Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Otoyol Hız Sınırı Artıyor! Yeni Hız Sınırı 1 Temmuz’da Geçerli

Otoyol Hız Sınırı Artıyor! Yeni Hız Sınırı 1 Temmuz’da Geçerli

Otoyol hız sınırınız ne kadar biliyor musunuz? Daha önce hız sınırı aştığınız oldu mu? 1 Temmuz 2022 itibari ile otoyol hız sınırı değişiyor, yeni düzenleme geliyor. Sürücüler bu yeni düzenlemeden memnun kalacağa benziyor.

Trafikte Otoyol Hız Sınırı

Trafik kuralları hepsi bir bütündür. Hiçbirini birbirinden ayırt edemeyiz. Fakat bu trafik kurallarını önem sırasına koyarsak açık ara hız limiti hepsinden önce gelir. Pek çok trafik kazası aşırı hızlı araç kullanma sonucu meydana gelmektedir. Bu sebeple sürücüler her şeyden önce seyir halindeki hızlarına dikkat etmeliler.

otoyol-hiz-siniri

Hız limitleri aracın türü, büyüklüğü ve yolun kategorisine göre değişkenlik gösteriyor. Şehir içi ve şehir dışı yollarda farklı hız sınırı uygulamaları yapılıyor. Hız sınırları hakkında bilgi sahibi olmadan yola çıkmamanızda fayda var.

Otoyol Hız Sınırında Yeni Karar

Yapılan son değişiklik çerçevesinde hız sınırında yeni dönem başlıyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yaptığı açıklamaya göre 1 Temmuz 2022 tarihi itibariyle geçerli yeni hız sınırı yürürlüğe giriyor. Süleyman Soylu açıklamasında: “İçişleri Bakanlığı’nın kanun verdiği çerçevesinde 1 Temmuz itibari ile çalışmalar hazırlıyoruz. Standartlar, ilgili yollarda bunu karşılar durumda. Hız limitlerini biraz daha arttıracağız. Otobanlarda hızlar artırılacak. Kuzey Marmara Otoyolu, İstanbul İzmir Otoyolu ve Ankara- Niğde otoyolu bu seviyeleri kaldırabilecek durumda. 120 km’yi 140 km’ye çıkaracağız, idari yaptırım sınırı 154 km olacak. Ama bu 154 km hız yapsınlar demek değildir. Karayolları bazı yerlerde işaretleme yapacak.” diye belirtiyor.

Yeni hız limiti ile birlikte gideceğiniz mesafeyi daha kısa sürede kat etme imkanına sahip olabileceksiniz. Fakat yapılan bu değişiklik sürücüleri rahatlatmış olsa da yine de tedbiri elden bırakmamakta fayda var.

Otoyol Hız Sınırı Ne Kadar Aşılabilir?

Elbette trafik kurallarına harfiyen uymalıyız. Trafiğin uymamızı istediği her kurala uymalıyız ki kusursuz akış sağlanabilsin. Fakat yine de zaman zaman gözden kaçan hususlar söz konusu olabiliyor. Bunların başında da hız sınırı geliyor.

Eğer hız sınırını aştığınız oran yüksek değilse size cezai yaptırım uygulanmıyor. Peki hız sınırını ne kadar aşabiliriz? Hızınızı baz alındığında %10 seviyesinde daha hızlıysanız size cezai yaptırım uygulanmıyor. Netleşmesi için örnek üzerinden aktaralım.

Hız sınırının 80 km olduğu bir yolda seyir halinde olduğunuzu düşünün. Sizin hızınız 89 km olduğu an size cezai yaptırım uygulanır. Bu cezai yaptırımlar ise para cezası ve ehliyetinize ceza puanının işlenmesidir.

Bir yıl içerisinde toplam ceza puanınız 100 olduğu an ehliyetinize devlet tarafından el konur.

Otoyol Hız Sınırı Cezaları 2022

Her yıl trafik cezalarında yeni düzenlemelere gidiliyor. 2022 yılı ititbariyle de hız sınırı ceza ücretleri güncellenmiştir. Buna göre yeni hız sınırı ceza ücretleri şöyledir:

  • %10 ile %30 oranında hız sınırını aşmak: 427 TL
  • %30 ile %50 oranında hız sınırını aşmak: 888 TL
  • %50 ve üzeri oranda hız sınırını aşmak: 1823 TL

olarak güncellenmiştir.

Hız Sınırı Cezaları Nasıl Tespit Ediliyor?

Hız sınırı cezaları sizce nasıl tespit ediliyor? Her gün binlerce aracın geçtiği yollarda trafik polislerinin tek tek her aracın hızını ölçmesi beklenemez. Gelişen teknoloji sayesinde hız sınırını tespit etmek kolaylaşıyor.

Yol boyunca belirli aralıklarla yerleştirilmiş radarlar sayesinde hız limitleri belirlenebiliyor. Radarlar, bir aracın iki mesafe arası kat ettiği yolu tespit ederek aracın hızını ölçüyor. Hız ihlali yapan araç tespit edildiği an plaka üzerinden gerekli cezai yaptırımlar uygulanıyor. EDS yani Elektronik Denetleme Sistemi denilen bu uygulama sayesinde işlemler oldukça kolaylaşıyor.

Hız Sınırı Cezası Nasıl Ödeniyor?

Trafik cezaları eski uygulamalardan daha farklı gerçekleşiyor. Günümüzde trafik cezaları ikamet adresinize gönderiliyor. Fakat kendiniz de trafik cezanızın olup olmadığını rahatlıkla öğrenebilirsiniz.

Yapmanız gereken e-Devlet üzerinden araç plakanızı sorgulatmanız. Ya da bizzat Emniyet Genel Müdürlüğü’nün “Araç Plakalarına Yazılan Ceza Sorgulama” kısmından öğrenebilirsiniz. Eğer bir cezai yaptırımla karşılaşırsanız devletin anlaşmalı olduğu banka şubelerinden ya da dijital bankacılık uygulamalarından yararlanarak ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz. Dilerseniz İnteraktif Vergi Dairesi uygulaması üzerinden trafik ceza ödemeleri kısmından hız sınırı cezanızın gerekli tutarını kredi kart ile ödeyebilirsiniz.

Eğer hız sınırı cezası gibi diğer trafik cezalarını da ilk 15 gün içerisinde öderseniz %25 oranında gerçekleşen indirimden faydalanma hakkına sahipsiniz.

Kiralık Araç Mı Arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

 

Yorum ekle