Yolcu360 Blog
Isparta Gül Bahçeleri

Isparta Gezi Rehberi / Isparta

Göller bölgesinde yer alan Isparta, lavanta ve gül bahçeleri ile doğal güzelliklerin sizi sarıp sarmalayan bir şehir. Güller diyarı Isparta, kendine özgü mimarisi, geniş tarım alanları ve lezzetli yemekleri ile her yıl binlerce turisti ağırlıyor. Isparta rent a car kapsamında araç kiralama seçeneklerinden faydalanarak, sizde Isparta’nın en güzel yerlerini kolaylıkla keşfedebilirsiniz. Isparta gezi rehberi ile şehrin tüm güzelliklerine ışık tuttuk. İşte Isparta’nın gezilip görülecek yerleri

Isparta Gezi Rehberi

Isparta nerede, Isparta haritası
Isparta nerede

Türkiye’nin güneyinde, Akdeniz Bölgesinin kuzeyinde bulunan bir şehir olarak Isparta doğa, tarih, deniz ve yemek tatili için mükemmel bir noktada konumlanır. Yaklaşık 433.000 kişilik bir nüfusa sahiptir. Bu şehir dokumacılığı ve gül yetiştiriciliği ile meşhursa da son yıllarda Isparta gezi rehberi planlaması yapılarak, şehir turistler tarafından ilgi odağı haline geldi.

  • Isparta Adı Nereden Geliyor?

Isparta gezi rehberi hazırlarken, Isparta’nın isminin nerden geldiğini sizde merak ettiniz mi? Isparta’nın ismi Antik dönemde Yunanistan’dan buraya göçen çok sayıda Spartalının buraya da kendi yurtlarının adını vermesi neticesinde konmuştur. Ama ismin ortaya çıkışı hakkında farklı rivayetler de olduğunu belirtelim.

  • Isparta Hakkında Temel Bilgiler

Isparta tarihi çok derin. Şehir olarak M.Ö. 2000’li yıllara değin yerleşimin görüldüğü bir bölge. Fakat tarihi bu denli eskiye dayanan bir şehir için sınırları içerisinde nispeten az miktarda kalıntı barındırıyor. Şehir, 1381 yılında 1. Murat zamanında Osmanlı Devleti topraklarına dahil olmuştur. Rivayetlerden birine göre, şehrin ismi daha önce burada bulunan Baris şehrinin isminden gelmekte olsa da, bir diğerine göre bu şehre ismini Yunanistan’daki Sparta’dan buraya göç edenler şehre kendi ana yurtlarının ismini verdiler ve Sparta ismi günümüze değin Isparta haline geldi. Bu arada şehrin gül yetiştiriciliği açısından çok önemli ve ünlü olduğunu belirtip, “Güllerin Şehri” olarak anıldığını da hatırlatalım. Isparta gezi rehberi listenize Isparta’nın tarihi yerlerini ekleyerek, Isparta’yı keşfedebilirsiniz.

Isparta gezi rehberiniz için ipuçları

Isparta gezi rehberi için ilk durağınız Toroslardan gelen çam kokusu ile büyülü bir manzara deneyimini size yaşatacak olan Yazılı Kanyon Tabiat Parkı olabilir. Hristiyanlık için önemli figürlerden olan Aziz Paul’un da zamanında geçtiği, ayrıca ünlü Yunan filozofu ve şairi Epiktetos’un Hür İnsan Üzerine Bir Şiir isimli şiirinin de kayalardan birine yazılı olduğu Yazili Kanyon görülmesi gereken yerler arasında.

Isparta’ya kışın gitmeyi planlıyorsanız Davraz Kayak merkezi sizler için harika bir tatil seçeneği olabilir. Dağcılık, kayak gibi çeşitli sporları yapabileceğiniz kayak merkezi, Türkiye’nin kış turizmi için yükselen yıldızları arasında. Isparta gezi rehberi listenizin içerisine Unesco Dünya Miras Listesi’nde de bulunan Sagalassos Antik Kenti’ni de eklemenizi öneririz. Bu kente uğramanızı ve yapılarının önemli kısmının hayret verici şekilde korunduğu bu şehrin atmosferini tatmanızı tavsiye ederiz. Ayrıca 1237 yılında, 2. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından han olarak yapılıp daha sonra medreseye çevrilen Dündarbey Medresesi, 1224 yılında Alaeddin Keykubad zamanında inşa edilen Ertokuş Medresesi, Eğirdir Gölü’ne uzanan yarımadada inşa edilmiş olan Eğirdir Kalesi ve 1750’lerde inşa edildiği tahmin edilen Aya Payana kilisesi, bizce Isparta gezi rehberi için durak noktalarından biri olmalı.

Bunlar dışında, Kuyucak Köyü’nde bulunan Lavanta Kokulu Köy Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi tarafından işletilen Isparta lavanta bahçeleri Isparta gezi rehberi planınızda mutlaka bulunmalı. Kartpostalların üzerindeki resimler gibi eşsiz bir görüntüye sahip olan bu bahçeler, sizi sadece görüntüsü ile değil, kokusuyla da cezbedecektir. 

Isparta’da Ne Yenir?

Isparta sofraları için etin çok önemli olduğunu fazlasıyla hissedebilirsiniz. Isparta mutfağı gülüyle, etiyle, kabunesiyle, haşhaşlı ekmeğiyle doyurucu bir lezzet birikimine sahip.

Kabune: Bir nevi etli pilav türüdür. Et suyuyla yapılmış pilavın üzerine et serpilip servis edilir, tadına doyamazsınız. Yanına bir de yayık ayran söylemeyi unutmayın.

Çakal Helvası: Pekmez ve haşhaşla yapılan yörenin en sevilen tatlılarının başında gelir. Ispartalıların özellikle kış aylarında vazgeçilmez lezzet özel günlerde de sofralarda eksik olmaz.

Haşhaş Helvası: Afyon, Uşak, Isparta gibi şehirlerin vazgeçilmez ürünüdür haşhaş. Bu yüzden bu ürünün bir çok lezzetini yaparlar. Haşhaş helvasıda bunlardan birisidir.

Gül Şerbeti: Isparta’nın en meşhuru güldür. Gülden yapılan şerbette yörenin en çok tükettiği içeceklerden birisi.

Yayla Çorbası: Hepimizin yakından bildiği bir lezzet olan yayla çorbası yörede sofralardan eksik olmaz.

Katmer: Sofraların vazgeçilmezi katmer, Isparta’da en sevilen hamur işi lezzetlerinin başındadır.

Keşkek: Anadolu’nun vazgeçilmez yiyeceği keşkek Isparta’da yöresel lezzetlerden birisidir. Özellikle sabah sofralarının vazgeçilmezidir.

Tandır Kebabı:  Isparta’da ne yenir sözünün belki de en güzel yakışanıdır Tandır kebabı. Pidenin üstünde gelen tandır et ve yanında üzüm hoşafı efsane,. Şehir merkezinde çok iyi yapan iki yer olduğunu söyleyebilirim.

Fasulye Boranisi: Isparta’da mahalli yemeklerden birisidir. Özel gün yemekleri olarak yapılan bu lezzeti şehirde birkaç yerde bulabilirsiniz.

Göl Lüferi: Eğirdir gölünü ziyaret ettiğimde tanıştığım bu lezzetli balık tadı damağımda kaldı. Dışındaki un katmanını çıkarırsak kılçıksız ve löp etini yemeye doyamadım. Mutlaka deneyin.

Lavanta çayı: Yörenin son zamanlarda popüler olan bitkisi lavantadan yapılan bu çayı deneyebilirsiniz.

Isparta’ya Nasıl Gidilir?

Isparta’ya dilerseniz havayolu dilerseniz de karayolu ile ulaşabilirsiniz. Türkiye’nin her yerinden Isparta’ya otobüs seferleri mevcut.Otobüs yolculuklarını sevmeyenler Isparta Havalimanı için uçuş seferlerine bakabilirler. Havalimanı sonrasında araç kiralayarak Isparta’nın dopal güzelliklerini, köylerini veya tarihi yerlerini keşfetmek istiyorsanız, Isparta araç kiralama için Isparta Havalimanı araç kiralama fırsatlarına göz atabilirsiniz. 

Yolcu360.com modülünü kullanarak, Mayıs ayında Isparta havalimanı kiralık araç fiyatları hakkında bilgi alıp, gül lokumu, güllü reçel gibi eşsiz tatları denemek için Gül Hasadına katılabilirsiniz veya önce Temmuz ayında Lavanta Hasadına katılıp, Isparta oto kiralama için Isparta araç kiralama hizmetlerinden faydalanarak şehri keşfedebilirsiniz. Geri dönme zamanı geldiğinde, gül ile özdeşleşen şehrin çarşısından gül suyu, gül parfümü, gül kremi gibi hediyelikler almayı unutmayın.

 

 

Isparta turu için mutlaka gidilmesi gereken yerler

Yorum ekle