Yolcu360 Blog
Ardahan Gezi Rehberi

Ardahan Gezi Rehberi

Ardahan hakkında bilgi mi arıyorsunuz? Belki de gezmek, akrabalarınızı ziyaret etmek ya da yakınlardaki bir iş seyahati için Ardahan’a gideceksiniz. Peki, Ardahan’da ne yenir? Ardahan’da gezilecek yerler nerleri? Ardahan hakkında keyifli bir araştırma yaptık…

Ardahan Gezi Rehberi

Ardahan Gezi Rehberi

Ardahan, Türkiye’nin 75. ili olarak 27 Mayıs 1992 yılında çıkarılan yasa ile Kars ilinden ayrılmıştır. Ardahan hakkında daha geniş bir bilgi mi arıyorsunuz? Bu güzel şehrimiz hakkında daha çok bilgi mi edinmek istiyorsunuz? Aradığınız çoğu şeyi bu yazımızda bulabilirsiniz. Kısaca Ardahan gezi rehberimiz.

Ardahan Fotoğrafları

Ardahan Hakkında Genel Bilgiler

Doğu Anadolu Bölgesi’nde 1.829 metre yükseklikte yer alan şehrin dört tarafı dağlarla çevrilidir. 99.265 kişilik nüfus; kendine özgü coğrafi yapılara ve iklim şartlarına sahip 5 ilçede ve şehir merkezinde yaşamaktadır.

yüksekliği 3.000 metreyi geçen doruklar…

Dağlar, platolar,vadiler,ovalar yüksekliği 3.000 metreyi geçen doruklar ve gölleri ile oldukça zengin bir coğrafi yapıya sahip olan şehirde; yüksek rakımın da etkisiyle kış mevsimi uzun ve sert geçer. Şehrin ortasından geçen Kula Nehri ve Çıldır ilçesindeki ünlü Çıldır Gölü kış aylarında donar. Dev bir buz pateni sahasını andıran Çıldır Gölü’nde atlı kızaklarla dolaşmak, şehri kış aylarında ziyaret edenler için sıra dışı bir deneyim sağlar.

Her yıl 15 Haziran – 15 Temmuz tarihleri arasında Damal ilçesinde ilginç bir doğa olayı meydana gelir. Bu tarihler arasında, güneşin battığı saatlerde, dağın bir tarafının gölgesi diğer tarafına yansır ve gölge Atatürk’ün silüetini oluşturur. Özellikle turistlerin ilgisini çeken bir olaydır.

Ardahan Fotoğrafları

Ardahan’a Ne Zaman Gidilir?

Ardahan geneline hakim olan karasal iklim oldukça sert bir yayla iklimi olarak geçer. Sibirya yüksek basınç etkisiyle kışlar uzun, sert ve yağışlı geçer. İlin kuzeyinde ve batısında ise çetin bir Karadeniz iklimi etkilidir.

Yüksek ve engebeli yapısı olan Ardahan ve çevresinde dağların yanı sıra, yüksekliği 3.000 metreyi geçen pek çok doruk vardır. Bu coğrafi yapı, şehir merkezinde ve ilçelerde kış mevsiminin oldukça çetin geçmesine neden olur. Soğuk havaların Eylül ayından Mayıs ayına dek sürdüğü Ardahan’a daha çok yaz aylarında gidilmesi önerilir. Yayla turizmi, yöresel festival ve etkinliklere çoğunlukla bu dönemde gerçekleştirilir. Ardahan – Göle arasında yer alan Uğurlu Dağı’nda bulunan kayak merkezi, Çıldır Gölü üzerinde atlı kızağa binmek ve balık yemek, kar manzarası fotoğraflamak kış aylarında seyahat etmeyi düşünenler için alternatif olabilir.

Ardahan Fotoğrafları

Ardahan’da Gezilebilecek Yerler

3000 yıllık geçmişe sahip olan Ardahan, ev sahipliği yaptığı uygarlıklara ait tarihi eserlerin yanı sıra doğal güzellikler, yayla ve gölleri ile de dikkat çekmektedir. Şehir merkezinde ve çevre ilçelerde bir çok arkeolojik kalıntılara rastlanmıştır.

Ardahan Kalesi

Ardahan Kalesi Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın emri ile 16.yüzyılda inşa edilmiştir. Kalenin çevresinde yapılan araştırmalar bölgede M.Ö. 3500 – 2000 yıllarına ait yerleşimler olduğunu kanıtlar. Şehir merkezinde Kula Nehri’nin sol kıyısında bulunan kalenin mimarisi dikdörtgen planlı, kuleleri ise çokgen planlıdır.

Şeytan Kalesi

Çıldır ilçesinin Yıldırımtepe Köyü’ne bir buçuk kilometre uzaklıkta Karaçay Vadisi’nde bulunur. Son derece sarp bir yarımada üzerine inşa edilen kalenin Ortaçağ’da Urartular tarafından yapıldığı tahmin ediliyor.

Taşköprü Hitabeleri

Çıldır ilçesinin Taşköprü Küyü’nde dev bir kayanın üzerine kazınmış hitabeler, Ardahan’ın en eski yazılı belgesi olarak bilinmektedir.

Hamşioğlu Rasim Bey Konağı

Hamşioğlu Rasim Bey Konağı

Şehir merkezinde bulunan Hamşioğlu Rasim Bey Konağı’nın girişinde, kapu üzerine sonradan eklendiği düşünülen, 1911 tarihli Osmanlıca bir kitabe bulunmaktadır. Tek katlı ve dikdörtgen planlı yapı Batlık mimarisinin klasik bir örneğidir. İç içe açılan oda ve salonlardan oluşmaktadır. Kurtuluş Savaşı yıllarından resmi karargah binası ve kongre binası olarak kullanılan konak, Cumhuriyet’in ilk yıllarında da resmi hükümet binası olarak kullanılmıştır.

Övündü ve Ortakent (Büyük Nakala) Mağaraları

Çıldır ilçesinin Övündü Köyü’nün güneyine bulunan Övündü Mağaraşları’nda, kalker kaya kütlesi oyularak oluşmuş iki grup mağara yerleşimi bulunmaktadır. Hanak ilçesinin doğusundaki Ortakent’te ise Kura Nehri Kenarındaki kayalıklarda Yontma Taş Çağı’na ait çok sayıda mağara yerleşimi ve büyük bir kilise vardır.

Ardahan’a Nasıl Gidilir?

Ardahan’a havayolu ya da karayolu ile ulaşım mümkündür. En yakın havalimanı 89 km uzaklıktaki Kars Harakani Havalimanıdır.  Kars Havalimanı araç kiralama seçenekleri ile Ardahan’a ulaşıp, dönüş de de havayolunu kullanırken aracınızı ilgili rent a car ofisine teslim edebilirsiniz. Diğer yandan otobüsle de ülkenin hemen her yerinden Ardahan’a ulaşım sağlayabilirsiniz.

Ardahan gezisi için araca ihtiyacınız varsa yolcu360.com ile araç kiralama yapabilirsiniz. yolcu360.com ile kiralık araç fiyatlarını karşılaştırabilir, en uygun fiyatlı seçeneği hızlı ve pratik bir biçimde bulabilirsiniz.

İstanbul – Ardahan arası yaklaşık 1.465 km (Yaklaşık olarak 16 saat), Ankara – Ardahan arası 1.100km (Yaklaşık olarak 13 saat ) ve İzmir – Ardahan arası 1.690 km (Yaklaşık 19 saat ). Demiryolu ile Ankara’dan hareket eden Doğu Ekspresi ile Kars’a varılır ve karayolu ile Ardahan’a geçilebilir.

 

Yorum ekle