Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Motosiklete Başlayacaklara Tavsiyeler

Motosiklete Başlayacaklara Tavsiyeler

Motosiklet kullanmaya başlamak isteyen birçok kişi bulunuyor. Özgürce gezmek ve trafikten etkilenmemek isteyen kişiler için birçok motosiklete yeni başlayanlara tavsiyeler söz konusu oluyor. Birçok ince detayın bulunduğu motosikletler için verilecek çok sayıda motosiklet tavsiyesi de bulunuyor. Motosiklete başlayacaklara tavsiyeler yazısı Yolcu360 ekibi tarafından hazırlandı.

Motosiklete Başlayacaklara Tavsiyeler

Motosiklet sürmenin birçok farklı ince detayı bulunuyor. Motosiklet sürmek diğer araçlara kıyasla daha zorlayıcı olabildiğinden motosiklete yeni başlayacak olan kişilerin dikkat etmesi gereken bazı önemli noktalar tavsiye konusu oluyor. Motosiklet sürmek için hem kişiye uygun bir motosiklet seçilmeli, hem de kişi yeterli eğitimleri alarak kendini yeterli düzeyde geliştirmeli ve motosiklet sürmeye devam ettiğin sürece bu eğitimini sonlandırmamalıdır. Motosiklete başlayacaklara tavsiyeler de bu noktada oldukça önemli rol oynuyor. Eğer kişi, yeni başlayanlar için zorlayıcı özelliklerdeki bir motosiklet ile motosiklet kullanmaya başlar ise o noktada bazı sürüş detaylarını yanlış öğrenebilir veya başına onu motosikletten soğutacak bazı olaylar gelebilir. 

Sürekli Eğitim!

Motosiklet bir ulaşım aracı olarak kullanıcısından, diğer araçların kullanıcılarından beklediğinden çok daha fazla şey bekliyor. Motosiklet üzerinde dengede kalmak, doğru hızlanma yapmak, doğru yerde ve doğru şekilde vites değiştirmek, frenleme yapmak ve doğru teknikler ile viraj almak gibi birçok farklı öğrenilecek konu bulunuyor. Bu konuların her biriyle ilgili internette güzel kaynaklar bulmak mümkün olsa da, sertifikalı bir kurumdan eğitim almak bu noktada kritik önem taşıyor. Motosiklet ehliyeti almış bir kullanıcının bile henüz öğrenmeye yeni başladığını ve ehliyet sahibi olmasının motosiklet kullanmayı tam anlamıyla bildiğini göstermiyor olduğunu unutmamak gerekiyor. Bir motosiklet kullanıcısı motosiklet sürdüğü süre boyunca, kaç kilometre deneyimi olursa olsun, öğrenmeye devam etmeli ve fırsat bulduğu her zaman hem teorik hem de pratik eğitimlere katılarak kendini geliştirmelidir.

Ekipmansız Asla!

Bir motosiklet sürücüsü için motosikleti kadar motosiklet sürerken giydiği ekipmanlar da önemlidir. Motosiklet koruyucu ekipman tavsiyesi için ilk söylenecek şey ekipmanın yalnızca kasktan oluşmuyor olmasıdır. Kask koruyucu ekipmanı kişinin kafasını koruduğu için elbette muazzam bir önem taşıyor. Buna rağmen unutulmamalıdır ki tek başına kullanıldığında kask takmak bile kişiyi zarardan kurtarmayabiliyor. Kaskın yanı sıra; 

  • Dirsek/omuz korumalı ve sürtünmeye dayanıklı mont
  • Korumalı eldiven
  • Korumalı kevlar pantolon
  • Korumalı motosiklet botu/ayakkabısı
  • Sırt koruyucu 

gibi ekipmanları da kullanmak büyük önem taşıyor. Kişi montunu seçerken görüntüden öte korumaların sağlamlığına ve kumaşın sürtünmeye karşı dayanıklılığına dikkat ediyor olmalıdır. Buna ek olarak bütçesinin elverdiği en iyi eldiven, kask ve botu almalı ve kendi ölçülerine uygun olduğundan emin olmalıdır. Motosiklet pantolonları normal pantolonlardan daha farklı olarak kevlar kumaş içerdiğinden yüksek sürtünmeye dayanıklı özellik taşır. Motosiklet pantolonunun içinde dizlik ve kalça koruması da bulunduğundan kullanıcıya olası darbelere karşı koruyucu nitelik sağlar. Motosiklete yeni başlayacak olan bir kişi önce sahip olduğu bütçe ile uygun ekipmanları satın almalı ve ancak sonrasında motosikletini satın almalıdır.

İlk Motosikleti Titizlikle Seçmeli!

Şu anda satışta olan veya olmayan birçok havalı ve güçlü motosiklet modeli bulunuyor. Bu motosikletlerin her biri ilginç özelliklere sahip olsa da bu modellerin bazıları yeni başlayan bir kullanıcı için uygun olmayabiliyor. Motosikletleri dengede tutmak başlı başına öğrenilmesi gereken bir durum olduğundan ilk motosiklet tavsiyesi aranırken mutlaka hafif bir motosiklet modelinde karar kılınmalıdır. Hafifliğin yanı sıra güç seviyesinin de baş edilebilir olması oldukça önemlidir. Motosikletler otomobillere kıyasla oldukça hafif oldukları için otomobiller için çok az sayılabilecek 50-60 beygir güç seviyeleri bile motosiklete yeni başlayan bir kişi için hayati tehlike taşıyor olabilir. Daha idare edilebilir bir güç seviyesine sahip bir motosiklet ile başlamak zamanla kullanıcıyı daha iyi bir motosiklet sürücüsü haline getirir. Trafiği okumak ve ani durumlarda doğru kararları verebilmek için kişi, tüm dikkatini yola vermelidir. Bu noktada motosiklet kullanıcıya ne kadar az iş yaptırırsa kullanıcı o kadar rahat olacağından, başlangıç motosikleti olarak otomatik şanzımanı sayesinde rahat kullanım sunan bir scooter da tercih edilebilir.

Dikkat Her Zaman Yolda!

Bir otomobil kullanıcısı yolda seyir halindeyken olası bir dikkat dağılması durumunda büyük bir tehlike altına girmez. Bir motosiklet kullanıcısı ise sahip olduğu düşük yol tutuşu ve oldukça düşük görünürlüğü sebebiyle hem diğer araçlar hem de yol şartları tarafından tehlike altına sokulabilir, bu noktada motosiklet kullanıcısının tüm bu şartları düşünebilmesi ve onlara karşı harekete geçebilmesi için dikkatini her zaman yol üzerinde toplaması gerekmektedir. Özellikle motosiklete yeni başlayan bir kullanıcı eğer o gün kendini iyi hissetmiyorsa ve dikkatinin tamamını yol üzerinde toplayamayacak ise ancak kafasını toplayıp düşüncelerini düzenledikten sonra yola çıkmalıdır. Bu tavsiye özellikle yeni başlayanlara yöneltilmiş olsa da deneyimli kullanıcılar için de geçerlidir. Eğer kişinin dikkati yerinde değil ise olası bir tehlikede kendini, dikkati yerindeyken koruyacağı gibi koruyamayabilir.

Motosiklete İyi Bakılmalı!

Kendi ekipmanlarına, eğitimine ve anlık dikkatine önem veren bir motosiklet kullanıcısının diğer dikkat etmesi gereken değişken ise elbette ki kendi motosikleti oluyor. Motosikletin bakımının her zaman düzgün bir şekilde yapılması gerekiyor. Yetkili servislere yaptırılması gereken periyodik bakımların yanı sıra zincir yağlanması vs. gibi birçok kişinin kendi başına gerçekleştirebileceği bakım da bulunuyor. Bu bakımları eğer kişi yapmasını bilmiyor ise bilen bir başka kişiden öğrenmeli ve motosikletini asla bakımsız bırakmamalıdır. Yoldayken başa gelebilecek bir mekanik arızanın kullanıcıyı büyük bir tehlikeye sokacağını belirtmekte büyük fayda bulunuyor.

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

Yorum ekle