
- 2.3 Hız Artışından Kaçının
- 2.4 Klimanızdan Tasarruf Edin
- 2.5 Seyir Halindeyken Camları Fazla Açmayın
- 2.6 Aracınızı Hafifletin
- 2.7 Lastik Basıncınızı Kontrol Edin
- 2.8 Rölantiden Uzak Durun
- 2.9 Gaz Yönetimini Doğru Yapın
- 2.10 Ani Frenden Kaçının
- 2.11 Ön Takımlara Dikkat Edilmeli
- 2.12 Kısa Mesafelerden Kaçının
- 2.13 Yüksek Kaliteli Akaryakıt Kullanın
- 3 Benzinli Araçlarda Yakıt Tasarrufu ve Püf Noktaları
- 4 Dizel Araçlarda Yakıt Tasarrufu ve Püf Noktaları
- 5 Hangi Arabalar Daha Çok Yakar?
- 6 Kış ve Yaz Aylarında Yakıt Tasarrufu Nasıl Yapılır?
Yakıt Tasarrufu Nedir?
Motorlu taşıtlarda yakıtı daha uzun ömürlü kullanmak bu esnada araçla daha uzun yol kat etmek adına yapılan uygulamaların tümüne yakıt tasarrufu denir. Yeni bir araç almayı düşünenlerin ya da araç sahiplerinin halihazırdaki aracı için araştırdığı ve düşündüğü konuların başında yakıt tüketimini azaltma yöntemleri gelmektedir.
Yakıt Tasarrufu İçin Ne Yapmalı?
Çoğu kişi yakıt tüketiminde tasarruf etmenin zor bir konu olduğunu düşünür. Aslında bazı temel püf noktalarına dikkat ederek siz de aracınızın yakıt tüketimini kontrol altında tutabilirsiniz. Yakıt tasarrufunun tek avantajı bütçeye sağladığı yarar değildir. Çünkü yakıt tüketimi sadece bütçenize katkı sağlamaz aynı zamanda aracınızın yakıt giderlerini düşürür ve aracınızın her bir aksamının daha yüksek bir performansla çalışmasına yardımcı olur.
Küresel çevre kirliliğin büyük boyutlara ulaştığı günümüzde yakıt tüketimi kontrolü ile karbon emisyonu da azaltılabilmektedir. Pek benzinli ya da dizel araçlarda yakıt tüketimi nasıl sağlanır. Gelin hep birlikte inceleyelim.
Aracınızın Bakımını Aksatmayın
Aracınızın daha az yakıt harcaması ve problemsiz bir şekilde çalışması için rutin bakımlarını aksatmamanız gerekir. Bakımı eksik ya da prosedüre uygun yapılmamış araçlar bazı zorlukları da beraberinde getirir. Örneğin tıkanmış bir hava ve yakıt filtresi, performansı iyi olmaya yağ kullanımı ya da iyi çalışmayan bir emisyon kontrol sistemi motorunuzun iyi bir performansla çalışmasına engel olur. Bu durum yüksek yakıt tüketimini beraberinde getirir. Meydana gelebilecek bu olası sorunları engellemek adına aracınızın bakımını periyodik olarak yaptırabilir böylece yakıt tüketimini kontrol altında tutabilirsiniz.
Aracınızı En Yüksek Viteste Kullanmaya Özen Gösterin
50 km/s hızda yol alırken üçüncü viteste kalmak, beşinci viteste kullanmaktan yaklaşık yüzde 25 oranda daha fazla yakıt tüketimine yol açar. Düşük viteste araç kullanmak, gerektiğinden yüzde 45 daha fazla yakıt tüketimine neden olabilir. Aracın kalkışı sırasında vitesin düşük tutulması daha sonra ise hızınızı sabitledikten sonra aracınızı olabilecek en yüksek viteste kullanılması, motorun yakıt tüketimi açısından doğru olacaktır. Öte yandan aracı sürekli düşük viteste tutmak bir sonra fazla yakıt tüketimine sebep olacaktır.
Sürücü, yeni nesil araçlarda ne kadar yakıt tüketimi olduğunu akıllı göstergeler sayesinde izleyebiliyor. Dolayısıyla göstergeyi takip ederek yakıt tasarrufu sağlayabilirsiniz.
Hız Artışından Kaçının
Bütün sürücülerin bildiği gibi bir aracın yakıt tüketiminde görülen artış miktarı aslında aracın hızı ile doğru orantılıdır. Dolayısıyla ani ve yüksek motor hızlarında ivme kazanmak motorun daha fazla yakıt tüketimine sebep olur. Yüksek hız ya da yüksek ağırlıktaki yükler motorun daha az verimli çalışmasına sebep olur. Bu anlamda aracınızın yakıtını kontrol altında tutmak istiyorsanız hızını kontrollü olarak kullanmak, daha aşamalı bir şekilde hızlanmak ve yüksek hızdan kaçınmak sağlıklı olacaktır.
Klimanızdan Tasarruf Edin
Eğer aracınızın yakıtından tasarruf sağlamak istiyorsanız klima kullanımını azaltabilirsiniz. Araçlarda klimanın gereğinden fazla kullanılması, motora ekstra yük bindirir. Bu da yakıt tüketiminin artmasına sebep olur. Eğer aracınızın motorunun daha az yakıtla çalışmasını istiyorsanız klima kullanımını azaltmanızı tavsiye ederiz. Klima kompresörü motora ekstra yük yapacağı için yakıt tüketimi artabilir. Bu nedenle klimanızı mümkün olduğunca daha az kullanmaya özen göstermelisiniz. Aracınızın içini serin tutmak için klimayı çalıştırmak yerine güneşlik gibi yöntemleri kullanarak yakıt tüketiminizi azaltabilirsiniz. Yaz aylarında, araç içindeki sıcak havayı öncelikle camları açarak atabilir ve daha sonra klimanızı çalıştırabilirsiniz. Böylelikle yakıt tasarrufu da sağlamış olursunuz.
Seyir Halindeyken Camları Fazla Açmayın
Cam açmak genellikle yakıt tüketimini artırır. Çünkü araçlar, camlar kapalı olarak seyahat edilecek şekilde tasarlanmıştır. Camlar açıldığında dışarıdan içeriye hava girişi olacağından rüzgar sürtünmesi de fazlalaşır. Böylelikle araç seyir halindeyken cam açmamak yakıt tasarrufu sağlar.
Ayrıca klima gücünü motordan aldığı için cam açmaya oranla daha fazla yakıt tasarrufu sağlar. Klima, motordan 8 hp güç aldığı için 70 km ve üzerindeki hızlarda pencerelerinizi kapatmalı, klimanızı çalıştırmalısınız.
Aracınızı Hafifletin
Aracınız ne kadar dolu olursa, ağırlığı da o kadar fazla olur. Dolayısıyla hareket edebilmek için ayrı bir güç sarf eder. Bu durumda ekstra bir enerji harcanacağından yakıt tüketimi de artar.
Aracınızdaki fazladan 50 kg yük, yaklaşık %2 oranında daha fazla yakıt harcanmasına sebep olur. Bu nedenle aracınıza fazla yük yüklememeli ve eğer varsa gereksiz eşyaları aracınızdan çıkarmalısınız.
Aracınızda yakıt tüketimi yapmak istiyorsanız bagajınızı gereksiz yere doldurmamalı varsa port bagajları, bisiklet taşıyıcı gibi aparatları kullanmadığınız zamanlarda aracınızdan çıkarmalısınız. Bagajdaki gereksiz bir yük aracın enerji tüketimini yüzde 1-2 oranında arttırır. Bu da yakıt tüketimi oranına yansır.
Lastik Basıncınızı Kontrol Edin
Hava basıncı yetersiz olan lastikler, yuvarlanmak için daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar. Diğer yandan janta gevşek bir şekilde monte edilen lastiklerin hava basıncı zamanla azalabilir.
Lastik basıncının ideal olduğu durumlarda araçta elden edilen yakıt tasarrufu %5 civarındadır. Dolayısıyla aracın lastiklerinin doğru bir biçimde şişirilmiş olması motorun yakıt tasarrufu açısından mutlaka dikkate alınması gereken bir detaydır. Eğer araç lastiklerindeki hava basıncı yetersiz ise bu durum, tüketilen yakıt miktarının daha yüksek olmasına sebep olacaktır. Dolayısıyla lastiklerinizin hava basıncını düzenli olarak kontrol etmelisiniz. İhtiyaç halinde araç üreticiniz tarafından uygun görülen hava basıncı ile lastiklerinizi şişirmelisiniz. Lastiklerinizi doğru şekilde şişirmeniz halinde yaklaşık %5 oranında yakıt tasarrufu sağlayabilirsiniz.
Son olarak lastik basıncının yetersiz olması özellikle kış aylarında aracınızın daha fazla efor sarf etmesine neden olacağı için yakıt tüketimini artırır.
Rölantiden Uzak Durun
Aracın hareketsiz durumdayken en az yakıtla çalışmasına rölanti denmektedir. Rölanti aslında yüksek miktarda yakıt tüketimine neden olmaktadır.
Araç kullanırken gereksiz yakıt tüketimine yol açan bir başka durum da aracın rölantideyken çalıştırılmaya devam edilmesidir. Gereksiz rölanti araç sabitken fazla yakıt tüketimine sebep olur. Dolayısıyla birkaç dakika ya da daha uzun bir süre aracınızı hareket ettirmeyecekseniz motoru kapatıp kullanacağınız zaman yeniden çalıştırmanız yakıt tasarrufu açısından olumlu bir önlem olacaktır.
Gaz Yönetimini Doğru Yapın
Araçlarda yakıt tüketimi sağlayan bir diğer püf noktası aracınızın gaz pedalının doğru bir şekilde kullanılmasıdır. Yakıt tasarrufu açısından çok önemli olan gaz yönetiminde araca hız kazandırırken gaz pedalına kontrollü bir şekilde basılmalıdır. Yokuş aşağı inişlerde ise ayak, gaz pedalından çekilmelidir.
Ani Frenden Kaçının
Ani fren yakıt tasarrufu ile doğrudan ilişkili bir konudur. Aracın kullanımı esnasında ani frenlerden kaçınılmalıdır. Bunun yanı sıra vites değişikliklerinde ve manevralarda frene yavaşça basmalı, eğer mümkünse durmanız gereken zamanı önceden kestirebiliyor olmalısınız.
Ön Takımlara Dikkat Edilmeli
Kış şartlarında araç kullandığınızda ya da çukurlara girip çıkarken ön takımlara zarar vermek aracınızın yakıt tüketimi açısından olumsuz bir durum oluşturur. Aracınızda böyle bir hassasiyet varsa araçta bir yöne çekme olur. Çekme olunca da motora yük biner ve yakıt kullanımı artar.
Kısa Mesafelerden Kaçının
Motor soğukken aracınızı çalıştırıp kısa bir sürüş yapmak motorun optimum çalışma sıcaklığına erişene dek normal seviyeden daha fazla yakıt tüketimi yapmasına sebep olur. Soğuk motorla başlanılan kısa sürüşler, ısınmış bir motora kıyasla sürüşün başlamasından sonraki birkaç dakika içinde daha fazla emisyon ve yakıt tüketimi gerçekleştirmektedir.
Yüksek Kaliteli Akaryakıt Kullanın
Yüksek kalitedeki akaryakıtlar, motorun daha verimli çalışmasını sağlayarak daha az yakıt tüketmesini sağlayacaktır. Bu durum size daha fazla yol gitmenize imkân verir. Yüksek kaliteli akaryakıt kullanmak hem yakıt tüketiminde tasarruf yapmanıza yardımcı olacaktır.
Yukarıda bahsettiğimiz basit ama etkili yöntemlerde siz de aracınızın yakıt tüketimini kontrol altına alabilir az yakıtla daha fazla yol kat edebilirsiniz. Bununla birlikte benzinli ve dizel araçlardaki yakıt tüketimiz konusunda da dikkat edilmesi gereken birtakım noktalar vardır. Yazımızın bundan sonraki bölümünde benzinli ve dizel araçlarda yakıttan tasarruf etmenin püf noktalarını paylaşalım.
Benzinli Araçlarda Yakıt Tasarrufu ve Püf Noktaları
Benzinli araçlarda yağ değişikliğine dikkat edilerek değişimin düzenli olarak yapılması ve yağ temizliğine dikkat edilmesi gerekir. Yağ temizliği yakıt tasarrufu açısından oldukça önemli bir noktadır. Yağ temizliği rutin olarak kontrol edildiği takdirde motorun sürtünmesini azaltarak benzinden tasarruf edilmesine yardımcı olabilir.
Aracın çalıştırılırken bekletilmesi yerine araç hızını düşük kilometrede bile olsa tutarak motoru çalıştırmak harcanan benzin miktarının daha az olmasını sağlayacaktır.
Dizel Araçlarda Yakıt Tasarrufu ve Püf Noktaları
Ani fren ve kalkışlar dizel araçların yakıt tasarrufu noktasında oldukça kritiktir. Bu araçlarda gaz pedalı doğru yönetilmezse tüketilen yakıt miktarı artar.
Benzinliden farklı olarak dizel araçların çalıştırıldıktan sonra hareket etmeden bir müddet bekletilmesi, yakıttan tasarruf etmek adına alınacak bir başka önlemdir. Çünkü bu hareket aracın motorunun ısınmasına yol açacak ve aracın harcamış olduğu yakıt miktarını en aza indirecektir.
Hangi Arabalar Daha Çok Yakar?
Az yakan araba almak ya da en az yakıt tüketen arabalar yönünde tercih yapmak isteyenler marka ya da modelden ziyade hangi arabaların daha tasarruflu yakıt tüketimi yaptığına dikkat etmelidir. Örneğin sıfır kilometre ya da model yılı daha düşük olan arabanın motoru ve motor parçaları da yenidir. Bu da korozyon denilen metal eskimesinin henüz başlamadığı ya da çok az seviyede olduğu anlamına gelir. Ayrıca filtreler de temizdir. İşte bu nedenle model yılı düşük olan bir aracın motoru, model yılı eski olana göre genellikle daha az yakıt tüketimi yapar.
Arabanın motor hacmiyle yakıt tüketimi arasından doğrudan bir ilişki vardır. Dolayısıyla aracın motor hacmi küçükse yakıt tüketimi de düşüktür. Elbette performansı da bu yönde daha az olacaktır. Ancak şehir içinde ulaşım amacıyla kullanılacak bir otomobil için önceliğiniz yakıt tüketiminin az olması ise böyle küçük motor hacmine sahip bir modeli tercih edebilirsiniz.
Yakıt tasarrufu ile ayda ve yılda ciddi bir ekonomi açığını kapatabilirsiniz. Böylece bütçenizi çok daha etkin yönetebilirsiniz.
Kış ve Yaz Aylarında Yakıt Tasarrufu Nasıl Yapılır?
Eğer imkanınız varsa kış aylarında aracınızı kapalı bir garaja park etmelisiniz. Bu durum aracın sıcaklığının muhafaza edilmesini, motor yağının sıvı kalmasını ve motorun daha hızlı ısınmasını sağlayarak yakıt tüketimini azaltacaktır.
Kış mevsiminde araca biner binmez klimayı çalıştırmanız, daha fazla yakıt tüketimine neden olur. Çünkü klimanın ortamı ısıtabilmesi için motor sıcaklığının doğru derecede olması gerekir. Dolayısıyla klimayı motor iyice ısındıktan sonra açarsanız yakıt tasarrufu sağlarsınız.
Kış aylarında motoru ısıtmak için çok beklemeyin. Aracınızı hareket etmeden önce rölantide 1-2 dakika ısıtmanız yeterli olacaktır.
Yaz aylarında yakıt tüketimini azaltmak istiyorsanız aşağıdaki önerilerimize göz atabilirsiniz:
- Aracınızın periyodik bakım ve ayarlarını zamanında yaptırmalısınız.
- Hava filtresini değiştirmeli ve temizliğini ihmal etmemelisiniz.
- Buji ve platin ayarlarınızı düzgün şekilde yaptırmalısınız.
- Paslanan akü bağlantıları yakıt tüketiminizi artırır.
- Vites kutusu, motor ve diferansiyelde önerilenden daha kalın yağ kullanmamalısınız.
- Fren ayarlarının sıkı olması sürtünmeyi artıracağından yakıt tüketiminiz de doğru oranda artacaktır.
- Motor parçalarındaki aşınmalar, motorun verimini düşürür. Böylelikle aşırı yakıt harcamanıza neden olur.
- Sabah erken ya da akşam geç saatlerde yakıt daha yoğun ve koyu olur. Bu saatlerde yakıt satın alarak tasarruf sağlayabilirsiniz.
- Uzun saatlerde yolculuk yapıyorsanız hızınızı sabit tutmalısınız. Sık sık hız ve vites değişimi yapmak yakıt tüketiminizi artırır. Sabit hızda yol almak yaklaşık olarak yüzde 6 yakıt tasarrufu yapmanızı sağlar.
- Şehir içi yolculuklarda ani duruş ve kalkışlardan kaçınmalısınız.
- Uzun süre düşük viteste gitmek, kalkışlarda debriyaj pedalından ayağınızı çok geç kaldırmak ve gereksiz yere şerit değiştirmek yakıt tüketimini artıran faktörlerdendir.
Yakıt tüketimini azaltmanın en iyi yolu, aracınızı yalnızca gerektiği zamanlarda kullanmaktan geçiyor. Yalnızca birkaç mahalle öteye seyahat etmeniz gerekiyorsa, yürümeyi, toplu taşımaya ya da bisiklete binmeyi düşünebilirsiniz. Böylelikle sadece yakıt tasarrufu yapmakla kalmaz aynı zamanda hava kirliliğini de önleyerek kendi sağlığınıza yatırım yapabilirsiniz.
Add comment