Yolcu360 Blog
pasaport süresi uzatma nasıl yapılır
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Pasaport Süresi Uzatma Nasıl Yapılır? 2024 Pasaport Süresi Uzatma İşlemleri

Pasaport Süresi Uzatma Nasıl Yapılır? 2024 Pasaport Süresi Uzatma İşlemleri

Pasaport süresi uzatma nasıl yapılıyor? 2024 Pasaport süresi uzatma ücretleri ne kadar? Detaylar için okumaya devam edin! 

Pasaport yurt dışı seyahatlerinde gidilecek yabancı ülkelerde kimlik incelemesi için geçerli olan resmi belgeye deniliyor. Bu belge olmadığı takdirde yurt dışına seyahat etmek olanaksız görünüyor. Borda, gri ve yeşil gibi birkaç türü bulunuyor. Pasaport türleri meslek ve dereceye göre veriliyor.

Yaz ve ya kış her mevsimde gitmek istediğimiz yerler olur. Yurtdışı seyahatleri yoğun iş temposuna karşılık gelebilecek en iyi seçenekler arasında yer alır. Tabii yurtdışına çıkmak için de belli gereklilikleri yerine getirmek gerekir. Bunların başında pasaport sorunu yer alıyor. Tatil öncesi en çok araştırılan konular arasında pasaport süresini uzatma konusu yer alıyor. Her yurtdışı seyahati öncesi karşılaştığımız bu sorunun çözümünü bu yazıda paylaşacağız.

pasaport süresi uzatma nasıl yapılır

2024 Pasaport Süresi Uzatma Nasıl Yapılır?

Eski pasaportlar, geçerlilik süresini doldurmuş oluyorlar. Bundan dolayı da seyahat için yeni bir pasaportun çıkarılması gerekiyor. Pasaport süresi uzatılma bu şekilde gerçekleşiyor. Ayrıca pasaport yenilemek ya da süresini uzatmak için de belli şartların sağlanması gerekiyor.

Pasaport Süresi Uzatma Mümkün Müdür?

Pasaport süresini uzatma işlemi olarak anılmaya devam etse de artık böyle bir işlem yok diyebiliriz. Çünkü artık eski tip pasaportların kullanım süresi 2011’de çipli pasaporta geçilerek sona erdi. Bu yüzden elinizdeki pasaportun süresi dolunca yeni bir pasaport çıkartmanız gerekiyor. Çipli pasaportlara E- pasaport da deniliyor ve randevu için aynı işlemin takip edilmesi gerekiyor.

2024 Pasaport Süresi Uzatma İçin Gerekli İşlemler

Pasaport süresini uzatmak için nüfus ve vatandaşlık işleri genel müdürlüğünden randevu alınması gerekiyor. İnternet çağında yaşadığımız için bunu online olarak halledebiliriz. İsteğe göre ALO 199’u arayarak ya da https://randevu.nvi.gov.tr/  adresinden randevu talebi oluşturarak başvuru yapılıyor. Şimdi adım adım neler yapılması gerektiğini görelim.

  1. İlk olarak web siteyi tarayıcıda aratıyoruz.
  2. Daha sonra Pasaport sayfasına giriyoruz.
  3. Pasaport sayfasına tıkladıktan sonra türüne dair seçenekler çıkıyor. Türünü seçiyoruz.
  4. Ekranda karşımıza çıkan bilgileri girdikten sonra ‘Devam Et’ butonuna basıyoruz.
  5. Bağlı olduğumuz İl ve ilçe Nüfus Müdürlüğünü seçiyoruz.
  6. İşlem yapmak istediğimiz kişiyi seçiyoruz.
  7. İleri butonuna basıyoruz ve işlem yapmak istediğimiz kişiyi seçiyoruz
  8. Bu noktada randevu almak için en uygun tarihi ve saati seçiyoruz. Ve tekrar ileri butonuna tıklıyoruz.

Gerekli randevuyu bu şekilde oluşturmuş olduk. Peki, pasaport yenileme ya da süresini uzatma işlemi için harcayacağımız ücret miktarı nedir?

pasaport süresi uzatma nasıl yapılır

Pasaport Süresi Uzatma Ücreti 2024

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün resmi web sitesinde yayınlanan tabloda 2024 pasaport süresi uzatma fiyatları yer alıyor. Her yıl değişen pasaport süresini uzatma güncel fiyatlarını aşağıda bulabilirsiniz. 

Süre Harç Defter Toplam
6 Ay 1.639,30 TL 790,00 TL 2.429,30 TL
1 Yıl 2.396,60 TL 790,00 TL 3.186,60 TL
2 Yıl 3.912,60 TL 790,00 TL 4.702,60 TL
3 Yıl 5.558,30 TL 790,00 TL 6.348,30 TL
4-10 Yıl 7.833,00 TL 790,00 TL 8.623,00 TL

(Hususi ve Hizmet Damgalı Pasaportlar harç bedelinden muaftır.)

2024 Pasaport Süresi Uzatma İşlemi için Gerekli Evraklar

  1. Hizmet Damgalı Pasaport Talep Formu (Düzenlendiği tarihten itibaren 60 (altmış) gün geçerliliği olan)
  2. Kamu görevlisi olmayanlar için talep formu ile birlikte görev onayı,
  3. Nüfus cüzdanı, kimlik kartı veya geçici kimlik belgesi
  4. 1 adet biometrik fotoğraf
  5. Maliye Bakanlığınca her yıl belirlenen pasaport defter bedelinin ödenmesi.
  6. Parmak izi
  7. 18 yaş altı çocuklar için muvafakatname
  8. Şu an kullanılan pasaport

Pasaport Harcı Nasıl Ödenir?

Her yıl enflasyona bağlı olarak değişen pasaport harçları çeşitli şekilde ödenebilir. Pandemiden dolayı en sağlıklı ödeme biçimi kredi ya da banka kartı ile olsa da başka yollarla da ödeniyor. İsterseniz ATM üzerinden ödeyebilirsiniz. Bunun yanı sıra pasaport harcı ödeme işlemini yönlendirilen bazı siteler üzerinden de gerçekleştirebilirsiniz.

Pasaport Harcı Nereye Ödenir?

Şimdi gelelim nereye ödeyeceğinize. Pasaport harcının ödeme şekli kadar ödeme yeri de vardır. Çeşitli yerlerde gerekli harcı ödeyebilirsiniz. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz: Vergi Dairesi Müdürlükleri, PTT Şubeleri, anlaşmalı bankalar, Gelir İdaresi Başkanlığı.

Tüm Keşiflerinizde Kiralık Aracınız Yolcu360’da!

Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz.

2024 Pasaport Çeşitleri

2011 yılında kullanıma geçen çipli ya da E- pasaport türü birçok işlemin daha kolay halledilmesini sağlıyor. Aynı zamanda içinde barındırdığı parmak izi sayesinde evrakta sahteciliğin de önüne geçiyor. Bu pasaport türü farklı renklerle belirtilmiş farklı türleri de içinde barındırıyor. Her renk pasaportun kullanım alanı rütbenize göre değişiyor.

Bordo Renk Pasaport

Bu pasaporta umumi pasaport da deniliyor. Genel olarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkese veriliyor. Bu pasaportun kullanım alanı diğerlerine göre en kısıtlı olanıdır. Çeşitli ülkelere sınırlı süreli vize ile seyahat edilebilir ya da vize istemeyen ülkelere bu pasaport ile gidilebilir.

Yeşil Renk Pasaport

Yeşil pasaport devlette görevli memurlara verilen pasaport türü olarak biliniyor. Tabi bu memurların kadro dereceleri de önemli. Doktor ya da öğretmenseniz kadro derecenizin 1, 2 ya da 3 olması gözetiliyor. Öte disiplin suçu ile uzaklaştırılan, görevden atılan memurların yeşil pasaportları da ellerinden alınabilmektedir.

Gri Renk Pasaport

Devlette görevli olup görev için yurtdışına gönderilen vatandaşlara verilen pasaport türü olarak tanımlanıyor. Eğer belediye ya da diğer birimlerde çalışıyor ve yurt dışı göreviniz varsa bu pasaporta sahip olabiliyorsunuz.

Siyah Pasaport

Siyah pasaport, TBMM de yer alan üyeler, bakanlar vs. gibi üst düzey birimlerde görev yapan kişilere veriliyor. Bu pasaporta sahip kişilerin ailelerinin belli bir kısmına da yeşil pasaport veriliyor.

23 yorum

  • Selamlar ben Hüsnü b. şu an Norveçteyim pasaportumun süresi 23.12.2020 de bitiyor nasıl değiştirebilirim saygılar

  • Almanyada yaşıyorum.pasaportun süresi ekim ayında bitiyor.izindeyken Türkiye’de yeni pasaport alarak uzatma imkanım varmı

  • Merhaba uzun yıllardır Türkiyede yaşıyorum
    Almanya pasaportumu Turkiyede uzata bilirmiyim

    Cevap için şimdiden çok teşekkür ederim

  • Merhabalar 10 yıllık pasaport alıcam sürekli seyehat eden birisiyim. Yeni pasaportlar da defter yaprak sayısı az. 10 yıllık pasaport sürem bitmeden defter yaprakları biterse tekrar sıfırdan pasaport mu çıkartmalıyım yoksa sadece defter parası ödeyip yeni defter ile pasaport süremi tamamlayabilir miyim? Cevabınızı bekliyorum teşekkürler.

  • Merhaba benim 12.12.2021 pasaport 10 senelik doluyor Temmuz ‘un sonunda kısmetse karayolunda Türkiye ye gidiyoruz Aydın veya İzmir nerde pasaportu uzatabiliriz
    Teşekkür ederiz

  • Benim pasaportumun cüzdanı yeni fakat süresi dolduğu için aynı pasaportum için uzatma istiyorum fakat benden yeniden cüzdan bedeli istiyorlar bunun sebebini öğrenmek istiyorum bilen varsa yardımcı olursanız sevinirim

  • Çocuğum 10 yaşında pasaportunu uzatıcam öğrenci olduğu üçin harç parası ödemem zorunlu değilmiş,peki defter parasını ödeyecekmiyim?

  • Pasaportumu yeni aldım daha 1 ay oldu ama 1 senelik aldım şimdi 5 seneye çıkartmak istiyorum mecburiyetten. Bütün işlemler ve ödemeler yeniden mi yapmaliyim yoksa farklı bir islemmi yapılıyor bilgi verirsenin çok sevinirim şimdiden teşekkürler

  • Ben eşim ve çocuğum için pasaport süresini uzatma maksatlı Hannover başkonsolosluğu 05/01/2022’tarihinde randevu alıp başvurmuş bulunmaktayız 10 yıllık pasaport süresi olarak bütün ödemeleri ve ayrıca kendi posta ücretimizide yatırdık odur budur aradan geçen zaman içerisinde halen daha elimize ulaşmadı daha nezaman gelir orurum süremizde bitti bitiyor bu arada birkaç telefon görüşmesi yaptım bana en yakın zamanda pasaportların iletilmesi gerekiyor iyi günler

  • Merhaba 3 yıllık pasaportum ama 10 yıla uzatmam gerek süre bitme durumu yok çünkü yeni çıkarttım tekrar aynı işlemleri yapıp yeni baştan mı pasaport çıkartıcam yoksa nasıl bir yol izlemeliyim bilgi verir misiniz?

  • Amerika’da okuyorum. Pasaport sürem mayıs 2023 de bitiyor
    Aralık 2022’de Türkiye’ye gitmek istiyorum. 20 gün kalıp döneceğim. Fakat pasaport kullanım sürem yetersiz olduğu için geri dönemiyorum. En az pasaport süremin 6 aylık olması gerektiği için( amerikanın şartı)
    Pasaport süremi uzatmam gerekiyor. 20 günde uzatma işlemim sonuçlanır mı acaba tşk