Araç temizliği nasıl yapılır sorusuna cevap arıyoruz. Aracınızı kendiniz temizlemek istiyorsanız, buradaki önerileri tercih edebilirsiniz.
Oto yıkamacıya gitmek istemeyenler ve otomobilini kendisi yıkamak isteyenler için profesyonellerin kullandığı teknikleri araştırdık. Araba temizleme işlemini detaylarıyla öğrendik. Oto yıkamacıların bilmenizi istemediği temizlik hilelerini sizler için listemizde hazırladık.
Araç Temizliği Nasıl Yapılır? 19 Adımda Araba Temizliği
Temizlik ürünleri araçlarda uygun şekilde kullanılmalıdır. Yanlış uygulamalar aracınızın pasta cila ve boyasına zarar verir.
1 – Klima Boşlukları
Klima boşluklarında oluşan tozlar, araç içinde temizlenmesi en zor bölgelerden biridir. Boşlukları, boya yapmak için kullanılan fırçalarla oldukça rahat bir şekilde temizleyebilirsiniz. Ayrıca klima boşlukları boya fırçası ile temizlenirken bir yandan da elektrikli süpürge ile çıkan tozlar vakumlanırsa, aracın içerisine iletilen hava hem daha temiz olacaktır hem de boşluklardan çıkan tozlar, aracın başka bir bölgesine konmayacaktır. Ayrıca bu uygulamayı, aracın toz tutan küçük alanlarında da kullanabilirsiniz.
2 – Yıpranmış Ön Panel: Araç Detaylı İç Temizlik Tavsiye ve Önerileri
Aracın deri kaplı ön paneli; uzun süreli kullanımlar sonucunda kendiliğinden solabiliyor, yıpranabiliyor. Bunun çözümü ise zeytinyağı. Ön panele zeytinyağı sıkıp bir bez yardımı ile bu alanlar silindiği takdirde bölgede oluşan yıpranmaların ve renk solmalarının önüne geçilebiliyor.
3 – Kötü Kokular
Bazı kötü kokular, araç parfümleri kullanıldığı halde ve hatta araç temizliği sürekli bir şekilde yapıldığı halde bile gitmeyebiliyor. Bu durumda, araç içinde oluşan kötü kokuları engellemenin yolu klima filtrelerini değiştirmektir.
Kışın aracın ısıtılması için yazın ise soğutulması için sürekli kullanıma maruz kalan klimalar, hava değişimi sırasında toz ve kirle kaplanarak oldukça kötü bir koku yaratıyor. Bunu sona erdirmenin tek yolu ise filtrelerin değiştirilmesi.
Araç koltuk kısmı ve kauçuk paspasları da uzun süreli kullanımda kokuya neden olabilir. Hammaddelerine uygun bakım ve temizlik ürünleri ile bu parçaları temizlemeyi düşünebilirsiniz.
4 – Evcil Hayvan Tüyleri
Evcil hayvanlar, araç koltuğunda oturduklarında ister istemez tüy dökmektedirler. Araç sahipleri ise bu tüylerden kurtulmanın çeşitli yollarını aramaktadırlar. Bu tüylerden kurtulmanın en etkili yolu, koltuklara su püskürttükten sonra cam silme aleti ile koltukların yüzeyinin süpürülmesidir.
Tüyler, bu uygulama sonucu bir araya toplanır. Bir araya toplanan tüyler elektrikli süpürge yardımı ile vakumlandığı takdirde ise araç koltukları tüylerden tamamen arınmış olacaktır.
5 – Diş Fırçası: Araba Temizliği Nasıl Yapılır?
Aracın plastik yüzeyleri fazla kirden dolayı renk değiştirebiliyor. Bu gibi durumlarda bulaşık jelini sulandırın. Sonra diş fırçası ile kirli alanları fırçalayın. Böylece plastik yüzeyleri temizleyebilirsiniz.
6 – Jantları Parlatmak
Bazen aracın jantları, eskiye oranla matlaşır. Bu da jantların eski görünmesine sebep olacaktır. Aracın jantları nasıl temizlenir sorusunu merak edenler için ise içerisinde asit bulunmayan toz bir temizleyici ile jant temizliği yapılmalıdır. Asit içeren temizleyiciler, jant maddelerinin oksitlenmesine sebep olduğundan tercih edilmemelidir.
Bununla birlikte jantları temizlerken uygun bezleri tercih etmelisiniz. Oto bakım temizlik konusunda çoğunlukla mikrofiber bez kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Bu bezlerin boya koruma özelliği de bulunmaktadır.
Araç far temizliği nasıl yapılır? Merak ediyorsanız buradan devam edin.
7 – Aracın Halılarını Temizlemek: Araç Temizliği Nasıl Yapılır?
Aracın tabanında bulunan halılar, özellikle ayakkabılar yüzünden sık sık pislenen yerlerdir. Halılar, kirlerden basitçe bir şekilde arındırabilirsiniz. Merak edenler için bu yöntemi anlatalım.
Halılara leke çıkarıcı sprey sıkarak bir süre bekleyin. Ardından halıları, çamaşır makinesine atın. Çamaşır makinesinden çıkardığınız halılarda; lekelerin, tozların ve çamurların yok olduğu göreceksiniz.
8 – Ön Cam Temizliği
Uzun bir süreden sonra yağmur yağınca, kirli ön camlar oldukça kötü ve lekeli bir görünüme sahip olacaktır. Araba camlarını nasıl temizlersiniz? Cevap, ‘kola’. Ön camın üzerine kola döküldüğünde yüzeyde oluşan baloncuklar, köpürerek bu lekeli görünümü yok edecektir. Uygulama yapılırken kaputun boyasını korumak için ise ön camın alt kısmına bir havlu veya bez parçası yerleştirilmelidir.
9 – Karbonat ile Araç Temizliği: Araba Temizlik Malzemeleri
50 gram karbonat ile bulaşık deterjanını, 4 litre suda karıştırın. İyice çalkalayın ve sıvıdan aldığınız 1 bardak suyu 8 litrelik sıcak su ile karıştırın. Araç temizliğinde kullanabileceğiniz karışım hazır. Geriye kalan solüsyon saklayarak sonraki araç temizliklerinde de kullanılabilirsiniz.
10 – Ayların Biriktirdiği Kir: Araç Temizliği Nasıl Yapılır?
Aylarca temizlenmemiş koltuklar, çok amaçlı bir temizleyici ile temizlenmelidir. Aynı zamanda temizleyici iyice köpürtülmelidir ve araç koltukları şampuanlanmalıdır. Ardından, bir sünger yardımıyla koltuklara sert hareketler uygulamalı ve kirleri yüzeye çıkartmalısınız. Bu uygulama koltukların eski haline dönmesini sağlayacaktır.
Araç temizleme konusunda hakkında keyifli bir video bulduk. Araya sıkıştırıyoruz.
11 – Elektrikli Süpürge Kullanımı: Araç İçi Temizleme Nasıl Yapılır?
Araç iç temizliği yaparken elektrikli süpürge kullanılabilirsiniz. Aracı süpürmeden önce koltuklarda kılıf varsa çıkartmalı ve ayrıca paspasları da kaldırmalısınız. Temizlik sırası ise; koltuk sırtları, oturma yerleri, yer döşemeleri şeklinde yapıldığı takdirde daha verimli bir sonuç elde edilecektir.
12 – Ön Cam Yıkama: Arabanın Gövdesi Nasıl Temizlenir?
Ön cam temizliği yaparken alışılmadık ürünlerin kullanılması gerekiyor. Örneğin ön cam temizliğinde özel pedler kullanabilirsiniz. Ped, yapıştırıcılı kısmından tutun ve ön camları kuvvetlice silin. İşlem sonunda parlak ön camlara sahip olunması garanti.
13 – Cam Sileceklerinin Temizliği
Araçların cam silecekleri zamanla kirlenir. Kirli silecekler çalıştırıldığında ise silecekler, camları temizlemek yerine lekeli bir cam görünümüne sahip olmasına neden olacaktır. Solüsyon kullanılması bu tip durumların önüne geçecektir.
Solüsyonu, 50 ml amonyak ile 1 lt soğuk su karıştırarak hazırlayabilirsiniz. Uygulama kısmında ise hazırladığınız solüsyonu, beze veya havlu kağıda dökerek silecekleri silin. Son olarak silecekler indirilmeden önce kuru bir havlu kağıt yardımı ile silinmelidir.
14 – Amonyak Kullanımı
Amonyak sayesinde evde cam temizleme suyu hazırlayabilirsiniz. 1 litre suyun içerisine çeyrek fincan amonyak ekleyin ve karıştırın. Aracın camları kirlendiğinde bu sıvıdan süngere dökerek camları kolayca temizleyebilirsiniz. Temizlik işlemi sonrasında ise yumuşak ve kuru bir bez parçası ile camlar kurulanmalıdır. Ayrıca bu sıvıyı, ağzı kapalı bir kutu içerisinde araçta kolaylıkla muhafaza edebilirsiniz.
Aracın ön konsolunda bulunan parçaları temizlerken de bu sıvıyı kullanabilirsiniz. Araçların dış camlarını bu sıvı parlatacaktır.
15 – Hava Kuruluğu:
Araç yıkandıktan veya ıslandıktan sonra hava ile doğal yollardan kuruması, araçta su izi olmasına neden olacaktır. Bu tür doğal yollu kurumalar, araç ıslak halde iken kullanılmaya başlandığında rüzgarın da etkisiyle oluşacaktır. Araç ıslandıktan sonra bir bez yardımı ile araç silinerek fazla suyu emmesi sağlanmalıdır. Bununla birlikte kullanılan bezlerin aracı kirlerle çizmemesine de dikkat edilmelidir.
16 – Cilasız Temizleyiciler
Karışım, 200 ml kerosen ile 12 lt su içerir. Bu karışımla araç temizleyebilirsiniz. Bir kere uygulandıktan sonra aracı yıkamadan, durulamadan ve cilalamadan önce oto spreyi kullanılmasına gerek kalmaz. Ayrıca yağmur yağdığında ise aracın üzerinde leke bırakan damlacıklar azalarak araçtaki paslanmanın önüne geçilecektir.
17- Boyayı Mumla Korumak
Araçların boyası; zaman içerisinde çeşitli etkenlere maruz kalır. Bu noktada ise araç sahipleri araçlarının boyalarının eskimemesi için çeşitli yöntemler arıyor. Bu yöntemlerden biri de mum kullanımı.
Mum ile cilalanan araçlarda, lekeler ve çizikler birkaç aylığına boyaya ulaşamıyor. Böylelikle araçların boyası; lekelenmiyor, eskimiyor.
Eskiden daha çok yapıştırılan balmumu tercih edilirken artık sıvı mumlar tercih ediliyor. Her iki madde de araç boyaları için oldukça iyi iş çıkarıyor. Profesyoneller ise her iki maddeyi de kullanıyorlar.
Kış yaklaşıyor! Kış aylarında araba kullanırken dikkat edilmesi gerekenler konulu yazımıza da mutlaka göz atın.
18 – Tiner Kullanımı: Araç Temizliği Nasıl Yapılır?
İncir ağacı gibi meyve ağaçlarının altına aracınızı park etmeyin. Aksi durumda meyvelerin şekerli ve yapışkan sıvılarıyla karşılaşabilirsiniz. Herhangi bir temizlik malzemesi ile çıkmayacak olan bu yapışkan maddeleri çıkarmanın tek çaresi ise tiner kullanmak. Tiner ile ovalandığı takdirde yapışkanların kolay bir şekilde camlardan çıktığı gözlemlenecektir.
19 – Araç İçindeki Dar Bölgeler
Günümüzde, teknolojinin gelişmesiyle birlikte pek çok ürün piyasaya çıkmış durumda. Artık araç içindeki dar bölgeleri temizleyen jeller var. Bu jeller; otomobil torpidoları, klavye, elektronik malzemeler ve bunun gibi gizli, sıkışık ve dar alanlarda temizlik kolaylığı sağlıyor.
Araç temizliği hakkında her şey konulu yazımızda da ilginç bilgiler var. Sonrasında buraya da göz atmaya ne dersiniz?
Şimdi Araç Kiralayın, Bakıma Ayırdığınız Zamandan ve Masraftan Tasarruf Edin
Araç kiralama ihtiyaçlarınız için Yolcu360’a şimdi göz atın. Size özel kampanyalarla en iyi fiyatları karşılaştırın, dilediğiniz aracı 1 dakikadan kısa sürede kiralayın!
Yolcu360 mobil uygulamasını telefonunuza indirmek için aşağıdaki bağlantıları kullanabilirsiniz.
Artık klima boşluklarından oluşan tozların nasıl temizleneceğini, araç içinde oluşan kötü kokuları engellemenin yolunu, araç jantlarının nasıl temizleneceğini biliyorsunuz. En önemlisi de araç temizliğinde kullanılan karışım ve evde cam temizleme suyu hazırlama esnasında kullanılan malzemeler hakkında bilgi sahibisiniz. Bu sayede artık aracınızı bir profesyonel gibi temizleyebileceksiniz.
Yorum ekle