Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Dünya Gezi Rehberi > Pisa Kulesi Neden Yamuk? Pisa Kulesi’nin Hikayesi ve Pisa Turu

Pisa Kulesi Neden Yamuk? Pisa Kulesi’nin Hikayesi ve Pisa Turu

Pisa Kulesi neden yamuk? Merak ediyorsanız, detayları sizin için derledik.

Pisa Kulesi’nin hikayesini dinlemeye hazır mısınız? Eminiz Pisa Kulesi’ni tutarmış gibi çekilen fotoğrafları görmüş hatta belki de bir benzerini siz de çektirmişsinizdir. Peki, eğriliği ile meşhur olan bu kulenin neden böyle inşa edildiğini biliyor musunuz?

Önce merakınızı bir miktar giderelim. Aslında Pisa Kulesi yamuk durması amacı ile tasarlanmadı. Hatta yapım sürecinin ilk beş yılında eğrilik fark edilmedi bile. Şimdi burada bir mola verelim ve adım adım Pisa Kulesi’nin hikayesine göz atalım.

İtalya’nın en güzel yerlerinden biri olan Pisa kulesi, İtalya’nın kuzeyinde Pisa şehrinde Piazza dei Miracoli içerisinde yer almakta. İtalya hem doğal güzellikleri hem de tarihi yerleri ile mutlaka gezilmesi gereken bir ülke. Bu yüzden daha önce hiç gitmediyseniz İtalya turu kapsamında Pisa Kulesi’ni gezmek için bu yıl bir plan yapmanızı öneririz.

pisa kulesi neden yamuk

Pisa Kulesi Hakkında Bilgiler

İtalya’nın en ünlü sembolü ne derseniz hemen herkesin aklına ilk olarak Pisa Kulesi gelir. İtalya’nın Toskana bölgesindeki Pisa şehrindeki meşhur kule için her yıl milyonlarca turist buraya geliyor. Hadi gelin, hep birlikte Pisa Kulesi’ni daha yakından tanıyalım.

Pisa Kulesi neden eğik?

Pisa Kulesi Ne Amaçla İnşa Edildi?

Pisa şehri, 1000’li yıllarda Akdeniz’e hükmeden dört şehir devletinden birisiydi. Gemi filoları inşa eden ve diğer şehir devletleriyle savaşa giren Pisa zamanla oldukça güçlendi. Elde ettikleri bu güç ve refahı göstermek için Mucizeler Meydanı’ndaki (Piazza dei Miracoli) katedral kompleksini yapmaya karar verdiler.

Bu plana göre Piazza dei Miracoli’de katedral, çan kulesi, vaftizhane ve mezarlık bulunacaktı. İlk olarak etkileyici bir romanesk mimariye sahip Duomo di Pisa yani Pisa Katedrali ortaya çıktı. Ardından katedral ile estetik uyum içerisindeki vaftizhane yapıldı.

Bu aşamaya kadar sorunsuz ilerleyen katedral kompleksinde sıra çan kulesine geldiğinde her şey değişti. 1173 yılında çan kulesi olması amacı ile Pisa Kulesi inşaatına başlandı. Ancak kulenin tamamlanması araya giren savaşlar nedeni ile tam 200 yıl sürdü. Bu süreçte mezarlığın yapımı da tamamlanmıştı. Peki, nasıl oldu da Pisa Kulesi eğri inşa edildi?

pisa kulesi hakkında bilgiler

Pisa Kulesi Neden Eğri?

Pisa Kulesi’nin inşasına Ağustos 1173 yılında başlandı. İnşaatın beşinci yılına gelindiğinde kulenin üçüncü katı tamamlanmıştı. 1178 yılında, kulenin temelindeki kum ve kil karışımı yumuşak zemin kaymaya neden oldu ve kulenin açısı eğrildi. Bu dönemde Cenova ile Pisa arasında savaşın patlak vermesi inşaatın yaklaşık yüzyıl süreyle durmasına neden oldu. Bu sürenin geçmesi binanın tam olarak yerleşmesini sağladı. Eğer yerleşme olmasaydı çan kulesinin çoktan yıkılmış olacağı düşünülüyor.

Yüzyıllık bu dilimden sonra yani günümüze kadar da kulenin stabilizasyon çalışmaları devam etti. 1272 yılında tekrar kule yapımına başlandı. Mimar Giovanni di Simone, kulenin bir tarafına fazladan duvar ekleyerek eğimi düzeltmeye çalıştı. Ancak Pisa Kulesi’nin talihsizliği yine kendisini gösterdi ve Simone’nin bu hamlesi kuleyi daha da eğdi.

1370 yılına gelindiğinde Pisa Kulesi’nin yapımı resmi olarak tamamlandı. 1372 yılında ise çan kulesi eklendi, çanlardan en büyüğü ise 1655’te yerleştirildi. Kurulduğu zeminin uygun olmayışı, araya savaşın girmesi ve farklı mimarların görev alması Pisa Kulesi’nin inşaatını güçleştirdi.

pisa kulesi neden yamuk?

Pisa Kulesi Ne Kadar Eğri?

Pisa Kulesi tamamlandığında 0.2 derecelik evet sadece bu kadarcık bir eğime sahipti. Ancak yüzyıllar geçip bina zemine daha da oturunca bu açı 1990 yılında tam 5.5 dereceye çıktı. 1990 – 2001 yılları arasında kule ziyarete kapalıydı. Böylece stabilizasyon çalışmaları başladı.

Mimarlar, mühendisler ve matematikçiler tek bir amaç için bir araya geldi: Kulenin eğimini önlemeye çalışacaklardı. Öncelikle ağırlığı azaltmak için kuledeki çanlar çıkarıldı. Kulenin yüksek kısmının altından 38 metreküp toprak alındı ve zemin düzeltildi. Bu yoğun çabalar sonunda kule yaklaşık 45 cm düzleştirildi.

2008 yılına gelindiğinde ise ilk defa kulenin sabit hale geldiği açıklandı. Pisa Kulesi’nin bir afet olmadığı sürece 200 yıl sağlam kalacağı öngörülüyor. Afet demişken Pisa Kulesi ile ilgili ilginç bilgilerden birini aktaralım: Kule 1280’den beri en az dört büyük deprem yaşadı. Ancak bugüne kadar sağlam şekilde gelmeyi başardı.

pisa kulesi'nin özellikleri nelerdir

Pisa Kulesi’nin Özellikleri Nelerdir?

Bir çan kulesi olarak inşa edilen Pisa Kulesi 8 katlıdır. Mermerden yapılan kulenin alt katında 15 kemer, diğer katların her birinde ise 30 kemer var. 57 metre uzunluğundaki kulenin içerisinde 297 basamaklı döner bir merdiven var. Kulede yedi adet çan vardı. Bu çanlardan en ağırı ise 3600 kilogramdan daha ağır. Uzmanlar, kulenin eğilmesini ve çökmesini engelleme amacıyla için bu çanları çıkarmış.

Beyaz mermerden oluşan Pisa Kulesi muhteşem bir görünüme sahip. Ancak çan kulesini turistlerin favori adreslerinden biri haline getiren yapının mimarisi değil. Pisa’nın yumuşak zemininin neden olduğu eğrilik kuleyi dünyaca ünlü bir yer haline getirdi. Aslında Pisa Kulesi bölgedeki tek eğri kule değil. Pisa Kulesi’nin doğusunda bulunan 11. yüzyıldan kalma San Michele degli Scalzi kilisesinin de kulesi yamuk. Kilise de bataklık bir zemine inşa edilme talihsizliğini taşıyor.

en güzel pisa kulesi fotoğrafları

Pisa Kulesi Nerede?

Pisa Kulesi, İtalya’nın kuzeyindeki Toskana bölgesinde yer alan Pisa şehrindedir. Gözünüzde canlandırabilmeniz için şöyle de diyebiliriz: Pisa, Floransa’ya komşu bir şehir. Diğer turistik şehirlerden olan Venedik’e arabayla 3.5 saat, Roma’ya ise 5 saat mesafede.

Kule, Piazza dei Miracoli yani mucizeler meydanı içerisinde yer alır. UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Mucizeler Meydanında Pisa kulesi dışında da benzersiz tarihi eserler var. Pisa’ya gitmişken şu eserleri de görmeden dönmeyin deriz:

  • Duomo di Pisa
  • Fontana dei Putti
  • Museo delle Sinopie
  • Battistero di San Giovanni
  • Camposanto Monumentale
  • Lupa Capitolina

Pisa Kulesi Hakkında Daha Fazla Bilgi

1173 yılında inşasına başlanan Pisa Kulesi ilk olarak katedralin çan kulesi olması düşünülmüş. Ancak tabanın altındaki zeminin elverişsiz olması nedeniyle inşası bitirildikten birkaç yıl sonra kule eğilmeye başlamış. Kule, her yıl milimetrenin onda yedisi kadar eğiliyor. Fakat 2001 yılındaki bir proje ile bu eğilme ivmesi artık yok. Böylece günümüzde kuleyi ziyaret edebiliyorsunuz. 1987 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne giren Pisa Kulesi 8 kattan oluşuyor. 55 metre yüksekliğe sahip olan kulenin ortalama 200 yıl daha mevcut halini koruması planlanıyor.

İtalya’nın Toskana Bölgesi İçin Gezi Rehberi

Pisa Kulesi’nin en üst katına 294 basamak ile çıkılabiliyor. Bilet ücreti kişi başı 18 euro. Kuleyi tutuyormuş gibi fotoğraf çektirmek ise buranın olmazsa olmazlarından Pisa Kulesi’ni ziyaret etmek isteyenlere tavsiyem sabah erken saatlerde gelmeniz. Öğleden itibaren yoğunluk fazlasıyla arttığı için fotoğraf çekme konusunda sıkıntı yaşayabilirsiniz.

İtalya turu için öneriler nelerdir?

Mucizeler Meydanı

Pisa Kulesi’nin de yer aldığı Mucizeler Meydanı Duomo di Pisa olarak bilinen Pisa Katedrali ve St. John Vaftizhanesi’ne de ev sahipliği yapıyor. Ortaçağ’dan kalma Mucizeler Meydanı, tarih ve sanatın büyüleyici güzelliğini keşfedebileceğiniz bir yer. Katolikler için dini merkezlerinden Pisa Katedrali, Toskana bölgesinin en büyük dini yapılarından biri aynı zamanda.

Pisa’ya Nasıl Gidilir? Pisa Kenti Nerede?

Pisa’ya en kolay Floransa üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz. Araç kiralayarak buraya çok kısa sürede ulaşım sağlayabilirsiniz.  Hatta dilerseniz Pisa’yı gördükten sonra yakındaki Lucca şehrini de ziyaret edebilirsiniz.

Floransa gezilecek yerler için tıklayınız.

İtalya Vizesi Nasıl Alınır?

Turla vize almak

Türk vatandaşlarının İtalya’ya girişleri için İtalya vizesi almaları gerekiyor. İtalya için alınan vize ise Schengen vizesi. İtalya vizesi başvuruları için Türkiye’de İstanbul İtalyan Başkonsolosluğu’ndan yetkili iDATA’ya gidebilirsiniz.

Schengen vizesi için gerekli evraklar nelerdir sorusunun cevabı için yazımıza tıklayabilirsiniz.

iDATA ofisleri nerede diye merak ediyorsanız, İstanbul Avrupa yakasında Gayrettepe’de bir ofisleri bulunmakta. iDATA Gayrettepe ofisi adres: Esentepe Mh. Büyükdere Cd. No: 127 Astoria Kuleleri Astoria AVM B2 Katı, Esentepe / Şişli. İstanbul Beylikdüzü araç kiralama olanaklarını inceleyerek buraya kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.

İtalya vize başvurusu için iDATA’nın İstanbul VIP Harbiye şubesi de mevcut. İDATA İstanbul VIP Harbiye adres: Cumhuriyet Cad. Dörtler Apt. No: 133 K: 1 D: 1 Harbiye/Şişli – İstanbul. İstanbul Ataköy araç kiralama imkanlarından yararlanarak, vize başvurusu için rahat bir şekilde buraya gidebilirsiniz.

İstanbul’un Asya yakasında Altunizade tarafında da şubeleri var. iData Altunizade adres: Altunizade Mah. Kısıklı Cad. Shibuya Sok. Sarkuysan – AK İş Merkezi A Blok No: 4/2 1. Bodrum 1 No’lu Ofis Üsküdar/İstanbul. İtalya Pisa kulesi gezilecek yerler için vize başvurusu yapmaya giderken İstanbul Bostancı araç kiralama opsiyonları ile buraya hızlıca ulaşım sağlayabilirsiniz.

İtalya’ya Nasıl Gidilir?

İtalya’ya Türkiye’den uçuş seferleri mevcut. Pisa Kulesi gezi rehberi sonrası İstanbul‘a gelecek olan seyahat severler, İstanbul en ucuz araç kiralama seçeneklerini sunan Yolcu360 üzerinden İstanbul Havalimanı araç kiralama olanaklarından yararlanarak seyahatlerine kolayca devam edebilirler.

İtalya gezi rehberi listesinin bitiminde Ankara‘ya hava yolu ile gidecek olanlar, Ankara ucuz araç kiralama imkanları için Yolcu360 üzerinden Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama olanaklarını inceleyerek bir sonraki gezileri için konforlu bir ulaşım seçeneği tercih edebilirler. İtalya gezisini tamamlayıp, İzmir’e dönecek olan gezginler ise İzmir araç kiralama için İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama seçeneklerine bakabilirler.

En iyi araç kiralama fiyatları için ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle