Yolcu360 Blog
norvec-vizesi
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Norveç Vize Anlaşması ve Vizesiz Seyahat Detayları

Norveç Vize Anlaşması ve Vizesiz Seyahat Detayları

Son dönemlerde epey gündem olan Norveç-Türkiye arasındaki vize anlaşması sizin de dikkatinizi çekmiştir. Bu anlaşmaya göre Norveçliler Türkiye’ye vize almadan pasaportlarıyla seyahat ederken Türkiye’den gidecek vatandaşlar için birtakım koşullar var. Peki ne bu koşullar? Norveç ve Türkiye Dışişleri Bakanları nasıl bir anlaşma imzaladı? Gelin beraber inceleyelim.

Oslo gezisi yazımız için tıklayın.

Norveç Vizesi 

Türkiye vatandaşları bir Schengen grubu ülkesi olan Norveç Krallığına gerçekleştirecekleri seyahatleri öncesi Norveç Schengen vizesini almış olmaları zorunludur. Norveç vize işlemleri maksimum 10 ila 15 iş günü içerisinde sonuçlanırken vize başvurusunda bulunacak olan kişiler bu süre zarfını göz önünde bulundurarak bu ülkeye olan seyahat tarihlerinden önce başvuru işlemlerine başlanmış olmalıdırlar. Alınmış olan Norveç vizesi bir Schengen vizesidir. Çok girişli Norveç Schengen vizesi ile ilk önce Norveç olmak üzere diğer Schengen ülkelerine giriş yapılabilir.

norvec-vizesi-2

Norveç Vize İstiyor Mu?

Norveç umuma mahsus pasaport sahibi Türk vatandaşlarından vize istiyor. Resmi pasaport sahibi Türk vatandaşlarının ise yapmayı planladıkları seyahat 180 gün içinde 90 günü aşmıyor ise Norveç için vize almalarına gerek yok. Ama bu süreyi aşan seyahatler içinse Norveç vizesi almaları gerekiyor.

İstanbul Norveç vizesi başvuruları İstanbul Macaristan Konsolosluğuna gerçekleştirilirken Norveç vizesi başvurularını kabul etmekte olan Macaristan Konsolosluğu vize başvuru işlemleri için randevu alınması zorunlu.

 Norveç Vizesi Nasıl Alınır?

Norveç vizesi başvurularında TC vatandaşları Norveç vizesini 2 farklı şekilde alabiliyor,

1 – Norveç Türkiye temsilciliklerine yapılan şahsi başvurularla,

2 – Norveç vize işlemleri üzerine faaliyet gösteren danışman firmalar aracılığı ile alınabilir

Norveç Vizesi Başvurusu İçin Gerekli İşlemler

  • Seyahat planınızdan makul bir zaman önce ve en geç 15 gün öncesinden başvurmalısınız. Başvurunuzu, planlı çıkış tarihinizin en erken altı ay öncesinden yapabilirsiniz.
  • Vize verilmeden biletinizi satın almamanızı öneririz.
  • Gerekli belgeleri teslim etmeden önce, başvuru kaydınızı online (internet üzerinden) olarak yapmalısınız. Belgelerinizi teslim etmeye geldiğinizde parmak iziniz istenecektir.
  • Sizden ilave belgeler istenebilir veya mülakata girebilirsiniz.
  • Planlı seyahat tarihinizin en erken altı ay öncesinden başvuru yapmalısınız. Daha öncesinde yapamazsınız. Başvurunuzu, planlı çıkış tarihinizin en erken altı ay öncesinden yapabilirsiniz.

Norveç Turistik Vize Başvurusu için Gerekli Evraklar

norvec-vizesi-1.jpg

Pasaport:

Pasaportun, Norveç seyahatinden dönüş tarihinden sonra en az 3 ay pasaport geçerlilik süresinin devam etmesi gereklidir. Vizenin basılabilmesi için en az 2 boş sayfanın bulunmaması; seyahat belgesinin deforme ya da yırtık olması durumunda; Norveç konsolosluk yetkilileri yeni pasaportla başvurunun yapılması konusunda uyarmaktadır. Eski pasaportların var olması halinde işlenmiş bütün sayfaların A4 fotokopilerinin (fotoğraflı yüzün, kimlik bilgileri, geçerlilik süreleri, vizeli-mühürlü sayfalar vb.) sunulması önemlidir.

Pasaport Nasıl Çıkarılır? Pasaport Çıkarmak İçin Gerekli Belgeler 2022 yazımız için tıklayın.

Vize Başvuru Formu

Norveç Turistik Schengen Vizesine başvuru için Norveç Vize Başvuru Formu doldurulmalıdır. Norveç vize başvuru formunun dili İngilizce olup açıklama gerektiren sorular İngilizce doldurulmalıdır. Ayrıca başvuru formunda verilecek bilgiler Norveç turistik vize müracaatında bulunan kişilerin başuru evraklarında beyan edilen bilgileri desteklemelidir. Form ve Norveç turistik vize evrak listesinde beyan edilecek bilgiler eksiksiz, gerçeğe uygun olmalıdır.

Fotoğraf

 Norveç Turistik Schengen Vizesi için başvuru sahibine ait Biometrik Fotoğraf; 1 adet, 6 aydan eski olmamalı ve 35mm genişlik ve 45mm yükseklikte, beyaz arka fonda çekilmiş olmalı.

Mesleki/İş Durumunu Beyan Eden Belgeler

 Kişinin Kurum/Şirkete bağlılığını gösteren belgelerdir. Norveç Turist Vizesi müracaatında bulunacak başvuru sahibinin SGK İşe Giriş Bildirgesi aslı-fotokopisi, SGK Hizmet Dökümü aslı-fotokopisi, Faaliyet Belgesi. Bağlı bulunduğu kurumdan alınan; antetli kağıda, kurum/şirket yetkilisinin hazırladığı Çalışma Mektubu ve/veya İzin Onay Yazısı Belgesi İngilizce olmalıdır. 

Norveç Turistik Vize işleminde bulunan kişinin bağlı bulunduğu şirketin resmi kimliğini tanımlayan belgeler

 Şirketin Ticaret Odası Kaydı, Şirketin Vergi Levhası fotokopisi- son yıla ait vergi beyanı bilgileri, Şirketin Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi- Norveç Turistik Vize başvuru sahibinin çalıştığı şirkette isim ve unvan değişikliği varsa Sicil Gazetesi bu bilgileri içermelidir. İmza Sirküleri fotokopisi kişinin bağlı bulunduğu şirkette imza yetkisi olan kişilerin imza yetkisini göstermelidir.

Kişi öğrenci ise

Güncel tarihli Öğrenci Belgesi aslı ve fotokopisi. Belgenin İngilizce orijinali veya yeminli tercüman tarafından tercümesi sunulmalıdır.
Öğrenci reşit değil ise; noter onaylı Muvafakatname (İngilizce veya yeminli tercüman tarafından çevirisi )

Kişi TC ikamet izni sahibi yabancı uyruklu ise

Norveç’e seyahat dönüş tarihinden sonra en az 3 ay geçerliliği bulunan T.C. oturma izni belgesinin fotokopisi

Finansal Durumu Belgeleyen Resmi Belgeler

 Norveç Turistik Schengen Vize müracaatında bulunan şahsın son 3 aylık Maaş Bordrosu; bağlı kurum tarafından kaşeli ve ıslak imzalı olmalıdır.

Norveç Konsolosluğu, Norveç’e seyahat edecek kişinin seyahat masraflarının teminatı olacak bakiyenin, kişi/şirket hesabında görmeyi istemektedir. Buna göre; son 3 aylık aktif hesap hareketini gösteren Banka Hesap Cüzdanı/Dökümü; banka yetkilisinin ıslak imza, kaşesi ve bankanın imza sirküleri ile birlikte sunulmalıdır.

Norveç Turistik Vize başvurusunda bulunacak şahsın emekli olması halinde; son 3 aylık emekli maaş hesap dökümü ve emeklilik belgesinin aslı ve fotokopisini birlikte sunmalıdır.

Seyahat Planını Destekleyen Belgeler

 Norveç Turistik vize başvuru sahibinin Norveç seyahat tarihlerini içeren; ulaşım ve konaklama planını teyit edici rezervasyon bilgilerinin sunulması önemlidir. Ek olarak Otel rezervasyonunun internetten çıktısı alınarak sunulması yeterlidir.

Norveç Vizesi Başvuru Ücretleri

Vize ücreti 80 Euro’dur. Altı yaşından küçük çocuklar için ücret alınmıyor. Altı yaşından büyük 12 yaşından küçük çocuklar için vize ücreti 40 Euro’dur. Vize ücretinden muaf olan başvuru sahiplerinin ödediği ücret iade ediliyor. Başvurunuz reddedilirse, Vize koduna göre ücret iade edilmiyor.

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle