Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Dünya Gezi Rehberi > Novodeviçi Mezarlığı Nerede? | Novodeviçi Mezarlığı Gezisi

Novodeviçi Mezarlığı Nerede? | Novodeviçi Mezarlığı Gezisi

Yurt dışına gidip de mezarlık mı gezilir dediğinizi duyar gibiyim. Ama bu mezarlık bildiklerinizden epey farklı. 1963 yılında hayata gözlerini yuman ünlü şair Nazım Hikmet ile birlikte Gogol, Çehov, Mayakovski gibi Rusya’nın önde gelen şair ve yazarların mezarları burada yer alıyor. Tıpkı Paris’teki Pere Lachaise gibi… Adeta açık hava heykel müzesini andıran Novodeviçi Mezarlığı Moskova gezi listenizin üst sıralarına eklenmeli. Novodeviçi Mezarlığı nerede?

Moskova’da Farklı Bir Gezi Durağı: Novodeviçi Mezarlığı

 Kızıl Meydan, Kremlin Sarayı, Aziz Vasil Katedrali, Puşkin Müzesi Moskova gezisinin olmazsa olmazları. Ama hazır Moskova’ya gelmişken görülmeye değer yerlerden biri de Rusya’nın önde gelen devlet adamları, şair ve yazarlarının mezarlarına ev sahipliği yapan Novodeviçi Mezarlığı. Burası iki bölüme ayrılıyor. İlk bölüm Novodeviçi Manastırı’nın arazisindeki eski mezarlık, ikinci bölüm ise manastırın yanı başındaki yeni mezarlık. Özellikle Sovyetler Birliği döneminde Rusya’nın en prestijli isimleri Novodeviçi’nin yeni açılan kısmına defnedilmeye başlandı ve burası şairlerin, yazarların, bestecilerin, şarkıcıların, devlet adamlarının mezarlığı haline geldi.

Novodeviçi’de mezarların arasında yürürken kendinizi açık hava müzesine gelmiş gibi hissetmeniz olası çünkü mezarların her biri görkemli heykellerle çevrili. Rusya’nın seçilmiş ilk başkanı Boris Yeltsin’in Rusya bayrağı şeklindeki mezarı burada en dikkat çekici mezarlardan biri.

Novodeviçi’de yatan önemli isimlerden bir diğeri ise elbette Nazım Hikmet. Ölmeden önceki son üç yılını birlikte geçirdikleri, son eşi Vera Tulyakova Hikmet’in mezarı da hemen yanı başında yer alıyor. Ziyaret etmek isteyenler için ada numarasının 8 olduğunu hatırlatayım. Girişte mezarlıkta yatan isimler ve ada numaraları yazılı ancak Kiril alfabesi olduğu için bu dili bilmeyenlerin okuması epey zor.

Moskova turu yazısı için tıklayınız.

Novodeviçi Mezarlığı Nerede?

Mezarlık konum olarak Moskova’nın güney batısında, merkeze biraz uzak. Kızıl Meydan’a yaklaşık 6 kilometre mesafede bulunan Novodeviçi Mezarlığı’nı ziyaret etmek isterseniz kırmızı metro hattındaki Sportivnaya durağında inip biraz yürümeniz yeterli.

Puşkin müzesi nerede yazısı için tıklayınız.

Novodeviçi Mezarlığı Ziyaret Saatleri

Novodeviçi Mezarlığı’nı haftanın her günü 09.00-17.00 saatleri arasında ücretsiz ziyaret edebilirsiniz. Buraya kadar gelmişken UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan ve 14. yüzyıldan günümüze miras kalan Novodeviçi Manastırı’nı da görmenizi öneririm.

Rusya’ya vize kalktı mı yazısı için tıklayınız.

Yorum ekle