Yolcu360 Blog
rrem_vivid
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Pileki Mağarası gezi rehberi : Doğu Karadeniz’in derinliklerine yolculuk / Rize

Pileki Mağarası gezi rehberi : Doğu Karadeniz’in derinliklerine yolculuk / Rize

Pileki Mağarası yolu Rize‘den geçenlerin ziyaret edebileceği mistik bir keşif rotası. Doğu Karadeniz‘in yeşil doğasının derinlerinde gizlenen bir hazine gibi sizi bekleyen bu mağarayı, araç kiralama seçeneklerini değerlendirerek, yazarımız Elif Omput gezdi gördü ve yazdı…

İyidere

Karadeniz deyince hep dağ, yayla, orman dememize anlatmamıza alışmıştınız. Bu sefer rotamız çay bahçelerinin içinden geçip Aspet (İyidere) kalbine doğru gidiyor. İyidere Rize ilimize bağlı karadenize kıyısı olan bir ilçemiz. Çay fındık ve mısır bahçeleri ile bezeli denizcileri ile ünlü bir bölge. Aslına bakarsanız Pileki mağarası binlerce yıllık bir emeğin sonucun da meydana gelmiş ve bugün turistik ziyaretlere açılmış bir mağaradır.

Pileki nedir?

Bilmeyenler için Pileki nedir? Diye soracak olursanız; Karadeniz’de bulunan özel bir taştır. Mutfak gereci olarak kullanılır. Yuvarlak şekilde olan pileki taşının orta kısmı derin çukur şeklindedir. Karadeniz’in özel tatlarından olan Hamsikoli (hamsili ekmek) ve mısır ekmeğinin en güzeli bu taşta yapılır. Yapılışında öncelikle pileki taşı ateşte ısıtılır, içine hamurlar koyulup üstü de aynı şekilde taşla kapatılıp köze gömülür. Bu taşta pişen yemeğin tadının kötü olması mümkün değildir.

Pileki Mağarası nerede ve nasıl gidilir?

Pileki Mağarası Rize Anayolu’ndan 3 kilometre kadar yukarda kalmaktadır. Köylerin kıyılarından geçerken bir sırtta ilerlediğiniz için köyün hem sağını hem solunu açık bir şekil de görürsünüz. İyidere’ye gelmek oldukça kolay ve konforlu. Havayolu ile ise Trabzon’dan mümkün, araç kiralayıp devam ediyorsunuz. Ve sonra ver elini bereketli topraklar. Araba kiralama için Yolcu360‘tan Trabzon Havalimanı araç kiralama ya da Rize araç kiralama seçeneklerine göz atabilirsiniz.

Mağaranın serin koridorları tüylerinizi diken diken eder. Mağaraya giden yolun sağındaki ve solundaki karayemiş ağaçlarından otlanmaksa benim vazgeçilmez adetim olmuştur 🙂

Ayrıca mağaranın hemen yanında bulunan restoranda köy manzaralı güzel bir kahvaltı ya da öğlen kahvesi içmenizi tavsiye ederim zira böyle yerlerin keyfi sakın huzurlu anlarınız da misli ile artıyor. İçimden diyorum ki yaşasın çok bilinmeyen henüz keşfedilmeyen yerler, yaşasın doğanın kalbin de saklı kalmış mekanlar.

Dilerseniz kendinize pileki taşı satın alabilirsiniz. En yakın konaklama ise Babilyon otel ya da Rize merkezde bulunan diğer şehir otelleri olabilir. Gezginkz der ki ; doğa ile kalın doğa da kalın.

Rize'de keşfedebileceğiniz diğer rotalar

Yorum ekle