Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Şavşat Çukur Köyü | Artvin Gezi Rehberi

Şavşat Çukur Köyü | Artvin Gezi Rehberi

Hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile Karadeniz‘in en güzel şehirlerinden biri olan Artvin‘i daha önce ziyaret etmiş miydiniz? Eğer daha önce Artvin’e gitmediyseniz araç kiralama seçeneklerinden faydalanarak, bu yıl ki tatil planlarınızın arasına eklemeye ne dersiniz?  Şavşat Çukur Köyü! Hadi hep birlikte Artvin gezi rehberi kapsamında Şavşat Çukur Köyü içerisinde neler varmış bakalım. 🙂

Şavşat Çukur Köyü Nerede?

Artvin il merkezine 95, Şavşat ilçe merkezine 30 kilometre mesafede bulunuyor. Buraya havayollarını kullanıp gelecekseniz 3 seçeneği değerlendirebilirsiniz. Trabzon’da, Erzurum’da ya da Kars’ta bulunan havaalanlarını kullanabilirsiniz. Eğer il merkezi üzerinden Şavşat Çukur Köyü’ne doğru yola çıkacaksınız, kiralık araba seçenekleri kapsamında Artvin araç kiralama fırsatlarını değerlendirebilirsiniz. Artvin merkez ve Şavşat Çukur Köyü arası yaklaşık 68 kilometre. İki yer arası araba yolculuğu ile yaklaşık 1 saat 32 dakika sürüyor.

Karadeniz gezilecek yerler için tıklayınız.

Şavşat Çukur Köyü

Sevgili seyahat severler gezginkz ritüelini bozmadı ve yine size uzak ama cennet bir köy keşfetti. Dağların ardına doğru yola çıkmaya hazır olun. Rotamız doğukaradeniz de bulunan ilimiz Artvin’e doğru uzanıyor. Artvin’in kalbi diyebileceğim Şavşat ilçesine bağlı Meydancık beldesinde bulunan Çukur Köyünün adına aldanıp alçak kesimlerde olduğunu düşünmeyin. Göklere komşu bir diyarı tanıyıp gezeceğiz.

Kış ayları Çukur köyünde oldukça ağır geçiyor. Bu köye bağlı çok sayıda mahalle bulunuyor, dağınık biçimde kurulu olan her mahalle 5, 10 haneden meydana geliyor. Çukur köyü bir gürcü köyü tabi zamanda gürcü diline Türkçe kelimelerde karışmış. Köyün nüfusunun ortalama yaşı 60 civarında bundan köyde genç nüfusun olmadığını anlayabiliyorsunuz. Köyde bulunan bazı mahallelere araba yolu dahi yok buradan köyün ne kadar bakir kaldığını anlayabiliyorsunuz.

Çukur köyü, çukur deresinin her iki yanına doğru kurulmuş dağlık ve engebeli bir araziye sahiptir. 86 tane hanesi bulunan köy tertemiz bir havaya sahip bir orman köyüdür. Köylüler geçimini hayvancılık ve ormancılıkla sağlamaktadır. Çukur köyü, büyük illerimize çok fazla göç vermiştir. Özellikle Bursa, İzmit, İstanbul, İzmir gibi şehirlere göçen Çukurlular memleketin o tertemiz havasına hasret yaşarlar. Çukur da en çok yetişen tarım ürünü mısır ve patatestir. Bir gürcü köyü olan Çukur’un eski adı gürcüce Çihor’dur. Çihor’un manası aşağı kısım, çıkmazlar demektir.

Turizm manasında herhangi bir gelişimi olmayan bu köye geldiğiniz zaman el üstünde tutulursunuz. Hem türk hem de gürcü kültürün de misafirin tarifsiz bir değeri vardır. Çukur’un başlıca mahalleleri şöyledir; Tetraketi (Tetri Kedi-Aktepe), Andriatsminda (Aziz Andria Kilisesi’ nden dolayı Andriatsminda adı verilmiştir), Libani ( bir dağ ismidir, Gürcü dilinde de bir bitki adıdır.), Gigieti, Tsulieti, Mahrieti, Chedruli, Sakvertsho, Chalati, Agara, Berieti, İvanieti, Brili, Bagati, Zegani, Sornali, Hanazori, Şarabuli, Vardikhana ve Çihori (Merkez)’dir. Bu isimler size tuhaf gelebilir ama en başından bu köyün bir gürcü köyü olduğunu belirtmiştik. Burada herhangi bir yeme içme tesisi veya konaklama bulunmuyor. Aslına bakarsanız kamp yaparak gezmeye oldukça uygun hem köye bağlı bir sürü yayla ve mezra bulunuyor muazzam trekking rotları mevcut. Eğer bu seyahatten beklentiniz doyasıya bakir kalmış bir dünya ise aradığınızı fazlası ile bulacaksınız.

 Karadeniz turunda mutlaka görmeniz gereken 5 Karadeniz Köyü

Artvin’e Nasıl Gidilir?

İstanbul Artvin kaç km? İki şehir arası mesafe 1.288,9 kilometre olup  İstanbul araç kiralama seçeneklerine göz atarak E80 ve E70 üzerinden 15 saat 20 dakika’da Artvin’e varılabilir.

Ankara Artvin kaç km? Ankara ve Artvin arasındaki mesafe 960,8 kilometre. Ankara’dan Artvin ve Şavşat Çukur Köyü için yola çıkanlar, Ankara araç kiralama fırsatlarına göz atabilir ve E70 üzerinden 12 saat 12 dakika içerisinde şehre ulaşabilirler.

Trabzon Artvin arası kaç km? Araç ile Trabzon’dan Artvin ve Şavşat Çukur Köyü’ne E70 üzerinden 3 saat 10 dakika içerisinde varılabilir. Trabzon merkez araç kiralama seçeneklerini inceleyerek 227 kilometre yolu rahat bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

Erzurum Artvin arası kaç km? Erzurum ve Artvin arası yaklaşık 194,9 kilometre. Erzurum merkez araç kiralama fırsatlarını değerlendirerek, D950 üzerinden 2 saat 58 dakika içerisinde seyahatinize başlayabilirsiniz.

Yorum ekle