Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Dünya Gezi Rehberi > Moskova Turu | Moskova Gezilecek Yerler

Moskova Turu | Moskova Gezilecek Yerler

17 milyon kilometre karelik alanıyla Dünya’nın en büyük ülkesi olan Rusya, zengin tarihi geçmişi ve doğal güzellikleri ile ön plana çıkmakta. Çok milletli bir yapıya sahip olan Rusya, bunun avantajından gerçekten faydalanmış. Çünkü Rusya tarihi yerleri gez gez bitmek bilmiyor. 🙂 Özellikle Rusya turu yapmaya kalkıyorsanız, bizden söylemesi bu ülkeye aşık olabilirsiniz. Mimari yapıları ve doğal güzellikleri ile gerçekten de sizi büyüleyecek. Ama Rusya gezilecek yerler için bizden size küçük bir tavsiye, önceliğiniz Moskova turu yapmak olsun. Çünkü Moskova, Rusya’nın başkenti ve birçok önemli yapı burada bulunmakta. Moskova gezilecek yerler için gezi yazınız Yolcu360 ekibi tarafından hazırlandı. Eğer sizinde tatil planınız hazır değilse ya da nereye gideceğiniz konusunda kararsızsanız, Moskova’ya bekleriz efendim. 🙂

Moskova

  • Kızıl Meydan

Moskova turu için ilk gidilebilecek yerlerden biri Kızıl Meydan. Kızıl meydanın uzunluğu 400 metre ve eni 150 metre. Meydan kesme taşlardan oluşmakta. Kızıl meydan neden Moskova turu için önemli diyorsanız? Bu meydan birçok olaya şahitlik etmiş. İdam cezaları burada gerçekleştirilmiş, gösteriler yine burada yapılmış. Hatta idam cezalarının gerçekleştiği Kızıl meydan üzerinde ironik bir şekilde geçit törenleri de yapılmış.

17. yüzyıldan itibaren Kızıl meydan adı ile bilinen meydanın asıl ismi Krasnaya ve eski Rusça’da gerçekte güzel anlamına gelmekte. Kızıl meydana adım attığınız anda Aziz Vasil Katedrali, Minin & Pozharsky Anıtı ve Lenin’in Mozolesi’nin heybetli görüntüsü ile karşılaşıyorsunuz.

  • Aziz Vasil Katedrali / Saint Basil’s Cathedral

Moskova turu için Rusya’nın sembollerinden biri olan ve şehre renk katan Aziz Vasil katedralini gezmeye ne dersiniz? Aziz Vasil katedrali, 1555-1561 yılları arasında yaptırılmış. Katedralin yapımında İtalyan mimarlar açılmış. Katedralin mimari yapısına bakıldığında ise birbirine bitişik 10 şapel göze çarpmakta.  Katedralin içerisinde 4 ana şapel mevcut. Diğerleri ise ekleme yapı olarak düşünülebilir. Aslında katedral, bir Ortodoks kilisesi ve kutsal üçlemenin en kutsal sığınaklarını tasvir etmekte. Katedralin merkezi kutsal alanı Meryem’e, diğer kutsal alanları ise azizlere adanmış. Moskova turu kapsamında günümüzde müze olarak hizmet veren Aziz Vasil katedralinin içerisini de gezebilirsiniz. Hatta içeride katedrale adını veren azizin mezarı da yer almakta.

Aziz Vasil katedrali nerede sorusunun cevabı ise Kızıl meydanın güney tarafında bulunmakta ve 1990 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Listesi içerisinde.

Moskova turu

  • Kremlin Sarayı

Moskova turu için ikinci durağınız Kremlin sarayı olabilir. Kremlin sarayı, ilk olarak 12. yüzyılda inşa edilmiş. Bu dönemde inşa sürecinde ahşap malzeme kullanılmış. Yani bir saldırı esnasında yıkımı çok kolay olabilir şekilde yapılmış ki öyle de olmuş. İlk yapı, Moğol saldırıları sonucunda harabe olmuş ve yıkılmış. Günümüzdeki Kremlin sarayı ise 1482-1495 yılları arasında yaptırılmış. Bu sefer yaptırıldığında savunma duvarları 2 kilometreyi aşan bir uzunlukta planlanmış. 17. yüzyılda ise saray alanı içerisine görkemli Büyük Ivan çan kulesi eklenmiş.

Moskova turu yaptığınızda Kremlin sarayı mutlaka ziyaret edilmeli. Çünkü burası hem III. Ivan döneminden beri koskoca Rusya devletinin yönetildiği hem de bir dönem için Ortodoks kilisesinin merkezi konumunda olan bir yapı. Kremlin sarayı içerisinde gezebileceğiniz 5 adet bölüm de mevcut.

Moskova turu için Kremlin sarayı nerede diye merak ediyorsanız, Moskova nehrinin kuzey yakasında bulunan Borovitsky tepesinde yer almakta.

  • Bolşoy Tiyatrosu

Moskova turu esnasında gezebileceğiniz yapılardan biri olan Bolşoy tiyatrosu, 1776 yılında yapılmış. Tiyatronun mimarisi Neoklasik tarzda ve Joseph Bové tarafından tasarlanmış. Bolşoy tiyatrosu, 1917 yılı Ekim Devrimi’ne kadar imparatorluk tiyatrosu çatısı altında hizmet vermiş. 1918 yılından itibaren ise Bolşoy’un bir bölümü sahne gösterilerinde kullanılan ve arşiv değerine sahip materyallerin sergilendiği bir müze olarak kullanılmakta. Ancak hala opera ve bale gösterilerine de ev sahipliği yapmakta.

  • Lenin’in Mozolesi / Lenin’in Mezarı

Moskova’nın gezilmesi gereken yerleri arasında yer alan Lenin’in Mozolesi, halkın yoğun isteği sonucunda Stalin emri ile 1924-1930 yılları arasında inşa edilmiş. Lenin ise aslında aile mezarlığına defnedilmek istediğini vasiyetinde belirtmiş. Mezar küp şeklinde tasarlanmış. Yapıdaki kırmızı granit komünizmi ve siyah renkteki ay yası simgelemekte. Mozolenin iç bölümü ise 2 bölümden oluşmakta. Bir kısmı lobi, bir kısmı ise yas salonu olarak kullanılmakta. Lenin’in mezarı, Kızıl Meydan’ın batı tarafında yer almakta.

Moskova’da gezilecek yerler

  • Puşkin Müzesi

Moskova turu için gidilmesi gereken yerlerden biri de Puşkin müzesi. Puşkin müzesinin bir diğer adı ise Puşkin Devlet Güzel Sanatlar müzesi olarak bilinmekte. İlk adı Güzel Sanatlar ve Antika Kabinesi olan müzeye, daha sonrasında Puşkin adı verilmiş. Müze içerisinde antik Mısır’dan çağdaş Avrupa sanatçılarının eserlerine kadar geniş bir koleksiyon mevcut. Aynı zamanda, Moskova’daki en büyük Avrupa sanatı müzesi olma özelliğine sahip.  Müze 1912 yılında inşa ettirilmiş ve 31 Mayıs 1912 yılında hizmet vermeye başlamış

Puşkin müzesi adres: Ulitsa Volkhonka, 12, Moskova

  • Tretyakov Devlet Galerisi

Moskova turu için sık tercih edilen adreslerden biri. Tretyakov devlet galerisi. 1856 yılında sanayici Pavel Tretyakov tarafından kurulan müzenin tasarımını ise Viktor Vasnetsov yapmış. 1892’de müze, Moskova kentine bağışlanmış. Tretyakov devlet galerisi içerisinde günümüzde 11. yüzyıl ve 20. yüzyılın ilk yıllarına ait olan 1300‘den fazla eser mevcut.

Müzeyi ziyaretiniz sırasında dünyanın en iyisi olarak nitelendirilen Rus simgeleri koleksiyonunu inceleme fırsatı yakalayabilirsiniz. Eğer şanslıysanız tesisin hemen yanındaki binada gerçekleştirilen özel etkinliklerden birine denk gelebilirsiniz.

Moskova turu için Tretyakov devlet galerisi adres: Lavrushinsky Ln, 10, Moskova

  • Novodevichy Rahibe Manastırı ve Mezarlığı

Moskova turu için en gözde yerlerden biri Novodevichy rahibe manastırı ve mezarlığı. Manastırın bir diğer adı ise Yeni Bakireler. Manastırın kurulma nedeni ise oldukça ilginç. 1524’te Smolensk kentinin Litvanya’dan alınmasını kutlamak için manastırı kurmuşlar. Manastırın hemen yanında ise mezarlık var. Bulgakov, Çehov ve Gogol gibi Rusya tarihi için önemli birçok kişinin mezarı burada. Ayrıca Moskova turu için şehre gelmişken Nazım Hikmet’in mezarını da ziyaret etmek istiyorsanız, buraya uğrayabilirsiniz.

Novodevichy Rahibe Manastırı adres: Novodevichy Passage, 1, Moskova

Rusya turları: Moskova gezisi
  • Kurtarıcı İsa Katedrali / Cathedral of Christ the Saviour

Moskova turu için ziyaret edilmesi gereken yerlerden biri de Kurtarıcı İsa Rus Ortodoks katedrali. Katedral, Romanya Bükreş’teki Halk Kurtuluş Katedrali’nden sonra dünyanın ikinci en yüksek Ortodoks Hristiyan kilisesi olma özelliğine sahip. Katedralin uzunluğu 79 metre. Katedralin hikayesi, Napolyon’un 1812 yılında Moskova’dan kovulması ile başlıyor. Onun kovulması ile birlikte Çar I. Aleksandr, Kurtarıcı İsa adında bir katedral yapılması için emir veriyor. İnşa süreci çok uzun sürüyor ve 1883 yılında III. Aleksandr tarafından katedral açılıyor. 1931 yılında Stalin tarafından katedralin yıkılmasına karar veriliyor. Katedral 2000 yılına kadar cansız bir bina olarak duruyor. Ancak 2000 yılında tekrardan aktif bir konuma yerleşiyor.

Zengin ve görkemli bir mimariye sahip olan katedralin iç kısmında 1812 savaşını betimleyen freskler ve üç adet sunak yer almakta.

Moskova turu için Kurtarıcı İsa katedrali adres: Ulitsa Volkhonka, 15, Moskva

  • Devlet Tarih Müzesi / State Historical Museum

Devlet Tarih Müzesi, 1883 yılında hizmete açılmış. Taş Devri’nden modern Rus tarihine kadar odaklanan müzenin koleksiyonu 4,5 milyondan fazla esere ev sahipliği yapmakta. Müzenin her bir odası farklı dönem ve bölgeye özgü özellikleri içermekte. Müzenin dış mimarisine dahi bakıldığında ihtişamı ve görkemi karşısında şaşırıyorsunuz. Moskova turu kapsamında Rus tarihi hakkında detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız, burası sizin için kesinlikle doğru adres.

Moskova turu için Devlet Tarih müzesi adresi: Red Square, 1, Moskova

Moskova gezi rehberi
  • Büyük Ivan Çan Kulesi / Ivan the Great Bell Tower

Büyük Ivan Çan Kulesi, 1505-1508 yıllarında inşa edilmiş. 81 metre yüksekliği ile oldukça heybetli bir görünüme sahip. Ama kule ilk inşa edildiğinde 60 metre yüksekliğe sahipmiş. 1600 yılında Çar Boris Godunov, kuleye eklemeler yapılmasını istemiş ve kule bugün ki yüksekliğine kavuşmuş. Moskova turu kapsamında Kremlin’in en yüksek yapısı olma özelliğine sahip olan bu kuleyi mutlaka gezmenizi öneririz.

Kule içerisinde 21 adet çan bulunmakta. Bu çanlar içerisinde ise 19. yüzyılda Zavyalov ve Rusinov isimli ustalar tarafından yaptırılan 65,5 tonluk Büyük Yükseliş Çanı ön plana çıkmakta. Ayrıca Moskova turu için Kremlin ve çevresinin etkileyici manzarasına burada şahitlik edebilirsiniz.

  • Moskova Uzay Müzesi / Kozmonotluk Anıt Müzesi 

10 Nisan 1981 yılında kurulan müze,  Rusya’da uzay keşifleri ile alakalı içerikler sunmakta. Müze, Sovyetler Birliği’nin uzay yolculuğu ile ilgili bilgiler vermekte. Aynı zamanda,  Sovyetler’e ait uydular, uzay kapsülleri ve mekikler de burada bulunmakta. Müzenin önünde Sovyetler Birliği kozmotlarının onuruna dikilen 100 metre uzunluğunda ve roket şeklindeki saygı anıtı mevcut. Müzenin girişinde ise Rus uzay adamı Yuriy Gagarin’in heykeli sizleri karşılamakta.

Rusya vize

Rusya Federasyonu’na kısa süreli veya uzun süreli seyahat etmek isteyenler,  Rusya vize işlem başvurularını, Rusya Konsolosluğu tarafından yetkilendirilmiş Rusya Vize Başvuru Merkezleri ve akredite olmuş acenteler aracılığı ile gerçekleştirmeli. Rusya vizesi için gerekli evraklar:

  • Rusya vizesinin işleneceği pasaportun Rusya seyahati dönüş tarihinden sonra en az 6 ay geçerliliğinin olması ve Rusya vizesinin basılması için 2 boş sayfasının bulunmalıdır. Rusya Konsolosluğu yırtık ve aşınmış sayfaları olan pasaportları kabul etmemektedir.
  • Rusya vizesi ölçülerine göre, açık beyaz fonda çekilmiş, güncel fotoğraf, uçak ve konaklama rezervasyon bilgilerini içeren belgeler de başvuru dosyasında bulunmalıdır.
  • Rusya vize başvuru formu Rus Konsolosluğunun vize başvuru sahibi daha detaylı bilgi alması için oluşturulmuş bir formdur. Bu formda vereceğinizi kişiler bilgilerinizin pasaportunuz ve kimliğinizdeki bilgilerle çelişkili olmaması gerekmektedir. Formda yanlış bilgilerin beyan edilmesi Rusya vizesi başvurunuzun retle sonuçlanmasına neden olur. Formda seyahat tarihleri, konaklama bilgileri ve Rusya’da seyahat edilecek şehir bilgisi seyahat planınızla uyum içinde olmalıdır. Rusya vizenizin olması Rusya’ya herhangi bir bölgeden giriş yapacağınız anlamını taşımaz. Rusya’ya ilk giriş yapacağınız şehrin formda belirtilmesi ve uçak ve otel rezervasyonlarının bu doğrultuda yapılması gerekmektedir.
  • Rusya vize başvuru formunda ilk giriş yapılacak şehir adının yanında Rusya’da seyahat edilecek diğer yerlerinde adlarının yer almalıdır.
  • Rusya ticari vize başvurularında Rusya’daki firmadan davet mektubu alınmalıdır. Rusya vize davetiyesinin orijinalinin ibraz edilmesi zorunludur. Davetiyenin Rusya Dışişleri Bakanlığından onaylı olması gerekmektedir. Davetiye davet eden şirketin, organizasyonun ya da yetkili kişinin adı-soyadı ve ünvanı bulunmalıdır. Firma ve eğitim kurumlarının gönderdiği davetiyelerde ulaşım bilgisinin yer alması gerekmektedir.
  • Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklu vatandaşların ikamet belgelerini başvuru sırasında ibraz etmeleri gerekmektedir. Yabancı uyruklu vatandaşların pasaportları seyahat sonrası en az 6 ay geçerliliğe sahip olmalıdır.
  • Rus Konsolosluğu Rusya vizesi için gereken evraklarda değişiklik yapma ve gerektiği durumlarda ek evrak talep etme ve vize başvuru sahibini mülakata çağırma hakkını saklı tutar.
Moskova ulaşım

Türkiye üzerinden istediğiniz tarihe Moskova uçak bileti rahatlıkla bulabilirsiniz. Mosova için Vnukovo Havalimanını tercih etmelisiniz. Moskova turu sonrasında İstanbul‘a gelecek olan seyahat severler, İstanbul en ucuz araç kiralama seçeneklerini sunan Yolcu360 üzerinden İstanbul Havalimanı araç kiralama olanaklarından yararlanarak seyahatlerine kolayca devam edebilirler.

Moskova turu bittikten sonra Ankara‘ya havayolu ile gidecek olanlar, Ankara ucuz araç kiralama imkanları için Yolcu360 üzerinden Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama olanaklarını inceleyerek bir sonraki gezileri için konforlu bir ulaşım seçeneği tercih edebilirler.

Moskova turu için gezilecek yerleri keşfettikten sonra Moskova’dan İzmir’e dönecek olan gezginler ise İzmir araç kiralama için İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama seçeneklerine bakabilirler.

Yorum ekle