Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Faydalı bilgiler > Pasaport İle İlgili Tüm Merak Edilenler | Pasaport Başvurusu

Pasaport İle İlgili Tüm Merak Edilenler | Pasaport Başvurusu

Pasaport yurt dışına çıkmanın ilk koşulu, bu da bazı soruları beraberinde getiriyor elbette. Seyahat belgesi alım süreci ve seyahat belgesi ile ilgili merak edilen tüm soruların cevabını sizler için Cüneyt Durhan bu yazısında paylaşıyor…

Yurt dışı seyahatleri olmazsa olmazımızdır. Hazırlıklarımızda bile çantaya ilk sırada koyduğumuz seyahat belgesi bize dünyanın kapılarını açmakta. Eskiden çıkartmak için evraklar, git gel harcanan zamanlar hangi birini saysak bilemedim. Şimdi biraz daha rahat oldu artık seyahat belgesi almak. Bu yazımda ilk defa seyahat belgesi almak için gereken evraklar, ücretleri ve biten pasaport defterini yenileme gibi soruların cevaplarını bulacaksınız. En doğru bilgiyi sizlere aktarabilmek için bu işin uzmanı kuruma danışıp sizlere gerekli bilgileri doğru şekilde aktarmak istedim. Bu sebeple Tekirdağ Emniyet Müdürlüğü Pasaport Şube Müdürü Murat Tabak’a teşekkürlerimi sunarım.

Kaç çeşit pasaport türü bulunmaktadır?

Umuma Mahsus  ( Bordo ):

Umuma mahsus olan seyahat belgeleri, 6 aydan az olmamak kaydıyla, 18 yaşına kadar olanlara en fazla 5 yıl, 18 yaşını doldurmuş  olanlara en fazla 10 yıl  geçerli olmak üzere düzenlenir.

Hususi Damgalı ( Yeşil ) :

1. 2. ve 3. derecede bulunan devlet memurları ve kamu görevlilerine verilen seyahat belgesine yeşil pasaport denir. 5 yıllık süre ile hem devlet memurlarına hemde ailelerine verilir. Bu seyahat belgesi sayesinde birçok ülkeye vizesiz giriş yapılabiliyor.

Hizmet Damgalı ( Gri  ) :

Bu seyahat belgesini kullananlar resmi dairelerde görev yapan, resmi görev icabı yurt dışında bulunacak kurum yetkilisine verilen seyahat belgesi türüdür. Milli sporcular, Türk Hava Kurumu ve Türkiye Kızılay Cemiyeti tarafından görevlendirilenler, bu seyahat belgesini kullanıyorlar. Bu tür seyahat belgesinin geçerliliği görev sürecini kapsar. Bu seyahat belgesi ile birçok ülkeye vizesiz giriş yapılabiliyor. Bu seyahat belgesi ile birlikte turistik amaçlı bir ülkeye gidip gezilemez.

Yeşil pasaportluların vizesiz seyahat ettiği doğru mu? yazısı için tıklayınız.

Pasaport İçin Gerekli Evraklar

Gerekli evraklar nelerdir, nereye başvurabilirim?

  • 2 Adet arka beyaz fonlu  biometrik fotoğraf
  • Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
  • Defter bedeli dekontu
  • Harç bedeli
  • 18 yaşından küçük çocuklar için muvafakatname
  • Varsa eski defteriniz

Pasaport başvurusu için yeniden düzenleme yapıldı ve bu seyahat belgesi için artık emniyet müdürlüğüne başvuru yapılmıyor. Başvuru için nüfus müdürlüklerine başvurmanız gerekiyor. Seyahat belgesi başvuruları için randevu.nvi.gov.tr adresine giriş yapıp randevu alabilirsiniz. Pasaport çıkarma için bir diğer seçenek ise Alo 199 hattı. Bu numarayı arayarak da çok kolay bir şekilde randevu alabiliyorsunuz.

İşlemler bittikten sonra seyahat belgesini nerden alacağım?

İşlemleriniz tamamlandıktan, ve basımı gerçekleştikten sonra Ankara Basım Merkezinden, Ptt Kargo aracılığı ile 3 ila 7 gün arasında belirttiğiniz adreste size teslim edilecektir.

Pasaport sayfaları dolunca ne yapılır sorusunun cevabı için tıklayınız.

2019 yılı pasaport ücretleri ne kadardır?
  • Defter Bedeli :    133.00 TL
  • 1 Yıllık Ücret :   248.26 TL
  • 2 Yıllık Ücret :   405.00 TL
  • 3 Yıllık Ücret :   575.00 TL
  • 4-10 Yıllık Ücret :  811 TL
2020 pasaport fiyatları
Pasaport Süresi Pasaport Fiyatları 2020 2020 Defter Ücreti
6 ay 208.80 TL 133 TL
1 Yıl 304.50 TL 133 TL
2 Yıl 497.00 TL 133 TL
3 Yıl 705.90 TL 133 TL
4 ve üzeri 995.00 TL 133 TL
Süresi biterse ne yapmalıyım? 

Pasaport yenileme için eski seyahat belgenizi getirilip tekrar işlemler ilk halinden başlayarak gerekli evrakları hazırlayıp, defter bedeli ve istediğiniz yıllık ücreti bankaya yatırarak başvurabilirsiniz.

Pasaport süresi uzatma nasıl yapılır yazısı için tıklayınız.

Süresi bitmemesine rağmen yırtılan, ıslanan yada kaybolan seyahat belgesine ne yapmalıyız?

Süresi bitmemesine rağmen, kaybolma, deforme yada sayfaları biterse yapmanız gereken, 87.50 TL defter bedelini bankaya yatırıp dekontunu alarak, 2 biometrik resim ve eski pasaportunuz ile birlikte başvurmanız gerekmektedir. Örneğin 10 yıllık pasaportunuz var 2. yılında defter sayfaları bitti, başvurduğunuzda yeni seyahat belgeniz 8 yıllık olarak tekrar yenilenecektir.

Kaybedersem ne yapmalıyım, cezası var mıdır?

Herhangi bir hukuki cezası bulunmamaktadır, fakat eğer yurt dışında ise tekrar ülkeden çıkış yapmanız için konsolosluğa giderek Seyahat belgesi almanız gerekmektedir.  Ama pasaportunuz çalındı ya da kayboldu ise başkaları tarafından kötü amaçla kullanılmaması için Emniyet müdürlüğüne başvurarak zayi kaydı yaptırmalısınız. Pasaportunuzu tekrar yenilemek için yukarıda yazan evrakları hazırlamanız gerekmektedir.

E-pasaport nedir?

Elektronik ya da çipli olarak da bilinen bu seyahat belgesi türü üzerinde parmak izi, fotoğraf, imza, isim ve soy isim gibi normal seyahat belgelerinde de bulunan bilgiler yer alıyor. E-pasaportları, diğer pasaporttan ayıran en belirgin özelliği özel cihazlarla okutuluyor olması. Çipli olan seyahat aracı başvurusunu nüfus ve vatandaşlık işleri genel müdürlüğüne ait web sitesi üzerinden yapabilirsiniz. Pasaport çeşitlerine göre e-pasaport başvurusu içinde bazı belgeler gerekiyor. Örneğin; Bordo seyahat belgesi sahipleri e-pasaport çıkartırken kimlik, 2 adet biyometrik fotoğraf, seyahat belgesi defter bedeli ve harç bedelinin ödendiğine dair dekont mutlaka yanınızda olmalı. Ayrıca varsa eğer eski pasaportunuzu da iade için getirmelisiniz. Yeşil pasaport sahipleri ise kimlik, seyahat belgesi cüzdan belgesinin dekontunu ve 2 tane biometrik fotoğrafı başvuru için yanlarında bulundurmalılar.  Ayrıca çalıştıkları kurumdan onaylı seyahat belgesi talep formunu da almalılar. Gri pasaport sahipleri de hususi seyahat belgesi evrak listesini takip edebilir.

Yorum ekle