Kırmızı ışıkta geçmenin cezası ne kadar? Peki, kırmızı ışıkta geçen kişiler nasıl tespit ediliyor? Trafik cezası tutanağı eve ne zaman gelecek? Araç kiralama yapıldığında cezayı kim öder? 2024 yılının en güncel bilgileri yazımızda!
İçindekiler
Kırmızı ışık cezalarına geçmeden önce Trafik ışıklarının tarihçesine bakalım.
Trafik Işıklarının Tarihçesi
Trafiğin nasıl işleyeceğinin kontrol edilmesi zorunlu durumlarda trafik ışıkları kullanılır. İlk elektrikli trafik lambasını ise 1920 yılında Amerikalı bir bilim adamı keşfetmiştir. Garret Morgan tarafından geliştirilen kırmızı ışığın serüveni yıllar geçtikçe adından söz ettirmeye başlamış. Dünyada trafik ışıklarının kullanıldığı ilk yer olarak bilinen Londra meydanıdır. Burada at arabalarının çarpışmasını önlemek amacıyla 1870 yılında kullanılmıştır. Türkiye’de ise ilk olarak kırmızı ışık 1929 yılında İstanbul’da kullanılmıştır.
Kırmızı Işık Nedir?
Kırmızı ışık yandığında o yol trafiğe kapalı demektir. Kazaları önlemek için araçların durması gerekmektedir. Zihinlerde ölümü ve kanı çağrıştırdığı için kırmızı renk seçilmiştir. Kırmızı ışıkta geçmek caydırıcılığı olsun diye tüm dünyada cezaya tabidir.
Kırmızı Işıkta Geçtiğiniz Nasıl Tespit Edilir?
Peki kırmızı ışıkta geçtiğiniz nasıl tespit edilir? Kırmızı ışıkta geçildiğinin tespiti teknolojinin de gelişmesiyle çok kolay bir hal almıştır. Günümüzde her şeritte bir tane bulunmak üzere “Kırmızı Işık İhlal Sistemi” yer almaktadır. Bu sistem plakaları tanımak için kullanılır. Sistemde geniş açılı görüş kamerası, yüksek güçte flash bulunur. EDS sisteminin tespit ettiği ihlaller, fotoğraflı delilleri ile birlikte ikametgah adresine gönderilir. 1 ile 10 gün arası ceza durumu sürücüye ibraz edilir. İlgili birimlere ulaşmaması durumunda ise e-devlet üzerinden online olarak kırmızı ışık ihlali cezanız sorgulanabilir. Eğer kırmızı ışıkta geçme ihlali yaptığınızı düşünüyorsanız ceza ulaşmasa bile sürücüler kendileri de kontrol edebilmektedir.
Kırmızı Işık Cezası Ne Kadar? 2024
Kırmızı ışık cezası her ne kadar basit bir ceza türü gibi görülse de hem şehiriçi hem şehir dışı seyahatlerde sıklıkla karşılaşılan ihlallerden birisidir. Nitekim dikkatsizlik sonucu bile kırmızı ışıkta geçme cezası alabilmeniz olası bir durumdur. Kırmızı ışık cezası 2024 yılı için 1.506 TL olarak belirlendi. 2023 yılında kırmızı ışıkta geçmenin cezası 951 TL idi. Ceza size ibraz edildikten sonraki ilk 15 gün içinde işlem yaparsanız %25 indirimle ceza bedelini ödeyebilirsiniz.
Kırmızıda Geçme Cezai Yaptırımı
Kırmızı ışıkta geçmenin cezası sadece para ile de sınırlı değildir. Birden fazla kez kırmızı ışıkta geçme durumunda cezai yaptırım uygulanmaktadır. Ceza puanı olarak sürücünün kırmızı ışıkta geçme ceza puanı 20’dir. Yani her kırmızı ışık ihlali sonucu ceza puanı +20 eklenecektir. Bu açıdan kırmızı ışık cezası ve diğer yaptırımları olduğu kadar kaza risklerine karşı da çok dikkatli olmakta fayda vardır.
Trafik Kurallarının İhlalinde Hangi Yaptırımlar Uygulanır?
Trafik cezası denildiğinde aklınıza ilk önce para cezası gelse de aslına bakarsanız trafik kurallarının ihlalinde çeşitli yaptırımlar da uygulanmaktadır.
İdari para cezası: Kişinin trafik kurallarına uymadığı takdirde para cezası ödemesi durumudur. Cezanın, tebliğ edildiği günden itibaren 15 gün içinde ödenmesi halinde ceza tutarında %25 oranında indirim gerçekleşmektedir.
Ceza puanı: Birçok trafik ihlali, kanunen belli bir ceza puanına sahiptir. Mesela kırmızı ışıkta geçmenin ceza puanı 20’dir. Ceza puanı 1 yıl üzerinden hesaplanır. Yani bugün aldığın ceza puanı, üzerinden bir yıl geçene kadar puan hanende kalır ve 1 yıl boyunca birikir. 100 ceza puanını doldurursanız yaptırım uygulanır.
Belgelerin geri alınması: Trafikte yapılan hataların bedeli bazen para cezasının yanında sürücünün ehliyetine geçici olarak el koymak da olabilmektedir. Bu süre, yapılan trafik ihlaline göre 30-60 gün, 3-6 ay veya 2 yıl olabilmektedir.
Kiralık araçlarda trafik cezaları kime yazılır?
Araç kiralama için trafik cezalarını kimin ödediği sıkça sorulan bir soru. Kiralık araçlarda yapılan trafik ihlallerinde cezaları sürücü öder. Kesilen cezanın günü ve saati belirlenmiştir. Böylece o gün ve saatte aracı teslim alıp kullanmakta olan sürücüye ceza tutarı yansıtılıyor. Sürücü seyir halindeyken trafik memurlarının kestiği, sürücü kaynaklı ihlallerin cezalarını da ödemekle yükümlüdür. Araç arızasına bağlı olarak gelişebilecek durumlarda kesilen cezalar hakkında aracı teslim almadan önce, aracı teslim eden rent a car ofisinin araba kiralama formunu dikkatle okuyunuz ve bu konuda yetkili personelden bilgi alınız.
Add comment