Yolcu360 Blog
turkiyenin-havasi-en-temiz-sehirleri (1)
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi >  Türkiye’de Havası En Temiz Şehirler

 Türkiye’de Havası En Temiz Şehirler

Günden güne gelişen ve sanayileşme ile yüksek miktarda hava kirliliği yaratılıyor. Dünyada ve ülkemizde her geçen gün artan karbon salınımıyla birlikte hava kirliliği de artıyor. Hal böyle olunca sanayileşmenin yüksek olduğu ülkelerde temiz bir nefes almak neredeyse imkansız hale geliyor. Kirli havayı solumak istemeyen büyük şehirlerde yaşayan insanlar da bu durum karşısında anca emekli olunca deniz kenarı ya da yeşili bol yerlerde yaşamanın hayalini kuruyor. Doğaya özlemimizin git gide arttığı son dönemlerde yaşanan bir gelişme ne yazık ki hepimizi üzüyor. Bu yazıda havası ve çevresi en temiz olan şehirlerden bahsedeceğiz. Bakalım Türkiye’de Havası En Temiz Şehirler hangileri? 

IQAİR 2021 Raporu

İsviçre merkezli hava kalitesi takip şirketi IQAir, 2021 yılına ilişkin küresel hava kirlilik raporunu yayınladı. Yayınlanan rapor, gezegenimizin olması gerekenden çok daha kirli olduğunu ortaya koydu. Zira Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) belirlediği standartlar, 2021 yılında tek bir ülke tarafından bile karşılanamadı. DSÖ, geçtiğimiz yıl yaptığı bir açıklamayla hava temizlik kriterinin, bilinen en küçük ve tehlikeli parçacıkların (PM2.5) metreküp başına 5 mikrogramdan daha düşük olması gerektiğini söylemişti. 

turkiyenin-havasi-en-temiz-sehirleri-.jpg

IQAir’ın 6.475 şehirde yaptığı araştırmaya göre yeryüzünde DSÖ standartlarında hava kalitesine sahip olan bölgelerin oranı, yüzde 3,4 olarak kayıtlara geçti. 93 şehirdeki hava kalitesi oranı ise olması gerekenden en az 10 kat kötüydü. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan IQAir yöneticisi Christi Schroeder, hava kalitesini artırmak için çabalayan ülkelerin olduğunu ancak bunun tam aksinin de yaşandığını belirtti. Schroeder’e göre Çin, hava kalitesini iyileştirme noktasında olumlu adım atan ülkelerden bir tanesi.

Türkiye’de Hava Kirliliği Raporu

IQAir’ın interaktif haritasına baktığımızda, hava kalitesi çalışmasının ülkemizin dört bir yanında yapıldığını görüyoruz. Bu bağlamda, hava kalitesi ölçümünün yapıldığı ve ölçümler sonucunda en iyi sonucu veren şehrimiz, Çankırı. Araştırmaya dahil edilen 6475 şehir arasında 4047. sırada olan Çankırı’nın havasındaki zararlı partikül oranı 9.3 µg/m³. Aynı oran İstanbul, Ankara ve İzmir için 17 seviyelerinde. Türkiye’de hava kalitesinin en kötü durumda olduğu şehrimiz; Iğdır. Iğdır’ın havasındaki zararlı partikül oranı 66.2 µg/m³. Türkiye ise 117 ülke arasında 20 μg/m³ zararlı partikül oranı ile 46. sırada yer alıyor. 

MMOB Çevre Mühendisleri Odası’nın 2017 yılında hazırladığı rapora göre ise Türkiye’nin birçok ili hava temizliği konusunda sınıfta kalmıştı. TMMOB Çevre Mühendisleri Odası’nın açıklamasına göre Türkiye’de 81 ilden sadece 6’sının havası temiz.  En çok kirliliğin olduğu şehirlerimiz Iğdır, Muş, Bursa, İstanbul’da; Göztepe ve Esenyurt, İzmir’de; Gaziemir ve Bayraklı, Ankara’da Kayaş ve Sıhhiye. Bu illerde oldukça yüksek seviyelerde kirlilik söz konusu. Türkiye’de yılda yaklaşık 30 bin insan hava kirliliğine bağlı olarak hayatına kaybetmekte. Bu 1 yılda trafik kazasında ölen insanların yaklaşık 6-7 katını oluşturmakta.

 Türkiye’de Havası En Temiz Şehirler

turkiyenin-havasi-en-temiz-sehirleri-rize.jpg

 Türkiye’de havası en temiz şehirler sizce hangileri? Türkiye’de yalnızca Ardahan, Tunceli, Rize, Artvin, Bitlis‘te hava kirliliği üç yıl üst üste en düşük seviyede ölçülmüş. Yine de bu illerdeki hava kalitesi seviyelerinin bazıları Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği kılavuz değerlerin üzerinde. Uzmanlar bu beş şehirde yaşamanın sağlık açısından olumlu etkilerinin olacağını söylüyorlar. Çünkü nefes alıp vermek insan için en zorunlu şeydir. Soluduğumuz havanın temiz olması yaşamımız açısından mühimdir. Dolayısıyla Rize ve Artvin gibi Karadeniz bölgelerindeki temiz hava ve bu coğrafyalarda yetişen besinlerden sağlığınız için önemli bir etki yaratacaktır. Öte yandan bu şehirlerdeki yavaş yaşamlar da sizi ruhen ve psikolojik olarak daha dingin kılar. 

Hava Kirliliğinin Önüne Geçmek için Neler Yapılabilir?

  • ‘Hava Kirliliği ile Mücadele Stratejisi’ geliştirilmeli
  • İller bazında Temiz Hava Eylem Planları oluşturulmalı
  • PM2.5  ve  PM10  değerleri başta olmak üzere tüm kirleticiler ülke genelinde düzenli olarak izlenmeli ve açıklanmalı
  • Hava kirliliğinin sağlık etkilerini hesaplamayı sağlayacak ölüm sayısı gibi veriler açıklanmalı
  • Çevre mevzuatına uyması için gerekli yatırımlarını tamamlamayan kömürlü termik santrallerin çalışmasına izin verilmemeli
  • Endüstriyel yatırımlardan Sağlık Etki Değerlendirmesi Raporu istenmeli
  • Hava Kirliliği Mevzuatı DSÖ kılavuz değerleriyle uyumlu hale getirilmeli
  • Fosil yakıt desteklerine son verilmeli ve adil geçiş planları yapılmalı
  • Alternatif  enerji kaynakları, ulaşım araçları desteklenmeli
  • Sağlık Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı STK’lar, meslek örgütleri işbirliğine gitmeli. Ek olarak korona sonrası dönemde hava kirliliğini azaltmak için planlar yapılmalı.

Hava Kirliliği Ve Genlerimize Etkisi

turkiyenin-havasi-en-temiz-sehirleri0.jpg

Hava kirliliğinin neden olduğu sağlık sorunları ile ilgili güncel bilgilerde hava kirliliğinin genleri etkilediğini söyleniyor. Türk Nöroloji Derneği temsilcisi Doç. Dr. Semih Ayta bu konuda bir yorum yaptı.  “Hava kirliliğinin genlerimiz üzerindeki etkisi, yaşamın tüm dönemlerinde eşit değildir. Gebelik öncesi, anne karnındaki dönem, erken çocukluk ve yaşlılık dönemlerinde partikül maddenin etkilerine yatkınlık artıyor. Ek olarak çocuk hastalarda yapılan çalışmalar, hava kirliliğinin genlerde yarattığı etki sonucu astım ataklarını tetiklediğini gösteriyor. Ayrıca, yeni çalışmalar partikül maddeye maruz kalmanın depresyon gibi mental hastalıklarla da ilişkili olduğunu göstermiştir” 

Yapılan çalışmalar, uzun süreli hava kirliliğine maruz kalan kişilerin, ortaya çıkan kronik hastalıklar nedeniyle COVID-19 gibi virüslere yakalanma ve olumsuz etkilenme riskinin daha yüksek olduğunu belirtiyor. Ayrıca havadaki her 10 µg/m³’lük partikül madde (PM10) artışı, kalp ve damar sisteminden kaynaklı sorunlarda %0,7 ve solunum yolu kaynaklı sağlık sorunlarında %1,4’lük bir artışa neden olabiliyor.

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle