Yolcu360 Blog

Mersin Gezi Rehberi

Mersin Doğu Akdeniz kıyılarında uzanan gerek tarihi gerek ise doğal güzellikleri ile Mersin’de gezilecek yerler hayli fazla. Mersin gezi rehberi içinde tarihi milattan öncelere dayanan antik kentler; en bilinenlerden Yedi Uyurlar Mağarası, Adam Kayalar, müzeler ve kiliseler bulunuyor. Bunların yanı sıra Mersin Tarsus, Tarsus şelalesi ve Mersin plajları ile sayısız doğal güzelliğe sahip.

Mersin Merkez dışında Mersin Yenişehir, Mersin Aydıncık, Mersin Mut, Mersin Anamur gibi ilçeleri ile oldukça gelişmiş bir şehir. Peki Mersin’de gezilecek yerler neler? Mersin’in neyi meşhur? Mersin’de ne yenir? Mersin’e nasıl gidilir? Mersin’de araç kiralama yapmak avantajlı mı? sorularının cevaplarını Mersin gezi rehberi olarak bu yazıda bir araya getirdik. 

Mersin Gezi Rehberi

Eski adı İçel olan Mersin, yaklaşık 1.7 milyon kişilik nüfusuyla Türkiye’nin en kalabalık kentlerinden biridir. 13 adet ilçesi bulunan şehir, Türkiye’nin en büyük limanını, Mersin Limanı’nı bünyesinde barındırır. Mersin gezisi yaparken buraya birkaç gün ayırmanız iyi olacaktır. 


Mersin’de gezilecek tarihi yerler

  • Kleopatra Kapısı
  • Soli Pompeiopolis Antik Kenti
  • Saint Paul Kilisesi, Tarsus
  • Yedi Uyurlar Mağarası
  • Tarihi Tarsus Evleri
  • Aya Tekla Kilisesi
  • Cambazlı Kilisesi
  • Mamure Kalesi
  • Anamurium Antik Kenti
  • Adam Kayalar


Mersin’de gezilecek doğal yerler

  • Tarsus Şelalesi
  • Göksu Deltası, Silifke
  • Mersin Plajı
  • Cennet cehennem çökükleri
  • Astım mağarası
  • Aynalıgöl Mağarası


Mersin Müzeler

  • Mersin Arkeoloji Müzesi
  • Mersin Atatürk Evi Müzesi
  • Tarsus Müzesi


Mersin Hakkında Bilgiler

Ünlü Yumuktepe Höyüğü’nde yapılan arkeolojik çalışmalar, burada insan varlığını M.Ö. 6300 kadar eski bir vakte tarihlendirse de Mersin’in aktif olarak ortaya çıkışı, şehirleşme süreci, aslen 19. yüzyıl ile başlar. Özellikle 19. yüzyılda bağlanan demiryolu hattı ve Amerikan İç Savaşı zamanında ortaya çıkan pamuk açığını kapatmak için bu yörede fazla pamuk üretilmesi, kentin gelişiminde oldukça önemli aşamalardır. Mersin şehir rehberi limanı ve sıcak insanları ile vakit geçirilmesi keyifli noktalardan biri. Mersin Anamur, Mersin Tarsus gibi ilçelerindeki değerleri ile sadece Mersin şehir merkezi ile değil ilçeleri ile de adından söz ettiren turizm açısından oldukça gelişmiş bir şehir. 

Mersin’de Gezilecek Yerler

Mersin’de gezilip görülecek yerleri saymakla bitecek gibi değil. Mersin’de gezilecek o kadar çok yer var ki, bir kaç günde şehri tam anlamıyla keşfetmeniz zor. Ama en mühimleri, en Mersin’e özgü olanları ile işe başlayabilirsiniz. Mersin gezisi denilince akıllara hemen olarak Yumuktepe Höyüğü gelmektedir. Bu höyük, tarihte ilk tarım ve hayvancılık örneklerinin görüldüğü yerlerden biri olarak, M.Ö. 7. bin yılın başlarından kalmıştır günümüze.


Ardından, akıllara Mersin’in merkezinden yaklaşık olarak 60 kilometre uzakta, Erdemli ilçesinde bulunan Kızkalesi geliyor. Kızkalesi, hikayesi itibariyle Kızkulesi’ni oldukça andırmasının yanı sıra, onun gibi bir ada üzerine inşa edilmiştir. Kayıtlara göre 1199 yılında yaptırılmıştır. Kaleyi ve çevresini keşfetmek için Mersin Erdemli araç kiralama seçeneklerine bakabilirsiniz. 

Mersin Kız Kalesi
Keza, bundan yaklaşık 1500 yıl önce inşa ettirilen ve Türkiye’nin en büyük kalelerinden biri olan Mamure Kalesi de kesinlikle gezilmelidir. Bu kale Ortaçağdan günümüze neredeyse sapasağlam olarak kalmış nadir yapılardan biridir. Anamur’da bulunan kaleyi ve çevresini keşfetmek için Mersin otogar araç kiralama seçeneklerine bakabilirsiniz. 


Bunlara ek olarak, M.Ö. 3 ve M.S. 3. yüzyıllar arasında yapıldığı uzmanlarca tahmin ediliyor olan fakat halen tam olarak neden ve kim tarafından yapıldığı tam olarak çözülememiş olan Adam Kayalar kabartmaları da kesinlikle görülmesi gereken noktalardan biri.


Son olarak, Anamurium Antik Kenti ve Soli Pompeiopolis Antik Kenti de Mersin’in sınırları içinde bulunmakta olup, görülmeden Mersin’den ayrılmanın hata sayılacağı yapılardır.


Mersin’de Ne Yenir?

Mersin mutfağı, civar kentler gibi özellikle et yemekleri ile ünlüdür diyebiliriz. Mesela, küçük küçük kesilip haşlanan etlerin, biber ve soğanla sacda kavrulmasıyla yapılan ve pek çoğumuzun yakından bildiği tantuninin ana yurdu Mersin’dir. Yani Mersin’e gidip de Marsin tantunisi yememek ayıp sayılır. Özellikle 33 mersin tantuni ve Göksel tantuni Mersin‘de oldukça biliniyor. 


Mersin yaprak tantuni
dışında şehirde kebap çeşitlerinin pek çoğunu oldukça lezzetli şekilde tadabileceğinizin gibi, Mersin’e özgü olarak Mersin künefesi, ya da fıstık ve ceviz doldurularak yapılan kerebiç gibi lezzetlerden tadabilirsiniz. Mersin, bir sahil kenti olarak deniz ürünlerinde de oldukça fazla seçenek sunmaktadır.

 

Mersin’in Nesi Meşhur?

“Mersin’in neyi meşhur?” sorusunun cevabı zannediyoruz “tantuni” ile başlamalıdır. Mersin’in en ünlü yemeği olan tantuninin ardından Mersin künefesi ve kerebiç tatlısını hatırlatabiliriz. Mersin’in birbirinden güzel ilçelerindeki lokal kültürü keşfetmek için Mersin Yenişehir araç kiralama seçeneklerine bakabilirsiniz. 


Mersin’e nasıl gidilir?

Mersin otogar yılın her dönemi ziyaretçi ağırlıyor. Eğer Mersin’e otobüs ile gitmek isterdeniz Mersin otobüs biletlerine önceden bakmanızda yarar var. Mersin’e araç ile gidecekler için;

Mersin Araç Kiralama

Mersin’de araç kiralama yaparak şehri ve civar ilçeleri, köyleri ve Mersin’e komşu illeri de gezebilirsiniz. Mersin tatilini daha konforlu kılacak olan Mersin araç kiralama seçenekleri ile saklı köşelere erişebilir, daha esnek bir gezi planı yapabilirsiniz. Mersin’de uygun fiyatlı kiralık araç bulmak üzere yolcu360.com modülünü kullanabilirsiniz. yolcu360.com hemen Mersin rent a car firmalarının kiralık araç müsaitliklerini araç fiyatlarıyla birlikte karşılaştırarak sizinle paylaşır. Mersin otogar rent a car firmaları ya da Mersin Mezitli rent a car ofisleri gibi Mersin Erdemli rent a car aramalarına en hızlı ve en konforlu sonucu bulabilirsiniz.

Yolcu360 Blog

1 comment