Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Motosiklet Trafik Sigortası Hakkında Önemli Bilgiler

Motosiklet Trafik Sigortası Hakkında Önemli Bilgiler

Araç sigortası yaptırmak özellikle büyük şehirlerde yaşayan kişiler için büyük önem taşıyor. Hem otomobillerin hem de motosikletlerde küçük veya büyük hasarlar kolaylıkla olabildiğinden motosiklet trafik sigortası büyük önem taşıyor. Bu sebeple motosiklet trafik sigortası nasıl yaptırılır? gibi sorular sıklıkla soruluyor. Sigorta söz konusu olunca motosiklet zorunlu sigorta kavramı da, motosiklet sahibi olmak isteyenler tarafından merak ediliyor. Motosiklet trafik sigortası hakkında önemli bilgiler yazısı sizler için Yolcu360 ekibi tarafından hazırlandı.

Motosiklet Trafik Sigortası Hakkında Önemli Bilgiler

Büyük şehirlerin yoğunluğu ve trafik durumundan dolayı özellikle şehirlerde yaşayan araç sahipleri için sigorta yaptırmak çok büyük önem taşıyor. Motosiklet trafik sigortası ne işe yarar diye düşünürsek birçok cevap bulabiliriz. Hem motosiklet hem de otomobil sahipleri zaman zaman ortaya çıkabilecek büyük veya küçük hasarlardan dolayı zarar edebilir. Bu noktada araçlarının sigortalı olması onları zarardan koruyabilir ve motosiklet veya otomobillerini koruyabilir.

Motosiklet trafik sigortası nasıl yapılır? sorusunun cevabı bu noktada oldukça önemli bir hale geliyor. Motosiklet trafik sigortası fiyatları incelendiğinde birçok farklı fiyat ile karşılaşmak mümkün oluyor. Peki motosiklet trafik sigortası sınıfları incelenerek verilen bu trafik sigortası ücretini ödemek kullanıcılara ne gibi şeyler kazandırıyor? İşte motosiklet trafik sigortası hakkında önemli bilgiler:

Zorunlu Trafik Sigortası İle Kasko Sigortası Arasındaki Fark Nedir?

Zorunlu trafik sigortası ve kasko sıklıkla karıştırılan kavramlar olsalar da aslında birbirinden oldukça farklı yönleri bulunuyor. Trafik sigortası ve kasko farkı incelendiğinde en başta göze çarpan şey trafik sigortasının zorunlu, kasko sigortasının ise kullanıcıya bağlı olarak yapıldığı göze çarpıyor. Bir başka zorunlu trafik sigortası ve kasko sigortası farkı ise sigortaların işleyiş biçimidir.

Zorunlu trafik sigortası sizin aracınızdan bir başka araca verilen zararı karşılarken kasko trafik sigortası sigorta sahibinin aracına verilmiş olan zararı karşılamaya odaklanır. Yani zorunlu trafik sigortası devlet tarafından belirlenen ve uygulamaya konulmuş olan bir sigorta oluyor. Zorunlu trafik sigortasından farklı olarak kasko sigortası ise özel sektör tarafından yapılan ve sigorta sahibinin zararını minimuma indirmeyi amaçlayan bir kasko türü oluyor.

Motosiklete Başlayacaklara Tavsiyeler yazısı için tıklayınız.

Motosiklet Trafik Sigortası Neden Önemli?

Çoğu kişi trafik sigortasının önemini bilse de yinede bu konuyu açarak iyice anlamakta fayda bulunuyor. Hem otomobil hem de motosikletlerde, özellikle yoğun şehirlerde, zaman zaman küçük veya büyük zararlar meydana gelir ve bu da kullanıcının zarar etmesine sebep olabilir. Bu noktada kişi bir sigorta sahibi ise zararı karşılanabilir ve zararı minimuma indirilir. Bunun yanı sıra bir başka araca zarar verilmesi takdirde kullanıcı sigorta sayesinde daha az ödeme yaparak bu problemi aşmış olabiliyor. Özellikle motosiklet trafik sigortası neden önemli sorusu oldukça önemli bir soru oluyor.

Motosikletler yapıları gereği otomobillerden daha sık zarar görebiliyorlar. Herhangi büyük bir kaza yaşanmadan yalnızca ufak bir düşmeden sonra bile motosikletlerde oldukça büyük masraf çıkartan parça değişimleri meydana gelebiliyor ve bu noktada bir sigorta sahibi olmak büyük bir avantaj oluyor. Bir diğer sebep ise motosikletlerin otomobillere göre daha sık çalınmaları oluyor. Birçok motosiklet sahibi türlü türlü ürünler ile motosikletini korumaya almaya da çalışsa, olası bir çalınma durumunda sigorta kullanıcıyı mağduriyetten kurtarabiliyor.

Dünyanın En Pahalı 5 Motosikleti yazısı için tıklayınız.

Motosiklet Trafik Sigortası Fiyatları Nasıl?

Motosiklet trafik sigortası fiyatları birçok farklı etkene göre değişiyor. Farklı etkenlere göre değişebilen fiyatlar hem motosikletin türü ve modeline hem de kullanıcının kendisine bağlı olarak değişim gösterebiliyor. Motosiklet sahipleri kendi motosikletleri ve ruhsatları için farklı firmalardan belli bilgileri yollayarak fiyat alabilirler fakat motosiklet sigortası fiyatı neye göre değişir sorusunun birçok cevabı bulunuyor. İşte motosiklet sigorta fiyatını etkileyen unsurlar:

  • Motosikletin yaşı
  • Motosikletin markası
  • Motosikletin modeli
  • Tescil belgesi sahibinin kaza geçmişi
  • Trafik sigorta kademesi
  • Motosiklet plakasının kayıtlı olduğu şehir
  • Sigorta poliçesinin zamanında yenilenme durumu
  • Tescil belgesi sahibinin ehliyet alma tarihi
Motosiklet Zorunlu Trafik Sigortası Yaptırmama Cezası Var mı?

Motosiklet sahibi kullanıcılar istemedikleri takdirde kasko trafik sigortası yaptırmak zorunda olmasalar da zorunlu trafik sigortasını yapmadan trafiğe çıkmaları yasal değildir. Zorunlu trafik sigortası olası bir kaza durumunda kazaya karışan başka kişilerin zararlarını karşılamaya odaklandığı için her kullanıcının sahip olması gereken bir sigorta olma özelliğini taşıyor.

Yani motosiklet sigortası zorunlu mu? sorusunun cevabı evet oluyor. Tüm motorlu taşıtlar için yapılması gereken zorunlu trafik sigortasını yaptırmayan araçlar trafik denetimlerinde yakalandıkları takdirde trafikten men edilerek bağlanır ve bir otoparka çekilir. Kısacası zorunlu trafik sigortası olmadan trafiğe çıkış mümkün değildir ve yakalanılması durumunda aracı bağlandığı yerden çıkarmanın tek yolu zorunlu trafik sigortası yaptırmak ve çektirme ile otopark ücretini ödemektir. Trafik sigortası yaptırmayan bir araç trafikte yakalanır ise; trafik sigortasını yaptırdıktan, otopark ve çektirme masraflarını karşıladıktan ve tanımlanan para cezasını da ödedikten sonra ancak geri teslim alınabiliyor.

Trafik Sigortası Geçerlilik Süresi Hakkında

Zorunlu trafik sigortası trafiğe çıkacak olan her araç için yaptırılması gereken ve araç türüne, modeline ve yaşına göre farklı fiyatlar ile sağlanabilen bir sigorta türü olma özelliğini taşıyor. Bu noktada aracın yaşı, durumu ve şehir içerisindeki kaza istatistikleri değiştiği için trafik sigortası poliçeleri genellikle 1 yıllık süre ile imzalanır. Yani trafik sigortası yenileme süresi bir yıldır ve bu süre dolunca yeniden poliçe imzalanarak güncel tutar ödenmelidir.

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

Yorum ekle