Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Trafik Cezası Nasıl Sorgulanır, Ödenir ve İtiraz Edilir?

Trafik Cezası Nasıl Sorgulanır, Ödenir ve İtiraz Edilir?

Sürücülerin trafiğe çıkarken uyması gereken önemli kurallar var ve bu kurallara uyum sağlanmazsa sürücülere trafik cezası uygulanır. Hayati önem taşıyan trafik kurallarına uymamak trafik cezası ödeme ile sonuçlanıyor. Peki trafik cezası sorgulama nasıl yapılır? Trafik cezaları nereye ödenir? Araç kiralama yapıldığında cezayı kim öder? gibi soruların cevaplandığı bu yazıda trafik cezası sorgulama ve ödeme ile ilgili detaylara ulaşabilirsiniz.

Trafik Cezaları

Kırmızı ışıkta geçmenin cezası, otoban hız sınırı limiti cezası, trafikte telefonla konuşma cezası gibi birçok hayati konuda caydırıcı olması sebebiyle trafik ekiplerince sürücülere trafik cezası uygulanır. Trafik kurallarına uymayan sürücülerin plakalarına veya direkt ekipler tarafından tespit edilerek olay sırasında uygulanan trafik cezası yol güvenliğimiz için büyük önem taşıyor. Buna göre birçok başlıktaki trafik cezası önemli ölçüde artırılarak zamlandı. Bu cezalar sürücüler tarafından ödenmezse trafikten men edilmeye kadar uzanan bir süreç başlıyor. Peki trafik cezası sorgulaması nasıl yapılır? Trafik cezası nasıl ödenir? ve trafik cezasına nasıl itiraz edilir? Yazımızın devamında inceleyelim.

2018 trafik cezası rakamları
Trafik Cezası Sorgulama

  • Trafik cezası alan sürücüler e-devlet üzerinden kullanıcı şifreleri ile giriş yaparak sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilirler. Giriş yapıldıktan sonra sistem üzerinde bulunan e-hizmetler bölümünden EGM menüsüne girerek ’Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama’ bağlantısına tıklayarak trafik ceza sorgulaması yapılabilir.
  • Trafik cezası sorgulama için bir diğer yöntem de interaktif vergi dairesiGelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi. Buradan trafik ceza sorgulama yapılabilir. Bunun için internet sitesine girerek ’Borç Sorgulama ve Ödeme’ bağlantısı üzerinden ‘Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme’ bağlantısına tıklayarak trafikte telefon kullanma cezası sorgulaması yapılabilir.
  • Daha pratik bir yol arayanlar ise cep telefonlarından SMS gönderebilirler. Trafik cezalarınızı mesaj uygulaması ile de öğrenebilirsiniz. GİB’in “trafik para cezası borcu sorgulama” hizmeti için TPC PLAKANO TESCILTARIHI TCKNO(VKNO) yazıp 1189’a göndermeniz yeterli.

Trafik Cezası Ödeme

  • Trafik cezası sorgulama işlemi yapıldıktan sonra araç plakasına yazılan trafik cezası tutarı ödemesi yapılması gerekir. Trafik cezası ödeme için e-devlet sistemi üzerinden Beyanla Trafik Para Cezası Ödeme bölümüne girerek araç ve plaka gibi bilgileri girdikten sonra açılan ekranda ödeme beyanında bulunabilirsiniz.
  • Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi üzerinden de trafik cezası ödemesi gerçekleştirebilirsiniz. MTV ve Trafik Para Cezası bölümünden direkt olarak TC numarası ve plaka numarasını girerek cezayı görüntüleyebilir ve ödeme yapabilirsiniz. Tecil edilmiş borcunuzu Tecilli Borç bölümünden tecil dosya numarası ile görüntüleyerek ödeyebilir, Belge Numarası İle bölümünden belge numarası ile ödeme yapabilirsiniz.

Trafik Cezasına İtiraz Nasıl Edilir?

Trafik cezası sürücüye direkt olarak verilmişse, trafik cezası itiraz süresi yazıldığı günden itibaren 15 iş günüdür. Trafik cezası plakaya kesildiyse itiraz hakkı tebliğ edildiği günden itibaren işlemeye başlar. Eğer trafik cezası sürücünün ikamet ettiği yer dışında kesildiyse oturulan yerdeki Sulh Ceza Hakimliği aracılığıyla ceza kesilen yerdeki Sulh Ceza Hakimliği’ne Trafik cezası itiraz dilekçe örneği ile itiraz edilmesi gerekir.

Kiralık araçlarda trafik cezalarını kim öder, cezalar kime yazılır?

Araç kiralama için trafik cezalarını kimin ödediği sıkça sorulan bir soru. Kiralık araçlarda yapılan trafik ihlallerinde cezaları sürücü öder. Kesilen cezanın günü ve saati belirlenmiş olduğundan, o gün ve saatte aracı teslim alıp kullanmakta olan sürücüye ceza tutarı yansıtılır. Sürücü seyir halindeyken trafik memurlarının kestiği, sürücü kaynaklı ihlallerin cezalarını da ödemekle yükümlüdür. Araç arızasına bağlı olarak gelişebilecek durumlarda kesilen cezalar hakkında aracı teslim almadan önce, aracı teslim eden rent a car ofisinin araba kiralama formunu dikkatle okuyunuz ve bu konuda yetkili personelden bilgi alınız.

 

Yorum ekle