Yolcu360 Blog
karavan park etme kanunu, doğa manzarası, kamp
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Karavanla Seyahat İpuçları: Karavan Park Etme Kanunu

Karavanla Seyahat İpuçları: Karavan Park Etme Kanunu

Karavan park etme kanunu nedir? Karavanla seyahat ipuçları nelerdir? Bu sorulara yanıt arıyoruz.

Kamp yapmayı sever misiniz? Karavanla seyahat ipuçları, internet sitelerinde ve forumlarda son zamanların en popüler konuları arasında yer alıyor. Karavanla tatil yapanlar deneyimlerini paylaşırken, aynı zamanda hayat kurtaran tavsiyelere de yer veriliyor.

Kamp ve karavan kimilerinin tutkusudur. Karavanla seyahat, eskiden imrenilerek bakılan ancak iş uygulamaya gelince pek çok kişinin mesafeli davrandığı bir aktiviteydi. Ancak pandemiyle birlikte pek çok şey gibi karavan tatiline olan bakış açısı da değişti. İşte, karavanla seyahat edenlerin tavsiyeleriyle en çok merak edilen soruların yanıtları…

karavana kaç kişi binebilir? karavan tatili yapan genç arkadaş grubu

Karavana Kaç Kişi Binebilir?

Karavanla seyahat etmenin en güzel yanlarından biri de gördüğünüz muhteşem manzaraları sevdiğiniz insanlarla aynı anda izleyebilmek, o güzel anlara birlikte şahit olmak diyebiliriz. Ancak burada karşımıza “Karavana kaç kişi binebilir?” sorusu çıkıyor. Çünkü bir karavanda kaç kişinin seyahat edebileceği de mevzuatlarla düzenlenmiş durumda.

Bu konuda dikkatli davranmak önem teşkil ediyor. Çünkü bir trafik kontrolü sırasında eğer karavanda seyahat eden kişi sayısı mevzuata uygun değilse, fazla yük ve yolcu taşımaktan ceza yiyebilirsiniz.

Karavanla Güvenli Bir Yolculuk Mümkün

Güvenli bir yolculuk yapmak ve trafik cezası yememek için karavanın ruhsatında, seyahat edecek kişi sayısının işlenmiş olması gerekiyor. Buradaki esas kıstas ise emniyet kemeri olan oturacak yer sayısı.

Aracınızda emniyet kemeri olan oturacak yer sayısı ruhsata ne kadar işlenmiş ise o sayı kadar kişi karavanda yolculuk edebiliyor.

karavan park etme kanunu, doğa, kamp, lüks SUV, bisiklet

Karavan Tatilinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Karavan tatili özgürlüğe atılan bir adım, tarif edilemez bir deneyim ve herkesin hayali. Ancak gerçekte yaşananların hayallerdeki gibi olması için birçok konuya dikkat edilmesi gerekiyor.

Daha karavan tatili başlamadan önce nereye gideceğiniz kadar hangi rota üzerinde hangi alanlarda kamp yapabileceğiniz konusunda bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Zira, su, elektrik hatta tuvalet için nerede ne ihtiyacınızı karşılayacağınızı önceden bilmeniz gerekiyor. Bunun için karavanla seyahate yeni başlayanlara ücretli kamp alanlarını öneriyoruz. Ücretleri bölgeye, işletmeye ve verilen hizmete göre değişiklik gösteren kamp alanları hem ihtiyaçlarınızı karşılayacak hem de kamp kültürünü yaşamanızı sağlayacaktır.

Bununla birlikte, yola çıkmadan önce ihtiyaç duyabileceğiniz eşya listesini tamamlayın. Çamaşır ipi, fener, uzatma kablosu, alet edevat çantası, su hortumu ve birkaç metre tel aracınızda mutlaka bulunmalı.

Karavanla Seyahatte Hangi Ekipmanlar Bulunmalı?

Ayrıca, sinek ve haşerat kovucu spreyler, reçetesiz alınabilen ağrı kesici ve soğuk algınlığı ilaçları ile küçük burkulma ve yaralanmalara karşı jel ve bandajlar da ecza kutunuzda olmalı.

Tüm eksikleri tamamladınız, yolculuk harika gidiyor ve gece park edip uyuma kararı aldınız. İşte dikkat etmeniz gereken bir konu daha. Gece karavanınızı mutlaka bir ağacın gölgesine park edin. Zira sabah uyandığınızda güneşin kızgın ışıkları altında kendinizi pişmeye yakın bulabilirsiniz.

Karavan tatilinden dikkat etmeniz gereken önemli bir diğer konu ise disiplinli olmak. Özgürlüğe kanat açtığınız bir tatilde disiplinli olunmasını tavsiye ettiğimizde içinizden gülebilirsiniz. Ancak karavanın içi küçük olduğu için yattığınız ve yemek yediğiniz yerin temiz ve hijyenik olması için disiplinli olmanız gerekiyor.

Karavanda hijyen konusu elbette sağlık açısından çok önemli. Bunun için de hem temiz su hem de atık su depoları devreye giriyor. Karavanda genellikle 10 ila 30 litre aralığında temiz su depoları var. Ayrıca tuvalet için pis su tankı yer alıyor. Ufak jet motoruna benzer bir sistemle atıklar dışarı atılıyor. Sistem doğrultusunda genellikle aracın altında veya yanından tahliye ediliyor. Karavanlarla ilgili son zamanlarda şikayete neden olan bir konu atıkların şehir içinde hatta yol ortasına boşaltılmasıyla ilgili. Çevre temizliği ve kimseye rahatsızlık vermemek adına atıklarınızı kamp alanlarının yanı sıra boş arazilere ya da tarlalara boşaltmanızı tavsiye ediyoruz.

karavan park etme kanunu

Karavanda Güvenlik Önlemleri Neler Olmalı?

Güvenlik, hayalini kurduğunuz muhteşem karavan tatilini yapabilmeniz için en dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alıyor. Karavanda güvenlik ise daha yolculuk başlamadan ve tüm yolculuk süresince devam ediyor. Aksi takdirde huzur için çıktığınız karavan seyahatinden istediğinizi alamayabilirsiniz. Ve elbette ki bunu kimse istemez…

Güvenli bir karavan tatili için ilk yapmanız gereken şeyden bahsedelim. Yola çıkmadan önce aracınızın tüm kontrollerini yaptırın! Fren balatalarından akü ve radyatöre kadar, dağ başında sizi yarı yolda bırakmayacak bir karavanla yola çıktığınızdan emin olun.

 

Diğer yandan, ne kadar bakım yapsanız da kimi zaman beklenmedik arızalarla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle yola çıkmadan önce rotanızı araştırın. Yol üzerinde hangi bölgelerde bir usta bulacağınıza dair önceden bir araştırma yapın. Hatta kendinize hiç ihtiyacınız olmaması dileğiyle bir tamir istasyonu listesi hazırlayın.

Yolculuk esnasında ise aracınızın hızına çok dikkat edin ve 80 km hızı geçmemeye çalışın. Ayrıca aracınızın ağırlığını ve manevra kabiliyetini hesaplayarak yola devam edin.

Karavanınız sağlam, yola dikkat ediyorsunuz buraya kadar her şey tamam. Ama karavanda güvenlik için dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden biri de gece parkları. Asla tekinsiz yerlerde park etmeyi düşünmeyin. Rotanız üzerindeki kamp alanlarını belirleyin ve seyahat duraklarınızı bu alanlara göre ayarlayın.

Bununla birlikte,  araç takip sistemleri her durumda aracınızı kolaylıkla bulmanızı sağlıyor.  Bu sistemler aracınızın çalınmasına karşı küçük bir cihaz ile güvenlik sağlıyor.

otobanda seyahat eden karavan

Karavan Park Etme Kanunu

Karavanın nereye park edileceği konusu özellikle yurt dışında büyük sorunlara ve cezalara yol açıyor. Fakat Türkiye’de henüz böyle bir Karavan Park Etme Kanunu adı altında bir düzenleme getirilmedi. Ancak her geçen gün artan karavan sayısı belediyeler harekete geçiyor. Belediyeler getirdiği kurallar, yakın zamanda bir düzenleme geleceğinin ipuçlarını veriyor.

En Güzel Araçlar Yolcu360’da!

Kamp yapmayı planlıyorsunuz ve araçlara mı bakınıyorsunuz? Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede hayalinizdeki aracı rezerve edebilirsiniz.

En iyi araç kiralama fiyatları için ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz.

Yorum ekle