Yolcu360 Blog
yurt-disi-ehliyeti-1
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Faydalı bilgiler > Yurt Dışı Ehliyeti Türkiye’de Geçerli Mi?

Yurt Dışı Ehliyeti Türkiye’de Geçerli Mi?

Yurt dışından ülkemize gelen Türk vatandaşı ya da yabancı uyruklu kişiler, ehliyetlerinin geçerli olup olmadığını merak ediyor. Peki yurt dışı ehliyeti Türkiye’de geçerli mi? Ülkeler arası anlaşmalar gereğince yurt dışından aldıkları ehliyetleri Türkiye’de kullanma hakları var. Ancak yurt dışı ehliyeti ile araba kullanma ve Türkiye’de geçerli olması durumu, belli bir süre için geçerli. 

Belirlenen bu süre sonunda Türkiye’de araç kullanmaya devam etmek isteyen kişilerin, yurt dışı ehliyetlerini Türk ehliyetine çevirmeleri gerekiyor. Gelin hep birlikte, yurt dışı ehliyetlerinin Türkiye’de geçerli olma koşullarına bir bakalım. 

yurt-disi-ehliyeti.jpg

  • Yurt Dışından Gelen Türk Vatandaşlar

Yurt dışından alınan ehliyetler, Türk vatandaşları için Türkiye’de 2 yıl süreyle kullanılabiliyor. Bu nedenle yurt dışından gelen Türk vatandaşlarının, ehliyetlerini ilk 6 aydan sonra kullanmak için yapması gereken birtakım işlemler var. 

Kişiler, ehliyetin yeminli tercümesini dış temsilcilikler ya da noter huzurunda onaylatarak süreyi 2 yıla kadar uzatabiliyor. Türkiye’de kalıcı olarak yaşayacak ya da iki seneyi dolduran Türk vatandaşlarının ise yurt dışı ehliyetlerini Türk ehliyetine çevirmeleri gerekiyor.

  • Yurt Dışından Gelen Yabancı Uyruklu Kişiler

Yurt dışından ülkemize giriş yapan yabancı uyruklu vatandaşların ehliyetleri için ise başka bir uygulama mevcut. Ülkeye giriş yaptıktıkları tarih itibariyle en fazla 6 ay süreyle ehliyetleri geçerli oluyor. 

6 aylık sürenin sonunda Türkiye’de kalacak yabancı uyruklu vatandaşların ise başka bir işlem yapması gerekiyor. Kişilerin araç kullanmaya devam edebilmek için ehliyetlerini Türk ehliyetine çevirmeleri gerekiyor. 

Yurt Dışı Ehliyeti Türkiye’de Geçerli Mi? Hangi Ülkelerin Ehliyeti Türk Ehliyetine Çevrilebiliyor?

Yurt dışı ehliyetlerinin, Türk ehliyetine çevrilebilmesi için gerekli bazı koşullar var. Bu işlem Karayolları Trafiği Konvansiyonuna taraf olan ve sürücü belgelerinin karşılıklı değişimi için anlaşma yapılmış ülkeler arasında yapılabiliyor. Bu işlemin yapıldığı 84 ülke mevcut.

Türkiye ile karşılıklı anlaşması olan ülkeler; Almanya, Avusturya, Azerbaycan, Arnavutluk, Belçika, Brezilya, Bosna-Hersek, Bahamalar, Bahreyn, Bulgaristan, Beyaz Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Çek Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Danimarka, Ermenistan, Endonezya, Estonya, Ekvator, Fransa, Finlandiya, Fas, Fildişi sahilleri, Filipinler, Güney Kore, Gürcistan, Güney Afrika, Gana, Guyana, Hollanda, Hırvatistan, İsviçre, İngiltere, İran, İtalya, İspanya, İsrail, Kazakistan, Kuveyt, Kırgızistan, Kosta Rika, Küba, Lüksemburg, Letonya, Litvanya, Meksika, Monako, Makedonya, Moldova, Moğolistan, Norveç, Nijer, Orta Afrika Cumhuriyeti, Özbekistan, Peru, Portekiz, Polonya, Pakistan, Rusya, Romanya, Slovenya, Senegal, Sırbistan, Slovakya, Seyşeller, San Marino, Şili, Tunus, Türkmenistan, Tayland, Tacikistan, Uruguay, Ukrayna, Venezuela, Vatikan, Yunanistan, Zimbabve.

Bu ülkeler dışında kalan ülkelerin ehliyetlerini çevirmeleri mümkün değil. Tek çare sıfırdan ehliyet başvurusu yapılarak yeniden ehliyet almak olabilir.

Yurt Dışı Ehliyetini Türk Ehliyetine Çevirme İşlemleri Nereden Yapılıyor?

Yurt dışı ehliyetini Türk ehliyetine çevirme işlemleri, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlükleri tarafından yapılıyor. Ayrıca ehliyet değiştirme işlemlerini yapabilmek için gitmeden önce randevu almak da gerekiyor.

Yurt Dışı Ehliyetini Türk Ehliyetine Çevirmek İçin Gerekli Belgeler:

Yurt dışı ehliyetini Türk ehliyetine çevirebilmek için gitmeden önce randevu almak gerekli. Ayrıca işlemleri gerçekleştirebilmek için birtakım evraklar talep ediliyor.

Gerekli Belgeler:

  • Nüfus cüzdanı ya da pasaportun aslı ve fotokopisi gerekiyor. Ayrıca yabancı uyruklu kişilerin ikametgah belgelerinin aslı ve fotokopisini getirmeleri isteniyor.
  • Yabancı sürücü belgesinin aslı ve fotokopisi gerekli.
  • Yabancı sürücü belgesinin noterden veya konsolosluk onaylı Türkçe tercümesi.
  • Kişinin kan grubu belgesi veya yazılı beyanı gerekli.
  • Yurt dışından alınan öğrenim belgesinin noter tasdikli tercümesi gerekiyor.
  • Adli sicil belgesi gerekli.
  • Kişinin en eski son altı aylık biyometrik fotoğrafı.
  • Kişinin sürücü sağlık raporu gerekli.
  • Sürücü belgesi değerli kağıt ve harç bedeli, vakıf payı bedelinin vergi dairelerine veya anlaşmalı bankalara yatırıldığına dair makbuz da derlenmesi istenen belgeler arasında yer alıyor.

 

Yurt Dışı Ehliyetini Türk Ehliyetine Çevirme Ücreti

Yurt dışı ehliyetini Türk ehliyetine çevirme ücreti her sene yılbaşında değişiyor. Ödeme ücretinin kalemleri arasında ehliyet sınıfına göre harç, sürücü belgesi ücreti, vakıf payı gibi bedeller var.

Yurt Dışı Ehliyeti Türkiye’de Geçerli Mi? Yurt Dışı Ehliyet İle Araç Kullanma Cezası

yurt-disi-ehliyeti-2.jpg

Yabancı uyruklu vatandaşların, trafik kanunun 39/4 maddesi gereğince şartları yerine getirmediği takdirde cezaya tabi olacağını belirtelim. Bu kurallara uymayanların 739 Türk Lirası idari para cezası ödemesi gerekiyor. Bununla birlikte 15 gün içerisinde ceza parası ödenirse yüzde 25 indirim uygulanıyor. 

Şartları yerine getirmeyen kişi, yaşanacak herhangi bir trafik kazası sonrası hak talep edemiyor. Sigorta şirketleri kişinin ehliyetsiz araç kullandığı gerekçesiyle hasar tazminatını ödemeyi reddedebilir. Üstelik sigorta şirketlerinin ödenen tazminatı rücu yolu ile geri tahsil etmeye hakkı var.

Yabancı uyruklu vatandaşların yazılan bu cezaları PTT şubelerinden ödeyebilirsiniz. Ayrıca vergi dairelerinden veya bankalar aracılığı ile ödeme yapılabilir. Ceza ödememek adına yurt dışı ehliyetleri süresi dolmadan Türk ehliyetine çevirmek gerekiyor. 

Yurt Dışı Ehliyeti Türkiye’de Geçerli Mi? Yurt Dışı Yabancı Plaka Araçları Türkiye’de Kullanabilme Yetkisi

Yabancı plakalı araçları Türkiye’de yalnızca araç sahibi, ikamet yeri Türkiye Gümrük bölgesi dışında bulunan araç sahibinin eşi, anne babası veya çocukları kullanabiliyor. Bunun dışında ancak yolculuk süresince araç sahibinin de taşıtta bulunması şartı ile başkaları tarafından kullanılmasına izin veriliyor. 

Geçici ithaline izin verilen ticari veya kara taşıtlarının getiriliş amacı dışında kullanılması yasak. Ayrıca başkasına kiralanması, ödünç verilmesi, başka şahıslara devredilmesi, satılması, hak sahibi olmayan kişilerce kullanılması da yasak. Taşıtla birlikte giren ve belgelerinde kayıtlı olan parçalarını izinsiz olarak değiştirmek ise yasa ihlali olarak kabul ediliyor.

Kişisel kullanıma mahsus kara taşıtları için yurtta kalma süreleri içerisinde yurt dışına çıkarılması veya herhangi bir gümrük idaresine teslim edilmemesi halinde yaptırım uygulanıyor. 4458 sayılı Gümrük kanunun 238. maddesine göre, gümrük vergilerinin bir bölü dört oranında para cezası veriliyor. Geçici ithal izni iptal ediliyor. Ayrıca taşıt gümrük idaresince 5607 sayılı maddeye göre araç teslim alınıyor.

Yabancı uyruklu vatandaş, getirdiği aracı ile verilen süreyi geçirdiği takdirde yaptırımlara maruz kalabilir. 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 238. ve 241. maddeleri gereğince hakkında cezai şart uygulanabiliyor.

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Batuhan

3 comments

  • Ben Almanya yaşiyorum
    Türk ehliyetini burda
    Geçersiz cipli ehliyeti
    Buna bir bir karar
    Almanya vermeleri
    Gerekiyor
    Sayın Cumurbaşkanimiz

    • Sayın Cumurbaşkanin
      Bu kunu üzerinde bir
      Çözüm yapilmasini
      Gerekmektedir lütfen

      • yabancı ehliyeti olanlar ya 6 ayda bir giriş çıkış yapacklar ülkeye yada türk ehliyetine çevirecek. Peki türk ehliyetine çevirdin , tekrar o yabancı geri döndüğünden kendi ülkesinde kullanabilecek mi çevirdiği ehliyeti.