Yolcu360 Blog
Motor yağı seçimi nasıl yapılır
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Motor Yağı Seçimi Nasıl Yapılır? Motor Yağıyla İlgili Bilgiler

Motor Yağı Seçimi Nasıl Yapılır? Motor Yağıyla İlgili Bilgiler

Motor yağı seçimi nasıl yapılır diye sorduk ve birçok bilgiyi toparladık. Merak ediyorsanız, detaylara içeriğimiz üzerinden ulaşabilirsiniz. 

Motor Yağı ile İlgili Bilgiler

Motor, bir aracın çalışması için gerekli olan en önemli elemanlardan biridir. Motorda oluşabilecek en ufak bir sorun; aracın çalışmamasına, araç sahibinin uzun ve masraflı bir bakım sürecine girmesine neden olur. Yani motoru korumak, hem aracın ömrünü hem de motorun ömrünü oldukça uzatacaktır. 

Motor yağı, motoru bir film tabakası gibi sararak onu koruyan, performansını güçlendiren ve uzun ömürlü olmasına etki eden en önemli faktörlerdendir. Bu yüzden motorunuz için doğru motor yağı seçimi yapmak, aracınıza yapabileceğiniz en büyük iyiliklerden biri olacaktır. 

Araç sahiplerinin motor yağı hakkında en sık sorduğu sorulardan biri de ‘‘motor yağı seçimi nasıl yapılır?’’ sorusudur. Sizler için oto haber içeriğimizde doğru yağ seçimi nasıl yapılmalı, motor yağı üzerindeki numaralar ne anlama gelir, yağ viskozitesi nedir ve neleri etkiler gibi konuları detaylı bir şekilde inceleyeceğiz.

motor yağı sistemi özellikleri, motor yağı seçimiMotor Yağının Görevleri Nelerdir?

  • Motor yağı, birbirine temas ederek çalışan parçaların arasında bir yağ tabakası meydana getirir. Böylece motordaki parçaların sürtünmesini en aza indirir ve aşınmayı engeller.
  • Motorda oluşan tozları ve kirleri yağ filtresine taşıyarak motor parçalarını temizler.
  • Motor, yüksek sıcaklık koşullarında çalışır. Böylece motor parçalarının arızalanmaması için parçaların soğutulmasına yardımcı olur. Karterdeki yağ, motor parçalarından daha soğuk olduğu için yağlama sırasında motor yağı, motor parçalarının üzerindeki sıcaklığı alıp kartere getirerek parçaları soğutmaya çalışır. Yani donanımın düşük sıcaklıklara geçmesine yardımcı olur.
  • Motor yağının görevlerinden bir diğeri aynı zamanda segman, silindir ve piston arasında oluşan boşlukları doldurmaktır. Böylece gaz kaçağını engelleyerek motorun verimliliğini arttıracaktır.

Motor Yağı Türleri Nelerdir? 

Aracınızın yağ değişiminin doğru türle yapılması gerekir. Bu noktada aracınızın marka temsilcilerinden daha fazla bilgi alabilirsiniz. 

  • Mineral yağlar (Geleneksel yağlar)
  • Sentetik yağlar (yarı sentetik)
  • Yüksek kilometre yağlar
  • Tam Sentetik Yağlar

Viskozite Nedir?

Viskozite; bir akışkanın, yüzey gerilimi altında deforme olmaya karşı gösterdiği direncin ölçüsüdür. Akışkanın akmaya karşı gösterdiği iç direnç olarak da tanımlanabilir. Yağın viskozitesinin yüksek olması demek o yağın akışkanlığının az olması anlamına gelir. Bu nedenle viskozite aralığını iyi belirlemek gerekir.

Yağın viskozite değerinin düşük olması ise o yağın oldukça akışkan bir kıvama sahip olması anlamına gelmektedir. Halk dilinde viskoziteye kısaca yağın inceliği-kalınlığı diyebiliriz. 

Otomobil hakkında doğru bilinen yanlışlar içeriğimizden devam etmeye ne dersiniz?

Viskozitenin Motor Yağı ile İlişkisi

Viskozite indeksi, motor yağının belirtilen bir sıcaklıkta ne kadar kolay aktığını ifade etmektedir. Motor yağları sınıflandırılırken de viskozite değerlerine göre sınıflandırılır. Viskozite değeri, iki rakamdan oluşmaktadır: 10W 40 gibi. 

W harfinin önündeki rakam; motor yağının ne kadar akışkan, halk arasındaki tabirle ne kadar ince olduğunu belirtmektedir. Bu rakam ne kadar artarsa, motor yağının akışkanlığı da o kadar azalacaktır. Örneğin; 5W 40 ile 10W 40 yağlarını karşılaştırırsak, 10W 40 değere sahip yağın 5W 40 değere sahip yağa göre daha yavaş aktığını göreceğiz. 

Viskozite Oranı Nedir?

Viskozite değerindeki W harfi, ‘‘winter’’ yani ‘‘kış’’ anlamına gelmektedir. Peki, viskozite değerlerinde neden iki adet rakam vardır? 

Örneğin 5W 20 değeri için konuşacak olursak; W harfinin önündeki 5 rakamı, motorun soğuk olduğu durumlardaki akışkanlık derecesini göstermektedir. 20 rakamı ise, motor gereken sıcaklığa ulaştıktan sonra motor yağının dönüştüğü rakamdır. Yani motor yağı, motor çalıştıktan sonra daha az akışkan bir kıvama sahip olmaktadır. 

Bu durumun sebebi ise şudur: Motor ilk çalıştırıldığında soğuktur. İlk etapta soğuk motorun daha hızlı bir şekilde yağlanması için motor yağı, daha düşük viskozite değeri ile çalışmaktadır. Bu sayede motor yağının motorun bütün boşluklarına girmesi ve kolaylıkla yağlanması sağlanmaktadır. 

Motor; çalışma sıcaklığına ulaştığı zaman ise daha iyi yağlama yapabilmek amacıyla motor yağı, yüksek viskozite değeri ile çalışmaktadır. Motor için gerekenden daha düşük veya yüksek viskozite değerine sahip motor yağı kullanıldığı takdirde ise motorun içindeki boşluklar tam olarak dolmaz ve motorun gerekli olan yağlanması gerçekleşmez. Bundan dolayı üreticilerin önerdiği viskozite değerinin dışına çıkmamaya özen gösterilmelidir.

Kış Lastiği Fiyatları / Otomobil Kışlık Zincir Fiyatları

 

Motor Yağ Özellikleri

Motor yağlarının özellikleri belirlenirken dünya çapında kabul gören belirli testlerden geçerler ve yağlar, buna göre onay alırlar. Bu testlere göre otomobil üreticileri, kendi ürettikleri motorlar için hangi kriterlere uygun motor yağlarının kullanılabileceğini kullanım kılavuzlarında belirtmektedir. Motor yağının hangi testlerden geçtiğini ise motor yağ kutularının üzerinde bulunan harflerden anlayabilirsiniz. Bu testlerden bazıları şunlardır:

  • API: 1960 yıllarında Amerikan Petrol Enstitüsü, motor yağlarını performanslarına göre sınıflandırmıştır. Bu sınıflandırmaya göre ‘‘S’’ grubu; benzinli motorları, ‘‘C’’ grubu ise dizel motorları ifade etmektedir. Her grup da kendi içinde motor teknolojisinin gelişmişliğine göre ‘‘A,B,C’’ gibi harflerle sıralanmıştır.
  • ACEA: 1996 yılında Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği ACEA, eski CCMC kriterlerine ait sınıflandırmanın yerine yeni bir motor yağı kalite sınıflandırması geliştirmeye karar vermiştir. Buna göre; benzinli motor yağları A, hafif hizmet dizel motor yağları B, ağır hizmet dizel motor yağları E harfleri ile gösterilmiştir.
  • MB-Approval 229.5: Mercedes-Benz firmasının motor yağları üzerinde yaptığı kendine ait testlerdir.

Özetle içeriğimizde motor yağları seçilirken nelere dikkat edilmelidir, viskozite değeri nedir gibi soruları detaylandırdık. Bu detaylara ek olarak motor yağı seçilirken dikkat edilmesi gereken tek şeyin viskozite değeri olmadığını belirtelim. Viskozite değeri dışında her motorun kendine özgü spesifik ihtiyaçları ve sağlaması gereken standartları vardır. Motorunuzun hangi isteklerde bulunduğunu ve motorunuz için hangi motor yağının kullanılması gerektiğini öğrenmek için ise aracınızın kullanım kılavuzuna bakmanızı öneriyoruz.

En İyi Motor Yağı Hangisi?

En iyi motor yağının net bir cevabı yok. Buradaki doğru cevap, aracınıza göre motor yağı seçin demektir. Aracınızın motoru marka ve model olmak üzere çeşitleniyor. Bu noktada yağ değişim işleminin uzmanlar tarafından doğru seçenekle yapılması gerekiyor.

Motor yağı nasıl seçilir konusu ile ilgili bir de video bulduk. Paylaşıyoruz:

yolcu360 blog arama banner

Aracınızı Şimdi Kiralayın, Bakımdan Kurtulun!

Araç paylaşımı geleceğin ulaşım çözümlerinden biri olacak. Tüm araştırmalar gösteriyor ki bu sistem hem maliyet hem de çevre duyarlılığı konusunda çok daha avantajlı! Araç kiralama işlemleriniz için şimdi Yolcu360.com’a girin, size özel ayrıcalıklardan hemen yararlanın.

Yolcu360 mobil uygulamasını telefonunuza indirmek için aşağıdaki bağlantıları kullanabilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indir

Yorum ekle