İstanbul’da Prens adaları olarak bilinen 9 adanın en büyüğü olan Büyükada, her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Eski Rum ve Ermeni evlerinin ağırlıkta bulunduğu ada, İstanbul’un gürültüsünden ve kalabalığından kaçmak isteyenlerin ilk durağı. Büyükada gezilecek yerler / Büyükada turu / Büyükada’da ne yenir? soruları için gezi rehberiniz Yolcu360 ekibi tarafından sizler için hazırlandı. Hazırsanız Büyükada’yı birlikte keşfedelim…
Büyükada gezilecek yerler
Yücetepe ve Manastır tepesi olmak üzere iki tepeden oluşan Büyükada, vapurdan indiğiniz anda sizi merkezde bulunan çeşme ve saat kulesi ile karşılıyor.
Büyükada gezilecek yerler arasında adanın simgesi olan Büyükaada saat kulesi, aynı zamanda gezginler tarafından buluşma ve dinlenme noktası olarak tercih ediliyor. Bu nedenle, saat kulesinin çevresi her zaman kalabalık oluyor.
Hem Büyükada’da yaşayanların, hem de adayı keşfettikten sonra yorulanların başında toplandığı meşhur çeşme. Çeşme ada halkı tarafından su doldurmak için kullanıldığı gibi yorulan veya serinlemek isteyen turistler tarafından da kullanılıyor. Adanın her sokağı birbirinden güzel. Küçük köşkler, konaklar, evler ve bahçelerden oluşan sokaklarda yürürken, kendinizi evlerin eski sahiplerinin yaşam tarzları hakkında hayal kurarken buluyorsunuz.
Aslında adaya motor veya vapurdan indiğiniz andan itibaren Büyükada gezilecek yerler için yolculuğunuz başlamış oluyor. Gerek ada merkezi, gerekse ada sokakları Büyükada gezilecek yerler niteliğinde. Bembeyaz yapılar arasında yürürken, bir yandan ağaçlardan ve çiçeklerden gelen o güzel koku ile sarmalanıyorsunuz.
Büyükada turu
- Aya Yorgi Kilisesi
Büyükada gezilecek yerler için ilk durağınız Aya Yorgi Kilisesi. Dileklerin gerçekleştiği kilise olarak bilinen Aya Yorgi Manastırı, özellikle 23 Nisan’da birçok yabancı ve yerli turisti ağırlıyor. Öyle ki, kilisenin bahçesindeki ağaçlara, dileklerinin gerçekleşmesi için birçok insan tülbent ve bez parçaları bağlamış.
Türkiye’deki haç noktalarından biri olan kilise, adanın en yüksek tepesi olan Manastır tepesinde yer almakta. Kilisenin içerisindeki duvar resimleri, tavandaki resimler ve işlemeler insanı büyülemekte. Kilisenin içerisi çok geniş olmamakta birlikte, kesinle Büyükada gezilecek yerler için görülmesi gereken yerler arasında. Kiliseye girdiğiniz andan itibaren farklı bir atmosfer ile çevrelendiğinizi hissedebiliyorsunuz.
Ancak kiliseye ulaşım hiç de kolay değil. Adanın merkezinden yaklaşık 50 dakika yürüme mesafesinde. Kilise yokuşuna kadar yürümek istemiyorsanız, biraz tuzlu bir fiyata sahip olan faytonları tercih edebilirsiniz. Ancak her durumda kiliseye ulaşmak için 25 dakikalık bir yokuş tırmanmanız gerekiyor.
Yokuşun başlangıcında bulunan hediyelik eşya satan seyyar satıcılara mutlaka göz atmanızı öneririz. Çeşitli bileklik, kolye, anahtarlık gibi el emeği göz nuru ürünler satan ada halkı çok cana yakın.
Kilise yokuşunu tırmanmak hemen gözünüzü korkutmasın. Yokuş sırasında yorulanlar için ada belediyesi gölgelik alanlara banklar yerleştirmiş. Bu banklarda dinlenebilir veya soluklanabilirsiniz.
Aya Yorgi Kilisesi, 963 yılında Bizans döneminde yaptırılmış. Rivayetlere göre kilise, tarihi belli olmamakla birlikte, 1204 veya 1302 yılında yıktırılmış. Kiliseye ait kutsal ikonalar ve eşyalar toprağa gömülmüş. 17. yüzyılda bir çoban gördüğü rüya üzerine tepeye çıkarak, çıngırak seslerinin geldiği alanı kazmış ve Aya Yorgi ikonasını bulmuş. Çoban tarafından kilise, ikonanın bulunduğu yere tekrar inşa edilmiş.
Kilisenin içerisinde sağ ve sol tarafında ilahiler okunan kürsüler mevcut. Ayrıca İsa Mesih’in boş mezarını temsil eden Kuvuklion mevcut. Kilise’de Meryem Ana’nın vefatı, İsa Mesih’in dağdaki konuşması, İsa’nın göğe yükselişi gibi birçok incil’de bahsi geçen olaylar, resim olarak tasvir edilmiş.
- Ada Kule / Gözetleme Kulesi
Büyükada gezilecek yerler için bir sonraki durak, hem turistlerin hem de göçmen kuşların uğrak yeri olan Ada Kule. Adakule Büyükada nasıl gidilir diye merak ediyorsanız, Aya Yorgi Kilisesi yokuşunu tırmanırken, yolun yarısında yol ikiye ayrılmakta. Sağ taraftan gidildiğinde, gözetleme kulesine ulaşırsınız.
Gözetleme kulesine ulaştığınızda, tanık olacağınız manzara karşısında nutkunuz tutulabilir. Hem Heybeliada hem de İstanbul ayaklarınızın altında…
Büyükada turistik yerler
- Rum Yetimhanesi
Büyükada gezilecek yerler için gezilmesi gereken yerler arasında Rum Yetimhanesi yer almaktadır. Yaklaşık 110 yıl önce inşa edilen bina, Avrupa’nın en büyük ahşap binası ünvanına sahip. Büyükada’da rum yetimhanesi gizemi diye bir hikaye var. Manastır tepesinde bulunan Rum yetimhanesi, aslında Fransız bir şirket tarafından otel olarak inşa edilir. Osmanlı Devleti döneminde binanın otel olarak kullanılmasına izin verilmemiş. Zarifi isimli bir Rum kadın tarafından satın alınan bina, yetimhane olarak kullanıma açılmış. Bina, Rum yetimhanesi yangını ile kapatılmış. Daha sonra, bir dönem askeri mektep olarak kullanılan yetimhane, Rus mültecilere ev sahipliği yapar. 1960’lı yıllarda bina kapatılır.
- Reşat Nuri Güntekin Evi
Büyükada gezilecek yerler listenizde yer almasa bile mutlaka karşınıza çıkacak. Büyükada sahil yolunda bulunan pembe panjurlu bir ev burası. Reşat Nuri Güntekin’in ailesi ile bir dönem yaşadığı ev, maalesef müze olarak hizmet vermemekte. Büyükada’da yazarın adı bir sokağa da isim olarak verilmiş.
- Adalar Müzesi
Adalar müzesi hakkında bilgi vermek gerekirse, İstanbul’un ilk çağdaş kent müzesi olan Adalar müzesi, edebiyatı, sanatı ve tarihi birbiri ile buluşturuyor. Arşiv, fotoğraf, sözlü tarih kayıtları gibi olanaklar ile adanın tarihini turistlerle buluşturuyor. Adalar müzesinin en önemli parçası ise Zırhlı Balık. 375 yıl önce yaşayan balığın fosili, müzede sergilenmekte. Müzede adalarda yaşayan yazarlar hakkında bilgilerden oluşan bir bölüm de mevcut. Müze, Büyükada gezilecek yerler listenizde mutlaka yer almalı.
Adalar müzesi giriş ücreti 2019: 10 lira
12 yaşında altındaki çocuklar ve engelliler ile eşlik eden ziyaretçiler ücretsiz.
Adalar Müzesi nerede: Büyükada iskeleden işaret levhalarını takip ederek 30 dakikada, bisiklet ya da fayton ile 10 dakikada ulaşabilir.
Büyükada’da ne yenir?
Büyükada gezilecek yerler listeniz hazırsa, sıra geldi Büyükada’da ne yenir sorusunun cevabına. Büyükada merkezde sahil boyunca birçok balık restorantı göreceksiniz. Canlı müzik eşliğinde deniz kıyısında güzel bir yemek yiyebilir, hoş bir akşam geçirebilirsiniz.
- Eskibağ Restorantı
Eskibağ restorantı’nın deniz ürünlerini içeren yemekleri oldukça ünlü. Mezeler arasında özellikle ızgara bebek enginar ve yunan peyniri olan Saganaki çok lezzetli. Herman salatasının ise kendine has bir lezzeti var. Restorantın doğayla iç içe uçsuz bucaksız bir manzarası var. Büyükada mekanları arasında sıklıkla tercih edilen bir yer.
- Yücetepe Kır Gazinosu
Aya Yorgi Kilisesi’ne gitmişken, hemen yan tarafında bulunan gazinonun hem köftesi hem de sucuğu oldukça meşhur. Ayrıca adanın yerel ürünü olan Kırmızı Prinkipos şarabı mutlaka denenmeli.
- Şükrü Restorantı
Mezeleri ve balık yemekleri gayet güzel olan mekanda haftasonu Türkçe ve Yunanca canlı müzik imkanı var.
- Aslan Bey Kebap
Büyükada gezilecek yerler kapsamında Büyükada’yı ziyaret eden turistler tarafından özellikle kebap yemek için tercih edilen bir restorant. Büyükada merkezinde bulunan saat kulesinin hemen çaprazında yer almakta. Restorantın çoğunlukla et dürümü ve et döneri tercih edilmekte.
- Chocowhite
Hem kahvesi hem tatlısı hem de mekanın kendisi oldukça güzel. Huzur dolu bir mekan olması kadar güler yüzlü çalışanları ile de oldukça tatlı bir mekan.
Büyükada gezilecek yerler için adaya uğradığınızda mutlaka buranın profiterollerini denemelisiniz. Chocowhite adlı bu kafe tatlıları ile Büyükada’da oldukça meşhur.
- Mini Lokma ve Dondurma
Bu küçük dükkan, dondurma sevenler veya lokma sevenler için adanın en iyi yerleri arasında diyebiliriz.
Büyükada Plajları
Büyükada gezilecek yerler kapsamında denize girebileceğiniz Büyükada plaj listesi:
- Eskibağ Plajı
Plaja merkezden kalkan motor servisleri ile 25 dakika içerisinde ulaşım sağlanabiliyor. Konum olarak adanın en arkasında kalmakta. Nişan ve düğün için de tercih edilen plajda bir restorant da mevcut.
- Halik Koyu Plajı
Büyükada gezilecek yerler arasında en temiz Büyükada plajı kesinlikle burası. Ayrıca Büyükada plajları arasında en uzunu.
- Aya Nikola Plajı
En dalgasız Büyükada plajı olması ile ünlü.
- Prenses Koyu Plajı
Aşıklar yolunu takip ederek ya da merkezden kalkan motor servisleri ile 10 dakikada ulaşabilirsiniz.
- Yada Beach Club
Merkezden kalkan ücretsiz motor servisleri ile ulaşım sağlayabileceğiniz plajın sushileri meşhur.
- Naki Bey Plajı
Merkeze 10-15 dakikalık yürüme mesafesinde bulunmakla beraber aileler tarafından sıklıkla tercih edilen bir plaj.
Büyükada otel
Büyükada gezilecek yerler için adaya gidip Büyükada konaklama seçeneklerinden faydalanmak istiyorsanız, sizin için birkaç önerimiz var. 🙂
- Büyükada Port Hotel
- Büyükada Çankaya Otel
- Büyükada Princess Hotel
- Büyükada Kumsal Butik Otel
- Büyükada Comfort Hotel
- Büyükada White Palace Hotel
Büyükada Ulaşım
- Ada içi Ulaşım
Ada içerisinde faytonlar, elektirikli bisikletler ve bisiklet kiralama hizmetleri mevcut. Genellikle elektrikli bisikletler, ada halkı tarafından tercih edilen bir ulaşım aracı. Turistler faytonları ya da bisiklet kiralamayı tercih ediyor. Büyükada bisiklet kullanımı için uygun yollara sahip. Bisiklet kiralayarak Büyükada mesire alanı için eğlenceli bir ulaşım gerçekleştirebilirsiniz.
- Büyükada’ya Ulaşım
Eminönü, Beşiktaş, Bostancı, Pendik ve Kadıköy vapur iskelelerinden Büyükada vapur veya Büyükada motor ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Büyükada gezilecek yerler için İstanbul dışından gelen ve havayolunu tercih eden seyahat severler için İstanbul Havalimanı araç kiralama ve Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama hizmetleri mevcut. Havalimanı dışında bir yerden araç kiralamak istiyorsanız, İstanbul araç kiralama seçeneklerine göz atabilirsiniz. Aracınızı kiraladıktan sonra hem İstanbul’u kolaylıkla gezip, keşfedebilirsiniz hem de Vapur iskelelerine kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz.
Yorum ekle