Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Tirilye: Bursa’nın arka bahçesi / Tirilye gezi rehberi

Tirilye: Bursa’nın arka bahçesi / Tirilye gezi rehberi

Tirilye biraz huzur ve dinginlik arayanların son dönemde uğrak noktalarından biri oldu.

Şehir hayatı üzerinize gelmeye başladıysa hafta sonu tatili için sizlere harika bir önerim var: Tirilye. Araç kiralama seçeneklerinden yararlanarak, İstanbul’a sadece iki saat uzaklıktaki bu şirin kasabada tarihi evlerin arasında keyifli zaman geçirebilirsiniz. Balığın ve zeytinin en tazesi burada bulabilir, mis kokan çam ağaçları eşliğinde yürüyüş yapabilirsiniz.

Tirilye’ye Nasıl Gidilir?

Bursa’ya 30 kilometre, Mudanya’ya 10 kilometre uzaklıkta bulunan Tirilye’ye aracınızla İstanbul’dan ulaşmak isterseniz Yolcu360’ın İstanbul araç kiralama seçeneklerine göz atabilirsiniz. Ya da Bursa’ya ulaştıktan sonra Bursa merkez araç kiralama seçenekleri arasından da tercihinizi yapabilirsiniz. Zeytin ağaçları arasında keyifli bir yolculuk sizleri bekliyor.

 Bursa’nın Arka Bahçesi: Tirilye

Eski bir Rum köyü olan Tirilye tertemiz havası, tarihi dokusu ve lezzetli yemekleri ile misafirlerini ağırlıyor. Ahşap evler arasına gezerken geçmişin izlerini sürebilir, birbirinden güzel fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz.

Tirilye gezinize Taş Mektep’ten başlayabilirsiniz. 1909 yılında inşa edilen Taş Mektep savaş döneminde yetim çocukların eğitim gördüğü yer olarak biliniyor. Sonrasında Türk ve Rum öğrencilerin bir arada okuduğu ortaokul olarak kullanılan bina günümüzde kaderine terk edilmiş durumda. Taş Mektep’in önümüzdeki yıllarda restore edilerek kullanıma açılması bekleniyor.

Taş Mektep’i ziyaret ettikten sonra ikinci durağımız Dündar Evi. 1200’lü yıllarda Bizanslıların inşa ettiği bir Rum Kilisesi olan Dündar Evi Rumlar Tirilye’den ayrılınca özel mülkiyete geçmiş. Eski adı Yuannes Kilisesi olan Dündar Evi de kapalı durumda.

Tirilye’nin Osmanlı hakimiyetine geçmesi ile burada yer alan Aya Todori Kilisesi’ne minare eklenmiş ve adı Fatih Camii olarak değiştirilmiş. Dilerseniz yanı başındaki tarihi hamam ile birlikte camiyi ziyaret edebilirsiniz.

Asırlık çınar ağaçlarında oturup nefis deniz manzarası eşliğinde Türk kahvesi içmeye ne dersiniz? O halde yolunuzu beldenin en güzel köşelerinden biri olan Çamlı Kahve’ye düşürmelisiniz. Özellikle gün batımına yakın gelirseniz hafızanıza kazınacak bir manzaraya şahit olabilirsiniz.

Tirilye Çarşısı’nın yanı sıra köylü pazarından uygun fiyatlara zeytin ve zeytinyağı alışverişinizi yapabilir, karnınız acıktığında Tirilye Sahili’nde sıralanan balıkçılarda denize nazır balık yemenin keyfini çıkarabilirsiniz. Bu güzel beldeyi günübirlik rahatlıkla gezebileceğiniz gibi huzur dolu anları uzatmak isterseniz beldede konaklayabileceğiniz butik oteller de mevcut.

Yorum ekle