Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Tomara Şelalesi Gezisi | Tomara Şelalesi Nerede?

Tomara Şelalesi Gezisi | Tomara Şelalesi Nerede?

Karadeniz gezilecek yerler için  araç kiralama seçeneklerinden faydalanarak yola çıkmaya ne dersiniz? Karadeniz turu kapsamında mutlaka listenize Tomara Şelalesi’ni de eklemenizi öneririz. Tam bir doğa harikası. Gümüşhane gezilecek yerler arasında da bulunan Tomara Şelalesi, gürül gürül akan suyu ile büyüleyici bir atmosfer sahip. Gümüşhane otelleri, Gümüşhane yemekleri, Gümüşhane’ye nasıl gidilir gibi bilgilerinde bulunduğu Gümüşhane gezi rehberi kapsamında Tomara Şelalesi gezisi | Tomara Şelalesi nerede yazısı Yolcu360 ekibi tarafından hazırlandı.

Tomara Şelalesi Nerede?

Tomara Şelalesi, Gümüşhane’nin Şiran ilçesi içerisinde yer alıyor. Kelkit Çayının bir kolu olan Tomara Çayının vadisinde bulunuyor. Gümüşhane rent a car kapsamında Gümüşhane araç kiralama seçeneklerinden yararlanarak, Gümüşhane Kelkit Yolu/D883 ve Bayburt Şebinkarahisar Yolu/D040 üzerinden 1 saat 31 dakika içerisinde Tomara Şelalesi’ne gidebilirsiniz. İkisi arasındaki mesafe 98,2 kilometre.

Limni Gölü gezisi için tıklayınız.

Tomara Şelalesi Tabiat Parkı

Tomara ismi size de biraz yabancı mı geldi? 😊 Buranın adı neden Tomara Şelalesi diye çok merak ettik. Meğersem ismini çevresinde yetişen tek yıllık olan Tomara bitkisinden alıyormuş. Gür gür akan suyu ile adeta kendisini size hayran bıraktıracak. Sanki Tomara Şelalesi gürleyerek aktıkça sizin sıkıntılarınızı da alıp götürüyor. Bir rahatlama yaşıyorsunuz. Biz bu duruma doğa detoxu diyoruz. Doğanın bize sunduğu nimetler sayesinde hem bedenimizi hem ruhumuzu doyuruyoruz. Doğanın ne denli kıymetli olduğunu, bizi strese sokan büyük şehirlerden kaçıp buraya gelince bir kez daha anlıyoruz.

Kaynak: http://turizm.gumushane.edu.tr/

Tomara Şelalesi tam tamına yetmiş hektarlık bir alan üzerinde yer alıyor. 25 ve 15 metre yükseklikten akan Tomara Şelalesi, Gümüşhane manzarasını adeta ayaklarınıza seriyor. Bulunduğu dağın eteklerinde yer alan çok sayıda kaynaktan fışkıran Tomara Şelalesi, Kırk Gözeler olarak da biliniyor.  Yazın, Tomara Şelalesi piknik alanı da oldukça popülerleşiyor. Soğuk soğuk akan suyun getirdiği serinlik havada piknik yapmak oldukça keyifli oluyordur. 😊 Tomara Şelalesi tabiat parkı içerisinde yapabileceğiniz aktiviteleri de azımsanamayacak kadar çok. Burada yayla gezileri, doğa yürüyüşü, fotoğrafçılık yapabilir, atv ve bisiklet gezileri düzenleyebilirsiniz.

Tomara Şelalesi, Türkiye’de hakkında en çok efsane olan şelale. Ama aralarında en çok ön plana çıkan efsane, bir çobana ait.

Tomara Şelalesi hikayesine göre “Seydi Baba Köyü’nde yaşayan bir çoban, öğlen sürüsünü ıssız bir yere yatırıp abdestini alır ve namazını kılarmış. Sürüyü susuz bırakıyor diye çobandan şikayetçi olan köylüler, bir gün çobanı takip etmişler. Tam öğlen zamanı çoban yine aynı ıssız yere indirmiş. Elindeki değneğini toprağa vurmuş. Çıkan suyla kendisi abdest alıp namazını kılmış sürüsü de suyunu içmiş. Çoban namazını kıldıktan sonra köylünün kendisini seyrettiğini fark etmiş. Buna çok kızmış ve kavalını bir tarafa, bıçağının kılıfını diğer tarafa savurmuş. Biri Tomara Şelalesi’ne, diğeri ise Çam Oluk İlçesinin Mindaval Köyü’ne düşmüş. Kaval ile bıçak kılıfının düştüğü yerden sular fışkırmış.”

Ayrıca her yıl Temmuz ayının ilk haftasında burada Geleneksel Tomara Şelalesi Kültür ve Turizm Festivali düzenleniyor. Eğer Tomara Şelalesi’ne yazın gidecekseniz, belki tatil planınızı bu festivale göre ayarlamak isteyebilirsiniz. Çünkü festivalde oldukça eğlenceli anlar yaşanıyor. 🙂

Gümüşhane Cam Teras gezisi için tıklayınız.

Gümüşhane Gezilecek Yerler

  • Satala Antik Kenti

Roma İmparatorluğu döneminde bir savunma karargahı olmak üzere inşa edilen Satala Antik kenti içerisinde günümüze ulaşan yapılardan biri kentteki su kemerleri. İlk inşa edildiği zaman 47 tane gözü olan su kemerlerinden günümüze sadece 4 tanesi kalmış. Taş çeşme ve taş binalar, Satala antik kentinde gezilecek yerler arasında. Satala antik kenti Gümüşhane’nin Kelkit ilçesine bağlı Sadak Köyü içerisinde bulunmakta.

  • Santa Harabeleri

Tarihi 17. yüzyıla dayanan Santa Harabeleri; Piştovlu, İşhanlı, Çinganli, Çakallı,Santa, Binatlı, Terzili, Zurnacili ile yedi mahalle ve üç yüzü aşkın evi bünyesinde barındırıyor. Evlerin hepsi taştan inşa edilmiş olup, tek katlı olma özelliğine sahip. Ayrıca her mahallede de bir tane de kilise bulunmakta.

Santa Harabeleri gezisi için tıklayınız.

Gümüşhane Yemekleri

İlk kez mi Gümüşhane’ye gidiyorsunuz? 🙂 Birde bizim gibi yemeğe düşkünseniz aklınıza gelen ilk soru büyük ihtimalle Gümüşhane yöresel yemekleri neler? Merak etmeyin biz sizler için araştırdık ve bulduk. Gümüşhane meşhur yemekleri denince akla ilk gelen şeyler pestil ve köme. Bunlar dışında Gümüşhane yemek listesi:

  • Siron
  • Fırın Erişte
  • Lemis
  • Gendime Pilavı
  • Evelik Dolması
  • Fasulye Bulgurlusu ( Pağla Denlisi)
  • Asude Kuymağı
  • Borani
  • Katıklı Çorba
  • Kartol Yahnisi
  • Pancar Kavurması
  • Fıtfıt Haşılı
  • Kete

Karadeniz turunda mutlaka görmeniz gereken 5 Karadeniz Köyü yazısı için tıklayınız.

Gümüşhane Otel

Gümüşhane şehri kalacak yer konusunda oldukça uygun fiyatlara sunuyor. Gümüşhane gezilecek yerler kapsamında il dışından geliyorsanız konaklama konusunda birçok seçenekle karşı karşıya kalacağınıza emin olabilirsiniz. Gümüşhane konaklama için birkaç tavsiye:

  • Gümüşhane Ramada Otel
  • Atalay Otel Gümüşhane
  • Gümüşhane Şiran Otel
  • Gümüş Otel Gümüşhane
  • Çimenler Otel Gümüşhane

Detaylı Karadeniz turu yazısı için tıklayınız.

Gümüşhane’ye Nasıl Gidilir?

İstanbul Gümüşhane kaç km? İstanbul ve Gümüşhane arası 1.103 kilometre. İstanbul araç kiralama olanaklarını değerlendirerek 12 saat 57 dakika içerisinde O-4 ve E80 üzerinden kolaylıkla şehre ve Tomara Şelalesi’ne ulaşabilirsiniz.

Erzurum Gümüşhane arası kaç km? Tomara Şelalesi Tabiat Parkı ve Gümüşhane turu için yola çıktıysanız Erzurum araç kiralama seçeneklerinden faydalanarak, D915/E97 ve E97 üzerinden 2 saat 38 dakika içerisinde 200,6 kilometre mesafeyi tamamlayarak şehre ulaşabilirsiniz.

Trabzon Gümüşhane arası kaç km? Trabzon ve Gümüşhane arası ise yaklaşık olarak 102,5 kilometre. Kiralık araç için Trabzon merkez araç kiralama seçeneklerini değerlendirerek, 1 saat 36 dakika içerisinde Tomara Şelalesi ve Gümüşhane gezilecek yerler için şehre varabilirsiniz.

Ankara Gümüşhane kaç km? İki şehir arasındaki mesafe 760,4 kilometre. Kiralık araba için Ankara araç kiralama imkanlarından yararlanarak, D200/E88 üzerinden 9 saat 14 dakika içerisinde Tomara Şelalesi ve Gümüşhane’ye varılabilir.

Yorum ekle