Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > İlginç bilgiler > Meşhur ‘Hekimoğlu’ Türküsünün Acı Dolu Öyküsü

Meşhur ‘Hekimoğlu’ Türküsünün Acı Dolu Öyküsü

“Hekimoğlu derler benim de aslıma…” diye başlayan bu meşhur türkünün gerçek hikayesini sizler için Instagram’ın fenomen seyyahı Gezgininayakizleri hesabının yazarı Cüneyt Durhan bu yazısında paylaşıyor…

Hekimoğlu türküsünü herkes bilir, bu türküyü bende yıllardır çok severek hala dinlerim. Bir gün oturduğumuzda türkü çalıyordu o an ve dedim ki arkadaşıma ben bu türküyü çok seviyorum ne güzel bir türküymüş. Arkadaşım Sevgili Gülşen’de nenem torunuymuş biliyor musun dedi. Düzce’de yaşamaktaymış dediğinde, o gün çok heyecanlanmıştım. yolcu360 ile araç kiralayarak gittim, ziyaret edilecek bir mezarı olmasa da..

Hekimoğlu Türküsü Hikayesi

Hikayesine gelince .. Hekimoğlu yiğit mert ufak tefek delikanlı,  bulunduğu yerde hakim olan bir Gürcü beyinin kızına tutulmuş. Kızıyla  görüşmesini istemeyen Gürcü beyi ise Hekimoğlu’na düşman olmuştur.  Gürcü beyi  haber gönderip teke tek hesaplaşmak istediğini söyletir. Bunun üzerine aynalı martinini alan yiğit delikanlı geldiğinde ise Gürcü beyin adamları tarafından çevresi sarılarak ateş altına alınır. Çemberi yararak yaralı kaçar ve Bolu tarafındaki annesinin yanına döner. İyileşir iyileşmez iki akrabasını yanına alır  ve artık dağlara çıkma kararı almıştır. Tekrar Ordu taraflarına dönerek zengin Gürcülerden aldığı malları fakir halka dağıtmış, bu sayede ise halk onun mertliğine karşı büyük bir sevgi göstermiş.

Artık olay Gürcü – Türk çatışmasına dönmüştür.  Gürcü beyi ise jandarmaya şikayet ederek devamlı yakalanmasını sağlamaya çalışsa da onu çok seven yöre halkı kaçmasına hep yardımcı olmuş.  Bir gün Hekimoğlu iki akrabasının ölüm haberini alır ve Gürcü beyine bunun hesabını sormak için beyin yaşadığı yer olan Çiftlice köyüne gider ve muhtara varır. Muhtar Hekimoğlu’ndan gözükse de aslında Gürcü beyinin adamıdır. Hainlik yapan muhtar ise Bey’e haber salarak  Jandarmaya haber verdirir. Çıkan yoğun çatışmada ise öldürülür. Adına yakılan türküdeki sözler ise yaşadıklarını bire bir anlatmaktadır.  Hikayesinin ne kadar acı ve yaşanmış olduğunu anlayabiliyorsunuz.

Atik İbrahim Paşa Cami

Adına Yakılan Türkü

Hekimoğlu derler benim de aslıma

Aynalı martin yaptırdım Narinim kendi nefsime

Konaklar yaptırdım döşetemedim

Ünye’de Fatsa’da bir oldu Narinim baş edemedim.

Konaklar yaptırdım mermer direkli

Hekimoğlu sorarsan Narinim demir yürekli

Bahçe armut dibinde kaymak yedin mi?

Hekimoğlu’nu görünce Narinim budur dedin mi?

Çiftlice muhtarı puşttur pezevenk

Hekimoğlu geliyor Narinim uçkur çözerek

Hekimoğlu derler bir ufak uşak

Bir omzundan bir omzuna Narinim yüz arma fişek.

Ordu gezimde mezarını ziyaret etmek istedim, fakat bilinen bir mezarı olduğunu bulamadım, üzüldüm tabii. Karadeniz’in efsanesi ışıklar içinde uyu..

Ordu Gezi Rehberi için tıklayın

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

 

Yorum ekle